Dateové rekord unikl. Věkově nejstarší finále vyhrála Tanasugarnová

17. 10. 2010, 09:42
Aktuality 1
WTA ÓSAKA - Kimiko Dateové v závěru finále domácího turnaje v Ósace došly síly a o primát nejstarší vítězky dvouhry na okruhu WTA přišla. Titul si z Japonska odváží Thajka Tamarine Tanasugaarnová.
Profily hráčů
Tamarine Tanasugarnová

Thajská tenistka Tamarine Tanasugarnová ukončila ve finále v Ósace úspěšné tažení domácí veteránky Kimiko Dateové-Krummové, jež se mohla stát ve 40 letech nejstarší vítězkou dvouhry v historii WTA. Rekord tak zůstal americké legendě Billie Jean Kingové, která v roce 1983 zvítězila v Birminghamu ve věku 39 let, sedm měsíců a 23 dnů.

Šestá nasazená Dateová oslavila na konci září čtyřicetiny a o rekordní zápis se udatně prala. I přes náročný program z posledních dnů se dokázala dostat ze stavu 5-7 1-3, v rozhodujícím dějství už ale síly nenašla. O sedm let mladší soupeřka ji nakonec porazila až po třech hodinách a sedmi minutách 7-5 6-7 6-1. 

Japonská tenistka, bývalá světová čtyřka, jež se předloni vrátila na okruh WTA po dvanáctileté pauze, přitom absolvovala takřka tříhodinovou bitvu i o den dříve, než vyřadila Šahar Peerovou. A předtím v pátečním čtvrtfinále po dvouapůlhodinové přetahované přehrála obhájkyni prvenství Samathu Stosurovou z Austrálie.

Tanasugarnová, jež v Ósace vyřadila Bartoliovou, získala svoji čtvrtou trofej v kariéře a první od loňského obhájení triumfu v Hertogenboschi. Poprvé vyhrála v roce 2003 v indickém Hyderabadu.

"Ve třetím setu jsem se snažila hrát více agresivně. Byla to dobrá taktika," chválila se Tanasugarnová. "Ósaka je skvělé město, je příjemný pocit tady vyhrát. Doufám, že v podobné formě začnu i novou sezonu," přeje si Thajka. "Teď si dám pár dní odpočinku na pláži a čeká mě domácí turnaj a Asijské hry."

Dateová má na kontě stále osm titulů, naposledy se radovala po svém návratu k tenisu loni den před 39. narozeninami v Soulu.

Finále v Ósace se do historie zapsalo nejstarším obsazením tenistek. Dohromady jim bylo 73 let. Starší hráčka než Dateová se do finále dvouhry nikdy nedostala.

"Snažila jsem se předvést maximum, bojovala jak jen to šlo. Nikdo nechce prohrát, tak jsem zkoušela všechno," komentovala finálovou porážku. "Nyní mě čekají nějaké další domácí podniky ITF a následně Asijské hry. Takže tenis budu hrát i ve zbytku sezony."

- WTA INTERNATIONAL ÓSAKA (Japonsko, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
nedělní výsledky (17. 10. 2010)

Dvouhra - finále:
Tanasugarnová (Thaj.) - Dateová-Krummová (6-Jap.) 7-5 6-7(4) 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist