Fed Cup ponese jméno Billie Jean Kingové. Nově budou tenistky bojovat v Billie Jean King Cupu

17. 9. 2020, 15:09
Aktuality 20
Fed Cup ponese na počest bojovnice za rovnost pohlaví a sociální spravedlnosti jméno Billie Jean Kingové. Přejmenování prestižní ženské soutěže dnes oznámila mezinárodní federace ITF, o Billie Jean King Cup se bude hrát poprvé na finálovém turnaji v roce 2021 i za účasti českých tenistek.
© Daniel Funston

"Jsem z toho stále v šoku. Je to obrovská čest, ale zároveň odpovědnost. Je to bláznivé, je to skvělé, je to nádherné," uvedla šestasedmdesátiletá Američanka Kingová, jež je s deseti triumfy v roli hráčky či kapitánky rekordmankou soutěže.

Billie Jean King Cup bude první globální týmovou soutěží pojmenovanou po ženě. Změna názvu přichází v době, kdy ITF zvýšila prize money na úroveň mužského Davis Cupu, a připomíná padesátileté výročí boje Kingové za založení ženského tenisového okruhu.

"Myslím, že už bylo dlouho na čase. Všechny velké týmové soutěže včetně Davis Cupu mají název po mužích, takže je skutečně příhodné, aby ženské mistrovství světa bylo pojmenováno po někom tak ikonickém jako Billie Jean Kingové, jež změnila tvář ženského sportu," uvedl prezident ITF David Haggerty.

Kingová a její kolegyně, pro něž se vžilo označení "Original 9" (původní devítka), riskovaly v roce 1970 své kariéry a založily Virginia Slims tour. Ta dala základ vzniku organizaci WTA, jež od roku 1973 zastřešuje ženský profesionální tenis.

"Billie Jean Kingová se zasloužila o rozvoj ženského světového tenisu a její jméno je symbolem jeho zrovnoprávnění. Nyní i my budeme bojovat v reprezentační týmové soutěži o trofej, která nese jméno světové legendy. Reprezentovat svou zemi pro mě byla, je a vždy bude velká čest," uvedla šestinásobná vítězka soutěže Petra Kvitová.

Během kariéry získala Kingová 39 grandslamových titulů, z toho dvanáct ve dvouhře. Šestkrát triumfovala ve Wimbledonu. V roce 1987 byla uvedena do Síně slávy a její jméno od roku 2006 nese Národní tenisové centrum v newyorském Flushing Meadows, kde se koná grandslamové US Open.

Ženská obdoba Davis Cupu se hraje od roku 1963. Jeho premiérový ročník ještě pod původním jménem Pohár federace vyhrály tenistky USA za účasti Kingové. Američanky jsou s 18 tituly rekordmankami soutěže, druhým nejúspěšnějším týmem jsou Češky, které zvítězily včetně společného československého týmu jedenáctkrát.

"Je to zajímavý krok, který povede k dalšímu zatraktivnění největší ženské týmové soutěže na světě. Věřím, že jméno Billie Jean Kingové bude motivovat nejlepší světové hráčky k pravidelné reprezentaci svých zemí. Právě Billie Jean Kingová byla vždy příkladem reprezentace, a to jak hráčka, tak i jako kapitánka," uvedl dlouholetý úspěšný kapitán českého týmu Petr Pála.

Letošní vyvrcholení soutěže, jež se mělo po změně formátu ze zápasů na hřišti jednoho ze soupeřů odehrát v rámci finálového turnaje v Budapešti, bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo na příští rok. Mezi dvanácti účastníky nechybějí ani Pálovy svěřenkyně.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

20
Přidat komentář
Jan
Nejdřív zruší Fed Cup, který měl pěknou tradici i formát a nahradí ho jedním turnajem, pak i ten přejmenují, takže po FC už nezbude ani stopa. Teď ještě aby totéž udělali s DC.
Reagovat
darek.vrana
A není to málo pokrokové? Já bych to nazval George Floyd Cup.
Reagovat
FulnekUltras
pořád se najdou jedinci, kteří si ji potřebují ještě přihřát smile
Reagovat
FulnekUltras
BJKC nebo KC, to už je skoro jako KFC - hlavně, že to bude všechno veřejnoprávně "zbrusu nové" a odpovídající dobovým trendům smile
Reagovat
ttopi
Očekávám, že velmi brzy se něco pojmenuje po Osakaový.
Reagovat
paddy
v Osace se hraje turnaj, který navíc loni vyhrála smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, Sofia si asi prázdniny v Římě neudělá. Vzpomínky nebudou pěkné. Na druhou stranu proti ní stála hráčka, která za zápas udělala pouhé 4UE! Sofie 22UE při 11W. Takový ten zápas, kdy můžete zavřít oči a prostě vám to tam spadne z každé pozice. Ani komentátoři tomu nechtěli věřit. Ale stalo se. Gratulka Vice za úlet rokusmilesmile
Reagovat
blixa
No právě že si je udělá, ne ? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Anebosmile
Reagovat
smazaný uživatel
ITF skusa rôzne moznosti,mozno bude problem v tom,ze tenis nie je timovy sport,relativna uspesnost Fed a Davis Cupu bola v tom,ze takmer nic ine nebolo,resp. bola nizka konkurencia napriec sportovymi odvetviami,dnes ich s prehladom prevalcuju sipky:)
Reagovat
smazaný uživatel
napr. ja viem ze za rok 19 vyhrali DC spanieli,aj to kvôli Rafovi,turnaj som odignoroval,kto vyhral FedCup netusim
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vice evidentně nedělá přechod z betonů na antuku pražádný problém. Lépe řečeno - hraje neuvěřitelně! Sofie udělala za set 8 balonů...smile
Jak ji nemusím, uznávám, jakým způsobem se vrátila. Jestli jí forma vydrží, můžeme tu mít příští rok zajímavé čelo žebříčkusmile
Dalším aspektem je klasické vyhoření po AO.
Tohle je zatím vostudasmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Je to zajímavý krok, který povede k dalšímu zatraktivnění největší ženské týmové soutěže na světě. Věřím, že jméno Billie Jean Kingové bude motivovat nejlepší světové hráčky k pravidelné reprezentaci svých zemí.

*
Toz chlapi maji Lejvr Cup, a Holky budou mit King Cup :)

Uz by meli myslet o hymne Billie Jean King Cupu:

https://www.youtube.com/watch?v=WcWA1LoeWU4

Jak ma nejaka akce nejakou tu tvar, tak se hned zveda zajem, machr na ulici to zvedl na 23 milionu, ale dobre si vybral, tak uvidime jak se povede ITF s vyberem Billie Jean:)
Reagovat
Jan
Jak to znechutit úplně všem, včetně hráček.
Reagovat
Patik
Celé to ide do sračiek celý tenis..a každým rokom je to stále viac a viac o peniazoch ako o športe..
Reagovat
PetaM
Díky Bohu, že nemá delší jméno.
Reagovat
jirkaS
tvl co furt vymejšlej smilesmile
Reagovat
tommr
jj kdyby se místo těhle píčovin radši starali o to aby se vůbec mohlo hrát ... smile
Reagovat
misa
:)
Reagovat
Nenela
Prave ze se moc nemuze hrat, tak maji cas na vymysleni p*covin smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist