Fruhvirtová se znovu trápila na podání. V Charlestonu končí ve 2. kole na Dolehideové

5. 4. 2023, 20:48
Aktuality 36
WTA CHARLESTON - Linda Fruhvirtová skončila na prvním letošním turnaji na antuce ve druhém kole. V americkém Charlestonu 17letá Češka podlehla i vinou 11 dvojchyb a osmi ztracených servisů 2-6 7-5 3-6 domácí 172. hráčce světa Caroline Dolehideové a nenavázala na skalp nasazené Švýcarky Teichmannové.
Linda Fruhvirtová (© Profimedia)

Linda Fruhvirtová před dvěma lety v Charlestonu debutovala na okruhu WTA a na turnaji kategorie WTA 250 došla do čtvrtfinále. Loni už startovala na podniku kategorie WTA 500 a vypadla ve druhém kole s pozdější šampionkou Belindou Bencicovou.

Také letos začala na netradiční zelenošedé antuce v Severní Karolíně vítězstvím, když navzdory šesti ztraceným servisům zdolala ve třech setech 31. hráčku světa Jil Teichmannovou ze Švýcarska. 

Ale zatímco v prvním kole zaskočila papírovou favoritku, ve druhém 17letá Češka neuspěla proti žebříčkově výrazně hůře postavené soupeřce. S domácí 172. hráčkou světa Caroline Dolehideovou přišla dokonce osmkrát o podání a prohrála 2-6 7-5 3-6. Zápas ukončila 11. dvojchybou.


Po sérii tří turnajů ve Spojených státech amerických se svěřenkyně Svena Groenevalda vrátí do Evropy. Na konci dubna by se měla představit na podniku WTA 1000 v Madridu.

24letá Dolehideová si o své největší, první antukové a celkově třetí čtvrtfinále na okruhu WTA, kterým by vyrovnala své maximum z Québecu 2017 a Monterrey 2023, zahraje proti loňské finalistce a letos nasazené dvojce Ons Džabúrové (h2h 0-1). Proti světové pětce bude usilovat o premiérový skalp hráčky Top 20.

Světová trojka Jessica Pegulaová i na prvním letošním turnaji na antuce zvládla své úvodní vystoupení. Na domácí půdě v Charlestonu americká tenistka deklasovala 6-2 6-0 Annu Blinkovovou.



Belinda Bencicová zahájila obhajobu titulu hladkou výhrou 6-3 6-0 nad Kanaďankou Katherinou Sebovou. V osmifinále se čtvrtá nasazená Švýcarka, jež letos vyhrála už dva turnaje, střetne s domácí Shelby Rogersovou (h2h 5-1).

Další domácí naděje Madison Keysová smetla 6-1 6-2 Hailey Baptisteovou a po druhé dvousetové výhře nad krajankou postoupila do osmifinále. V něm se americká šampionka z roku 2019 střetne s Polkou Magdou Linetteovou, jež po tříhodinové bitvě udolala Varvaru Gračovovou.

Paula Badosaová zdolala 7-5 7-6 Kanaďanku Leylah Fernandezovou a ani ve třetím vzájemném střetnutí s ní neztratila set. "Leylah je skvělá hráčka, hraje velmi rychle. Vždycky svádíme velké bitvy. Dnes mi nedávala na nic čas, hlavně na začátku hrála neuvěřitelně," komentovala Badosaová. 

Ke konci znovu začala trefovat lajny. Byl to ten druh zápasu, v němž to musím akceptovat a být agresivní. Jsem šťastná, že jsem našla cestu k vítězství," dodala španělská tenistka, jež si o čtvrtfinále zahraje s 19letou Dianou Shnaiderovou (
h2h 0-0)

• WTA 500 CHARLESTON •
USA / Jižní Karolína, antuka, 780.637 dolarů
středeční výsledky (05. 04. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Dolehideová (USA) - L. Fruhvirtová (ČR) 6-2 5-7 6-3
Pegulaová (1-USA) - Blinkovová (Rus.) 6-2 6-0
Kasatkinová (3-Rus.) - Brengleová (USA) 6-2 6-1
Bencicová (4-Švýc.) - Sebovová (Kan.) 6-0 6-3
Šnajderová (Rus.) - Kuděrmětovová (5-Rus.) 6-4 6-3
Alexandrovová (7-Rus.) - Putincevová (Kaz.) 6-1 6-3
Linetteová (8-Pol.) - Gračovová (Rus.) 6-7(3) 7-5 6-4
Keysová (9-USA) - Baptisteová (USA) 6-1 6-2
Badosaová (12-Šp.) - Fernandezová (Kan.) 7-5 7-6(6)
Grabherová (Rak.) - Vickeryová (USA) 6-1 6-2
Peraová (USA) - Bucsaová (Šp.) 6-3 6-4
Rogersová (USA) - McNallyová (USA) 6-7(4) 7-5 6-1
• Čtyřhra - 1. kolo •
Siegemundová/Zvonarevová (Něm./Rus.) - Bouzková/Katóová (ČR/Jap.) 2-6 6-0 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
Pavol
Ak ide len o servis to sa časom poddá. smile
Reagovat
tenisfan178
Škoda že Linda nevyužila dobrýho losu. Špatný servis,chyby a k tomu winery od Dolehide.Linda by potřebovala trenéra který by sní měl vyřešit jak ten servis tak tu mezihru ve které dělá laciné chyby. Hodně štěstí do dalších turnajů,budeš ho potřebovat.
Reagovat
MiroslavNemecek
je to škoda, talent má velký ale nikdo jí nenaučil dobrý servis. Kvitová nebo Plíšková prakticky vyhrávají servisem. Ten musí být spolehlivý, rychlý a přesný, Linda zatím nemá ani jedno z toho. Jediná možnost je nadřít servis úplně od začátku, pokud možno s trenérem světové úrovně. Je to asi nuda, ale jinak to asi nepůjde. Držím jí palce, má na to. Nevím, jestli má teď svého trenéra, celou dobu žádného neměla, ale na této úrovni už ho potřebuje.
Reagovat
Davor1
Na top20 nemusí mať servis ako Kvitová či Plíšková. V top20 je množstvo hráčok s podobným alebo aj horším servisom. Oveľa väčší problém je jej absolútne priemerná a jalová medzihra, ktorú nikde neposúva. Sebov a Dolehide sú priemerné hráčky z druhej stovky a obidve si ju natreli v medzihre, podobne predtým dlhodobo v mizernej forme hrajúca Židanšek.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vedle jsi psal smysluplně, tady už to zase pokulhává, protože srovnáváš nesrovnatelné. Každá z těch holek měla jinou startovní čáru, jiné podmínky... Těch proměnných je tam hrozně moc a otázka trenéra je další z nich. Lindě je čerstvě 18, do nějakých 21, 22let se může stát cokoli.
Každá hráčka dozrává jinak.
Reagovat
Davor1
A čo ako pokulháva? Však len konštatujem súčasné fakty. Je úplne jedno, že má 18 a že má celú kariéru pred sebou, nehodnotím čo bude za 5 rokov, ale čo u nej vidím teraz a čo musí zlepšiť hneď. Keď bude pokračovať v súčasnom trende, tak z nej bude hráčka typu Bouzková či Siniaková, to znamená solídna, stabilná top50 tenistka, ktorá ale na úplnú špičku bude strácať, keďže jej hra sa neodlišuje až na tú bojovnosť a víťaznú mentalitu od ďalších 100 kvalitatívne podobných tenistiek, chýba jej nejaký prvok výnimočnosti, ktorý som často videl u mnohých iných hráčok v podobnom veku. Samozrejme, nie všetky sa napriek tomu dostali do topky, ako aj z obyčajnej priemeračky typu Pegula či Sakkari sa tvrdou prácou v neskoršom veku môže stať stabilná top hráčka. Ja hodnotím len súčasnú situáciu, keďže tu Lindu skoro všetci automaticky považujú za budúcu top hviezdu len preto, že v tak mladom veku je už vysoko... ale za rok nespravila prakticky žiadny progres a už dlhšie stojí na mieste a v tenise sa konkurencia vyvíja hrozne rýchlo, obzvlášť v ženskom tenise neznamená niekoľko lepších výsledkov v 17 rokoch absolútne nič. Bolo množstvo hráčok, ktoré do 18tky vyhrávali Grandslamy a dominovali, Linda nie je v medzihre schopná dominovať v zápasoch s hráčkami druhej stovky, takže to rozhodne nie je len o zlepšení servisu... Ona potrebuje výrazne zlepšiť úplne všetko.
Reagovat
makro99
a co za "výjimečnost" měla třeba Simona Halep?
Reagovat
Davor1
Simona nemala žiadnu výnimočnosť, ale vyťažila maximum zo svojich fyzických možností, ktoré mala oproti konkurencii dosť obmedzené. Hrala ale mimoriadne inteligentný tenis, takticky na vysokej úrovni a v top forme mala takú vysokú úderovú konzistenciu, že vo výmene ju mohli hráčky pretlačiť len hrou na maximálne riziko, čo vo väčšine prípadov neboli schopné držať celý zápas. Linda hrá síce dosť podobným štýlom, ale zatiaľ má len úderovú kvalitu... konzistencia, taktická vyspelosť, kreativita, obrana ani koncové údery nie sú na vysokej úrovni a hlavne už mesiace u nej nevidieť žiadny progres.
Reagovat
makro99
No vidíš :) podobným stylem.. ale to porovnáváš 17-letou Lindu s dospělou Simonou v nejlepší fázi její kariéry; víš, kde byla Simona v 17ti? No. 352, v 18ti byla No. 210. Na Lindinu dnešní úroveň se dostala až ve 20ti - No. 53 a zůstala na ní i v 21ti - No. 47. Až ve 22ti přišel další "progres" na 11. místo a pak ještě výš..
Linda nikdy nebude ostrostřelkyně, která vyletí nahoru díky tomu, že trefí jeden dva turnaje (a pak často dojede na zdravotní či psychické problémy). Ale má už v 16ti 17ti letech výtečnou fyzickou kondici a zatím se zdá, že i důležitou odolnost vůči zraněním, zarputilost a "výjimečnost" oné vítězné mentality..
Na to, jakým tenisovým typem Linda je, je dnes hodně vysoko..
Reagovat
EllNino
Stopro :)
Reagovat
Nola
ja by som Davora neriesila, on sa totalne mylil s Medvedom, povazoval ho za hraca, ktoreho mal jeho milacik Nishi porazat na pockanie a pozrime sa kde je Medved dnes.....
Reagovat
A211
S.Halep šla nahoru když si nechala zmenšit prsa.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
S nima to fakt výš nešlo smile
Ovšem část jejich fanoušků se z toho dodnes nevzpamatovala smile
Reagovat
George_Renel
Myslím, že v tomto ohledo to Linda také nemá snadné.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Snad se maximálně přiblíží Petře, která i přes to/ně dosáhla na velké úspěchy.
U Simony to byl k jejímu tělu značný nepoměr.
Vybavuji si, že jsem v té době její vzestup po operaci opravdu zaznamenal.
Reagovat
A211
Ona o tom otevřeně mluvila, už nepamatuji jak to veřejnost přijala ale těmi výsledky ukázala že udělala dobře.
Reagovat
makro99
Na druhou stranu Linda letos porazila výrazně kvalitnější hráčky Vondroušová, Collins, Sheriff, Teichmann, měla MB na další hráčku top 30 Kalininu.. Viděl si třeba ty zápasy s Kalinininou a Teichmann? To jsou hráčky kolem 30. místa a Linda je v mezihře po většinu zápasu přehrávala..
Loni sem některé zápasy proti hráčkám 2. stovky viděl, a tam Linda taky soupeřky rozebírala velmi postupně budovaným útokem (který vyzdvihovali komentátoři i v pondělí proti Teichmann), např. v kvaldě na US open proti Pacquet nebo In-Albon..
Nemůžou být ty momentálně viditelně slabší výkony proti hráčkám 2. stovky jako Dolehide nebo Sebov způsobené něčím jiným? Nemůže tam hrát roli třeba i fakt, že Linda zažívá poprvé mezi dospělýma tlak, že je brána jako (výrazná) favoritka? Loni Linda hrála většinu sezóny jako hráčka třetí, resp. druhé stovky a každou její výhru na WTA turnajích bylo možné brát jako úspěch.. Letos je to jiné a v Miami Linda měla poprvé obhajovat velké body, do toho papírově slabá soupeřka, v Charlestonu otevřený pavouk.. a to může v takovýchto zápasech svazovat ruce. A je přece zcela běžné, typické, že po průlomové sezóně přichází určitý pokles, stagnace.. že ten vývoj, zvlášť u juniorek nemůže být neustále kontinuální. Stačí se podrobněji podívat na výsledky jiných talentovaných juniorek., ať už světových (Kasintseva, Marcinko, Eala atd.), nebo českých - tady si ještě pamatujeme ústup Dominiky Šálkové ve druhé polovině loňské sezóny, zažíváme slabý letošní začátek Báry Paličové po skvělé halové sezóně, kdy už ji mnozí viděli jako kandiddátku top 100; nebo již možná třičtvrtě roku trvající stagnaci Nikoly Bartůňkové...
Linda oproti tomu i v současném období určitého hledání nezažívá na WTA turnajích žádnou sérii porážek a v letošním Race je na 41. místě...
Reagovat
Davor1
Tak ona je už na úrovni, kedy môže vyhrávať aj s hráčkami top30 ako Vondroušová či Collins, úderovú kvalitu na to má dostatočnú a prakticky všetky tenistky aj na top leveli majú slabšie zápasy, kedy prehrávajú s outsiderkami (u Collins je to prakticky každý druhý zápas). Trebárs Teichmann je vysoko v rebríčku, ale drží sa tam len vďaka antukovej časti minulej sezóny, kedy mala top formu a uhrala množstvo bodov, v súčasnosti nemá formu ani na top50 a pravidelne prehráva so slabšími hráčkami. Kalinina, Sheriff nie sú žiadne top hráčky, sú na podobnej úrovni ako Linda a tie zápasy sú prakticky vždy 50 na 50, podľa toho, ktorá z hráčok má lepšiu dispozíciu v ten daný deň.

Tie slabé výsledky sú spôsobené práve tým prechodom z ITF na WTA, kedy už nestretáva toľko hráčok typu Paquet, ktoré sú úrovňou jasne pod ňou, väčšina súperiek na WTA je už na podobnej úrovni ako Linda a tak sú tie zápasy úplne otvorené a jej sa za ten rok prakticky vôbec nepodarilo svoju úroveň posunúť dopredu. V porovnaní s ostatnými juniorkami je samozrejme inde, ale dôležitý je v tom veku skôr progres, a ten sa prakticky zastavil. Veľa hráčok sa dostalo v mladom veku na vysokú úroveň a potom sa zasekli... Kostyuk, Tauson, Fernandez, Anisimova a ďalšie... všetky sa rýchlo dostali na vysokú úroveň, ale zároveň nenastal žiadny progres v ich hre, a tak sa ani nepriblížili k tomu úplnému topu, na aký mali potenciál a podobne to vyzerá aj s Lindou. Samozrejme rád sa budem mýliť a prajem jej, nech sa ešte výrazne zlepší a zaradí medzi špičku, ale musela by sa fakt radikálne zlepšiť vo všetkom a zatiaľ to nevyzerá...
Reagovat
makro99
Omlouvám se, ale tento ostavec mi příliš smysl nedává; ty jsi psal, že je Linda herně slabá, pže "Sebov a Dolehide sú priemerné hráčky z druhej stovky a obidve si ju natreli v medzihre."
Já sem na to psal, že Linda podobné hráčky loni herně přehrávala a letos už v mezihře přehrává i hráčky o 2-3 levely, výš, tedy z 1. padesátky; tudíž, že ty její porážky s hráčkami 4. padesátky je třeba brát s rezervou (tlak prvních obhajob, poprvé role favoritky apod.) a ne právě tyto zápasy absolutizovat jako Lindin herní standard... neboli, jak píšeš "prakticky všetky tenistky aj na top leveli majú slabšie zápasy, kedy prehrávajú s outsiderkami" :)
Reagovat
makro99
*ten první odstavec
Reagovat
makro99
Narozky v Cherlestonu slavila Brenda. Lindě je pořád 17 :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vidíš, dokonce jsem ji předčasně zplnoletnilsmile
O Brendi ých narozkách vím.

Takže zatím je myslím jakákoli panika zbytečnásmile
Reagovat
tommr
citace z článku:
... Po sérii tří turnajů ve Spojených státech amerických se svěřenkyně Svena Groenevalda vrátí do Evropy ...

Tak jak to vlastně je? Někde jsem čet že Groenevald po Miami u Lindy skončil ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Aha? taky to na konci komentu zmiňuju. Že by novinářský šotek?
Jestli, tak je otázka jestli teď nebo předtím, ale spíš bych tipoval první možnost, protože tam proběhlo nějaké tweetování.
Reagovat
makro99
No v pondělí ta Tracy Austin a spol. Svena zmiňovala a taky mi to vyznělo jako v přítomným čase...
Reagovat
MiroslavNemecek
Zatím to vypadalo, že měla vždy trenéry jen občas na jeden dva turnaje, ale žádného stálého. Potřebovala by ho, její talent se musí vybrousit. A servis podle jednoho světového trenéra potřebuje naučit úplně od základů.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Závěrečný set jsem už neviděl, ale k hodnocení myslím netřeba...
Linda si prostě prochází přechodným obdobím, které je pro nás fanoušky poněkud nevděčné.
Zjednodušeným pohledem se dá říci, že po herní stránce byly její loňské výkony lepší nežli ty letošní. Samozřejmě na tom má velký podíl problém na podání, ale bohužel, a možná to spolu i souvisí, také problém na postu trenéra. Už se o tom psalo při minulé prohře.

Tedy se k tomu dá jen napsat: Hodně štěstí s novým trenérem a velkou chuť do dřiny.smile
Reagovat
tommr
Linda dneska neodehrála dobrý zápas. Tradičně špatnej servis doplnila i spoustou laciných chyb ze hry a s tím se nedají vyhrávat zápasy ani proti průměrným hráčkám jako je Dolehide. Jen bojovnost nestačí ... smile
Linda sice v Charlestonu obhájila loňské body ale nevyužila velkou příležitost aby si polepšila v žebříčku ...
Reagovat
proch
Bohužel musím souhlasit, že Linda díky spoustě laciných chyb prohrála zápas. Na druhé straně to Caroline určitě zvedne alespoň sebevědomí. Musí bojovat nejen se soupeřkami, ale i se svým tělem už od mladých let a je vidět, že to nehodlá jen tak vzdát. Za to má můj obdiv, ikdsmileyž je momentálně 172.hráčka.
Reagovat
Alien
Caroline?
Reagovat
makro99
Wozniacki
Reagovat
makro99
Diky za vcelku umereny komentar.. UE/Winners dnes vime?
Reagovat
kecam
Tak ty naše sestry asi zázračné moc nebudou...nebo se mýlím? Samozřejmě to z nich tak trochu dělají předvším média. Uvidíme co Brenda.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nejmladší hráčka v top 100 a někteří budou stále mudrovat...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
každej by chtěl zázraky na počkánísmile
Reagovat
makro99
jj, je to vždycky neuvěřitelnej kontrast, když se člověk dívá na jakejkoliv zahraniční kanál, kde to komentujou bývalí top hráči; a pak se podívá na diskusi ultrakritických mudrlantů tady na TP...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist