Djokovič poprvé na turnaji ztratil set. Shapovalova dorazil "kanárem"

19. 1. 2019, 08:26
Aktuality 65
AUSTRALIAN OPEN - Novak Djokovič poprvé na letošním Australian Open ztratil set. Šestinásobný šampion ale nakonec nezaváhal, devatenáctiletého talentovaného Kanaďana Denise Shapovalova dorazil "kanárem" a podvanácté postoupil do osmifinále úvodního grandslamu sezony. V něm bude jeho soupeřem další talentovaný mladík Daniil Medveděv.
Novak Djokovič

Novakovi Djokovičovi se loni po operaci pravého lokte zpočátku vůbec nedařilo. Po návratu ke koučovi Vajdovi však vyhrál Wimbledon, US Open, v Cincinnati zkompletoval jako první hráč v historii sbírku trofejí ze všech podniků Masters, triumfoval také v Šanghaji, zahrál si finále na Masters v Paříži a na Turnaji mistrů a vrátil se na post světové jedničky.

Do Melbourne tak letos dorazil v roli největšího favorita, přestože na generálce v Dauhá skončil už v semifinále na raketě pozdějšího vítěze Bautisty. Šestinásobný šampion si bude chtít spravit chuť z posledních dvou ročníků. Předloni totiž vypadl už ve druhém kole a loni v osmifinále. Zatím se mu to daří.

Letos na Australian Open neztratil set s kvalifikantem Kruegerem ani v repríze finále 2008 s Tsongou a dnes porazil 6-3 6-4 4-6 6-0 Denise Shapovalova.

V úvodním dějství těžil Djokovič hlavně z 19 chyb Shapovalova, který se celý set trápil na servisu, o nějž celkem třikrát přišel. První hráč světa předvedl jediné zaváhání, když nechal Shapovalova snížit z 1-4 na 3-4. Další dva gamy však ovládl a za 35 minut šel do vedení.

Ve druhé sadě se Shapovalov zlepšil na podání a tentokrát se světovou jedničkou držel krok. Zaváhal však v tu nejméně vhodnou chvíli, a to za stavu 4-5, kdy chybou nabídl Djokovičovi první brejkbol a zároveň setbol a další chybou mu koncovku setu daroval. I ve druhém dějství měl Shapovalov mizerný poměr winnerů a nevynucených chyb (5-13).

Ani ve třetí sadě se devatenáctiletý Kanaďan zbytečných chyb nevyvaroval a proti solidně hrajícímu Djokovičovi ztratil hned úvodní servis a prohrával 1-4. Přišel ovšem nepochopitelný kolaps ze strany Srba. Djokovič začal chybovat a Shapovalov získal následujících pět her a rátil se do hry.

Djokoviče od začátku třetího setu rozčilovala světla, která byla rozsvícena navzdory tomu, že na kurt pálilo slunce. "Myslím, že vůbec nedává smysl zapínat světla tahle brzo. Vysvětlili mi, že to bylo kvůli televizi. Doufám, že jste si to v televizi užili," uvedl po zápase v rozhovoru na kurtu.

Ve čtvrtém setu se Djokovič znovu zkoncentroval a hlavně díky skvělé obraně soupeři sebral podání. A další komplikace už nepřipustil. Kanaďanovi, který v zápase vyrobil celkem 57 nevynucených chyb oproti 21 vítězným míčům, nadělil nepopulárního "kanára" a po dvou hodinách a 22 minutách slavil postup.

Djokovič dnes i přes vcelku pohodovou výhru rozhodně nehrál svůj nejlepší tenis. Ve všech setech měl stejně jako jeho dnešní soupeř negativní poměr winnerů a nevynucených chyb (celkem 16-33), trefil jen pět es a udělal čtyři dvojchyby. O své podání celkem třikrát přišel, osmkrát ale slavil brejk.

"Mé výkony stále nejsou dokonalé. Ale není těžké vyhrávat zápasy, ve kterých se vám daří, ale ty, ve kterých musíte bojovat o každý míč. A právě takový byl ten dnešní zápas," hodnotil Djokovič, který proti levorukým soupeřům vyhrál už 18. zápas v řadě. Zároveň si dnes zajistil setrvání na postu světové jedničky i po skončení turnaje.

Majitel 14 grandslamových trofejí v Melbourne startuje popatnácté a v minulosti se jen třikrát nedostal mezi nejlepší šestnáctku. Letos útočí na sedmý triumf na úvodním grandslamu sezony, čímž by stanovil nový rekord, o nějž se momentálně se šesti tituly dělí s Rogerem Federerem a Royem Emersonem.

V dalším kole světovou jedničku vyzve Daniil Medveděv. Rus po cestě do osmifinále neztratil jediný set, dnes porazil 6-2 7-6(3) 6-3 Davida Goffina a poprvé v kariéře si zahraje osmifinále grandslamu. Proti Djokovičovi se pokusí na třetí pokus uspět.

Zverev je v Melbourne poprvé v osmifinále
Světová čtyřka Alexander Zverev už má tři tituly z turnajů Masters 1000, loni vyhrál i Turnaj mistrů, ale na grandslamech se mu zatím nedaří. Jediné čtvrtfinále si zahrál loni na Roland Garros a v Melbourne bylo jeho maximem třetí kolo z posledních dvou let.

Dnes své maximum na Australian Open překonal, když dva dny po pětisetové bitvě s Chardym bez problémů potvrdil roli favorita proti domácímu Alexi Boltovi a po výhře 6-3 6-3 6-2 postoupil do osmifinále.

O teprve druhé grandslamové čtvrtfinále se 21letý Zverev utká s Milosem Raonicem (h2h 1-1). Kanaďan po skalpech Kyrgiose a Wawrinky dnes potvrdil roli favorita proti Francouzi Pierru-Huguesovi Herbertovi, kterého v premiérovém vzájemném duelu přehrál 6-4 6-4 7-6(6) a pošesté se tak dostal do osmifinále Australian Open.

Dvaadvacetiletý Chorvat Borna Čorič dnes zdolal 2-6 6-3 6-4 6-3 Srba Filipa Krajinoviče a mezi šestnáctku nejlepších se na Australian Open dostal poprvé v kariéře. Zároveň vyrovnal své grandslamové maximum, které si vytvřil na předchozím grandslamu loni v New Yorku.

O premiérové čtvrtfinále si Čorič zahraje s Lucasem Pouillem h2h 2-0, který dnes zastavil domácí devatenáctiletou naději Alexeje Popyrina. Australana půl hodiny po půlnoci udolal 7-6 6-3 6-7 4-6 6-3.

Kei Nišikori po dvou pětisetových bitvách tentokrát suverénně potvrdil roli favorita. Japonec plnící roli nasazené osmičky přehrál 7-6(6) 6-1 6-2 Joaa Sousu a posedmé v řadě postoupil do osmifinále úvodního grandslamu sezony. O vyrovnání svého maxima si zahraje s Pablem Carreñem.

Španěl prostě na Fabia Fogniniho umí. Italského hráče porazil 6-2 6-4 2-6 6-4, vyhrál s ním i šestý souboj a obhájil loňské osmifinále. Své melbournské maximum se pokusí vylepšit v pondělním duelu s Nišikorim.

• AUSTRALIAN OPEN 2019 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 62,500.000 australských dolarů
sobotní výsledky (19. 01. 2019)
• Dvouhra mužů - 3. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Shapovalov (25-Kan.) 6-3 6-4 4-6 6-0
Zverev (4-Něm.) - Bolt (Austr.) 6-3 6-3 6-2
Nišikori (8-Jap.) - J. Sousa (Portug.) 7-6(6) 6-1 6-2
Čorič (11-Chorv.) - Krajinovič (Srb.) 2-6 6-3 6-4 6-3
Carreño (23-Šp.) - Fognini (12-It.) 6-2 6-4 2-6 6-4
Medveděv (15-Rus.) - Goffin (21-Belg.) 6-2 7-6(3) 6-3
Raonic (16-Kan.) - Herbert (Fr.) 6-4 6-4 7-6(6)
Pouille (28-Fr.) - Popyrin (Austr.) 7-6(3) 6-3 6-7(10) 4-6 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

65
Přidat komentář
Patik
Myslím si že Djokovičova strata setu bola po zápase trénerom zhodnotená s minimálnou vážnosťou..možno mierny dohovor nech si dá viac pozor dobudúcna..zaklincoval to kanárom strata setu v tom prípade premňa takmer nič neznamená..len psychický výpadok na malú chvílu.
Reagovat
smazaný uživatel
Djoko hral čo potreboval, nemá tu s kým prehrat...

Mozno Rao, ked sa zblázni na servise by ho vedel teoreticky potrapit..
Reagovat
Herbert_Hoover
Jako že potřeboval čtyři sety? :)
Reagovat
spaniel
Potreboval to.
Reagovat
Herbert_Hoover
Projít si krizí je určitě super, ale těžko si to takhle řekl :) Od stavu 4:2 rozhodně nehrál, co potřeboval. Nechal se úplně zbytečně rozhodit.
Reagovat
spaniel
Delal si prdeI z toho shnileho cirkusanta, co to napsal.
Reagovat
smazaný uživatel
A co nasledovalo po tom prehratom sete?..
Reagovat
Herbert_Hoover
To je úplně irelevantní..kdyby Djoker hrál co potřeboval, tak vyhraje ve třech. To že se šlo do čtvrtého jen svědčí o tom, že nehrál to, co potřeboval. I kdyby tam neuhrál Shapo ani míček, tak to popírá tvou tezi.
Reagovat
Pe3k
Ty už si od toho trola četl něco relevantního?
Reagovat
Herbert_Hoover
Občas má zajímavé postřehy a někdy jistě i objektivně pravdu. Každopádně začínám se s ním rozcházet čím dál častěji.
Reagovat
Pe3k
Tak až bude někdy pravdu či zajímavý postřeh, dej mi prosím vědět ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Trčia ti nohy z Herbového zadku :)

Ale cloveku s prahbiednou hrdostou, a dostojnostou vešiaku na prádlo to nemoze vadit..
Reagovat
Pe3k
No tak víš co, po několikaletém bavení s tebou je člověk opravdu vděčný za soudného fandu Rafy jako je Herbert...
Reagovat
smazaný uživatel
Si hladás kamaráta uz kdekolvek, ty chudatko opustené :)
Reagovat
Pe3k
Jde vidět, že nechápeš ani význam tak prostého termínu jako je kamarád...neboj, třeba si taky jednou nějakého najdeš ;)
Reagovat
smazaný uživatel
To uz je také slovičkarenie, nemyslis?..

Bolo to myslene v kontexte, ze vyhral uplne hladko, ked mal problem, zaradil vyssi vykonostný stupen, Denis nebol absolútne blizko k momentu, kedy by si myslel, ze to Nole nema vo svojich rukach...Snad je to uz jasné
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak já jsem se taky o Djoka nebál..každopádně tu koncovku třetího těžce nezvládl. Nebyl koncentrovaný, zbytečně se rozčiloval a kazil. Nutno přiznat, že Shapo taky nehrál úplně zle zrovna tu pasáž. Každopádně určitě nechtěl prohrát třetí set :) Na utkání s Medvědem se těším, Rus zdravě sebevědomý, snad mu to vydrží i po rozpinku.
Reagovat
smazaný uživatel
Sledoval som Medvedeva s Goffinom a hral naozaj dobre. Dolezité je, ze nemá tendenciu sa vyhádzat, co je s Nolem úplny zaklad. Dobre servuje a v BH výmenách by nemusel byt uplne strateny, pohybovo taktiez slušný..

Jj, isto nechcel prehrat treti set, ale ako si pisal, stratil koncentráciu..Ked sa zacal sustredit, bol opat dominanný, co nie je prijemne zistenie...Ak by ten stvrty skoncil trebars 7:5, mal by som z toho úplne iny pocit...
Reagovat
Patik
Čo je vlastne s Goffinom..je po zranení alebo čo sa deje..ten hráč mal veľký potenciál v poslednej dobe o ňom veľa nepočuť..ak áno tak len v prvých druhých kolách.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, zranenie, absencia, herny vypadok, prepadnutie v rebricku - horsie zreby - zle vysledky.
Reagovat
Pe3k
Asi začal hrát co potřeboval (face palm).
Reagovat
Pe3k
Jak trololo z Petržalky napíše, že Nole nemá s kým prohrát, tak zaručeně končí v dalším zápase...
Reagovat
smazaný uživatel
Proste hrál co potřeboval...Sice projel set totálním vyhorenim, ale to chtěl už před zápasem. Strategie.
Reagovat
Pe3k
Tak on hodnotí zápas který neviděl...to je jeho fanouškovství, sledovat live score na tp a psát sra čky do 3 rána.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som zápas sledoval, nezvonil mi budik do práce jak tebe, ty pracant :)
Reagovat
Pe3k
Ty ještě používáš budík? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Fedex jasný favorit. Jeho největší rivalové jsou nulovi. Letos získá čtyři slamy a neprohraje do listopadu ani vlastní servis, když za stavu 6:0 5:0 jeden game pustí Nolemu ve finále TM.
Reagovat
EllNino
vyloženě provokativní koment na vyvolání diskuze :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
:D Nejhorší na tom je, ze Federer zatím z big3 hraje nejlépe. Ale prakticky muže zítra vyhucet s Cicim
Reagovat
Patik
veď si písal že tam nieje o čom že na Rogera nemá na tri víťazné..ale myslím si že Roger môže zajtra vkľude stratiť set.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si dělám hlavně srandu a hejtuju. Nevím, Cicimu fandím, ale spíše si myslím, ze se z toho složí ještě před zápasem. Fedexovi stačí zahrát průměr posledních zápasu, aby ho dal 3:0. Každopádně to jsem říkal i s Millmanem a jak to dopadlo.
Reagovat
Patik
Millman ho ale nepretlačil tenisom..Rogera porazili viacmenej podmienky...Títo mladí hráči oni sa vedia dobre nabudiť na Federera..chcú sa ukázať predviesť svoj najlepší tenis porovnať sa s Rogerom..hrajú vynikajúco až kým nestratia podanie..potom si asi povedia že stratili servis a nedokážu rebreaknúť a už je to v prdeli..nehovoriac keď stratia prvý set..už to vidím jak si hovoria bože teraz vyhrať dva alebo tri sety po sebe s Rogerom..to nedám a zabalia to.
Reagovat
Krisboy
Ty už jsi alibista jako Mayo
Reagovat
No-le
Tsitsi neuhraje ani set. Berdych by mohl jeden.
Reagovat
annah
No kéž by. Já se teda budu zítra dost bát. Straší mě ty dva tie-breaky z Hopmana.
Reagovat
Ondra979
jo me taky. Mozna ze Roger to bude mit i tezsi, nez Nadal, nejak Berdovi moc neverim, maximalne na ten setik..
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepak. Sice záměrně mele, ale to proto, aby metaforicky naznačil, že už pomalu mele strouhanku.
Reagovat
mahycek
Viděl. Ten Popyrin to protahuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Sleduješ to? Kdo je zatím lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl někdo Fedexe, když po něm chtěla ochranka průkazku? Něco mi to připomnelo.
Reagovat
Herbert_Hoover
Výdej obědů na základce? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tam chtěli průkazky? Já chodil na zvláštní, takže nevím, jak to chodilo u normálních lidi. :(
Reagovat
Herbert_Hoover
Překvapilo mě, jak snadno se nechal Novak vyvést z rytmu..prakticky z ničeho Shapo otočil třetí set..to nemusí věštit pro Djokoland nic dobrého :) Ale rozhodně je pozitivní, že následující sadu chytil pevně za pačesy od začátku.
Reagovat
SwissMaestro
Není to třeba nijak řešit si myslím. Podobně ztratil setík proti Hewittovi v roce 2012. Taky bylo jasné, že zápas vyhraje :-)
Reagovat
SwissMaestro
Dneska zápasy o ničem. Zítra by člověk zase sledoval nejraději všechno :/
Reagovat
kada.tom
Borna, Pablo, Milos, Kei - všeichni skvěle dneska :-))
Reagovat
Mayo
Ešte pár zápasov a Djoki zdvihne už svoju 15. GS trofej
Reagovat
raduz
Novaka Djokovice porazí spíše Medvěděv nežli Nadal či Federer.Ti dva se klepou hrůzou,jen ho vidí.Naopak on si na ně věři.Neni vůbec podstatné,že se jevi zatim nejlépe Federer.
Reagovat
No-le
S tímhle tvrzením bych docela souhlasil. Novak na své dlouhodobé rivaly umí zahrát a umí se i zmotivovat a přepnout na vyšší level. Ale s mladými střelci hrajícími často 'bez respektu' má problém...
Reagovat
Kozoroh
Existuje jeden faktor, který hovoří v neprospěch Medvedeva - matchup s Coricem. Borna vede v H2H 3:1, třikrát porazil Daniila bez ztráty setu. Je známo, že se Borna herně podobá Novakovi, No1e sám uvedl, že když hraje s Bornou, tak jako kdyby hrál proti mladší verzi sebe samého. Takže když Medvedevovi nesedí "malý Djoker", co teprv ten velký?
Reagovat
No-le
Zajímavé... Ale hodně to šustí papírem (((:
Reagovat
Herbert_Hoover
Nejen s Coricem, ale i s Chungem, oba jsou takové kopie Noleho.
Reagovat
Pe3k
Pro Novaka hovoří mnoho věcí, tohle ze všeho nejméně.
Reagovat
Kozoroh
No1e hrál do stavu 4:2 v třetím setu o něco lépe než v předchozích dvou utkáních, z BH nevytvářel tolik chyb jako v zápase s Tsongou, jenže nechal se zbytečně rozhodit rozsvícenými světly, ztratil brejk, to Denise nakoplo a podařilo se mu vytěžit set. V čtvrtém setu zvýšil No1e svůj tlak na returnu a byl z toho kanár.

Dojem z hry lepší, ale to rozhození v 3. setu si mohl No1e odpustit.
Reagovat
No-le
Nole opět nepřesvědčivý.Shapo by s takovým výkonem ( kopec nevynucených chyb ) se včerejším Nadalem uhrál tak 5 gamů. Nole při proměňování BB nebo obecně při důležitých bodech často chybující. Poslední set byl Kanaďan už vcelku neškodný.
Reagovat
Pe3k
Sapo tim svym fh trefi všechno jenom ne kurt...
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem ti to včera říkal. Když mu to tam padalo, tak udělal set, když ne, tak dostal kanara. Je strasne nedockavy, roztekany, musí se sklidnit. Připadá mi, ze si dá gram kokainu před každým zápasem.
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě jsem zapomněl uvést, ze byl Nole dneska poloviční a to jsem ještě přehnal.
Reagovat
Pe3k
No kokain si pravděpodobně nedal, spíše je to mladý kluk co to ještě nemá moc srovnané v hlavě a na kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
Je netrpělivý. Na dva sety to někdy stačí, ale na tři ne.
Reagovat
ipko
Novaka hlavne nahnevali zapnuté svetlá, čo hovoril aj v pozápasovom rozhovore.. aj tak ale ukázal dosť veľa slabín a Medvedev ma prekvapil, 3:0 s Goffinom nie je nič jednoduché.. proti Djokovičovi rozhodnete nie je bez šance..
Reagovat
svetova.dvojka
Zatím to vypadá na finále Berdych-Raonič
Ti kluci jedou jako ta nejlepší motorová pila...
Reagovat
Pe3k
Medvedev Federer.
Reagovat
stefankelner
Raonič nehrá nič !
Reagovat
mahycek
Zítra na cetru 01.00 Kvitová-Anisimová, Bartyová-Šarapovová,
Tomík-Nadal v 9.00 Federer-Tsitsipas, Stephens-Pavlyučenka

na Margaret court 4 zápas Čilič-Bautista.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist