Federerův bekhend? Můj byl lepší, myslí si Edberg

30. 7. 2014, 12:35
Aktuality 28
Bekhend Rogera Federera bývá považován za pohledný a možná nejdokonalejší úder v tenisovém světě, kouč někdejší světové jedničky Stefan Edberg si ale myslí, že jeho vlastní bekhend byl během hráčské kariéry ještě lepší. "Řadu úderů hraje Roger mnohem lépe, než jsem to dokázal já, ale co se týče bekhendu, to mám podle mého navrch," řekl Edberg v Torontu, kde Federer příští týden odstartuje severoamerickou část sezony.
Profily hráčů
Stefan Edberg a Roger Federer

Edbergovi pomohl výtečný bekhend k šesti grandslamovým titulům - mezi lety 1985 a 1992 vyhrál po dvou trofejích na Australian Open, ve Wimbledonu i na US Open. Jednoručný úder je klíčovým faktorem i ve hře Federera, který na grandslamech slavil vítězné finále už sedmnáctkrát.

V současnosti hráči spoléhají spíš na sílu a obouručný bekhend, Edberg si ale jednoručný elegantní úder pochvaluje. "Když jsem hrál, měl jsem jeden z nejlepších bekhendů, mohl jsem ho užít k obraně i útoku a v různých variacích. Byl to pro mě klíčový prvek," řekl.

Federer se dohodl s Edbergem na spolupráci po loňské sezoně, kdy se trápil a poprvé od roku 2002 nepronikl do žádného grandslamového finále. Nyní se dvaatřicetiletý rodák z Basileje podle švédského kouče vrací na vrchol. "Víme, že měl loni těžkou sezonu. Měl potíže se zády, ale v posledních devíti měsících hodně dřel a je na tom líp než v minulosti," myslí si.

Formu Federer potvrdil například v nedávném Wimbledonu, kde boj o titul těsně prohrál v pěti setech s Novakem Djokovičem. "Ukázalo se to v Londýně, kde byl hodně blízko titulu. Znovu hraje velice dobrý tenis, myslím si, že se vyrovná komukoliv na okruhu," dodal Edberg.

Komentáře

28
Přidat komentář
J.M.
Těžko to říct v přímém srovnání, co je lepší. Kdyby se dnes postavil Stefanův tehdejší bekhend proti Rogerovu současnému. Je to jiná doba, jiný styl, jiné vybavení. Ale s přihlédnutím k historickým okolnostem má Stefan pravdu. On byl jedním z posledních hráčů, kteří měli dokonalý bekhend, respektive měli opravdu lepší bekhend než forhend (škarohlídi by řekli, že u něj to nebylo tak těžké, jeho forhehnd byl hodně zvláštní). Ne jako dnes, kdy se sice říká, že něčí velká zbraň je bekhend, ale i hráči s nejluxusnějšími bekhendy, jako Wawrinka nebo Djokovič, si, kdykoli mohou, oběhnou bekhend na forhend, protože forhend je dnes prostě větší zbraň než i ten nejlepší bekhend světa. Rogerův bekhend je výborný, ale pořád spíš jen úder na rozehrání výměny, a taky potenciální slabina. Stefan z bekhendu mohl zahrát cokoli kdykoli.
Reagovat
Mayo
Elegoš nech hrá ešte dlho.
Reagovat
Roger_Federer
www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/594454-federer-se-do-duchodu-nechysta-dokud-se-mnou-bude-jezdit-rodina-hraju-dal-vydrzi-az-do-ria.html#hp-sez
Reagovat
Cico93
Keď skončia Roger, Rafa, Nole... to budú slzy;(((
Reagovat
Roger_Federer
to tak nemuzes brat..zacinal jsem na Beckerovi, Edbergovi, Chang , Muster..vseci odesli..odejdou aj tito.
Reagovat
Cico93
To ano, ale táto generácia je fakt Naj...to už nikto neprekoná.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak o každé generaci se ve své říká, že byla nej - v 90. byli Pete, Andre, Jim, Goran, Thomas; v 80. Ivan, John, Stefan, Boris, Mats; v 70. Björn, Jimmy, Ilie a další.
Reagovat
J.M.
To bych neřekl. Generace 60., 70., 80. i 90. let byly senzační, řekl bych, že jediné, v čem zaostávaly, byly počty GS titulů koncentrované do několika málo jmen, ale to se dá taky vykládat různými způsoby. Například tím, že tehdy byla větší konkurence. A taky podmínkami (které jsou dnes do značné míry i uměle přiživované, právě za tím účelem, aby se vytvořil dojem zlaté éry). I tím, že tehdy se na grandslamy a rekordy tolik nehledělo.

Ale když se i dnes podívám na některé zápasy třeba z konce 80. a začátku 90. let, tak rozhodně nemám dojem, že dnes je nějaká zlatá éra, spíš bych řekl, že dnes cosi chybí. Tenkrát měl tenis obrovské kouzlo.
Reagovat
Roger_Federer
Tez si myslim ze naopak dnes a zejmena poslednich 5 let je to strojove a stereotipni.
Zive pamatuji zapasy Beckera, Edberga, Lendla, Mustra, Changa atd.nikdy bych nerekl ze byla mala konkurence..spise naopak..
Reagovat
J.M.
Strojové, stereotypní a taky sterilní. Nemá cenu zase omílat tisíckrát omleté věci ohledně homogenizovaných herních stylů, povrchů, vzájemné nerozlišitelnosti tisíců hráčů (tenkrát co kus, to originál), ale vůbec ta atmosféra, to kouzlo, to charisma tehdy bylo někde jinde. Doba je přehnaně korektní (spíš bych řekl pseudokorektní, protože ta korektnost je jen hraná, falešná), dnes třeba není taková rivalita mezi hráči. Dnes není myslitelné, že by třeba zápas probíhal v atmosféře jako semifinále US Open 1995, kde jedinou Andreho motivací bylo to natřít Beckerovi kvůli jejich tehdejší řevnivosti, kdy i po zápase toho byl plný, jako kdyby byl zfanatizovaný, a v rozhovoru do kamery na adresu finálového soupeře hrozil "Pete, if you're watching, I'm coming!":

https://www.youtube.com/watch?v=88EJnuOM7D0

Jaký rozdíl oproti dnešku, kdy hráči, poučeni mediálním tréninkem ATP, jen donekonečna opakují stále stejné nicneříkající zdvořilostní fráze. Doba prostě byla jiná, a mnohé ty zápasy měly kouzlo, které v dnešním sterilním, časo velmi nudném tenisu už není. A nejen tímto, samozřejmě, ale i čistě tenisově.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer ešte podľa mňa vydrží minimálne 5 rokov...neviem prečo by mal odchádzať keď zarobí ročne 50 mil.? na reklame...pokiaľ bude aspoň bojovať o turnaj majstrov tak si myslím, že neskončí
Reagovat
smazaný uživatel
Tak o TM i vzhledem k síle nastupující generace bude bojovat až do doby, kdy na tenis bude stačit fyzicky. Takže těch 5 let je klidně reálných. Otázka, kolik ještě bude mít šancí vyhrát GS - tu největší vidím asi na letošním US Open (vzhledem k situaci okolo Nadala) a příštím Wimbledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
opr. do doby, kdy na tenis přestane stačit fyzicky.
Reagovat
smazaný uživatel
Federerův bekhend? Můj byl lepší, myslí si Edberg

A čí není lepší? :-D :D
Reagovat
Roger_Federer
co rikas tomu ze Roger chce hrat jeste 3-5 let..? neni to pecka..
Reagovat
smazaný uživatel
nic neříká, někde brečí a ptá se proč :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jednoznačně to vítám! Za mě ať se na okruhu ztrapňuje klidně ještě i 10 let .-) Mám rád jeho prohry a fandení vždy proti elegošovi mě celkem baví :-)
Reagovat
Roger_Federer
mezi lety 2004-2014 musel okousat hodne nechtu a polamat tuzek..;)
Reagovat
smazaný uživatel
jj, za poslední léta je to jeden GS za druhý a min. 10 jich ještě bude :D
Reagovat
smazaný uživatel
"Za mě ať se na okruhu ztrapňuje klidně ještě i 10 let." Trapnější příspěvek jsem na TP nečetl!
Reagovat
kada.tom
ty jsi můj člověk! taky mě jeho prohry bavěj :-)
ale spokojenější budu, až z něj bude důchodce :-)
Reagovat
Cico93
.
Reagovat
smazaný uživatel
32 let, zenatej doma 4. haranty. A letos na AO uhral SF, na RG uhral 4R a na Wimblu F. Ja teda nevim, pro 99,9% hracu by tohle byla nejuspesnejsi sezona kariery, kterou by hoooodne tezko jeste nekdy zopakovali tak mi prosimte rekni jak se ztrapnuje.... (Tohle kdyby uhral Berdych letos
Reagovat
smazaný uživatel
Na nambrvanforévr je to hodně málo... ;-)
Reagovat
Pe3k
Myslím si, že je obecně nejpodceňovanější úder v tenise. Wawrinka, Richard nebo třeba Almagro zahrají pár pěkných backhandů, vyhrají pár zápasů a pak hned každý píše, že mají lepší backhand než Roger. To je podle mého názoru hloupost. Rogerův forehand, servis, čop a ostatní údery jsou prakticky to nejlepší co je v tenise k vidění a pakliže by byl jeho backhand taková slabina, asi těžko by byl nejlepší hráč v historii. Prakticky jediný kdo Rogera dokázal přehrávat díky jeho backhandu je Nadal a to jen díky jeho neortodoxnímu přeliftovanému topspinu, který na antuce vysoko vyskakuje. Wawrinka a spol třeba zahrají větší pecku, ale pokud by člověk zprůměroval winery vs nevynucené chyby + čop, lob, return a vše co jde z backhandu zahrát nikdo v současném tenisu nemá lepší jednoručák než RF. Samozřejmě fakt, že je Rogerovi 33 a Wawroš má životní sezonu dost zkresluje realitu...Co se týče Stefana tak nevím, jeho zápasy můžu tak maximálně vidět na youtube, ale ani tak si nemyslím, že by ten jeho bh v současném moderním tenisu uspěl lépe než ten Rogerův.

Přikládám video: |Roger Federer| - Unrivaled Champion (HD)
https://www.youtube.com/watch?v=ek6ErKxPcNA
Reagovat
steve79
To si neměl dovolovat:D Už se nemůžu dočkat Toronta. Doufejme, že se Federer dostane daleko(semifinále, finále).
Reagovat
darek.vrana
Stefane, myslím, že máš padáka, to sis dovolil moc.
Reagovat
smazaný uživatel
:D taky jsem si říkal. O dvě hodiny později článek. "Federer ukončil spolupráci s Edbergem" :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist