I na antuce se rval o vítězství. Medveděv utekl z mečbolů a po 4 letech na ní porazil hráče Top 20

14. 4. 2023, 07:17
Aktuality 14
ATP MONTE CARLO - Podruhé v sezoně na sebe narazili Daniil Medveděv a Alexander Zverev a opět z toho byla více než tříhodinové bitva. Také na antuce v Monte Carlu nakonec zvítězil Medveděv, přestože německý tenista ve druhém i třetím setu podával na vítězství a v závěrečném tie-breaku měl dva mečboly, a po čtyřech letech na svém nejméně oblíbeném povrchu porazil hráče Top 20.
Daniil Medveděv (© Profimedia)

Daniil Medveděv vyhrál čtyři z pěti posledních turnajů včetně akce Masters 1000 v Miami. Během antukového jara se však od vítěze US Open 2021 či Turnaje mistrů 2020 velké věci neočekávají. 

Takřka kdykoliv totiž může promluvit o antuce, nenechá na ní nit suchou. Stěžuje si, jak ji nenávidí, jak je každý odraz míčku špatný a jak je po každém zápasu špinavý.

I proto jeho výsledky na neoblíbeném povrchu nejsou nikterak oslnivé. V roce 2021 sice došel do čtvrtfinále Roland Garros, ale to byl na tomto povrchu jeho ojedinělý úspěch. Jestli se to tedy vůbec u stabilního hráče Top 10 dá brát jako úspěch. Kromě toho přidal už jen jedno semifinále (Masters Monte Carlo 2019) a jedno finále (ATP 500 Barcelona 2019).

Na první letošní akci na antuce se tak snaží alespoň prodat vítězné momentum z tvrdého povrchu a vytěžit z něj maximum. V Monte Carlu už dva zápasy zvládl, po relativně hladké výhře nad Italem Lorenzem Sonegem vyhrál i velkou osmifinálovou bitvu s Alexanderem Zverevem.

Medveděv se Zverevem na sebe narazili znovu po měsíci a celkově už počtrnácté, nicméně vůbec poprvé na antuce. I druhý letošní souboj vyhrál až po více než třech hodinách boje o rok starší Medveděv, v Monaku ve večerním duelu v chladných a větrných podmínkách uspěl až po obratu a odvrácení dvou mečbolů 3-6 7-5 7-6.


Zverev byl přitom několikrát blízko svému prvnímu skalpu hráče Top 20 od loňského French Open, na kterém si v semifinále vážně poranil kotník a přes půl roku pak nehrál. Jenže v situacích, kdy měl soupeře na 'lopatě', zahrál většinou až příliš pasivně, nebo chyboval.

Statistiky zápasu
Medveděv - Zverev
3 esa 4
8 dvojchyby 4
54 %
1. podání 'in' 62 %
71 %
úsp. 1. podání 62 %
40 %
úsp. 2. podání 41 %
30 winnery 32
37 nevyn. chyby 39
22/31 hra na síti 28/43
6/13 brejkboly 6/11
112 celkem bodů 106
čas: 3:05

Poprvé Zverev podával na vítězství za stavu 6-3 a 5-4. Medveděv si navíc svým arogantním chováním popudil proti sobě fanoušky, divoce s nimi gestikuloval a marně je utišoval. Ale právě negativní emoce ho paradoxně namotivovaly porvat se o obrat.

Ziskem tří gamů po sobě si vynutil třetí set a v něm se znovu ocitl v pozici, kdy soupeř podával na postup. Jenže německý tenista opět selhal, když při svém servisu neuhrál ani jeden míček. A v rozhodujícím tie-breaku pak nevyužil dva mečboly.

Nejprve do kurtu nevrátil return soupeřova druhého servisu, přesto mu Medveděv nabídl ještě druhou šanci a vzteky napálil míček do stěny za kurtem. Zverev měl mečbol i při svém servisu, po slabém druhém podání se ale dostal po tlak a ten neustál.

"Byl to šílený zápas. On dvakrát podával na postup, asi mohl zahrát lépe, ale tohle jsou prostě antukové kurty," nezapomněl zhodnotit povrch Medveděv, jenž na antuce porazil člena Top 20 poprvé od roku 2019, kdy v Barceloně zdolal Japonce Keie Nišikoriho.

"Před turnajem jsem sledoval hodně zápasů na antuce a jednou věcí, kterou jsem vypozoroval, je, že se kdykoliv můžete vrátit do zápasu. Servis nemá takovou váhu, takže jakmile je zápas trochu vyrovnaný, může se to během vteřiny otočit. A to se mi dnes podařilo."



27letý Medveděv vyhrál 26 ze 27 posledních zápasů, svou letošní bilanci vylepšil na 31-3 a udělal druhý z pěti kroků na cestě za prvním antukovým a celkově 20. titulem.

Ve čtvrtfinále se poprvé utká s devátým hráčem světa Holgerem Runem. S dánským teenagerem ostrý zápas ještě nehrál, ale často s ním trénuje. 19letý Rune postoupil bez boje přes zraněného Itala Mattea Berrettiniho, který má dvě trhliny v břišním šikmém svalu, a na rozdíl od Medveděva ve čtvrtek odpočíval.

"Je to úžasný hráč, často spolu trénujeme. Poprvé to bylo na Turnaji mistrů, kdy byl ještě juniorem, a pak mnohokrát v Akademii Patricka Mouratogloua. Hodně spolu trénujeme na antuce. Myslím, že jsem na ní ještě nevyhrál set, ale dnes jsem hrál dobře, tak doufám, že zítra předvedu dobrý tenis," dodal Medveděv.

Hráče Top 10 může na antuce porazit počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2019, kdy si právě v Monte Carlu vyšlápl na Stefanose Tsitsipase a Novaka Djokoviče a následně v Barceloně na Nišikoriho.

• ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO •
Monako, antuka, 6,228.295 eur
čtvrteční výsledky (13. 04. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Fritz (8-USA) - Lehečka (ČR) 4-6 6-4 6-1
Musetti (16-It.) - Djokovič (1-Srb.) 4-6 7-5 6-4
Tsitsipas (2-Řec.) - Jarry (Chile) 6-3 6-4
Medveděv (3-Rus.) - Zverev (13-Něm.) 3-6 7-5 7-6(7)
Struff (Něm.) - Ruud (4-Nor.) 6-1 7-6(6)
Rubljov (5) - Chačanov (9) 7-6(4) 6-2
Rune (6-Dán.) - Berrettini (It.) bez boje
Sinner (7-It.) - Hurkacz (10-Pol.) 3-6 7-6(6) 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Úžasný zápas. Opravdu úžasný. I když je duben, tohle bude jeden z nejlepších zápasů sezóny. Meddy je parádní bojovník. Něco jako Murray. Nevzdává se nikdy.
Reagovat
Krisboy
Meddy že se nikdy nevzdává? Nesmysl. Okamžitě mě napadá zápas s Nadalem na ATP finals, ale bylo jich rozhodně více.
Tím nechci nijak snižovat jeho výkon a kvalitu zápasu včera.
Reagovat
s7RanG
Jak dneska může probíhat zapas s Runem?
Reagovat
Tennisfan77
2:0
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No nebyl to zrovna přátelský handshake u sítě. Zápas jsem neviděl, tak nevím, co se tam dělo.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Nic, klasicky Zverevovi jeblo a neunesl, že prohrál. Udělal to už x krát. Třeba proto Coricovi. Je to typický labil. Je dobře, že vypadl.
Reagovat
Tennisfan77
Podle mě to moc hrotíte, prohrál těsný zápas, byl naštvaný, podal mu ruku, šel si pro věci. Nikde není řečeno, že se hráči musí líbat, jsme moc rozmazlení rivalitou DJOFEDNAD, Zverev se s Medvedevem nemusí, asi bych mu podal ruku stejně kdybych ho neměl rád.
Reagovat
Krisboy
Už je o tom článek. Něco se tam dělo smile
Reagovat
COMEON
LOL
Reagovat
RFanousek
Sice to po... ale v něčem vyhrál. Partnerku má opravdu velmi velmi sexy.smile
Reagovat
com
vsak az ho necim nasere, tak si z ni zas udela boxovaci pytel smilesmile
Reagovat
Krisboy
Možná už udělal včera večer po zápase...vypadal pěkně nasr...j smile
Reagovat
COMEON
:DDDDDDD :((
Reagovat
Tennisfan77
Kdyby to bylo s Nadalem, beru, ale ty nedopodávané sety a ještě zahozený MB, neskutečný tohle.

Medveděv hlavně na tom returnu nemusel nic dělat, Zverev to dvakrát prachsprostě odevzdal.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist