Del Potro se vrátil výhrou bez ztráty podání

13. 1. 2015, 06:11
Aktuality 23
ATP SYDNEY - Juan Martín del Potro dnes odehrál první zápas od konce loňského února a v Sydney si svůj návrat na kurty osladil vítězstvím. Argentinský obhájce titulu, který 11 měsíců marodil se zraněným levým zápěstím, porazil bez ztráty podání Ukrajince Sergeje Stachovského. Ve druhém kole se utká s nasazenou jedničkou Fogninim.
Juan Martín del Potro

Juan Martín del Potro se na okruhu ATP představil naposledy 25. února loňského roku, kdy vzdal zápas na turnaji v Dubaji. V březnu se pak podrobil operaci levého zápěstí a až do konce sezony rehabilitoval a měsíce se připravoval se na návrat.

Sice ještě občas cítí v ruce bolesti a bekhendové údery hraje s opatrností, touha po návratu do turnajového kolotoče ale byla obrovská. A tak si dnes odbyl comeback v Sydney, kde loni vybojoval svůj poslední 18. tituly kariéry.

Svůj první zápas po téměř 11 měsících vyhrál a to dokonce bez ztráty podání. To bylo v duelu s Ukrajincem Sergejem Stachovským jeho největší zbraní, kterou eliminoval zatím slabší pohyb a údery z bekhendu, které neměly takovou razanci.

Šestadvacetiletý Argentinec za celý zápas nečelil jedinému brejkbolu a sledovaný duel vyhrál za 80 minut 6-3 7-6.



"Byl to skvělý moment. Na první zápas po tak dlouhé době jsem hrál dobře, podával jsem solidně a můj forhend fungoval. To je dobrý signál," řekl vítěz US Open z roku 2009 a bronzový medailista z olympijských her v Londýně. "Musím zlepšit bekhend a pohyb, ale hlavně si to chci užívat," řekla po téměř roční pauze.

"Být tak dlouho doma a sledovat velké turnaje pouze v televizi, to pro mě bylo opravdu těžké. Ale teď jsem šťastný, protože jsem ani nečekal, že tento moment přijde hned takhle v úvodu sezony," uvedl bývalý čtvrtý hráč světa, který je nyní až ve čtvrté světové stovce.

"Brzy chci být zase agresivní hráč, ale teď musím zapracovat hlavně na své fyzičce a pokračovat v léčbě. A samozřejmě se musím zaměřit i na bekhend. Pracuji na něm každý den a myslím, že se zlepšuje. Jen to ještě chvíli potrvá, než budu moct hrát razantní a vítězné údery," řekl del Potro. "Soupeři se mi teď budou tlačit do bekhendu, protože při něm nejsem tak jistý. Ale když nemám bolesti, tak na něm pracuji. Musím být trpělivý," dodal.

Ve druhém kole se obhájce titulu Del Potro utká v prvním vzájemném zápase s nejvýše nasazeným Fabiem Fogninim. Italský tenista minulý týden prohrál všechny tři singlové duely na Hopman Cupu.

Vítězně do turnaje vstoupil i předloňský šampion a loňský poražený finalista domácí Bernard Tomic. Dvaadvacetiletý Australan dnes odstartoval výhrou nad Nizozemcem Igorem Sijslingem, kterého smetl za 44 minut 6-1 6-2.

Suverénně zvítězil i kvalifikant Viktor Troicki, který zametl  za 49 minut hry 6-2 6-3 s osmým nasazeným Slovákem Martinem Kližanem. Srbský finalista z roku 2011 ztratil po svém podání jen šest míčků a využil tři ze čtyř brejkbolů.

Dobrou formu z úvodu sezony, kdy na Hopman Cupu porazil Adama Pavláska, Johna Isnera a Fabia Fogniniho, dnes potvrdil Vasek Pospisil. Set čtyřiadvacetiletý Kanaďan neztratil ani v úvodu generálky na Australian Open v Sydney, kde porazil 6-3 7-6 Itala Andrease Seppiho.

- ATP 250 SYDNEY -
(Austrálie, tv. povrch, 494.310 dolarů)
úterní výsledky (12. 01. 2014)
• Dvouhra - 1. kolo •
Troicki (Srb.) - Kližan (8-SR) 6-2 6-3
Del Potro (Arg.) - Stachovskij (Ukr.) 6-3 7-6(4)
Tomic (Austr.) - Sijsling (Niz.) 6-1 6-2
Pospisil (Kan.) - Seppi (It.) 6-3 7-6(4)
Kukuškin (Kaz.) - Istomin (Uzb.) 6-3 7-6(1)
Andújar (Šp.) - Nieminen (Fin.) 6-2 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
konečně ho vidím, koukám, že má větší emoce :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Juan se svléká a oni dají pryč kameru, je tohle možný? Ani po ránu mi nedopřejí hezký pohled :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
A Juan to má taky za pár 5:2, tak doufám, že nechce žádné komplikace :)
Reagovat
EllNino
Hodně zajímavá situace v Aucklandu :D ...Kenny de Schepper s Alejandrem Fallou spolu hráli ve finále kvalifikace, ale jelikož se Falla dostal jako LL a oba zvládli první kolo, zahrajou si spolu znova dokonce až ve druhém kole ...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Už dlho nás nečakal atraktívnejší žreb, než ten piatkový...Murray možný už v QF, Nadal v SF, k tomu paleta nebezpečných hráčov číhajúca už v 1. kole (Delpo, Kyrgios, Tomic a pod.)..Aj David Ferrer možný už v OF je nezvyčajnou možnosťou..

Osobne som veľmi zvedavý ako sa to vyvŕbi, niekto može mať zabíjacky žreb od 1. kola, cez OF, QF až po finále a niekto naopak na prvý pohľad ľahkú cestu až do finále..
Reagovat
Kozoroh
A to nejen mezi muži. Mít Viku v 1. kole nebude příjemné pro žádnou nasazenou hráčku, včetně Sereny!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak, letos je to ohromně zajímavý los. Hned pro něj jdu vytvořit pavouky :)
Reagovat
Mayo
Výborne Juančo (:
Reagovat
smazaný uživatel
Výbornej začátek roku, nejdřív Rog a teď Delpo :)) Vamos, Juan!
Reagovat
smazaný uživatel
Priznám sa, že som nečakal Delpovu výhru, navyše proti nemu stál solídny súper..Návrat minulého comebacku nedopadol dobre, keď prehral s Rochusom..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je fantazie, s výhrou Delpa jsem vůbec nepočítal. Pamatuju, jak se vracel po zranění v roce 2010 a ještě pár měsíců prohrával, co šlo. Je super, že je zpátky, určitě chyběl. Fognini se nejeví jako nepřekonatelná překážka.
Reagovat
smazaný uživatel
škoda, že porazil zrovna Stachana. Toho kluka já mám rád. :D Co zas včera předvedl za úder - výměna od zhruba 1:20. :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak od 1:15.
Reagovat
mahycek
Už minulý týden jsem uvítal,že Delpo se konečně vrátí a přál mu hodně zdraví a štěstí.Nyní přidávám ještě trpělivost,1 zápas nic moc.Pokud nebude Fognini šaškovat,tak to bude mít Delpo hodně těžké. A také na AO jsem zvědav na jeho los.Pokud se mu něco nestane a neodhlásí se.
Reagovat
smazaný uživatel
Snad se da do uplneho poradku a doplni tu elitu.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nepovedal ani slovo, že by ho to ešte bolelo.
Sám chce bekhend zlepšiť, takže sa podvedome alebo vedome
ešte do neho neopieral.
No a pohyb sa mu vráti do dvoch mesiacov.
Reagovat
smazaný uživatel
Vitaj J.M.DelPotro!Tak dlho si na okruhu chybal!Treba len dufat,ze navrat nebude tak pracny a tazky,naopak,ze nadanie a cit pre hru tohto impozantneho muza,bude radost pre divakov i hraca -bud zdravy J.M.DelPotro!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace! Mrzí mě, že jsem to neviděla. Našla jsem alespoň krátký highlights:
http://m.youtube.com/watch?v=r_RWoq2EdN8
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, já jsem nemožná a vůbec nejsem schopná takhle v noci vydržet. Taky jsem ho neviděla a tak jsem se těšila. Ten příští zápas mi doufám neuteče. díky za odkaz :)
Reagovat
Davor1
Videl som len druhý set a herne to teda bola veľká bieda. Jedine servis fungoval DelPovi parádne, množstvo es aj priamych bodov. FH celkom slušný, ale pohybovo výrazne zaostával a predovšetkým bolo vidieť, že ešte potrebuje veľa času, kým bude môcť hrať aj backhand naplno, dnes to bolo z BH príliš mäkké, dával si veľký pozor, často ho obiehal, ale aj tak ho mal permanentne zaťažovaný, keďže Stakhovsky mu takticky hral prevažne do BH.

Víťazstvo na úvod je skvelé, ale malo to obrovsky ďaleko do optimálneho DelPovho výkonu. Sergej hral slabúčko. Neviem si predstaviť, že takto by Delpo prešiel aj cez ďalšie kolo, hoci tam ho čaká Fognini a na toho by možno stačil aj dobrý servis, Fabio sa už sám postará o zvyšok :-))

Každopádne, dnes to bolo obrovsky pozitívne, už len to, že stál konečne na kurte, že bol schopný odohrať ostrý zápas a tá radosť po víťazstve bola skutočne úprimná a veľká. Almagro pri svojom návrate včera prehral, Tomič vlani po dlhom zranení vytvoril rekord v najrýchlejšie prehratom zápase na ATP, Andy sa trápil trištvrte sezóny a Rafa padol s dôchodcom Berrerom. Už len z tohto pohľadu má výhra v prvom zápase po tak ťažkej operácii a dlhej rekonvalescencii cenu zlata :-)
Come on DelPo !!
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem za Delpa rád a přeju mu to.
Reagovat
Davor1
podobne :-)
patrí k mojim obľúbencom, ktovie, kde by už bol, nebyť tých patálií so zápästiami, dve takmer kompletne vynechané sezóny, to je des :(
Reagovat
smazaný uživatel
Šikovnej kluk!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist