Češi dohráli. Debaklem se loučí Kvitová, Benešová i Hájek

21. 1. 2010, 07:19
Aktuality 5
AUSTRALIAN OPEN - Čeští tenisté zaznamenali nejhorší grandslamový výsledek za posledních devět let. Dvouhry na Australian Open jsou totiž již po čtyřech dnech bez Čechů: všech jedenáct zástupců vypadlo během úvodních dvou kol. Dnes měli naději tři tenisté - Kvitová, Benešová a Hájek však dohromady uhráli jen 10 gamů.
Iveta Benešová

Až nečekaně rychle zmizeli z dvouher na úvodním grandslamu roku čeští tenisté. Do druhého kola jich z jedenácti postoupilo šest, tři však vypadli již včera a poslední tři naděje neuspěli proti favoritům v dnešních duelech. Tak špatnou bilanci na grandslamovém turnaji zaznamenali čeští tenisté naposledy před devíti lety ve Wimbledonu.

Jan Hájek při pátém startu na grandslamovém turnaji potřetí postoupil do druhého kola, své maximum ale nevyrovná. Poté, co si poradil s Gineprim, dnes totálně propadl v duelu s dvacátým nasazeným Michailem Južným.

Čtvrtek na Australian Open:

Federer a spol. suverénní, set ztratil jen Djokovič

Ivanovičová v Melbourne končí, nestačila na Dulkovou

Na sedmadvacetiletém Rusovi se vůbec neprojevil včerejší pětisetový boj proti Gasquetovi a Hájka doslova smazal z kurtu. Více než polovinu vítězných fiftýnů získal po nevynucených chybám českého tenisty a za pouhou hodinu a půl vyhrál 6-2 6-1 6-1.

"Asi jsem předtím zakřikl ten svůj dobrý zdravotní stav. Chytla mě totiž záda, měl jsem opravdu velké bolesti a jsem vůbec rád, že jsem zápas dohrál," povzdychl si český tenista.

"Vymlouvat se na to nebudu, Južnyj hrál samozřejmě skvěle, ale bolest mě opravdu limitovala - ze zad mi střílela až do třísla a bolelo mě to hlavně při servisu a bekhendu, což je moje silná zbraň a bylo znát, že do něj nemůžu jít naplno," dodal Hájek.

"Určitě jsem ale nechtěl zápas skrečovat, když už jsem se dostal na tak velký kurt se spoustou diváků, ale příjemně jsem se určitě necítil, byl to dost na jednu branku. Musel jsem tu vzdát už před třemi lety v zápase prvního kola, kdy jsem se zranil hned na začátku a se Španělem Ferrerem sehrál jen tři gamy, ale pořadatelé pak měli dost nepříjemné otázky, takže i proto jsem to dnes raději dohrál."

Južnyj si o osmifinále zahraje s Polákem Kubotem.

Kvitová: Serena je někde jinde
Petra Kvitová při premiéře ve druhém kole Australian Open čelila světové jedničce a zdejší čtyřnásobné šampionce Sereně Williamsové. O senzaci se však nepostarala. 

Osmadvacetiletá Američanka nechala Kvitovou rozkoukat v prvních čtyřech gamech, pak ale již duelu jasně dominovala . První set vyhrála za 38 minut 6-2, ve druhém měla dokonce mečbol za stavu 5-0. Kvitová sice potupného 'kanára' zažehnala, v dalším gamu už ale k žádnému překvapení nedošlo. 

Serena svou o devět let mladší rodačku z Bílovce ničila přesnými agresivními údery, a když odvrátila oba nabídnuté brejkboly, vyhrála 6-2 6-1. O osmifinále si zahraje se Španělkou Suarezovou.

"Snad jsem ještě nehrála zápas, ve kterém jsem měla pocit, že opravdu nemůžu vyhrát, i když jsem se hodně snažila. Tahle hráčka je opravdu někde jinde, a když bude hrát jako dnes, asi jí celkové vítězství nemine," vysekla soupeřce poklonu Kvitová.

Talentovaná Češka se musí na začátku sezony vyrovnávat také se zdravotními obtížemi. Od turnaje v Hobartu ji trápí záda. "Vzala jsem si prášky na bolesti, jinak bych snad ani tak servírovat nemohla. Serena byla sice obandážovaná, ale to je skoro pořád, myslím, že ji to vůbec nelimituje," dodala.

Bez šance byla i Benešová
O třetí kolo dnes marně bojovala také Iveta Benešová. Šestadvacetiletá rodačka z Mostu proti nasazené devítce Věře Zvonarevové nestíhala a prohrála úvodních devět her. Pak sice hru vyrovnala, ruská favoritka a loňská semifinalistka ale žádné problémy nepřipustila a vyhrála 6-0 6-3.

"Když jsem zahrála velice dobrý míč a s mnohými hráčkami by to byl vítězný úder, od ní se mi to ještě vracelo do kurtu. Měla jsem i pár gamebolů, ale nebylo to nic platné," povzdechla si Benešová.

Zvonarevová bude v dalším kole čelit Argentince Dulkové, jež nečekaně vyřadila bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Lepší úspěšnost mají čeští tenisté ve čtyřhře. První kolo zvládli jedni z adeptů na titul Lukáš Dlouhý s Indem Paesem, Martin Damm se Slovákem Poláškem i čtveřice tenistek včetně Květy Peschkeové.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
čtvrteční výsledky českých tenistů (21. 01. 2010)

Muži - dvouhra - 2. kolo:
Južnyj (20-Rus.) - Hájek (ČR) 6-2 6-1 6-1

Muži - čtyřhra - 1. kolo:
Dlouhý/Paes (3-ČR/Indie) - Friedl/Škoch (oba ČR) 6-3 6-1
Damm/Polášek (14-ČR/SR) - Matosevic/Tomic (Austr.) 6-2 6-1
Gonzalez/Ljubičič (Chile/Chorv.) - Čermák/Mertiňák (ČR/SR) 6-3 7-6(7)

Ženy - dvouhra - 2. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Kvitová (ČR) 6-2 6-1
Zvonarevová (9-Rus.) - Benešová (ČR) 6-0 6-3

Ženy - čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová/Chuang Chia-jung (12-ČR/Tchaj-wan) - Senogluová/Švedovová (Tur./Kaz.) 6-0 7-5
Benešová/Zahlavová-Strýcová (16-ČR)
- Erraniová/Suarezová-Navarrová (It./Šp.) 6-2 6-1
Gullicksonová/Uhlířová (USA/ČR) - Dulgheruová/Gallovitsová (obě Rum.) 6-3 3-6 6-3
Peerová/Voskobojevová (Izr./Kaz.) - Rybáriková/Voráčová (SR/ČR) 6-2 7-5
Baltachaová/Dekmeijereová (Brit./Lot.) - Šafářová/Wozniaková (ČR/Kan.) 7-5 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ty anonymní kecy tenisových "odborníků" o tom, jak MY JSME druzí na světě opravdu miluju.
Na nějakej stupidní Davis Cup (dobrý akorát pro otřesnou Českou televizi a pana Otu Bleka, kteří pro tenisové fanoušky neudělaj vůbec NIC) ve skutečnosti se.re pes a když na grandslamu opravdu o něco jde, tak NAŠI uhrajou jen dvě nebo tři kola.
Reagovat
smazaný uživatel
Bratia nelamentujte, ešte je len začiatok sezóny.
A čo máme hovoriť my, u nás. Tam je to ešte horšie. V DC sme padli do ani už neviem akej zóny, Fedcup tam ani neviem, kde sme. AO žiadna sláva. Jediné pozitívne je, že mi vyhravajú tipy, skoro vždy trafím, keď tipnem na prehru. Tým nechcem povedať, že nechcem našim fandiť. Realita je však realita.
Reagovat
skott
Ja nevim, co se ti teda tak nelibi, ale minimalne, co se tyka zenskeho tenisu, na tom vubec nejste zle.Mam celkem prehled, spoustu vasich nadejnejch holek jsem videl hrat a zajimvy jmena na Slovensku jsou a jejich pomerne dost.At uz mladsi Kucova-vitezka juniorky USO, Tabakova nebo Uberalova, ktera u nas vyhrala evropu 14tek.No a to nemluvim o tom, ze Hantuchova ma pred sebou jetse peknych par sezon ve spicce, plus dalsi, co uz patri do te sirsi Magda Rybarikova nebo Cibulkova.To mi prijde na malou zemi jako je Slovensko slusne.Fed Cup je trochu o stesti, jak se sejde forma, kdo je zrovna zdravej nebo ses mozna pouze namlsanej, tim ze uz jste ho vyhrali, ale porad se pohybujete na hranici I.svetovy skupiny, coz je vyborny, kdyz si vezmes, ze je v ni jen 8 tymu a ne jako u chlapu 16.U tech je to o neco horsi, tam asi opravdu jen ten Lacko a to je malo, ovsem to po konci Stepanka u nas nebude o mnoho lepsi.Tim chci rict, ze bych nehodnotil jen na zaklade jednoho grandslamu, zrovna napriklad nasi snad s vyjimkou Berdycha (i kdyz ani Korolev neni drevo) vypadli s absolutni spickou.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, pane Kaderko, a co nám řeknete k tomuto???? Chvástal jste se, že jsme mistři světa, když jsme se s haluzí a díky souhře okolností dostali do finále DC, kde nám dali Španělé co pro to...Na vyhlašování ankety Zlatý kanár jste se opět chvástal, že pokud je český tenis "v krizi", tak ať v takovéto krizi ještě hodně dlouho zůstane...Ale problém je v tom, že český tenis je ve velké krizi...chybí nám junioři - v ženkém tenise bych až takový problém neviděl, tam máme mladé, nadějné hráčky, ale s mužským tenisem je to velmi, velmi špatné...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak konecne vypadli vsichni, aspon uz tu nebudou clanky s tak zalostnymi tituly. Hold si budeme muset par let pockat nez se objevi nejaky schopny tenista/ka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist