Djokovič jako nejstarší a už pošesté v kariéře zakončí rok na 1. místě žebříčku. Vyrovná rekord Samprase

7. 11. 2020, 00:47
Aktuality 18
Je to definitivní. Novak Djokovič pošesté v kariéře přezimuje na 1. místě světového žebříčku ATP a vyrovná rekord Peta Samprase. Ve 33 letech bude zároveň nejstarší světovou jedničkou na konci sezony.
Profily hráčů

Novak Djokovič si potřebný počet bodů zajistil už minulý týden ve Vídni. Oficiálně to ale potvrzené neměl, neboť se muselo počkat na los posledního turnaje v bulharské Sofii, zda se náhodou v soutěži neobjeví na divokou kartu Rafael Nadal. A neobjevil. 

Nyní je tak jisté, že Djokovič pošesté v kariéře zakončí sezonu jako světová jednička a vyrovná rekord legendárního Peta Samprase.

Počet zakončení roku
na 1. místě žebříčku:
6 Pete Sampras
6 Novak Djokovič
5 Jimmy Connors
5 Roger Federer
5 Rafael Nadal
4 John McEnroe
4 Ivan Lendl
2 Bjorn Börg
2 Stefan Edberg
2 Lleyton Hewitt
1 Ilie Nastase, Mast Wilander, Jim Courier, Andre Agassi, Gustavo Kuerten, Andy Roddic, Andy Murray

"Sampras byl pro mě jedním z idolů, když jsem byl dítě. Zakončit rok jako jednička a vyrovnat jeho rekord je jedním z největších úspěchů ve světovém sportu," uvedl Djokovič.

Sampras zakončil rok jako světová jednička bez přestávky v letech 1993 až 1998. Djokovič přezimoval na trůnu zatím v sezonách 2011, 2012, 2014, 2015 a 2018.

Ve 33 letech a 7 měsících bude Djokovič nejstarší světovou jedničkou na konci sezony. Znovu po dvou letech tak překoná o necelé dva týdny rekord Rafaela Nadala.

Djokovič navíc dál útočí na rekord v celkově strávených týdnech na postu světové jedničky. Aktuálně v čele figuruje 293. týden, Rogera Federera může překonat nejdříve 8. března 2021.

V letošní sezoně výrazně poznamenané pandemií koronaviru, kvůli které se půl roku nehrálo, má Djokovič zápasovou bilanci 39-3 a získal pět titulů: na ATP Cupu, Australian Open, v Dubaji, Cincinnati a Římě. Rok zakončí na Turnaji mistrů, na němž už pětkrát triumfoval, ale naposledy před pěti lety.

Světové jedničky na konci sezony
za posledních 28 let:
2020 Novak Djokovič
2019 Rafael Nadal
2018 Novak Djokovič
2017 Rafael Nadal
2016 Andy Murray
2015 Novak Djokovič
2014 Novak Djokovič
2013 Rafael Nadal
2012 Novak Djokovič
2011 Novak Djokovič
2010 Rafael Nadal
2009 Roger Federer
2008 Rafael Nadal
2007 Roger Federer
2006 Roger Federer
2005 Roger Federer
2004 Roger Federer
2003 Andy Roddick
2002 Lleyton Hewitt
2001 Lleyton Hewitt
2000 Gustavo Kuerten
1999 Andre Agassi
1993
-99
Pete Sampras
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
Mantra
Co by dělal taky Nadal v Bulharsku? smilesmile
Reagovat
goodtennisfan
""Sampras byl pro mě jedním z idolů, když jsem byl dítě. Zakončit rok jako jednička a vyrovnat jeho rekord je jedním z největších úspěchů ve světovém sportu," uvedl Djokovič."

"A v čem vyníká ten Cimrman?"

"Prej ve všem"

"A kdo to říká?"

"On"

smile
Reagovat
RF46
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulácia Noleho fan.

Djokovic sa definitivne odtrhol od Federera, chudák Rafa ešte sa musí krcit po jeho boku :)..Skoda ze tento rok neodohral americku snuru, mohlo byt vsetko inak.

Snad o rok Nadal ziska 6primát.
Reagovat
Marduch
Mohlo být vše jinak? Víš, kolik tam mohl získat bodů?
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic vyrovnal Samprase = 3 komentáře za půl den.

Škoda, velký hráč, ale nikoho nezajímá
Reagovat
Patik
Noleho články majú pár komentárov lebo tam nieje o čom..jasné záležitosti..Rafa hrá Masters tisíc a je tu 30 komentárov z toho 10 je mojích a 10 tvojích..keby tu hral Federer je tu 200 komentárov pod každým článkom..
Reagovat
Amputace
:D To máš pravdu. Ale ten jediný zásadní rozdíl by spočíval v tom, že ty s Kamilou byste neměli v součtu 20 komentářů, ale 150. Zbylých 50 by z většiny obstarali uživatelé snažící se utlumit vaše oslavné žvásty.
Reagovat
Nola
zalezi na tom? co tu mam predniest nejaku oslavnu rec? zatial mi nehrabe...... velmi sem uz nechodim, nevidim v tom ziadny zmysel, dokonca aj ti najskalnejsi fans Fedexa to zabalili smile, zivot Djokovica ide mimo mna, predstav si, podporujem ho, ale nemam pocit, ze je az natolko dolezity pre moje bytie....
Reagovat
Amputace
Právě. Někteří ještě nepochopili, že gró sportovního fandění nemusí spočívat jen ve výběru toho na oko nejúspěšnějšího, nejoblíbenějšího a mediálně nejpropíranějšího sportovce a jeho následného vyvyšování nad všechny ostatní.
Reagovat
dappe
Však v tom jsou fanoušci Nadala a především Djokoviče ještě horší. Stačí se občas podívat pod články na stránkách ATP.
Reagovat
Amputace
Sorry, ale dohady o oblíbenosti tady vedou veskrze jedině FFF. Pro nás či fanoušky Djokoviče to není tolik důležité, protože jsme "svému" hráči nezačínali fandit na základě toho, jak je oblíbený.
Reagovat
Patik
Jasné veď aj ja som začal fandiť Rogerovi lebo kamarát povedal že je Roger v tenise oblúbený..
Reagovat
Amputace
Nene, ty jsi mu pravděpodobně začal fandit v době, kdy byl ve své éře zdaleka nejlepší a daleko před ostatními, všechno válcoval a všemi komentátory byl vynášen do nebes coby budoucí nejlepší hráč všech dob. Nebo se pletu a sleduješ ho déle než od roku 2003/04?

Já Nadala sleduji od roku 2007. Tedy od doby, kdy byl ve všem daleko za Federerem, mluvilo se o něm jako o geniálním antukáři a současně se pochybovalo, jestli bude schopen přizpůsobit svoji hru i ostatním povrchům. Prakticky celou kariéru je Nadal tím, kdo musí dotahovat. To samé Djokovič. Témata, kdo je oblíbený, kdo má víc fanoušků na FB atp., tady dlouhodobě vídám řešit jenom FFF, nikdy jsem neviděl, že by se něčím takovým zabýval fanoušek Rafy nebo Novaka.

Někteří z vás to zatahují dokonce i do goat diskuze - Roger coby hlavní reprezentant toho sportu, ten nejoblíbenější a nejreprezentativnější ze všech atd. Pro fanoušky Djokoviče a Nadala tohle vesměs vůbec nejsou důležitá kritéria, protože nefandí proto, že jejich oblíbenec je většinou všech lidí oslavován jako ten nejlepší. Jako fandit tomu nejlepšímu a nejoblíbenějšímu je těžce easy. Já fandím Nadalovi, který byl vždy brán jako ten druhý a vůbec mi to nevadí. Nepotřebuji své fanouškovství zaštiťovat uspokojením, že fandím tomu nejlepšímu.
Reagovat
Marduch
+1
Reagovat
goodtennisfan
Stačilo mu hrať 3-4 mesiace a už je to svetová jednotka na celý covid-rok 2020... smile
Reagovat
Cico93
Dávame si ! do zápisníka a táto koncoročna jednotka má hodnotu trošku vyššiu ako ta u Barty, keďže tá nemá žiadnu...
Reagovat
woody
smile
Klobouček pane
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist