Djokovič znovu terčem, video přípravy drinku má miliony zhlédnutí. Ne všechno, co vidíte, je kontroverzní, upozorňuje jeho žena

9. 11. 2022, 14:09
Aktuality 25
Novak Djokovič si letos kontroverzních situací užil až dost a znovu se stal terčem po sobotním semifinálovém utkání se Stefanosem Tsitsipasem na Masters v Paříži, když mu jeho fyzioterapeut během výměny stran míchal blíže nespecifikovaný drink a jeho přípravu chtěl evidentně skrýt před zraky kamer. Jednoho z nejlepších hráčů všech dob se zastala jeho žena Jelena: "Ne všechno, co vidíte, je kontroverzní," upozorňuje.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Video už má přes 15 milionů zhlédnutí a je v posledních dnech nejdiskutovanějším tématem na sociálních sítích. Djokovičův fyzioterapet Ulises Badio během výměny stran míchá v hledišti pařížské haly Bercy blíže neurčený drink a další členové realizačního týmu 21násobného grandslamového šampiona se snaží přípravu skrýt před zraky fanoušků a kamer. Rodákovi z Bělehradu následně nápoj donese jedna ze sběraček míčků a Djokovič vypjaté utkání s Tsitsipasem nakonec zvládne.

Vyhrocenou debatu na sociálních sítích zahájí britský novinář Damian Reilly. Právě on během letošního Wimbledonu upozornil na záběry, na nichž Djokovič během přestávky mezi gamy inhaluje z lahve.

Pětatřicetiletý Srb a pozdější vítěz nejslavnějšího tenisového turnaje světa tehdy na tiskové konferenci reagoval s úsměvem na tváři, že se jedná o "kouzelný lektvar" a zatím o něm nemůže mluvit, ale brzy se vše dozvíme.

Reillymu zřejmě toto vyjádření nestačilo a do bývalé světové jedničky se pustil znovu. "Všichni novináři se tomu ve Wimbledonu zasmáli. Teď se opět nic neděje, média jeví minimální zájem. Nikdo se Djokoviče nezeptal, o co jde."

Do debaty se zapojuje i známý americký tenisový reportér Ben Rothenberg a žádá větší transparentnost v tom, jaké látky tenisté užívají. "Chování Djokovičova týmu je v tomhle případě zvláštní. Co se, proboha, snaží skrýt?" napsal na Twitteru.

Zatímco Djokovič se k celé kontroverzi ani jednou nevyjádřil, jeho žena Jelena se s Reillym pustila do diskuse. Brita dokonce označila za "novináře se skrytou agendou".

"Nevidím nic pochybného. Vidím jen lidi, co se snaží udržet svůj byznys v soukromí, a to ve světě, ve kterém si každý myslí, že má právo na vás namířit kameru pokaždé, když se mu zachce. Vypadá to, že chtít si zachovat soukromí v této době, znamená být podezřelý."

Zároveň odmítá tlak, aby Djokovič na otázky ohledně tajného nápoje odpověděl okamžitě. "Promluví, až bude chtít on. Nutit někoho mluvit o něčem, o čem zatím mluvit nechce, je absurdní a nesmyslné. Zaměřte se víc na sebe. Ne všechno, co vidíte, je kontroverzní. Může to být jen soukromé. Je vůbec dovoleno nechat si něco pro sebe?"

Djokoviče se zastal také aktivní australský tenista John Millman. "Přehnaná pozornost na člena týmu, který míchá drink. Bylo by fajn používat selský rozum. Myslíte si, že by někdo z týmu míchal něco zakázaného na vyprodaném stadionu s přítomností kamer na každém kroku? V šatnách vidíte členy týmu míchat drinky neustále, a to v nijak označených lahvích."

Na stranu majitele 90 titulů se postavil i Mark Kovacs, expert na výkon a trenér s rozsáhlým vzděláním a výzkumem elitních sportovců. "Možná to vypadá divně, ale je to naprosto normální. Třeba se snažili schovat produkt od firmy, která nepatří mezi jejich sponzory. Nebo jednoduše nechtěli, aby někdo viděl složení nápoje. Může to být jedna z tisíce dostupných ingrediencí, ale pro Djokoviče představovat tajnou zbraň."

Že by Djokovič na veřejnosti užil jakoukoli látku ze seznamu těch zakázaných, je přinejmenším nepravděpodobné. Špičkoví tenisté jsou totiž pravidelně testováni a každý z nich během jednoho roku absolvuje zhruba 20 odběrů. Větší pozornost antidopingových komisařů je upřena na ty, kteří se herně a výsledkově výrazně zlepší.

Loni musel Djokovič podstoupit 21 testů, Rafael Nadal 14, Roger Federer 12 a Barbora Krejčíková byla s 36 kontrolami nejtestovanější hráčkou na okruhu WTA.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Ondrej2280
Pride mi komicke ako sa tu pohorsujete nad tym,ze niekto vobec spomenul moznost,ze djokerik neni jaksi cisty ,co sa tyka dopingu,ale veselo tu diskutujete o tom ako Nadal isto-iste dopuje a vyhrava len kvoli tomu:)..chcelo by to trosku nadhladu a objektivity..
Reagovat
Krisboy
Á pozor, fanatik mluví o objekvititě smilesmile
Reagovat
Ondrej2280
Co neobjektivne si nasiel v tom,co som vyssie napisal?
Reagovat
Krisboy
Nechceš si ten můj příspěvek přečíst ještě jednou, než na něj zareaguješ? Jsou totiž dvě možnosti: buď jsi ho nepochopil a hledáš v něm něco, co v něm není ani být nemělo, anebo jsi prostě demagog.
Reagovat
Ondrej2280
Pozri,ak nemas ku tomu co som napisal vyssie,nic s tym suvisiace povedat,tak radsej nepis nic.Ak sa ti zda objektivne ,ked v suvislosti s Nadalom tu rozoberate ako dopuje,a pri zmienke o dopingu Djokera tu teču slzy prudom ,ze co si to vobec nejaky novinar dovolil napisat,tak okej-to je tvoj pohlad na objektivitu,ten moj je zas iny.
Reagovat
Krisboy
Plácáš páté přes deváté a moje rýpnutí jsi opravdu nepochopil. Skutečně důstojný nástupce (nebo zástupce..?) Foreskina.

A demagog jsi solidní smile
Reagovat
Ondrej2280
Co to tu meles od veci? Napises blbinu na moj koment,ktoru neskor vydavas za rypnutie a este ku tomu pridas aj demagoga:))Slusny matros,chlape.
Reagovat
Krisboy
Co je to za vola? smile

Doufám, že si ho Ježíš vychutná a setře jako pitomce, to si skutečně vážnou odpověď ani nezasluhuje.
Reagovat
Patik
o takýchto ľuďoch ani Djokovič nevie lebo sú príliš nízko ani to k nemu nedojde.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
NextGen... tiebreak 3.setu, stav 7:7 match point pro Strickera. Neproměnil, ok, říkám si set Lorenzo.
smile
smile Nene, až při 9:7 získal set. No tvl...smile
Reagovat
Patik
Niektoré médiá sú posledné roky čistý hnoj..len prúdia zlo medzi ludi. čistá rakovina internetu..jelena to dobre napísala.. A Novak samozrejme ten im vyhovuje dokonale ako terč.. Ešte si užijeme takýchto sra. iek.
Reagovat
Nola
ten hnoj, ale prudia iba na niekoho.....
Reagovat
Patik
Ani sa k tomu nebudem vyjadrovať radšej..
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Ondrej2280
Na to aby špičkovi sportovci dosahovali take vysledky a zniesli take fyzicke naroky ,tak musia dopovat vsetci.Nemyslim ,ze toto bol dopingovy drink pre djokera ,rovnako ale neverim,ze djokovic nedopuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by takýto drink robili v Nadalovom boxe, už by mu WADA klopala na dvere, teda minimálne podla miestnych odborníkov zo severu ČR..:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když je nerozhodí injekce, tak by se za ním těžko pachtili kvůli nějakému patokusmile
Reagovat
Pavol
To sa v dnešnom svete neodpúšťa. smile
Je potrebné niečo nájsť za každú cenu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a ještě hloupý k tomu.smile Naprostý souhlas s Jelenou a Kovacsem.
Spíš by se tihle "inteligenti", kteří se solidní novinařinou nemají pranic společného, měli zaměřit na to, proč měla Bára 2,5x více AD testů než např.Nadal.smile
Reagovat
Pe3k
smile To fakt?
Reagovat
Ondřej.Jirásek
dole v článku smile
Reagovat
Usm
Ten to napsal dobře. Určitě někdo bude chystat zakázané nápoje přímo na stadionu před mraky lidma a spoustou kamer :-) Kdyby to byl nějakej doping, tak mu to připraví už v šatně předem ne?
Reagovat
tenista08
Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde...
Určitě by někdo bral zakázanou látku takhle okatě. I když pravda, čutálisté se kokainovými dýchánky přímo chlubí a dopingovými komisaři to ani nehne..
Reagovat
Krisboy
Víjimečně souhlasím s Jelenou. Trapné bulvární lovení senzací, kde žádné nejsou.

Novináři smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist