Garín na antuce v Santiagu slaví první domácí triumf a zisk 5. titulu

14. 3. 2021, 22:47
Aktuality 8
ATP SANTIAGO - Christian Garín tento týden na domácí antuce v Santiagu ukončil čekání na první letošní výhru a nakonec si z pozice nasazené jedničky došel až pro svůj 5. titul. V boji o něj 24letý Chilan zdolal 6-4 6-7 7-5 Argentince Facunda Bagnise, jenž si v 31 letech zahrál finále poprvé v kariéře.
Profily hráčů
Christian Garín

Christian Garín vstoupil do sezony 9. ledna v Delray Beach, kde v prvním zápase prohrál s domácím Christianem Harrisonem. 

Navíc si při pádu podvrtnul levé zápěstí a jelikož mu omezení s ohledem na pandemii koronaviru znemožnila vzít si sebou na turnaje do Austrálie svého fyzioterapeuta, z akcí se odhlásil a téměř dva měsíce nehrál. Sám měl během té doby pozitivní test na Covid-19.

Po dlouhé pauze se vrátil minulý týden na antuce v Buenos Aires a znovu skončil na raketě prvního soupeře, když nestačil na Inda Sumita Nagala.

Vítězství se 24letý Chilan dočkal až na třetí pokus na domácí antuce v Santiagu, kde ho první výhra v sezoně dokonce nasměrovala na cestu k triumfu.

Garín porazil ve dvou setech krajana Alejandra Tabila, Peruánce Juana Pabla Varillase i Kolumbijce Daniela Galána a v dnešním finále udolal po více než dvou a půl hodinách boje 6-4 6-7 7-5 Facunda Bagnise z Argentiny. 


Ve svém celkově 6. finále a opět na antuce Garín získal už 5. pátý titul. V roce 2019 triumfoval v Houstonu a Mnichově, loni v únoru nenašel přemožitele dva týdny po sobě v Córdobě a Riu de Janeiro, kde získal zatím jedinou trofej z akce ATP 500. Prohrál pouze hned své první finále v Sao Paulu 2019.

Garín se zároveň stal prvním domácím vítězem turnaje ATP v Chile od roku 2009, kdy triumfoval Fernando González.

"Je to výjimečný den pro mě i mou zemi. Od dětství jsem tady chodil sledovat Fernanda (Gonzáleze), Nicolase (Massúa) a Marcela (Riose), takže je to pro mě velká čest být dalším domácím šampionem," řekl Garín, který se ve světovém žebříčku posune z 22. na 20. místo, pouhé dvě pozice za své maximum.

"Mým největším cílem bylo vždy vyhrávat tituly. Ale nečekal jsem, že tady v Chile vyhraju po tom nepovedeném začátku roku. Ale pořád jsem trénoval a zůstával pozitivní, takže jsem moc šťastný, že se to povedlo. Samozřejmě bez diváků to není ideální, ale výsledek mi udělal velkou radost," radoval se Garín, který se ziskem pátého titulu stal pátým nejúspěšnějším Chilanem.


31letý Bagnis si teprve před dvěma týdny v Córdobě zahrál poprvé v semifinále turnaje ATP a dnes si odbyl premiéru ve finále. Ve světovém žebříčku, v němž je jeho maximem 55. příčka, si polepší ze 118. na 104. místo.

"Teď ve mě samozřejmě převládá zklamání. Dostal jsem se takhle daleko poprvé a výhra byla blízko, ale závěr těžkého finále jsem nezvládl. Ale věřím, že až se zítra probudím, tak tenhle úspěch ocením," řekl Bagnis.

Zatímco Garín po týdnu volna zamíří na turnaj Masters 1000 do Miami, Bagnis zůstane v Santiagu. Plnit bude roli nasazené čtyřky na tamním challengeru, na kterém v minulosti slavil 3 ze 13 triumfů.



 

• ATP 250 SANTIAGO •
Chile, antuka, 393.935 dolarů
nedělní výsledky (14. 03. 2021)
• Dvouhra - finále •
Garín (1-Chile) - Bagnis (Arg.) 6-4 6-7(3) 7-5
• Čtyřhry - finále •
Bolelli/González (4-It./Arg.) - Delbonis/Munar (Arg./Šp.) 7-6(4) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
makro99
Cordoba, BA i Santiago, všude emotivní vítězství domácích hráčů. Škoda, že všude jen bez diváků...
Reagovat
makro99
OTOH, možná, že s diváky by těch emocí bylo až příliš na to, aby k těm domácím titulům skutečně došlo. Viz i výsledky na Golden Swing v předchozích letech... koukám, že za uplynulou dekádu dokázal doma vyhrát jen Londero v Cordobě 2019.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No Gagarin měl namále, myslím, že za stavu 5:5 odvracel 2bb. Do toho spousta komedií s dopadem míčku na mě "oblíbené" pvc. Bagnis se tomu většinou jen usmíval. Jeho šance vyhrát první titul mu unikla o fous. Budu mu přát příště, hrál pěkně a na jižana byl docela flegmatiksmilesmile A samozřejmě gratulka Gagarinovi - vnitrostátní let se zdařilsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
*mně oblíbeném
Reagovat
darek.vrana
Garin je kašpar, ty jeho gestikulace mi lezly krkem. Ale nejlepší je tohle:
https://www.youtube.com/watch?v=WOeNsaj4cyw
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bylo jich moc, je mu 22, tak z toho snad ještě vyroste...
Reagovat
turista
Da. Gagarin charašo prizemlilsa.
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist