Federer: Olympiáda je pro mě prioritou letošní sezony

13. 7. 2008, 13:57
Aktuality 4
Před čtyřmi lety na olympiádě Roger Federer plakal. K slzám ho donutila překvapivá prohra s Tomášem Berdychem ve druhém kole turnaje. "Byl úplně zničený," říkal Chilan Nicolas Massu, který v Aténách vyhrál dvouhru i čtyřhru. "Letos je pro mě Peking prioritou, je to jako grandslam," tvrdí před blížícím se olympijským turnajem světová jednička.
Federer Roger

Přestože většina hráčů upřednostňuje grandslamové turnaje, Federerův pláč svým způsobem dokazuje, že pro nejlepší světové tenisty jsou důležité i olympijské hry. Letos budou chtít v Pekingu získat zlato všichni tři nejlepší hráči současnosti - Federer, Nadal i Djokovič.

"Myslím, že každý má opravdu velkou motivaci," říká Djokovič a dodává, "Olympijské hry mají obrovskou historii. Myslím, že pro každého sportovce je ctí se jich zúčastnit."

I ženský turnaj bude mít letos vysokou kvalitu, startovat budou Maria Šarapovová, Ana Ivanovičová i sestry Williamsovy. Olympijský turnaj žen v minulosti vyhrálo mnoho tenistek, jež jsou zároveň držitelkami grandslamových titulů - Jennifer Capriatiová, Lindsay Davenportová, Justine Heninová či Venus Williamsová.

Například Pete Sampras, vítěz rekordních 14 grandslamů, na olympiádě nikdy medaili nezískal. Stejně jsou na tom třeba Marat Safin, Jim Courier, Patrick Rafter, Gustavo Kuerten nebo Lleyton Hewitt.

Naopak finalisté posledních her, Nicolas Massu a Mardy Fish, na žádném grandslamovém turnaji nedosáhli ani na semifinále. Švýcar Marc Rosset a Slovák Miloš Mečíř byli dalšími překvapivými vítezi.

Roger Federer má motivaci stát se první světovou jedničkou, která získá zlatou medaili. "Pro mě je to velká priorita letošní sezony, řadím to na stejnou úroveň s grandslamy," říká švýcarský fenomén.

Federer na olympijských hrách startoval už dvakrát. V roce 2000 se v Sydney probojoval do semifinále, ale následně prohrál oba zbývající zápasy. V Aténách 2004 pak prohrál ve 2. kole s tehdy osmnáctiletým Tomášem Berdychem 6:4, 5:7, 5:7 a o pár hodin později vypadl s krajanem Allegrem i ze čtyřhry.

"Byl to špatný den," okomentoval svůj čtyři roky starý neúspěch Federer. "Věřím, že v Pekingu to dopadne lépe."

Švýcarova motivace je o větší, že poprvé od roku 2002 letos zatím nezískal ani jeden grandslamový titul. Prohry s Nadalem na French Open a ve Wimbledonu navíc ohrožují jeho čtyři a půl roku trvající vládnutí světovému tenisu.

Olympiáda komplikuje nejlepším tenistům přípravu na US Open, americký podnik velké čtyřky totiž začíná osm dní po konci čínského turnaje. Andy Roddick olympijské hry vynechá. Roger Federer, jenž bude na mezinárodním mistrovství Ameriky usilovat o pátý titul v řadě věří, že zvládne oba turnaje navzdory onemocnění mononukleózou na konci minulého roku.

"Cítím, že dělám dobře," říká světová jednička. "Fyzicky jsem opět v pořádku, snažím se být co nejlépe připravený, ale nikdy nemáte nic jistého. Je to těžký turnaj, možná těžší než grandslamy. Tam se hraje na tři vítězné sety, což je výhoda pro favority, kteří tak mají dostatek času vrátit se do zápasu po špatném začátku. Startovní pole je navíc v Pekingu velice silné, většina nejlepších hráčů bude hrát," říká Federer.

Podle amerického daviscupového kapitána Patricka McEnroea budou tentokrát bojovat o medaili ti nejlepší. "Myslím, že top hráči budou maximálně motivovaní, navíc jsou všichni zdraví," říká.

TenisPortal.cz, usatoday.com, Václav Navrátil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
já doufám že zase nevyhraje ten blbeček Nadal at vyhraje federer!!
Reagovat
smazaný uživatel
ty jsi blbeček když píšeš takovéhle příspěvky
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že Roger vyhraje a věřím mu!
Reagovat
smazaný uživatel
Rogerovi fandím ze všech tenistů na světě nejvíc,protože mu sláva nestoupla do hlavy jako jiným.Peking bych mu hodně přál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist