Djokovič vyhrál čtvrtfinálovou bitvu s Tsitsipasem, čeká ho domácí přemožitel z loňské Vídně Sonego

15. 5. 2021, 13:41
Aktuality 19
WTA ŘÍM - Novak Djokovič ve čtvrtfinálové dohrávce na Masters v Římě udolal po 3 hodinách a 16 minutách boje 4-6 7-5 7-5 Stefanose Tsitsipase, byť řecký soupeř podával na postup, a letos poprvé na antuce vyhrál tři zápasy po sobě. V následném semifinále pětinásobný šampion zvládl další třísetový duel s domácím Lorenzem Sonegem. Italský tenista dnes porazil Andreje Rubljova, poprvé na jednom turnaji vyřadil dva hráče Top 10 a zahrál si své největší semifinále.
Novak Djokovič (© AFP)

V pátek byl čtvrtfinálový souboj Novaka Djokoviče se Stefanosem Tsitsipasem dvakrát přerušen kvůli dešti. Naposledy po brejku řeckého mladíka, který si vypracoval vedení 6-4 a 2-1.

V dnešní dohrávce Tsitsipas přišel o vedení 4-2, za stavu 4-4 nevyužil tři brejkboly a druhou sadu ztratil. Ve třetím setu vedl 3-1 a měl čtyři šance a brejk, ale srbský tenista je znovu zlikvidoval a vyrovnal. Přesto měl Řek šanci zápas dopodávat, příležitost za stavu 5-4 ale promarnil, ztratil poslední tři gamy a po boji prohrál 6-4 5-7 5-7.

Statistiky zápasu
Djokovič - Tsitsipas
4 esa 5
6 dvojchyby 1
70 %
1. podání 'in' 64 %
69 %
úsp. 1. podání 58 %
44 %
úsp. 2. podání 47 %
42 winnery 38
35 nevyn. chyby 41
17/23 hra na síti 13/24
6/23 brejkboly 5/14
134 celkem bodů 119
čas: 3:16

"Včera byl Stefanos lepší a lépe začal i dnes. Ale já si v důležité chvíli dokázal udržet servis a dostal jsem se do hry. Bylo důležité zvolit správnou taktiku ve správný okamžik," komentoval pětinásobný šampion Djokovič, který se do semifinále v Římě dostal osmý rok po sobě.

"Stefanos bojoval o každý bod. Je ve skvělé formě a má za sebou skvělé výsledky z Monte Carla a Barcelony. Mě dnes pomohla úžasná atmosféra a také lepší podmínky, než byly včera. Musel jsem věřit, že můžu vyhrát a jsem šťastný, že jsem to zvládl," řekl Djokovič, který upravil vzájemnou bilanci na 5-3.



"Tohle byl asi můj zatím nejtěžší zápas v sezoně. Ale letos jsem toho tolik neodehrál, takže se necítím být tolik unavený," dodal 33letý Srb, který minulý týden vynechal Masters v Madridu.

První letošní finále na antuce vítěz únorového Australian Open vybojoval ve večerním duelu proti domácímu Lorenzu Sonegovi, kterému oplatil loňský nečekaný debakl z Vídně.

Italský tenista, který v úterý oslavil 26. narozeniny, si tehdy v rakouské metropoli připsal první skalp hráče Top 10 a na další čekal až do tohoto týdne. Před domácím publikem však porazil hned dva hráče elitní desítky po sobě.

Statistiky zápasu
Sonego - Rubljov
5 esa 7
1 dvojchyby 0
64 %
1. podání 'in' 61 %
70 %
úsp. 1. podání 72 %
43 %
úsp. 2. podání 47 %
29 winnery 37
26 nevyn. chyby 35
9/19 hra na síti 11/25
3/4 brejkboly 2/13
100 celkem bodů 99
čas: 2:33

Po vítězi loňského US Open a dvojnásobném finalistovi French Open Dominicu Thiemovi si dnes poradil i s Andrejem Rubljovem. Ruského soka zdolal po obratu a i díky odvrácení 11 z 13 brejkbolů 3-6 6-4 6-3 a oplatil mu porážku z vídeňského finále.

"Tohle je sen. Být v semifinále na mém oblíbeném turnaji před domácím publikem. Jsem šťastný, protože tu bojuju o každý bod," radoval se Sonego po svém premiérovém postupu do semifinále podniku ATP Masters 1000.

"Zahrát si tady semifinále proti světové jedničce je pro mě úžasný moment. Budu se snažit odevzdat na kurtu maximum," dodal šťastný Sonego, který se ve světovém žebříčku posune poprvé do Top 30 a bude v ní už čtvrtým Italem. Podruhé ale Djokovič nezaskočil, byť ho znovu potrápil.

Djokovič se ve finále už pošesté na římské antuce střetne Rafaelem Nadalem, který si v prvním semifinále poradil s Američanem Reillym Opelkou.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 2.563.710 eur
sobotní výsledky (15. 05. 2021)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (5-Řec.) 4-6 7-5 7-5
Sonego (It.) - Rubljov (7-Rus.) 3-6 6-4 6-3
• Dvouhra - semifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Sonego (It.) 6-3 6-7(5) 6-2
Nadal (2-Šp.) - Opelka (USA) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Novakovismile
Reagovat
Vlk-v-trave
Uz i Lyon zna svuj los.

https://en.wikipedia.org/wiki/2021_ATP_Lyon_Open_%E2%80%93_Singles

Thiem tu ma divokou kartu, no a je moznost, ze ve druhem kole si s nim zahraje Cameron. Na bych si mohl najit cas, hlavne myslim na Camerona.

Cekaji nas takove vlko-giginske derby.

Pella x Fognini v Zeneve
Norrie x Thiem v Lyonu:)

V Lyonu v prvnim ceka italske peklo na FAA

Slagr prvniho kola je jasne;
Karatsev vs. Sinner

No ten Aslan se uvari driv nez to RG zacne.

Druhou divokou kartu ma Tsitsipas.
Reagovat
Vlk-v-trave
slavi v Zeneve prvni vitezstvi po delsi prestavce. Ve finale kvaldy narazi na Czekinata. No drzim palce, skvele by bylo ho opet videt v plne parade nejen v hlavnim pavouku Zenevy, ale hlavne rozehrateho na RG. Za mne to nejlepsi prekvapeni z RG20, co bylo k videni na kurtech...
Reagovat
Vlk-v-trave
Z kvalifikace k titulu. Vcera dokonce hral 2 zapasy, jeden trisetak a hned druhy a v suchym.
3 vitezny turnaj v tomto roce.:)
Jinak dost narocny turnaj, vesmes bez sberacu...
Letos se mu zacina darit. Minuly rok 2 finale z toho jedno prohrane v Praze s Jirkou Leheckou . Letos uz treti finalova ucast, no a treti vitezstvi, korunovane hlavne tim, ze sel z kvalifikace.

Cesta turnajem:

Kvalifikace:
Ajdukovic
Gomez

Hlavni turnaj:
Ramanathan
Dzumhur
Martinez
Barrios
Varillas

Turnaj cenny i vzhledem k dalsimu obsazeni:
Coria
Cerundolo
Donskoj
Mmoh (trochu zklamani, a opet videt, jak cele hardove generace jsou neschopne na jinych povrsich, a nakonec i na tom hardu)
Argentinska legenda Mayer
Sousa
brazilsky talent Seyboth Wild
Gulbis

Hezky uspech Argentince:)
A celkem drsny turnaj.
Reagovat
EllNino
Baez a Cerundolo odsunuli Tomáše Macháče na 9. místo v Roce na Next Gen Finals ... Tomáš musí začít urychleně hrát, aby nezačal ztrácet ... :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Do konce sezony casu dost, ale ani jsem si nevsiml, ze Tomase odsunuli.:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Z mého pohledu je zajímavou události Varillas ve finále. Trochu jsem mu věřil i na vítězství. Komentoval jsem tu jeho vítězství nad Mandarinkou - ten ale zas poslal raketu ukázkově do země - asi chtěl změřit hloubku antuky, protože tu raketu nakonec rozmlátilsmile Peruanci moc kvalitních hráčů nemají. Asi tak toho Varillasesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rafa si semifinále podľa očakávania postrážil. Moc typicky antukových výmien sme nevideli a preto ťažko odhadovať jeho skutočnú formu.

Prípadné finále s Djokovicom by bolo samozrejme mimoriadne prestížne. Získať by mohol len Novak, Rafu na antuke 5 rokov neporazil, noapak od Nadala sa víťazstvo očakáva.

Išlo by o 57 diel, možno nie najobľúbenejšej, no historicky celkom isto najväčšej rivality v tenisových dejinách. Je neskutočné, že títo hráči sa stretávajú vo finálových zápasoch aj hlboko hlboko po 30ke. Koľko ich napokon odohrajú, 65 a viac?

Každopádne nálada v Nadalovom tábore je asi o poznanie lepšia, než by bola v prípade vypadnutia so Shapovalovom. Hranica medzi prepadákom a možným víťazstvom v turnaji je jeden fiftín. Akoby povedal Mayko, aj taký je šport.
Reagovat
Berny
takze asi 20.mesic v kuse se tu clovek docte o pomalem odchazeni RN a ND a behem antukoveho jara se vytvorila mýlka že to mladi tentokrat uz TOP2 natřou, takze rekap:

Medvedev - bez komentare
Rublev - prohra s Sonego, Isner, Cicipas,Sinner
Thiem - prohra s Sonego, Zverev
Zverev - prohra s Nadal, Ivaska, Goffin
Cicipas - prohra s Djokovic, Ruud, Nadal

Jediný kdo snese prisne meritko je Cicpas, ktery opravdu ma konzistentní vysledky.

Nicmene mame tady generalku na RG a v poslednim GS se nikdo z nastupců nedostane ani do semi.. smutné.

Ted je vcelku jasne ze nekdo kdo chce vyhrat RG pravdepodobne bude muset porazit oba dva - jsem zvedav kdo.

A jelikoz z mladych nikdo neumi na trave.. tak se trochu obavam ze bitka bude az na US open ci v Australii :ú
Reagovat
paddy
ve skvělé formě neporazil slabého jak Nadala tak Djokoviče

to ukazuje, kolik mu ještě chybí, aby se zapsal výrazným písmem do dějin smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nebol to od toho daleko, od toho by som sa odrazil.

Má skvelý štandard; naozaj velmi velmi kvalitny herny prejav. Vzdy bol trochu nemehlo na returne, tu zaznamenal obrovsky progres.

Na RG zrebe ma nebude zaujimat pozicia Djokovica a Thiema voči Nadalovi (tusim je iste, ze Thiem pojde automaticky do druhej casti pavuka), ale pozicia Tsitsipasa. Je to 1:4; tak snád to Rafa nekúpi. Bolo by to velmi mrzuté.
Reagovat
Berny
Muzu poprosit o stream Nadal Opelka ? diky
Reagovat
smazaný uživatel
http://live.jokerswidget.org/streamvideo13/opelka-r-usa-vs-nadal-r-esp-live-stream-5462678.html
Reagovat
Patik
schválne sa idem pozrieť kde returnuje Nadal..isto niekde z florencie..
Reagovat
smazaný uživatel
Zo Sariských Michalian.
Reagovat
Kozoroh
Podobně jako Rafa proti Shapovi, tak i No1e v zápase proti Stefovi prokázal ducha válečníka a vyhrál mač z pozice horšího hráče. Sice nečelil mečbolu jako Rafa, ale situací, kdy v zápase zastával, bylo dost. Tento tweet na toto poukazuje:
https://twitter.com/srihariravi12/status/1393532221466845188

Z herního hlediska, No1eho údery by potřebovaly na antuce větší razanci, zejména forehand. Dkok už nemá takovou kondici, aby všechno uběhal, jak před lety. Na trávě a hardu to kompenzuje zlepšeným podáním, ale na antuce má servis nejmenší vliv. V
Reagovat
Mayo
Opäť raz ukázal svoju veľkosť Novak Djokovic.
Reagovat
SydneyOpen
ach jo Tsitsi smile ale tak co panu srdíčkovi to vrátíš na RG
Reagovat
Krisboy
A to ani nemusel odvracet mečboly? Tak to to dostal zadarmo, hladká výhra smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist