Federerova letošní premiéra: nezářil, ale postoupil. Rosol podlehl Karlovičovi

4. 1. 2011, 17:34
Aktuality 4
Překvapivě hodně práce měl v prvním soutěžním zápasu sezony druhý hráč světa Roger Federer. Švýcar v Dauhá podle očekávání přešel přes Nizozemce Thomase Schoorela do 2. kola, jeho soupeř ale Federera hodně potrápil. Mnohem méně starostí měl Rafael Nadal se Slovákem Beckem. Se soutěží se loučí jediný český zástupce, jenž ve dvou tie-breacích nestačil na Chorvata Karloviče.
Roger Federer

Nechybělo mnoho a turnaj v Dauhá mohl hned v prvním kole přijít o jednu ze dvou největších atrakcí. Jednadvacetiletý Nizozemec Thomas Schoorel, který ještě v minulé sezoně hrál na turnajích Futures a který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace, za hvězdným protivníkem dlouho nijak nezaostával. Dobře servíroval, při svém podání nevýrazného Rogera Federera k ničemu nepustil a v desáté hře úvodního setu měl při podání druhého hráče světového žebříčku dokonce tři setboly v řadě.

Tehdy Federer prokázal své zkušenosti. Všechny tři setboly odvrátil a vynutil si tie-break, který si do té doby dobře hrající Schoorel pokazil dvěma nevynucenými chybami v jeho závěru.

Ani ve druhé sadě ale Švýcar nepříliš známého tenistu nijak nepřehrával. Federer musel znovu odvracet dva brejkboly, což se mu podařilo, a když konečně vyzrál na Schoorelův servis, bylo o výsledku rozhodnuto. Federer, který z minima šancí vytěžil maximum, navíc v závěru diváky nadchnul svým nečekaným vítězným míčem zahraným mezi nohama.

"Dnes jsem hrál proti dobrému soupeři, má kvalitu. Hrál tvrdě a v prvním setu si vypracoval dost šancí. Byl jsem překvapen, jak hraje. V prvním setu byl možná i lepším hráčem," řekl na adresu mladého soupeře Federer. "Až když jsem odvrátil několik brejkbolů, tak jsem dokázal číst jeho servis. Důležité bylo, že jsem zachoval klid. Věděl jsem, že moje šance přijde. V závěru jsem hrál už svoji hru," komentoval devětadvacetiletý Švýcar. 

"Myslím, že jsem trefil jeden opravdu povedený míč. Snažil jsem se dělat minimum chyb. Když jsem potřeboval, dobře jsem podával. Celkově to byl slušný výkon," dodal dvojnásobný vítěz turnaje.

Světovou i turnajovou dvojku nyní čeká krajan Marco Chiudinelli. V Dauhá by nakonec mohlo dojít i k prestižnímu finále proti Rafaelu Nadalovi. Oba nejlepší světoví tenisté posledních let si v nedávné době zahráli tři exhibiční zápasy, z nichž dva vyhrál Španěl.

Nadal dnes zvládl své úvodní vystoupení mnohem snadněji. K zápasu se Slovákem Karolem Beckem nastoupil plně soustředěný a ujal se vedení 3-0. Pak sice jednou neudržel svůj servis, dalšímu průběhu už ale zcela kraloval a mohl slavit jasnou výhru 6-3 6-0.

"Je to pro mě dobrý vstup do sezony. Právě teď se soustředím jen na úspěch na tomto turnaji," řekl Nadal, jenž měl noc před zápasem horečku. 

"Myslím, že už hraju zase lépe než na Turnaji mistrů v Londýně. Po zápasech v Abú Dhabí proti Berdychovi a Rogerovi mám opravdu dobrý pocit. Během prosince jsem na Mallorce skvěle potrénoval," dodal loňský finalista Qatar Open.

O čtvrtfinále se utká s dalším slovenským sokem Lukášem Lackem. Ten měl dnes nečekané trable proti Peremu Ribovi, jehož udolal až po setech 5-7 7-6 7-6. 

Rosol prohrál s Karlovičem dvakrát 6-7
Lukáš Rosol se v Dauhá posedmé v kariéře kvalifikoval do hlavní soutěže podniku ATP, třetí výhru si ovšem nepřipsal. Ve vyrovnaném zápase podlehl ve dvou tie-breacích Ivu Karlovičovi.

Český tenista nebyl horším hráčem. doplatil však na nulovou bilanci v proměňování brejkbolů. Proti soupeři s vyhlášeným servisem si jich vypracoval hned sedm, v první i druhé sadě měl setboly, ale i ty neproměnil. Dokonce i ve zkrácených hrách, které zápas rozhodly, měl zpočátku navrch: v úvodním neudržel vedení 3-0 a v dalším v zisk setu neproměnilani náskok 5-2, kdy měl dvě podání. 

Chorvat si tak připsal vítězný návrat po sedmi měsících bez tenisu, kdy marodil s achyllovkou, se kterou se loni v létě podrobil operaci. V dalším zápase se dvoumetrový Karlovič utká s Němcem Kohlschreiberem.

Pětadvacetiletý Rosol si postup z kvalifikace do hlavní soutěže přivydělal více jako 10 tisíc dolarů.

Výsledky - Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1,024 milionu dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Karlovič (Chorv.) - Rosol (ČR) 7:6 (7:5), 7:6 (9:7), Nadal (1-Šp.) - Beck (SR) 6:3, 6:0, Federer (2-Švýc.) - Schoorel (Niz.) 7:6 (7:3), 6:3, Gulbis (5-Lot.) - Hanescu (Rum.) 6:3, 7:6 (8:6), Gabašvili (Rus.) - Schüttler (Něm.) 6:4, 7:6 (7:2), Chiudinelli (Švýc.) - El Amrání (Mar.) 3:6, 7:6 (7:3), 6:3, Kohlschreiber (8-Něm.) - Seppi (It.) 6:2, 6:4, Lacko (SR) - Riba (Šp.) 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4), Troicki (Srb.) - Stachovskij (Ukr.) 6:4, 7:5, Veič (Chorv.) - Sabry (Egypt) 3:6, 7:5, 6:0, Nieminen (Fin.) - Przysiezny (Pol.) 6:2, 3:6, 6:3. 

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák/Kas (ČR/Něm.) - Fyrstenberg/Hanescu (Pol./Rum.) 6:2, 6:2.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
elegoun měl rupnout....
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že chybělo dost a né málo k tomu aby byla senzace.Ale ten mladý Nizozemec hrál velmi dobře
Reagovat
smazaný uživatel
Nevadí... to se stává :). A opět skvěle zahraný míč mezi nohama, prostě nádhera!
Reagovat
smazaný uživatel
Schoorel hrál skvěle, vážně jsem se divil :) Roger se snažil, ale na můj vkus zase nějak moc chyboval. Každopádně dobrý start do sezony a ten míč mezi nohama....Genius at work :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist