Federer na první akci po 13 měsísích končí po druhém vystoupení. Proti Basilašvilimu nevyužil mečbol

11. 3. 2021, 18:41
Aktuality 83
ATP DAUHÁ - 39letý Švýcar Roger Federer na svém prvním turnaji po třinácti měsících končí na raketě druhého soupeře. V Dauhá po třísetové výhře nad Britem Evansem překvapivě nestačil na dlouhodobě se trápícího Gruzínce Nikoloze Basilašviliho, kterému ve čtvrtfinále podlehl po nevyužití mečbolu 6-3 1-6 5-7. Do semifinále nepostoupil ani nejvýše nasazený Dominic Thiem, který podlehl Robertu Bautistovi.
Roger Federer (© AFP)

Roger Federer po porážce v semifinále loňského Australian Open musel na operaci pravého kolena a přerušené sezony pandemií koronaviru pak využil k úplnému doléčení. V červnu musel ještě na jeden chirurgický zákrok a sezonu předčasně ukončil.

39letý Švýcar se nestihl uzdravit ani na začátek roku 2021 a na kurty se tak vrátil až tento týden na podniku ATP 250 v Dauhá. Po pauze dlouhé 405 dní se rozhodně nevrátil v optimální formě, odehrál však dva třísetové zápasy a především úspěšně otestoval koleno. 

"Ještě nejsem na 100 procentech, to bylo cítit i vidět. Také jsem nikdy ani nepřemýšlel o tom, že bych tenhle turnaj vyhrál, to nebylo reálné," řekl šampion z let 2005, 2006 a 2011 Federer, jenž hrál v Kataru poprvé po devíti letech.

"Nejdůležitější je, že nemám žádné zdravotní problémy, cítím se dobře a jsem na správné cestě," dodal dvacetinásobný grandslamový šampion, který v srpnu oslaví 40. narozeniny.

Včera Federer ve svém prvním zápase zdolal po dvou a půl hodinách boje 7-5 ve třetím setu 28. hráče světa Brita Dana Evanse, dnes po necelých dvou hodinách a nevyužití mečbolu podlehl 6-3 1-6 5-7 Gruzínci Nikolozi Basilašvilimu.

Federer v zápase využil pouze jeden z pěti brejkbolů, sám soupeři nabídl dokonce deset šancí na brejk a tři z nich nedokázal zlikvidovat. Mečbol měl ve třetím setu za stavu 5-4, soupeř si ale pomohl servisem. Gruzínec následně udeřil brejkem a vypracoval si tři mečboly: dvakrát zahrál úder do autu, potřetí už však zahrál vítězný bekhend.



I když Federer více než rok nehrál, zásluhou změny v systému světového žebříčku, kterou vedení ATP udělalo s ohledem na loňské půlroční přerušení sezony, je světovou šestkou.

Příští týden by měl Federer startovat na podniku ATP v Dubaji, kde předloni už poosmé triumfoval. Jeho další program je nejistý, neboť z Miami se už odhlásil a na antuce se v uplynulých čtyřech sezonách představil jen na třech turnajích.

Basilašvili v Dauhá ukončil černou sérii
Basilašvili vyhrál tři zápasy po sobě poprvé od července 2019, kdy triumfoval v Hamburku. Od té doby se mu vůbec nedařilo, loni dokonce prohrál 9 zápasů a 20 setů v řadě. Letos v Antalye sice po 14 měsících vyhrál na jednom turnaji dva zápasy, nicméně proti papírovým outsiderům a následně se znovu dostal do krize a prohrál 5 zápasů a 11 setů v řadě.

Druhou černou sérii utnul až nyní v Dauhá, kde si proti Johnu Millmanovi připsal první skalp hráče Top 50 od loňského ledna, hladce přehrál Maleka Džarího a dnes proti Federerovi zaznamenal pátou výhru v kariéře nad tenistou Top 10 a zároveň na osmý pokus porazil člena Big 4. Švýcarovi oplatil debakl z Australian Open 2016.

29letý Basilašvili, bývalý 16. hráč světa, si o postup do celkově šestého finále zahraje v souboji nenasazených hráčů s Taylorem Fritzem (h2h 0-1). 23letý Američan dnes rovněž vyřadil po obratu nasazeného soupeře, Kanaďana Denise Shapovalova, kterého opět limitovaly bolesti ramena, zdolal 5-7 6-3 7-5.



Čtvrtfinále bylo konečnou i pro nejvýše nasazeného Dominica ThiemaRakušan podlehl 6-7 6-2 4-6 předloňskému šampionovi Robertu Bautistovi ze Španělska, který zvýšil vedení ve vzájemné bilanci už na 4-1.

32letý Bautista si o druhé letošní finále zahraje s Rusem Andrejem Rubljovem, s nímž ve vzájemné bilanci vede
3-2, ale obě porážky utrpěl v posledních dvou soubojích. Rubljov, jenž minulý týden triumfoval v Rotterdamu, cestou do semifinále nemusel odehrát ještě ani jednu výměnu. Ve čtyřhře už si však zahrál tři zápasy a společně s krajanem Aslanem Karacevem postoupili do finále.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 411.940 dolarů
čtvrteční výsledky (11. 03. 2021)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Bautista (5-Šp.) - Thiem (1-Rak.) 7-6(3) 2-6 6-4
Basilašvili (Gruz.) - Federer (2-Švýc.) 3-6 6-1 7-5
Rubljov (3-Rus.) - Fucsovics (Maď.) bez boje
Fritz (USA) - Shapovalov (4-Kan.) 5-7 6-3 7-5
• Čtyřhra - semifinále •
Daniell/Oswald (N.Zél./Rak.) - Cabal/Farah (1-Kol.) 6-3 6-4
Karacev/Rubljov (Rus.) - Chardy/Martin (Fr.) 7-6(5) 7-6(2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

83
Přidat komentář
peRFect
Je třeba konstatovat, že Forehand musí být šťastný člověk. Má výmluvu, resp. své odůvodnění na absolutně všechno a to zejména tak, aby z toho Rafa vyšel jako největší hráč všech dob (zpětně i vpřed). Nelze mu vštípit jiný úhel pohledu. Obvykle je tato vlastnost projevem psychiatrického problému a ani v tomto případě tomu nebude jinak. V jeho světě musí být krásně, možná v něm ani nejsou Covid, Soros a Rothschildové.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak jeste 5 mesicu a Fedex se stane soucasti Vlciho Gangu... a tak se nam nesmazatelene zaradi mezi nasi tenisovou extravagantni periferii. To bude asi moje derniera na TP :D
Ale uz mu chystame lavicku v tymu... Tomu rikam ujety trejd roku...tak s Pellou nebo Berrettinim by si mohli i sednout...Jirka by mohl chytnou i motivaci...aspon na nejaky ten turnaj, zapas.

Jen doufam, ze do te doby bude schopny neco vyhrat :D

rozhodne je treba uznat, ze ten chlap ma slusnou budoucnost... vidime tam celkem slusny potencial... jen aby ho naplnil za ten priserny majlant, ktery bude treba za neho vysolit.

Takeho Wolfa jsme trejdli za par kilo veproveho. Browna za par deka travy. Pella dokonce zaplatil sam a rad...Jirka hraje pro radost, Delpovi stacila bible, Kyrgiosovi stacila Karlicka atd. atd.

Toz budem se muset asi zadluzit...snad Borovicka neco pusti...v ramci dobrych dodavatelsko-odberatelskych vztahu...nebo aspon privatni letadlo by mohl pro toho Svycara zajistit.

Jestlize Rolling Stones jeste hraji v 80. no tenhle umelec by mohl takovych 20-30 let jeste pinkat...a na tu zerogen by to mohlo i stacit...z urciteho pohledu je to lakava predstava :D
Reagovat
smazaný uživatel
ty jedes na cracku nebo neco?
Reagovat
Vlk-v-trave
mam to zadarmo :D
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat
ta-dah
smilehumorneho nadhledu neni nikdy dost, v te snusce adorace, goatovani, litosti a sebelitosti, dobre minenych rad a degradace souperu obzvlastsmile
Reagovat
Bob
Žádné překvapení
Reagovat
smazaný uživatel
ale kdeze, cekal sem 2-0 basilac
Reagovat
turista
Těch porážek po nepromeneni mečbolu už má Federer nějak moc. Holt když se dlouho nehraje tak ani on sám nečekal zázraky. Titul asi půjde do Ruska.
Reagovat
peRFect
Zrovna v tomto případě se jednalo o 1 MP na příjmu. Proti kvalitně servírujícímu soupeři. Prohru zapřičinily jiné aspekty. Ta nerozehranost je značná a myslím, že zápasové tempo bude nabírat déle. Alespoň, že měl možnost dvou tříseťáků během 24 hodin.
Reagovat
paddy
ani po třech operacích kolena (June 2019, January 2020 and August 2020)

"I think this is my year," the 32-year-old said at a ceremony in Buenos Aires where he was honoured as the best Argentine player of the past decade. smile

"The Olympic Games are pulling me along, that is the motivation that I have."

...a Gabriela Sabatini vypadá ve formě smile

https://www.tennis365.com/tennis-news/juan-martin-del-potro-admits-his-knee-is-giving-him-headaches-but-tokyo-olympics-are-keeping-him-motivated/
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Velký talent, který se ztratil ve zraněníchsmile
Rád bych nějakému návratu věřil, ale moc .i to nejde...
Reagovat
turista
Vamos Del Potro!
Reagovat
svetova.dvojka
Víte kolik tenistů dokázalo vyhrát alespoň jeden grandslamový titul od roku 1968 tedy od profesionalizace tenisu ? Máte toleranci 3 tenisty...smile
Reagovat
smazaný uživatel
28?...(len muzi)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to dokopy okolo 200 GS..Tak Nadal s partickou plus Sampras vyhrali cca 70 a tych zvysných 130 si rozdelilo, hm, asi viac ako 28, dajme tomu 38?
Reagovat
svetova.dvojka
Kdepak, to přidej...
Reagovat
smazaný uživatel
dam 67, muj vek :-)
Reagovat
svetova.dvojka
To už je zase moc...

Je to 55 smile

Tím posledním byl Dominic Thiem.
Reagovat
smazaný uživatel
55 si rozdelilo cca 200 GS, z toho Nadal, Djokovic, Federer, Sampras, Borg a Agassi stovečku. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vypadol mi tam Lendl.
Reagovat
smazaný uživatel
tady zase nekdo zabloudil - chyba v titulku neni dobrou vizitkou redaktora
Reagovat
SwissMaestro
Pamatuji si na očekávání na RF fanoušků v roce 2017 po AO. Očekávali jsme dobrý rok 2017 s tím, že při troše štěstí bude nějaká velká trofej i v roce 2018. Dále jsem čekali, že rok 2018 bude poslední normální co se týče turnajů jenž bude hrát. V roce 2019 pak měl Roger jen tak nějak dohrává kariéru s tím, že už to asi nebude stát za moc. Diskuze podobného ražení se vedla po jeho podpisu smlouvu s turnajem v Basileji až do roku 2019. Máme tu rok 2021, Rogerovi je skoro 40 a očekávání na něj máme pomalu jako v roce 2006. Chce se jen užívat samotný fakt, že Roger je zpátky a hraje. GS by mě velice překvapil. Reálné je Masters. No, uvidíme
Reagovat
smazaný uživatel
Triezvy názor. Podľa mňa neni reálna ani tisícka, môže spraviť druhý týždeň Wimbledonu.

Už začiatok 2020 v Austrálii bol katastrofálny herne, 5 seťáky s Millmanmi a Sangrenami.

Aby ste neboli sklamaní, ako tu ktosi písal, užite si Federera na kurtoch pravdepodobne v poslednej sezóne a vyhýbajte sa zápasom s Nadalom a Djokovicom :)
Reagovat
RF46
Ja nevim jestli to hrajes, nebo proste fakt nevis.
Tu Australii..zpetne si zjisti oc slo:)
No jinak posledni zapasy s Rafou sou velice prijemne...nebo?
Reagovat
Pe3k
Dnes v kataru vypadli dva nejlepší hráči Federer a daleko za ním Thiem. Do teď byla tato 250 nabitější než kdejaké RG. Roger alespoň ví na čem zapracovat než si půjde pro trofej z Wimbledonu smile
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhrá wimlbedonského debla a vy sa môžete tváriť, že zlato ako zlato, s tým máte skúsenosti.
Reagovat
turista
Spíš než Wimbledon je reálnější Halle a Basilej.
Reagovat
smazaný uživatel
ostuda, ze nikoloz ztratil set
Reagovat
Mr.Pink
musime byt trpelivi, roger potrebuje zrychlit nohy i ruku. byly tam i chyby u nej dosud nevidane.
Reagovat
smazaný uživatel
Zrychliť nohy v 39r.

Palec hore za oxymorón.

(Petrik, Patik, pozri slovnik)
Reagovat
Mr.Pink
oxymoron by to byl v pripade, ze by nebyl tak dlouho zraneny. po tak dlouhe pauze muze chvili trvat, nez se clovek dostane zpet do pohybove formy, znam to ze sve zkusenosti.
urcite se zlepsi, otazkou je o kolik procent a zda to bude stacit na ty nejlepsi
Reagovat
woody
Přesné. FH si představuje pod pojmem závod sprint na 100 m. Ale tak to samozrejmě není.

Jde o správnou koordinaci pohybu a maximální využití energie pro daný pohyb. Aby si hlava nastavila vůči tělu ty správné efektivní návyky. také znám a také jsem s tím měl problém.
Reagovat
RF46
Neva Rodgi...stale fandime:)
Reagovat
steve79
Ke konci uz Roger mel z posledniho. Musi jeste zamakat na kondici.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
myslím úderově dneska lepší než včera, ale na pohybu byla znát zřejmě únava. Škoda MP, ale nevyužil a Nikoloz je sympaťák a vyhrál zaslouženě. Nakonec jsem mu to i docela přál. Roger si to srovná v hlavě a odpočine si. Po pauze dva tříseťáky myslím tak akorát. Lepší, než aby kvůli dalším 1-2 zápasům odepsal GS nebo celou sezónu.
Reagovat
steve79
Souhlasim. Hlavne musi zlepsit return.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, ale měl si ho na kom vyzkoušet - jak Nikoloz tak Evans podávají slušně.
Reagovat
svetova.dvojka
Teď je ideální čas si vylepšovat s Federerm H2H smile
Reagovat
Pe3k
Tak co jdeš na to?
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak bude mít aspoň Basil o čem jednou vyprávět vnoučatům...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano a pribeh začne vetou.

Byl raz jednou jednooký král...
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, lepší než aby začínal tímhle:

https://www.sport.cz/tenis/clanek/1182385-tvrde-obvineni-tenisove-superstar-nadal-jeho-telo-prokazuje-abnormality-ma-jasno-expert.html
Reagovat
smazaný uživatel
Myslis ze zacne vetou

Hátétépées dvojbodka, pomlčka lomitko lomitko.

Pochybujem, ale mat nazor je fajn.
Reagovat
Franky
+1 vsetci okrem RN oveciek to tu vedia
Reagovat
smazaný uživatel
Hello atlét, ako sa ti páči Rogerova labutia pieseň?...

Ten link je stara klasika, expert ktory hodnoti Nadalovu anatómiu z televízie :)

A ako argument da, ze Nadal je zo Spanielska..

No veselo tam u vas :)
Reagovat
Franky
u vas na benzinkach veselsie kamo...kazdopadne ked to povie popredny lekar a vieme ako si ATP kryje top hracov tak asi nieco na tom bude...vyhrat 13x fyzicky najtazsi turnaj v tenise v 34rokoch s prstom v nose...daco tu nesedi kamo podla mna ma take hodnoty ze ked zhasnes tak svieti v tme jak cernobyl
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, že nesedí. Nadal je naprosto výnimočný, holt, taký je len jeden.
Reagovat
Franky
vynimocny doper
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no nevím, hlasatel říkal před zahájením: Simply the best... smile
Reagovat
Marduch
Některým lidem připadá barva hlasu Tiny Turner poněkud chlapstejsi.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Čítam, že chlpatejší.

To by pred zápasom chlpatej sedelo.
Reagovat
annah
Očekávala jsem v tom lepším případě tři zápasy, v tom horším jeden. Tak Rogi to zprůměroval.:-)
Už v průběhu druhého setu bylo celkem zřejmé, k čemu se schyluje. Vypadal sice stejně úžasně jako kdykoliv jindy, ale uměleckému dojmu tentokrát chyběla ta technická hodnota. :-)
KOnec jsem neviděla, za stavu 5:5 ve třetím jsem musela z domu.
Jsem zvědavá, jestli nastoupí v Dubaji. Měl by. Herní praxi jinde nezíská.
Reagovat
RF46
Zapas sem nevidel, nekde mrknu. Jo, potrebuje zapasy jak sul!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to bude možná i znamení, jak je připravený nebo jak si rozkládá síly...
Reagovat
Maarek
Roger se z Dubaje odhlásil
Reagovat
RF46
smile
Reagovat
safi1313
Nutno dodat ze Basil hrál vyborne ... Rogerovi bych vytkl podani - ta pomoc nebyla taková jako je u fedexe zvykem.. pohyb - dá se říci ze pohyb asi nebyl špatný - ono bomby co tam Gruzinec poustel , to moc nebylo o pohybu.. spis možná odhad a čtení hry trochu zaostávalo. A poslední věc - chyby na síti .. ale spíše než špatný výkon v tom vidim Rogerovu nevyhranost.. dejme tomu par zapasu ..
Reagovat
Hector.Salamanca
Souhlas, mně to dnes, minimálně pohybově, přišlo lepší než včera prohře navzdory.
Reagovat
Mr.Pink
pohyb je prave nejvetsi slabinou, zatim
Reagovat
ipko
treba dúfať, že slabý pohyb nebol ovplyvnený kolenom, ale len záťažou po dlhej pauze
Reagovat
Frantz
Marná sláva, Roger je jen jeden smile
Reagovat
Frantz
ani ty jeho "vyladěný" křusky od ťamana mu nepomohly smile
Reagovat
Franky
ty si uplne pomatenec najradsej by som ti jednu do nosa dal
Reagovat
Mayo
Príliš dlho sa tam Elegoš neohrial.
Reagovat
Franky
zato ty tu obsmrdas uz roky jak skunk
Reagovat
FulnekUltras
jako... idú šprinty v pandémii? smile
Reagovat
Franky
teraz mam pauzu na hokeji som dostal do rebier...pravidelne sportujem narozdiel od 80% clenov tu
Reagovat
FulnekUltras
tak je to správne, tak to má byt... napokon sa dá aj bez sputniku smile
Reagovat
Franky
odmietol som prednostne ockovanie z prace kedze robim na dolezitom poste...spolieham na svoju imunitu nie jak vy chlapci co tu zpoza gauca ste experti tak na lacne slapky a sport v telke
Reagovat
smazaný uživatel
Zdravotne a mentálne postihnutí mali prioritu.
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
Franky
vidno ze robis smatlaka v tretoradej firme lebo na strategickych usekoch velkych firiem nieco take existuje...no ale tebe ostava len ten mental
Reagovat
smazaný uživatel
A ja som myslel ze do nosa.
Reagovat
Franky
mozem tebe kludne dat ked chces nemam s tym ziadny problem ale musis mi podpisat papier ze ma neudas hned po tom
Reagovat
smazaný uživatel
Ide z teba rešpekt, radšej sklopím uši.
Reagovat
RF46
to si prave udelal smile
Reagovat
svetova.dvojka
Federer hrál jak Andy Murray na posledních turnajích...smile
Reagovat
RFanousek
Ty jeho mečboly, to je už takový evergreen. Prohrál vůbec někdo v historii open éry tolikrát z mečbolu co on?
Každopádně doufám, že kolena drží, přišel mi od druhého setu vyloženě pomalý a působil unaveným dojmem.
Reagovat
ipko
na mečbale to bolo iba o tom, či Nikolozovi padne podanie a bohužiaľ padlo
Reagovat
FerrariF50
Jj nebylo to dobrý, ale přesto mohl vyhrát. To nevadí, snad bude na důležitějších turnajích lépe :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist