Do Síně slávy byly nominovány zakladatelky ženské tenisové tour

21. 9. 2020, 23:49
Aktuality 4
Billie Jean Kingová a další členky skupiny nazývané "Original 9", která položila základy ženské profesionální tenisové tour, byly jako celek nominovány do Síně slávy. V hráčské kategorii budou o hlasy usilovat Jonas Björkman, Sergi Brugera, Juan Carlos Ferrero, Lleyton Hewitt a Lisa Raymondová.

"Původní devítka" byla nominována téměř na den přesně 50 let poté, co tato skupina hráček v čele s Kingovou podepsala smlouvu na 1 dolar k účasti na prvním nezávislém ryze ženském turnaji. Založením okruhu Virginia Slims bojovaly proti tehdejší nerovnosti ve výši odměn pro muže a ženy a položily tak základ vzniku nynější WTA Tour.

Vedle Kingové, jež je za své výkony na kurtu členkou Síně slávy už od roku 1987, tvořily "Original 9" Peaches Bartkowiczová, Rosie Casalsová, Judy Daltonová, Julie Heldmanová, Kerry Melvilleeová Reidová, Kristy Pigeonová, Nancy Richeyová a Valerie Ziegenfussová. Snahu Kingové o zrovnoprávnění mužského a ženského tenisu minulý týden ocenila i mezinárodní federace ITF přejmenováním Fed Cupu na Billie Jean King Cup.

Ve stejné kategorii takzvaných přispěvatelů byl do Síně slávy pro rok 2021 nominován i loni zesnulý tenisový instruktor Dennis Van der Meer.

Mezi hráči se o vstup do prestižní organizace bude ucházet Australan Hewitt, vítěz US Open a Wimbledonu a bývalá světová jednička. Na prvním místě žebříčku byl také Španěl Ferrero, jenž vyhrál Roland Garros. Dva tituly z pařížského grandslamu má jeho krajan Sergi Bruguera. Elitní deblisty v nominaci zastupují Švéd Björkman, devítinásobný grandslamový šampion. Dokonce jedenáct titulů z největších turnajů má z ženské čtyřhry a mixu Američanka Raymondová.

O zvolení uchazečů bude rozhodovat skupina volitelů, mezi nimiž jsou tenisoví novináři, historici a samotní členové Síně slávy. V hráčské kategorii se mohou na hlasování podílet i fanoušci.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
ttopi
Vadí mi obecně ve všech sportech, jak je furt potřeba do síně slávy někoho pravidelně uvádět. Proč tam mají být hráči s 1 GS titulem?
Reagovat
Vlk-v-trave
Protoze myslenka Hall of Fame neni ani postavena tak na to, ze to je sin slavy jako hlavne Museum:)!

Kazda udalost je pro toto Museum dulezita, nebot se snazi jak nejlepe mapovat tenisovou historii.

Muzeum ma ruzne vystavni sine, nektere jsou zamerene trebas i na vyvoj smece v tenisu.

To, ze Muzeum se nachazi v New Portu neni nahoda, nebot je to misto, kde se konal USO. Dokonce zachovali cely areal v puvodnim stavu, prave jako takove Museum, kde se hraje kazdy rok turnaj ATP po vimbledonu a pri te prilezitosti ho doplnuji o historii ruznych hracu, udalosti, ktere Muzeum obohacuji a lepe mapuji historii tenisu.

Je jasne, ze pro Evropany, JihoAmericany, Australany je to z ruky, ikdyz to vypada na pekne misto. V USA ten styl sportovnich Muzeii je celkem popularni. Asi je to nakonec lepsi, ze to je v New Portu a ne ve Wimbledonu:) Kde se stale ten GS hraje.

Pochopitelne vpis pana Vrany jde trochu mimo, protoze Amici jsou znami svym sovinismem ve sportu k zenam. Ostudou je tam Liga Baseballu, kdy muzeum pro zensky baseball vzniklo dost pozde, jako takovy hall of fame. Pomalu ty zenske poumiraly...Krom toho vyprali ze stadionu holky...bo je to jen sport pro chlapy.

Dalsi ostudou je, ze v New Portu 50 let se ceka na to, co chteji udelat ted, absolutni ignorantstvi, nebot v takovem Muzeu uz davno to melo byt zaneseno, jde o historicky prulom v zenskem tenise, bez ktereho bychom se mozna ani nedostali tam kde jsme, muzeme o tom spekulovat, ale na 100% ty holky to misto v historii maji, a neda se to stale donekonecna prehlizet. Neni pak divu, ze jen v USA mohou se objevit svihle feministky, ale kazda pricina ma svuj nasledek.

Az na to opozdeni s tim WTA, je to paradni myslenka, takova ziva kronika tenisu... a dost skoda, ze tak z ruky, pro nas...

Jen mala ukazecka pro doplneni.

https://racquets.tennisfame.com/court-tennis/tom-pettitt
Reagovat
FulnekUltras
by se sem hodila zmínka o Virginii Wade. Na tu se dalo dívat po všech stránkách.
Reagovat
darek.vrana
Zase politika, ach jo... Ať jim dají nějakou zvláštní cenu, ale tohle nechají pro legendární hráče a hráčky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist