Gauffová zvládla premiéru jako obhájkyně titulu. Auckland dobyla po obratu se Svitolinovou

7. 1., 08:04
Aktuality 2
WTA AUCKLAND - Světová trojka a vítězka loňského US Open Coco Gauffová (19) má za sebou úspěšnou premiéru v roli obhájkyně titulu. Americká teenagerka znovu po roce zahájila sezonu triumfem na podniku WTA 250 v novozélandském Aucklandu, když v boji o zisk trofeje pro šampionku zdolala 6:7, 6:3, 6:3 Ukrajinku Elinu Svitolinovou (29) a svou skvělou finálovou bilanci vylepšila na 7:1.
Profily hráčů
Coco Gauffová v Aucklandu neprohrál 10 zápasů v řadě (© AFP)

Gauffová – Svitolinová 6:7, 6:3, 6:3

Coco Gauffová má v posledních měsících parádní formu. Ještě na začátku srpna vlastnila jen trofeje z podniků WTA 250, ovšem poté slavila první triumf na podniku WTA 500 (Washington), WTA 1000 (Cincinnati) i na grandslamu (US Open). Životní loňskou sezonu navíc zakončila semifinálovými účastmi v Pekingu a na Turnaji mistryň.

Formu v pauze mezi sezonami evidentně neztratila a znovu po roce dominovala v Aucklandu, kde loni triumfovala bez ztráty setu a letos úspěch zopakovala. A to i přesto, že startovala poprvé v kariéře v nové roli obhájkyně titulu a byla pod větším tlakem.

Statistiky zápasu Coco Gauffová – Elina SvitolinováStatistiky zápasu Coco Gauffová – Elina Svitolinová (@ Livesport)

Devatenáctiletá Američanka ve finále proti Elině Svitolinové sice přišla o šňůru 18 setů bez porážky, ale sérii vítězství dokázala natáhnout na 10. O deset let starší Ukrajinku po obratu zdolala 6:7, 6:3, 6:3 a oplatila jí tři roky starou porážku z Australian Open.

"Nevím, jestli jsem tenhle výsledek očekávala, ale jsem dnes spokojená se svou hrou. Rozhodně to nebyl můj nejlepší výkon, ale někdy se po vítězství cítíte dobře, i když nehrajete nejlépe," komentovala Gauffová, jež vyhrála 29. z posledních 33 zápasů.

Finále turnaje WTA hrála Gauffová poosmé v kariéře a posedmé z něj odešla jako vítězka. Jedinou porážku v boji o titul utrpěla na předloňském Roland Garros s Igou Šwiatekovou.

Gauffová dokázala obhájit titul v Aucklandu jako teprve třetí za posledních 30 let. Před americkou teenagerkou se to povedlo pouze Eleni Daniilidouové (2003-04) a Julii Görgesové (2018-19).

Devětadvacetiletá Ukrajinka Svitolinová, jež se loni na jaře vrátila na kurty po mateřské pauze, nedokázala vylepšit svou fantastickou finálovou bilanci. V celkově 21. finále bývalá světová trojka prohrála teprve počtvrté. V minulosti pokaždé (sedmnáctkrát), když ve finále získala alespoň jeden set, se jí povedlo triumfovat.

"Elině moc gratuluju. Je maminkou a je inspirativní, jak rychle se dokázala vrátit na tak vysokou úroveň. Já jen doufám, že během kariéry nebudu muset dělat to, co ona," usmála se Gauffová s respektem směrem k Svitolinové.

Výsledky turnaje WTA 250 v Aucklandu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Pavol
Nová.
Troška menšia Serena.
Reagovat
tommr
zatím menší výsledkově. Fyzicky už ale Serenu přerostla ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist