Davis Cup: Tenisté přivítají příští rok Kazachstán

22. 9. 2010, 13:49
Aktuality 14
Kapitán Jaroslav Navrátil si přál lehčího soupeře, ale byly i horší varianty. Čeští daviscupoví reprezentanti se v prvním kole Davis Cupu roku 2011 utkají doma s nováčkem ve Světové skupině Kazachstánem. Rozhodl o tom dnešní los v Bruselu. Zápas se uskuteční od 4. do 6. března.
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych

"Nejpodstatnější je, že budeme hrát doma. To si myslím, že je nejpozitivnější," reagoval kapitán Jaroslav Navrátil na výsledek losu. Doma se tenisté, kteří loni hráli po 29 letech finále soutěže, představí poprvé po pěti zápasech venku.

Kazachstán postoupil do Světové skupiny poprvé o víkendu, když doma nečekaně porazil 5:0 Švýcary, kteří hráli bez Rogera Federera. "Jsme silný tým a každý, kdo na nás ve Světové skupině narazí, s námi bude mít problémy," řekl v euforii po postupu aktuálně nejlepší hráč Kazachstánu Andrej Golubjov, 39. hráč světového žebříčku ATP.

Los 1. kola Davis Cupu (4.-6. března):
Česko - Kazachstán
Srbsko - Indie
Švédsko - Rusko
Argentina - Rumunsko
Chile - USA
Belgie - Španělsko
Chorvatsko - Německo
Francie - Rakousko

O úspěch se společně s ruským rodákem Golubjovem, který tenisově vyrůstal v Itálii, zasloužili Michail Kukuškin (82. ATP) a Jurij Šukin (137), ale tým může také zařadit Jevgenije Koroljova (83.).

"Kazachstán je sice nováček, ale výhrou doma nad Švýcary, i když bez Federera, dokázal, že sílu má. Všechny jejich hráče znám, jsou mladí a perspektivní, takže se tenhle soupeř hlavně nesmí podcenit a musíme se na něj dobře připravit," konstatoval Navrátil.

Pravděpodobně se po grandslamovém Australian Open bude hrát na rychlém povrchu taraflex, na kterém tenisté loni porazili Francii i Argentinu. "Bude to záležet na klucích, co si zvolí, ale myslím, že není důvod měnit taraflex, který je zažitý," mínil kapitán.

A znovu by se tenisté měli představit v Ostravě. V ČEZ aréně tým odehrál poslední čtyři z pěti domácích zápasů. Navrátil si myslí, že by se hlediště mělo naplnit, i když Kazachstán není zvučný soupeř. "V Ostravě vždycky přišel plný dům. A když budeme hrát v plné síle s Tomášem i Radkem, tak Ostrava halu naplní," věřil Navrátil.

Češi letos skončili v semifinále, v kterém sice vedli v Srbsku 2:1 po čtyřhře, ale nakonec prohráli 2:3 na zápasy.

V případě postupu do čtvrtfinále se tenisté utkají s Argentinou, nebo Rumunskem. Potenciálním semifinálovým soupeřem Česka je Srbsko, což představuje šanci na odvetu za duel v Bělehradu.

Kazachstán v Davis Cupu:

První účast v DC: 1995
Největší úspěchy: postup do Světové skupiny v roce 2010
Celkový počet utkání: 55 (34 výher - 21 porážek)
Nejvíce výher v soutěži: Alexej Kedrjuk (66)
Nejvíce výher ve dvouhře: Alexej Kedrjuk (43)
Nejvíce výher ve čtyřhře: Alexej Kedrjuk (23)

Bilance v roce 2010: Kazachstán - Korea 5:0 (1. kolo asijsko-oceánské zóny), Čína - Kazachstán 1:4 (semifinále asijsko-oceánské zóny), Kazachstán - Švýcarsko 5:0 (baráž o Světovou skupinu)

Nehrající kapitán: Jegor Šaldunov

Ostatní: do roku 1992 hráli kazašští tenisté za společný tým Sovětského svazu; pod hlavičkou Kazachstánu v Davis Cupu působí od roku 1995 a dosud se pohybovali pouze v jeho nižších patrech; historická cesta Kazachů do Světové skupiny vedla přes Koreu, Čínu a baráž se Švýcarskem; do Astany sice Švýcaři přicestovali bez své jedničky Federera, ale zato s dvacátým tenistou světa Wawrinkou, přesto neuhráli ani bod; nejzkušenějším hráčem týmu je třicetiletý Alexej Kedrjuk, který v Davis Cupu debutoval ve 14 letech a nastoupil již v 51 utkáních; současnou jedničkou je Andrej Golubjov, jemuž na žebříčku ATP patří 39. pozice.

Nejlepší současní hráči: Andrej Golubjov (bilance v Davis Cupu - dvouhra: 9:1, čtyřhra: 3:1), Michail Kukuškin (9:1, 0:0), Jurij Šukin (2:2, 5:2), Alexej Kedrjuk (43:17, 23:17)

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
skott
Tezky los na 1.kolo.Jedine pozitivum opravdu jen, ze se nemusi cestovat ven, protoze jinak si myslim, ze Kazachtan byl spolu s vyrovnanymi Nemeci to nejtezsi, co se dalo na zacatek chytnout.Trojka Golubev, Korolev a Kukushkin je hodne nebezpecna a nejde na ni v podstate ani vymyslet zvlast povrch, jsou vicemene podobne silni jak v hale, tak pripadne treba na antuce (ikdyz stejne pochybuju, ze se Stepankem a Berdou v tymu se nekdy bude uvazovat i o necem jinem nez taraflexu:) Slabsim clankem by mohl byt jejich debl, ale jinak ocekavam hodne tezkou praci.Premiera ve svetove skupine bude pro ¨Kazachy¨ velkou motivaci a nic na tom nemeni ani to, ze jsou vsichni rodily Rusove.
Reagovat
kohlik
ja si přál Indii
Reagovat
skott
Taky jsem si pral Indii.Ne tak kvuli tomu, ze by to byl docela prijatelny souper, ale zajimalo by me, jestli by nas pozvali na travu:)
Reagovat
smazaný uživatel
Indie by byla určitě best. No nepřál jsem si Němce a Kazachy....
Reagovat
smazaný uživatel
Indie by byla určitě best. No nepřál jsem si Němce a Kazachy....
Reagovat
smazaný uživatel
Korolev v Davis Cupu prozatim nehral! I presto vsak budi Kazachstan respekt, nemaji co ztratit. :-) Pral jsem si Kazachy ci Svedy takze spokojenost! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
hmm na argentinu nemáme to je jasný.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak můžeš vědět, že na Argentinu nemáme ? Znáš snad nominace na utkání, které se hraje za půl roku ?
Reagovat
smazaný uživatel
otázka zda vůbec dojde k duelu s Argentinou....Kazachstán smetl Švýcarsko 5:0. a 3 hráče ve 100
Reagovat
smazaný uživatel
POKAL VIM TAK DEL POTRO OD PONDELKA HRA V BANKGKOKU
Reagovat
Frick
Jak na tom bude Del Potro v červenci?
Reagovat
Mercury
Myslím, že i dvojice Monaco-Nalbandian může být na horké argentinské půdě dost nebezpečná Bude-li hrát i Juan, obávám se, že k žádné odvetě se Srby nedojde...
Reagovat
Frick
A jsou nějaký předpoklady k tomu, že Del Potro pořád hrát nebude?
Reagovat
smazaný uživatel
vzdyt uz sli famy ze by mohl nastoupit na US open takze jako myslite ze za necely rok se neuzdravi ???
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist