Clijstersová se zranila, odvrátila čtyři mečboly a zdolala Na Li!

22. 1. 2012, 08:06
Aktuality 54
AUSTRALIAN OPEN ženy - Repríza loňského finále dvouhry žen měla zajímavý náboj. Obhájkyně titulu Kim Clijstersová si v polovině prvního setu podvrtla kotník a nevypadalo to s ní vůbec dobře. Na Li už měla v tie-breaku druhé sady čtyři mečboly, Belgičanka se ale fantasticky zvedla a skvělým obratem si zajistila postup do čtvrtfinále proti Wozniacké, nebo Jankovičové.
Kim Clijstersová
Neděle na Australian Open:

Benešová Azarenkovou nepotrápila, po roce končí opět ve 4. kole









Tyhle dvě spolu začínají psát společnou historii otočených zápasů. Loni ve finále turnaje v Sydney Kim Clijstersová v prvním setu neudržela vedení 5-1 a s Na Li prohrála 6-7 3-6. O 14 dní později se utkaly znovu a to přímo ve finále Australian Open. Číňanka tehdy usilující o premiérový grandslamový titul vyhrála první set, Belgičanka však souboj otočila a připsala si čtvrtou velkou trofej.

Letos je los melbournského grandslamu svedl proti sobě už ve 4. kole. A zápas se od prvních výměn hrál ve vysokém tempu. Divákům se musel líbit, jenže za stavu 3-4 a 30-30 při podání Clijstersové jim pořádně zatrnulo. Belgičanka si podvrtla kotník a musela být několik minut ošetřována. Pro Na Li to bylo deja vu, neboť v předchozím kole odstoupila její soupeřka Medinaová rovněž kvůli zranění kotníku už po třech odehraných gamech. Dnes to bylo s jedním malým rozdílem: sedmadvacetiletá Belgičanka zaťala zuby a se zabandážovaným kotníkem pokračovala dál.

Po návratu na kurt udělala dvojchybu a nabídla brejkbol, podání si přesto ještě udržela. Zranění Clijstersovou ale přeci jen trochu rozhodilo a set získala devětadvacetiletá Číňanka.

V druhém setu se však hrál zase vyrovnaný tenis a rozhodnout musel tie-break. V něm se Clijstersové dlouho nedařilo, kazila forhendy, udělala dvojchybu a za stavu 2-6 čelila čtyřem mečbolům. V té chvíli se ale fantasticky zvedla - soupeřce zápas ukončit nedovolila, když především poslední mečbol odvrátila stylově: krásnou agreisvní výměnu proložila ne zrovna ideálně zahraným kraťasem, po něm ale následoval přesný lob a obrat byl na světě. Belgičanka získala i další dva fiftýny a vyrovnala.

Clijstersová odvrací 4. mečbol:



Na Li byla ze situace hodně rozhozená, naopak Clijstersová byla na koni a ve třetím setu se brzy ujala vedení 5-1. Hotovo ale rozhodně nebylo. Pátá nasazená Číňanka, vítězka loňského French Open, snížila na 5-4 a sahala po zdramatizovaní. Belgičanka vedla 30-0, Na Li ale dvěma skvělými returny vyrovnala. Následovalo eso Clijstersové a Arenu Roda Lavera ozvučilo pronikavé 'Come On!' Na Li dalším skvělým returnem první mečbol odvrátila, další riskantní vracení servisu už ale poslala do autu a na druhý mečbol zahrála do sítě.

Clijstersová tak zvítězila 4-6 7-6 6-4 a navzdory zranění kotníku porazila o dva roky starší Číňanku i ve čtvrtém střetnutí na grandslamovém turnaji.

'Přeci nevzdám zápas na posledním Australian Open'
"Tenhle obrat bude patřit k nejlepším v mé kariéře. Stále tomu nemohu věřit," divila se Clijstersová. 

"Očekávala jsem, že to bude vyčerpávající bitva psychicky i fyzicky, ale takové drama jsem nečekala," řekla Clijstersová za potlesku publika. "Nehrála jsem možná svůj nejlepší tenis, ale bojovala jsem s vypětím všech sil a nevzdávala se."

Přitom k odstoupení neměla Belgičanka daleko. Přemýšlela o tom, že vzdá. "Na druhou stranu jsem si říkala, že nechci nedohrát zápas na svém posledním Australian Open. S tou myšlenkou jsem pokračovala. Nikdy nevíte, co se stane na druhé straně," řekla osmadvacetiletá hráčka, která má v plánu na konci sezony ukončit kariéru. 

Ve čtvrtfinále Clijstersová s Wozniackou
O semifinále se utká se světovou jedničkou Caroline Wozniackou, která se stále drží ve hře o první grandslamový titul a úspěšně hájí post světové jedničky. V dnešním osmifinále si poradila po setech 6-0 7-5 se Srbkou Jelenou Jankovičovou, kterou porazila počtvrté v řadě a bilanci vzájemných zápasů tak vyrovnala na 4-4.

Jednadvacetiletá Dánka, jež bude už 67 týdnů v čele žebříčku, vletěla do zápasu jako uragán. V prvním setu udělala jen šest nevynucených chyb, zatímco Srbka 18 a vyhrála 6-0. Ve druhém vedla už 4-1 a měla nakročeno k hladkému vítězství. Jenže Jankovičová se nevzdala, odvrátila jeden mečbol a vyrovnala na 5-5. 

"Začala hrát velmi dobře. Neměla už co ztratit," řekla Wozniacká. "Když to bylo 5-4 a 40-30, řekla jsewm si, že potřebuju získat bod a ukončit to. Bylo to jako deja vu z loňského roku," vzpomněla si Wozniacká na loňské semifinále, kdy neproměnila mečbol proti Na Li. "A když to bylo 5-5, řekla jsem 'OK, nic se neděje. Půjdu dál a budu bojovat'," komentovala závěr utkání. Wozniacká nakonec poslední dva gamy urvala a zvítězila ve dvou sadách. 

"Po zápase jsem viděla statistiky, měla jsem snad 50 nevynucených chyb a ona (Wozniacká) asi jen 15. To je obrovský rozdíl. V prvním setu jsem několikrát vedla 40-15, ale byla jsem nevyrovnaná a nehrála jsem důsledně," řekla poražená Jankovičová. 

Wozniacká se s Clijstersovou střetla dvakrát a pokaždé prohrála - v roce 2010 finále v Dauhá a před třemi lety finále na US Open. "Potřebuju hrát svou hru a hrát stejným způsobem jako dnes. Pokud to dokážu, Kim bude muset hrát opravdu dobře, aby mě mohla porazit," věří si jednadvacetiletá Dánka. "Je důležité o sobě přemýšlet a myslím, že jsem dobrá hráčka. A když narazím na někoho, kdo zrovna hraje lépe než já a porazí mě, jen smeknu klobouk a řeknu 'Dobrá práce'."

"Kim je opravdu skvělá hráčka. Už toho hodně vyhrála. Vím, že je to její poslední Australian Open, tak jsem si jistá, že do toho dá všechno. Dnes má za sebou opravdu těžký zápas a zase ukázala, jak velká je to bojovnice. Dokáže se dostat z jakéhokoliv výsledku. Bude to tvrdý oříšek a moc se na to těším," dodala Wozniacká.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
nedělní výsledky žen (22. 01. 2012)

Dvouhra - osmifinále:
Azarenková (3-Běl.) - Benešová (ČR) 6-2 6-2
Wozniacká (1-Dán.) - Jankovičová (13-Srb.) 6-0 7-5
Clijstersová (11-Bel.) - Na Li (5-Čína)  4-6 7-6(6) 6-4
A. Radfwaňská (7-Pol.) - Görgesová (Něm.) 6-1 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

54
Přidat komentář
smazaný uživatel
Na Li je moje láska, ta prohra hodně bolí, ale nejvíc jí samotnou. Slyšeli jste ty otázky co jí pokládal ten novinář po zápase? Až se z toho holka rozbrečela a utekla z tiskovky, chápuji ji tenhle zápas byl vyhraný.Na druhou stranu Kim je prostě legenda a takový poslední mohykán let minulích. Tak doufám, že když vyřadila Li tak už to celý vyhraje, legendy se mají loučit na vrcholu.
Reagovat
smazaný uživatel
ano, tato sezona je pro Kim posledni a definitivni, chce este jedno dite a mela by ucit male deti ve sve nove hale v Belgii
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za info. Budu ji muset víc sledovat, abych si ji ještě ten poslední rok užil. Snad ji nebude provázet zranění jako loni a podaří se jí ještě pár velkých turnajů vyhrát. I když už teď mi je po ní smutno. Okruhu bude dost chybět.
Reagovat
rib
Kim opravdu chybět bude, těch, které hrají nápaditě, pestře a jdou za míčem, je na okruhu WTA jako šafránu...
Reagovat
rib
Umím si představit, žes byl unavený po sledování Caro s Jelenou. To asi z toho, jak jsi očima tlačil míček, aby už konečně přeletěl síť :-)? A oceňuju všechny, komu průměrné pinkání připadá jako světová trpělivost...
Reagovat
smazaný uživatel
Při zápase Viky jsem musel být potichu (protože se hrál v noci), tak jsem ty emoce musel ze sebe dostat u Caroline. :D Ten druhý set byl docela nervák... Jinak s tvým komentářem nesouhlasím. Bylo tam plno dlouhých a pěkných výměn, takže jsem míček přes síť tlačit nemusel. Já tlačil pouze Caro k vítězství. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Monty25: Na ty některé ANITwozniacki už nemá cenu pomalu ani reagovat. Oni si pořád budou do ní kopat i kdyby vyhrála 2x 6-0
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Její kritici mě nejvíc baví tím, že vždycky když Caro vyhraje, tak je to jenom proto, že její soupeřka hrála špatně. :D
Reagovat
rib
ale pánové, přečtěte si můj komentář níže, doslova tam uvádím "Caro hraje svoje maximum". Což ovšem nic nemění na věci, že to je světová trpělivá pinkalka :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Ten tvůj komentář nestojí ani za komentář. :D
Reagovat
smazaný uživatel
:DDD
Reagovat
rib
ale asi ano, když jsi napsal :-D, jen koukám, že se ti není možné zavděčit žádným popisem hry tvých favoritek...
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že budu vypadat asi jako M...., Kim moc fandím už několik let a jsem rád, že LiNa porazila. Byl to super zápas, i když jsem si v tiebreaku myslel, že bude balit kufry. Ale proč vlastně píšu ? Proč je to poslední AO Kim ? To chce zase ukončit kariéru ? A proč ? Jsem asi dost mimo hru, takže dík za reakci.
Reagovat
VlS
Někde jsem četl, že Kim ohlásila, že letošní sezóna je definitivně poslední.
Reagovat
Matti
Potřebuju hrát svou hru a hrát stejným způsobem jako dnes. Tohle snad nemyslela vážně, teda aspoň co se týče druhého setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle byl zápas, to muselo diváky bavit, tří setová bitva, aneb?? jak LiNa zahodila velikou šanci a Kim se chytla, i pres ten kotník se nevzdala a bojovala, vsechna cest Kimmie, jsi proste nejlepsi a nejmilejsi, jen tak dal !!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci, aby to vyznělo nějak ofenzivně (ono to určitě tak vyzní), ale konečně je ta ludra čínská pryč a Kvitová má teď určitě o jednu nepříjemnou soupeřku míň. Moc bych si přál, aby AO vyhrála.
Reagovat
VlS
Velký počet lidí alespoň na tomto serveru fandí Petře, aby to vyhrála, ale kdo má vyhrát GS si ho musí vyhrát sám, ne tím, že mu někdo někoho odstraní z cesty. Stejně si myslím, že z horní části pavouka bude ve F Vika.
Reagovat
smazaný uživatel
Misrider: ty seš blb já třeba Na Li fandím ze všech nejvíc, ale nemám potřebu např Kvitovou urážet at vyhraje ten lepší tak si prosím takový kecy odpust.
Reagovat
smazaný uživatel
Kim odvrátila čtyři mečboly, a to bezprostředně za sebou. Měla velké štěstí, ale to,jak známo, přeje velkým hráčkám.
Reagovat
VlS
Definoval bych to trochu jinak - Na-Li zahodila mečboly a darovala zápas Kim.
No, hlavně, že až Petra někde prohraje, tak z ní zase budou tady experti dělat největší labilku na zeměkouli.
Reagovat
misoSK
v zenskom tenise je kazda hracka svojim sposobom labilna, ale je to hlavne tym, ze zeny si nevedia v klucovych momentoch pomoct servisom, to je dovod preco je v zenskom tenise tak vela zvratov
Reagovat
VlS
Mišo, občas to vidíš i u chlapů, i když daleko míň. To nic nemění na tom, co jsem napsal. Loni stejně zkolabovala Kim proti Na v Sydney :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně nepochopím ta rozlosování. Vím, že taková šampionka jako je Serena, prostě musí hrát každý zápas v tzv. "night session", nechápu ale, proč pořadatelé při výběru do nočního zápasu upřednostní "neslané" Wozniackou a Jankovič (jejichž kariéra se bude doufám ubírat podobně) před loňskými finalistkami a grandslamovými šampionkami Li Na a Kim Clijsters.
Navíc na tom může značně tratit i Petra, která stejně jako Azarenková odehrává vždy na "centru" první zápasy dne, které se hrají kolem poledního. Tedy praží slunce a jsou nejvyšší denní teploty. To Petře viditelně třeba v zápase se Španělkou Navarro uškodilo. No, doufejme, že na zápase s Ivanovič se to neprojeví...
Reagovat
Heather_Fedex
Tohto hesla se jasne drzela kim. jestli bude fyzicky disponovana, tak carol porazi a jestli ne... v kazdem pripade kim hodne moc bojovala a li na mi bylo lito. carol hraje neuveritelne pomale, boji se zakoncovat vymeny a to je chyba. nemluvec o tom, ze kdyz ma matchball, tak se temer vzdy psychicky zesype. tohle by se ji nemelo stavat. forma je mmyslim mnohem vic na strane carol a muze kim porazit. na 2. strane kim je velice zkusena hracka a psychicky odolna. ted uz to fakt zacina byt drsne. co se tyce zapasu vika vs aga tak tam ocekavam 3 setovou bitvu. potesilo by me, kdyby agnezka konecne prolomila ctvrtfinalove prokleti a viku by porazila. no, uvidime...
Reagovat
smazaný uživatel
Všechny 4 mi zatím dělají radost. Uvidíme jak dopadnou v dalších zápasech.
Caro proti Kim - na to už se těším, moc si přeji, aby Caro vyhrála a opět by některým lidem zavřela hubu, no Kim je skvělá hráčka, bude to hodně těžké. Ale jde na Woz vidět to postupné zlepšení, ten forhend je lepší a lepší...
Vika - Aga, tam si myslím postoupí Vika, no zkrátka ať vyhraje ta lepší, obě josu mé oblíbené.
A nakonec Sabine proti Marii - Masha jasný favorit, ale třeba bude mít Sabine super den, uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že Kim je pořád jiná výkonostní kategorie, než je Caro.. ale uvidíme, teďka už to začne být fakt zajímavé, oddělilo se zrno od plev ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bude zajímavé hodně no. Samá kvalita už. Hodně mě mrzí, že neuvidím Sabine zítra :(
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem na tom stejně jako ty, taky mi všechny holky dělají radost. :) Jsem rád, že Vika a Caro jdou dál. Viděl jsem oba zápasy... Iveta nehrála až tak špatně, jak se všude píše. Vika byla lepší, ale trošku se jí nedařil servis (měla tam docela hodně dvojchyb) a na konci chvilku trvalo, než ukončila zápas... Ale jinak jsem s Vikou nadmíru spokojen a Ivetě přeju hodně štěstí v mixu. :) Caro hrála dneska výborně v 1. setu. Jeleně se nedařilo a Caro byla hodně soustředěná. Druhý set začal taky dobře, ale pak nevyužila Caro nějaké příležitosti (brejkbol, gembol i mečbol) a Jelena se chytla a začala hrát líp. Nakonec ale Caro nezlomil ten nevyužitý mečbol za stavu 5:4 a vzápětí se po brejku dostala do vedení a pak už to vyšlo. :) Mám vážně velkou radost a po zápase jsem byl možná unavenější než Caro. :D Taky mě mrzí, že ji všichni neustále (a neprávem) podceňujou. To bylo napřed, že vypadne s Niculescu, pak s Jelenou a teď je ve čtvrtfinále... Opravdu jsem si přál, aby Caro dneska vyhrála, protože prohra proti Kim by už nebyla žádná tragédie. Ale samozřejmě věřím, že Caro může vyhrát. Sice se jí na Kim nedaří, ale šance je vždycky. :) Zápas Kim a Li jsem bohužel neviděl a docela toho lituju. Musel to být super zápas. Je mi trochu líto Li, protože takhle prohrát je vždycky těžké. Kim je prostě hrající legenda a přeju si, aby byla zdravá. Hraje proti Caroline, ale to na tom nic nemění. Chci, aby byly obě holky stoprocentně fit a my viděli pěkný zápas, nejlépe s vítězným koncem pro Caro. :)
Jinak musím Caro pochválit, že to dneska měla tak hezky vypočítané. Akorát po jejím rozhovoru jsem přepnul na lyžování a viděl jsem Lindsey. :)
Reagovat
misoSK
nesuhlasim, ze Kim je vykonnostne niekde inde ako Caroline, osobne by som viac favorizoval Caroline, jej trpezliva hra s minimomm chyb bude podla mna slavit uspech
Reagovat
smazaný uživatel
Tak konečně je po všem. Jelena prohrála, byla tou horší. ještěže tohle není směrodatný obrázek současného ženského tenisu (tohle patří tak do 90.let minulého století), jinak by se muselo za chvíli hrát před prázdnými tribunami.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím lajno! Osobně tipuju semifinálové dvojice Kim-Vika, Serena-Petra, a jsem moc zvědavej, jestli bude ve finále starší generace anebo ta nová. Možná to bude mix, každopádně doufám a věřím, že tam bude Petra
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ještě není hotovo, ale koukat na to je utrpení. Nevyhraje ta lepší, ale prohraje ta horší.
Reagovat
VlS
Tak hotovo. Caro hrála v prvním setu dobře, v okamžiku, kdy začala Jelena aspoň trošku hrát, ale opravdu jen trochu, tak to už nijak přesvědčivě nevypadalo. Tak doufejme, že noha Kim bude OK a v QF utrpení Caro v roli jedničky ukončí. Vika na SF to jistí.
Reagovat
smazaný uživatel
..... tak to bylo opravdu neco prisernyho! :-(
Reagovat
VlS
Za chvíli nám Monty vysvětlí, že to byl skvělej zápas, protože holky hodně běhaly a jsou z toho unavené :-)
Reagovat
rib
Caro hraje své maximum a Jelena jí pomáhá se porazit, je to zoufalý tenis na světovou jedničku a někoho, kdo tvrdil, že na něj není tlak, tak bude hrát naplno... Utrpení pro diváka
Reagovat
Andrew89
No tak rekl bych ze uz je hovoto. Pokud Caro nejak uplne nevybouchne a Jelena jako zazrakem zacne hrat.
Reagovat
Jabadu
Iveta a Jelena na ten kurt dnes ani nemusely chodit. Mohla to vyřídit hotelová služba.
Reagovat
VlS
To sedí :-D
Reagovat
Andrew89
ze by zacla hrat?:D
Reagovat
VlS
No a je to, Jelena hraje špatně a Caro opravdu dobře. Jeleno, pochlap se a začni hrát s trochou odvahy.
Reagovat
VlS
Tak snad jí to konečně došlo, že musí začít tlačit. 1:0 ve druhým. Uvidíme, jestli to byl jen záblesk, nebo jestli začne bojovat.
Reagovat
VlS
Jelena se vysloveně bojí a asi hladce prhraje.
Reagovat
Andrew89
Presne. Boji se toho a Caro toho vyuziva znamenite zatim.
Reagovat
VlS
Jestli rychle nepochopí, že z base line to neuhraje a nezačne tlačit a chodit dopředu, tak dostane kanára. Hraje tragicky.
Reagovat
Andrew89
Hraje fakt strasne:D musi taky zlepsit to prvni podani. to je snad tragedie nejvestsi. uvidime jak to bude daaale
Reagovat
vendulkabendulka
Au, kanar na ceste, zatim si Jelena ani neskrtla a nevypada to ze by se melo ve druhme setu neco zmenit
Reagovat
Karolko2
zdá se,že ji chce porazit její zbraní,to znamená údržbou.Měla by útočit
Reagovat
freeteepek
S Petrou měla Li Na na French Open kliku, že Petře za stavu 3:0 ve 3. setu odešla hlava. Dneska měla naopak Číňanka zaslouženě vyhrát, ale pro změnu odešla hlava jí už při tom prohraným tiebreaku. Spravedlnost ještě existuje. Kim parádně bojovala i přes ten kotník. Všechna čest!
Reagovat
smazaný uživatel
Kim je ta, která měla celou dobu místo Caroline sedět na trůně, bohužel jí v tom bránila zranění :/
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle jsem nečekal. Mám je rád obě, takže jsem vyloženě žádné z nich proti té druhé nefandil, ale byl jsem přesvědčený, že Kim to nemůže vyhrát. Taky to skoro tak dopadlo, ale na skoro se nehraje. Takže gratulace Kim.
Reagovat
VlS
Tak, Kim objednává velekytku pro Na Li, takovej dárek dostala poprvé v životě.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, Li to úplně zazdila, hlavně po tom dropshotu, kdy jí pak nahrála na lob. A ve třetím setu dvacet minut vyhazovala všechno tak metr do autu. Zvedla se pozdě. Ale rozhodně se nezlobímm sympatické jsou mi obě, ale Kim je prostě Kim.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist