Do Tokia dorazila bez formy. Domů si Kuděrmetovová odváží první trofej z tvrdého povrchu

1. 10. 2023, 06:49
Aktuality 15
WTA TOKIO - Veronika Kuděrmetovová (26) na podniku WTA 500 v Tokiu získala druhý titul a první z tvrdého povrchu. Do japonské metropole sice dorazila bez formy, dokázala však poprvé porazit neoblíbenou soupeřku Igu Šwiatekovou, vyhrát nejdelší zápas kariéry a nakonec i mírně vylepšit bilanci ve finále. V celkově sedmém finálovém duelu si šestadvacetiletá rodačka z Kazaně poradila 7:5, 6:1 se světovou čtyřkou Jessicou Pegulaovou z USA a poprvé v kariéře porazila dvě hráčky TOP 5 na jednom turnaji.
Veronika Kuděrmetovová (© Profimedia)

Světová devatenáctka Veronika Kuděrmetovová za poslední tři měsíce prohrála 6 z 9 zápasů, v Tokiu ale po čtvrt roce vyhrála dvakrát po sobě a nakonec během šesti dnů nenašla přemožitelku v žádném z pěti vystoupení.

V pátek si poprvé vyšlápla na světovou dvojku Igu Šwiatekovou, s níž předtím uhrála jen deset gamů ve čtyřech vzájemných duelech, v sobotu uspěla ve svém nejdelším zápase kariéry po takřka třech a půl hodinách boje proti krajance Anastasii Pavljučenkovové a v neděli zvládla i finále proti světové čtyřce Jessice Pegulaové.

Šestadvacetiletá rodačka z Kazaně v úvodu vyhrála deset výměn po sobě a ujala se vedení 3:0. Náskok sice neudržela, ale další brejkbol už soupeřce nenabídla a již po 84 minutách hry zvítězila 7:5, 6:1. O tři roky starší Američanku porazila i ve druhém vzájemném střetnutí, poprvé uspěla letos na jaře na antuce v Madridu.

"Přeju Jessice povedený závěr sezony, vždy hraje skvěle. Děkuju svému manželovi a trenérovi, protože vím, že to někdy nemáme jednoduché, ale vždy stojí za mnou," řekla krátce po triumfu  Kuděrmetovová, jež vyhrála pátý ze šesti posledních soubojů s hráčkami elitní světové desítky.

Dvě hráčky TOP 10 během jednoho turnaje Kuděrmetovová porazila teprve podruhé v kariéře, poprvé se jí to povedlo letos v květnu na antukové 'tisícovce' v Madridu proti Darje Kasatkinové a právě Pegulaové. Vůbec premiérově si jedné akci vyšlápla na dvě členky elitní pětky.

Veronika Kuděrmetovová v Tokiu poprvé porazila dvě hráčky TOP 5 na jednom turnaji.Veronika Kuděrmetovová v Tokiu poprvé porazila dvě hráčky TOP 5 na jednom turnaji. (@ Profimedia)

Bývalá světová devítka Kuděrmetovová také přerušila sérii čtyř finálových porážek a své celkově 7. finále proměnila v teprve druhý titul, opět z podniku WTA 500. První slavila předloni na zelené antuce v americkém Charlestonu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Devětadvacetiletá Pegulaová cestou do finále ztratila jen devět gamů, na druhý letošní a celkově čtvrtý triumf ale nedosáhla. Už má ale definitivní jistotu druhého startu na na Turnaji mistryň, na němž loni nevyhrála ani jeden zápas.

"Veronika hrála tento týden úžasný tenis a dnes byla nad mé síly. Děkuju divákům, že přišli, a doufám, že jsem si v Japonsku udělala pár nových fanoušků.Nemohu se dočkat, až se sem vrátím," řekla Pegulaová, jež triumfovala naposledy v srpnu v Montrealu.

Obě finalistky se nyní přesunou na klání WTA 1000 v Pekingu, kde mají v úvodním kole díky úspěchu v Tokiu volný los. Kuděrmetovová v hlavním městě Číny odstartuje proti domácí Lin Zhu, nebo Ukrajince Lesje Curenkové. Pegulaová bude čelit Anně Blinkovové.

• WTA 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 780.637 dolarů
nedělní výsledky (01. 10. 2023)
• Dvouhra - finále •
Kuděrmetovová (8) - Pegulaová (2-USA) 7:5, 6:1

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
AlisaMiller
Žhavé dívky na vás čekají --> WWW.NU4.FUN
Reagovat
magnus
Skvelé ráno. Kudermetová vyhrala turnaj v Tokiu a Smer SSD vyhral volby na Slovensku. smilesmile
Reagovat
milik254
Obě nechutné, ale radost z toho maj jenom Vláďa a jeho ultras
Reagovat
annah
smile
Reagovat
aape
přesně tak, ale ruska tu má už druhej oslavnej článek, divnej server!
Reagovat
Levinest
smile
Reagovat
Dobry-den
Nedokážu si to nijak vysvětlit. Jessica mě velice zklamala. smile
Reagovat
tommr
to hlavní ale zvládla. Za vyřazení Sakkari má u mě velký plus ... smile
Reagovat
Dobry-den
Tp sice jo, ale já už letos s Muškou nepočítám, takže Sakkariová stejně na TM nejspíš bude zase strašit...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
hanz
Jedna z těch dvou nicek vyhrát musela... obě jsou jinak v záverečných kolech marné, to je tak asi jako se Sakčou, která se radovala minulý týden, ale už jaksi zapomněla podotknout, že se na to špička vybodla...
Reagovat
bardunek666
No toto? :(
Reagovat
Stybnat
smilesmile Veronika smile
Reagovat
aape
okupanti smile
Reagovat
annah
POhled na výsledky mě hned ráno naštval. Tokio vyhrála ta nesympatická Rusanda, co vypadá na třináct let.
Pak prohrála jednoznačně Katka a teď k prohře směřuje Markéta, která dělá chybu za chybou. Teda právě teď dosměřovala. Ve třetím 1:6.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist