Garciaová porazila Sabalenkovou, do semifinále jde však Bartyová. Skupinovou fází prošly také Muguruzaová a Keysová

2. 11. 2018, 09:34
Aktuality 37
WTA ELITE TROPHY - Caroline Garciaová na WTA Elite Trophy porazila Arynu Sabalenkovou, do semifinále však postupuje díky nejlepší procentuální úspěšnosti vyhraných gamů Ashleigh Bartyová. Garbiñe Muguruzaová v přímém souboji o semifinále odvrátila tři mečboly a udolala Anastasiji Sevastovovou. Na závěr programu Qiang Wang ve třech setech přehrála Madison Keysovou, které k postupu stačí uhraný set.
Ashleigh Bartyová

Zpočátku vcelku jasná situace v Orchidejové skupině se pořádně zkomplikovala. Favorizovaná Aryna Sabalenková totiž dnes nestačila 4-6 4-6 na Caroline Garciaovou, která Bělorusce oplatila jednu ze dvou letošních porážek.

Zatímco úvodní dějství rozhodl jediný brejk, ve druhém setu Garciaová náskok brejku ztratila. Okamžitě si však vzala ztracený servis zpět a tentokrát si podání hájila až do konce utkání.

Jelikož všechny tři aktérky mají stejné skóre, rozhoduje procentuální úspěšnost vyhraných gamů. Tu má nejlepší loňská semifinalistka Ashleigh Bartyová (20-19) a postupuje do další fáze turnaje. Na druhém místě končí Sabalenková (20-20) a poslední příčka zbyla na Garciaovou (19-20).

Garciaová nemůže být po loňské životní sezoně s tou letošní příliš spokojená. V žebříčku klesla až na 18. pozici, vyhrála jediný turnaj (nedávno v Tianjinu) a už jen dvakrát si zahrála semifinále (Stuttgart, Madrid).

Sabalenková naopak i přes konec na "malém Turnaji mistryň" může slavit nejúspěšnější rok své kariéry. Dvacetiletá Běloruska ve druhé polovině řádila, když získala své první tituly (New Haven, Wuhan), došla do semifinále v Cincinnati a čtvrtfinále v Pekingu a Tianjinu a na US Open si poprvé zahrála osmifinále na grandslamu.

Od srpna vyhrála 25 ze 32 zápasů. Navíc se v první polovině roku probojovala do finále na antuce v Luganu a také na trávě v Eastbourne. Do letošní sezony vstupovala coby 78. hráčka světa, letošní rok zakončí mezi nejlepšími patnácti tenistkami světa.

Garbiñe Muguruzaová při své premiéře na WTA Elite Trophy otočila i druhé utkání Kaméliové skupiny. Dvojnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička v přímém souboji o semifinále po obrovské bitvě a třech odvrácených mečbolech vydřela vítězství 6-7(4) 6-2 7-6(1) nad loňskou semifinalistkou Anastasijí Sevastovovou.

Muguruzaová v úvodním dějství dokázala srovnat z 1-4 na 4-4, ve dvanácté hře odvrátila setbol a vynutila si tie-break. V něm ovšem neuspěla a stejně jako v předchozím zápase proti domácí Shuai Zhang musela zahájit obrat.

Ve druhém setu lotyšské hráčce nedala šanci a stav utkání srovnala. V dramatickém rozhodujícím dějství měla Sevastovová na servisu v desátém gamu celkem tři mečboly, ale ani jednu šanci neproměnila. Agresivnější Muguruzaová si nakonec pro vítězství došla ve zkrácené hře a lotyšskou jedničku po téměř tříhodinovém maratonu porazila potřetí v řadě.

Sevastovová tak životní sezonu zakončila porážkou. Osmadvacetiletá Lotyška v posledních týdnech excelovala. Na US Open si premiérově zahrála semifinále grandslamu, v Pekingu své největší finále v kariéře a do semifinále došla také v hale v Moskvě.

Skvělé výsledky si připisovala i předtím. V Bukurešti získala jediný letošní titul, na Mallorce hrála finále a semifinálové účasti se dočkala ještě v Charlestonu a Brisbane.

Qiang Wang zakončila letošní sezonu vítězstvím 1-6 6-3 6-1 nad Madison Keysovou. Na Američanku, které k postupu do semifinále stačilo uhrát set, našla recept na třetí pokus.

Favorizovaná Američanka vedla už o set a brejk (6-1 3-2), ovšem domácí hráčka se k radosti publika vyburcovala ke zlepšenému výkonu a vyhrála 10 z 11 následujících her.

Wang zažila ve druhé polovině letošní sezony nejlepší období své kariéry. Šestadvacetiletá Číňanka získala na domácích akcích v Nanchangu a Guangzhou své první dva tituly, zahrála si finále v Hongkongu a došla do semifinále v Pekingu, Wuhanu a Hirošimě. Letošní rok zakončí na svém žebříčkovém maximu (22. místo).

Semifinálové obsazení letošního ročníku je tak kompletní. První semifinalistkou se již včera stala obhájkyně titulu Julia Görgesová. V zítřejších semifinálových soubojích se utkají obhájkyně titulu Görgesová s Bartyovou a Muguruzaová s Keysovou.

• WTA ELITE TROPHY •
Zhuhai, Čína, tv. povrch / hala, 2,349.363 dolarů
páteční výsledky (2. 11. 2018)
• Semifinálové dvojice •
Görgesová (5-Něm.) - Bartyová (9-Austr.)
Muguruzaová (7-Šp.) - Keysová (6-USA)
• Dvouhra - Orchidejová skupina •
Garciaová (8-Fr.) - Sabalenková (3-Běl.) 6-4 6-4
• Dvouhra - Kaméliová skupina •
Muguruzaová (7-Šp.) - Sevastovová (2-Lot.) 6-7(4) 6-2 7-6(1)
• Dvouhra - Azalková skupina •
Qiang Wang (11-Čína) - Keysová (6-USA) 1-6 6-3 6-1
Pořadí skupin
• Čtyřhra - Liliová skupina •
Buzarnescuová/Rosolská (1-Rum./Pol.) - Qianhui Tang/Fang-Ying Xun (6-Čína) 6-2 6-2
Pořadí skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
Fandina
Garcia super, ale chyběly dva game, respektive Sabalenka hrála výborně, takže by to vůbec lehké nebylo.

Také se mi líbila Mugu, hrála výborně a také se mi líbil účes Wang.
Reagovat
Frick
http://sport.tn.nova.cz/clanek/podiva-se-kvitova-nasilnikovi-do-oci-u-soudu-takhle-na-to-reaguje.html

Ale to odročení nechápu. Že to nemohlo pokračovat někdy v druhý půlce listopadu, první půlce prosince. To by snad si i Žondra s tou fešnou advokátkou stihli připravit "notičky". Mají-li co ladit. Nevim, nebyl jsem tam.
Reagovat
Frick
Jenom technickej dotaz - pokud by Žondra nebyl odsouzen z důvodu nedostatku důkazů, musela by pak být Petra dokonce popotahována z důvodu falešného obvinění nebo takhle to nefunguje?
Reagovat
Frick
Nicméně by bylo určitě dobré se dovědět co nejvíce o jeho tehdejší finanční situaci. Pokud by nebyla úplně zlá, pak by motivace k tak nejstému podniku ve spojení s rizikem zvýšeného trestu za recividu byla pramalá. Zřejmě by pak věděl za kym jde.
Reagovat
blixa
To už začíná být těžká obsese. Co navštívit psychiatra ?
Reagovat
Frick
Blixo a ty opravdu nechceš vědět, zda Petra byla terčem náhodného či cíleného útoku a pokud by platila druhá možnost, tak jestli šlo o peníze nebo o něco jiného?
Reagovat
blixa
Ne, motivace zločince mě vůbec nezajímá.
Reagovat
Frick
Tebe opravdu nezajímá, zda třeba někdo Petře nechtěl zničit kariéru?
Reagovat
blixa
Zločinci mívají nejrůznější motivy, co já s tím. Snad si přečtu výsledek soudu, ale spekulace mě vážně nezajímají.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé bude, pokud bude mít fakt alibi na tu dobu, jak tvrdí jeho obhájkyně :D každopádně jestli to bylo celé jinak, bude to zajímavý no...
Reagovat
blixa
Vážně si myslíš, že pokud by měl věrohodné alibi, že by to státní zástupce vůbec tahal před soudce ??? :D
Reagovat
Frick
https://www.denik.cz/tenis/na-kvitovou-utocil-dvaatricetilety-muz-z-prostejovska-20180614.html

Prý se povedlo rozbít "neprůstřelné alibi". Tak nevim.
Reagovat
smazaný uživatel
Konspirátor a megatrol aneb vrána k vráně sedá.
Reagovat
smazaný uživatel
uvidíme :-)
Reagovat
whales
Četl jsem někdy minulý týden článek o Kvitové, že ji rapidně ubyly svaly, chybí jí síla a proto v druhé půlce sezońy odpadla.. je pravda, ze taková Muguruza taky momentálně vypadá jako anoretkička a od časů světové jedničky je to hodně vzdálená výkonnost..
Reagovat
smazaný uživatel
Jako upřímně, ten systém turnaje je strašně nešikovný, proč pane bože nejsou tři skupiny po čtyřech a třeba ta nejlepší ze druhého nepostoupí? A nebo rovnou nominovat 16 nebo jen 8 hráček?

Takhle prostě se strašně často stane ten model, že někdo postoupí o game, o dva to prostě už pro mě není měřítko, že je někdo lepší nebo horší. Sice to nenastalo, ale v případě, že někdo vede 6:1, 4:0, tak ten soupeř už ty dva gamy nejde tak na krev většinou a tyhle napůl "vypuštěný hry" pak mají někoho poslat do semifinále? No, nevim nevim...
Reagovat
tommr
mě by se líbil systém ve kterým by hrálo 10 hráček ve dvou skupinách po 5 a první dvě z každý skupiny by postupovaly do semifinále. A to jak pro áčkovej tak pro béčkovej TM ...
Reagovat
Fransoas
Souhlasim,co jste napsal,ale " chytré hlavy " z WTA se na tuto variantu nebo na lepší nikdy nemůžou propracovat.Na to nemají správnou inteligenci,anebo nemají zájem.
Reagovat
Fransoas
Dle výtězných zápasů je na tom nejlépe Muguruza - mohla by být favoritkou.Další zápasy nám ukážou,jak to dopadne.
Reagovat
smazaný uživatel
BYNGO!
Reagovat
Fransoas
Pravděpodobně postupuje i Keys,ikdyž prohrála s Wang.Po prvním setu to vypadalo jednoznačně pro Amerčanku,ale zápas nedokázala obrátit.
Reagovat
d@ve
Medison postupuje určitě.. :)
http://www.wtatennis.com/news/wang-gets-comeback-win-keys-reaches-semis-zhuhai
Reagovat
dadaft
budu přát Qiang --- je doma tak kvůli publiku a taky za tenis, který na podzim předváděla, třeba její zápas se Sabalenkou byl jedním z nejlepších letos vůbec,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale proti Kasatkině to byla místy bída, nevím nevím, spíš postoupí Keys...
Reagovat
tommr
Wangový na konci sezóny nějak došel dech ...
Reagovat
d@ve
Asi se zase pořádně nadechla.. :)
Reagovat
d@ve
A nebo Medison už šetří síly do SF..
Reagovat
tommr
Keysový stačil k postupu první set a pak to Wangový pustila ...
Reagovat
d@ve
Jo jo, je to hodná holka. Chtěla si asi získat domácí publikum. :)
Reagovat
tommr
nebo má potíže s tím kolenem a nechtěla zbytečně riskovat ...
Reagovat
blixa
Jen aby nejela "na potapěče" ;-)
Reagovat
Fransoas
Muguruza - Sevastova - Ve třetim setu V TB to bylo jednoznačné pro Španělku.
Reagovat
dadaft
Muguruza je teda zase ostrá jako žiletka - ale na puse, ne na kurtu. ))

nasazením a vtažením do zápasu je to čtvrtfinále velkého turnaje, žádná pinkačka bez náboje,,,,,,
Reagovat
dadaft
vyhrála ta, která víc vyhrát chtěla.
dobrý zápas.
Reagovat
tommr
překvapivá otočka. Viděl jsem jen první set a čekal jsem, že Muguruza po něm odpadne ...
Reagovat
tommr
byl to hezkej zápas. Garcia překvapila, ale na postup to bohužel nestačilo ...
O postupu z vyrovnaný skupiny nakonec rozhodla jedina hra. Kdyby Garcia uhrála v prvním setu proti Bartyový o 1 hru víc měly by všechny 3 hráčky úplně stejnej poměr zápasů, setů i her ...
Prohra Sabalenky zároveň znamená, že na 10.místě zůstává i nadále Kasatkina. Předstihnout jí ale může ještě Sevastova pokud by porazila Muguruzu ...
Reagovat
dadaft
z mého pohledu fanouška Barty to Garcia vybalancovala dokonale. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, Caro. Krásně vycentrovaný konečný výsledek.
Come on, Aussie.
Ashleigh se sice asi nebude loučit se sezonou vítězně, ale těším se na semifinále.
Paráda!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist