Jako Vaidišová? Tak by Kvitová skončit nemusela, věří experti

14. 2. 2011, 11:54
Aktuality 18
Famózní start Petry Kvitové do sezony vynesl Češku do nejlepší dvacítky světového žebříčku. Podle odborníků má předpoklady dostat se ještě výš, třeba i na post světové jedničky, a nemusela by opakovat kroky svých předchůdkyň. Daniela Bedáňová i Nicole Vaidišová tři roky po vstupu mezi elitu ukončily kariéru.
Petra Kvitová

Bedáňová se stala světovou šestnáctkou v roce 2002, ale v roce 2005 oznámila konec kariéry. Ještě větší kometou byla Vaidišová. Ta vyletěla v roce 2007 na sedmé místo světa a srovnání s Bedáňovou si nepřipouštěla. "Věřím, že to k pádu nesměřuje," tvrdila. Jenomže loni raketu asi navždy odložila, byť oficiálně kariéru neukončila.

Jak dopadne Kvitová? "Věřím, že má šanci se nahoře udržet co nejdéle. Hned tak to nezabalí. Tenis je její koníček a zároveň práce," říká její otec Jiří Kvita. Trenér David Kotyza přidává další plus, které hovoří pro Kvitovou. "Petru tenis moc baví, ať se jí daří, nebo ne. Ona je sportovec, to se mi na ní líbí," řekl kouč.

Výhodou Kvitové může být fakt, že netrénuje pod vedením rodičů. Bedáňová i Vaidišová objížděly turnaje s otci a po vzájemném rozchodu začal jejich pád. "To je individuální věc, nechci nad tím spekulovat," řekl fedcupový kapitán Petr Pála. Kotyza našel jiné srovnání Kvitové s Vaidišovou. "Nikola vyletěla mladá a ve věku Petry v podstatě skoro končila, ale Petra prakticky začíná," uvedl Kotyza.

Kvitovou otec trénoval do 17 let. Pak odešla za lepšími podmínkami do Prostějova. "Nemohla tady tak dobře trénovat, dostávat kvalitní regeneraci," uvedl Kvita. "Teď už na ní mám tenisový vliv malý, ale základy má ode mě a pokračuje v tom. A spolupráce s trenérem i s kondičním funguje skvěle," pochvaloval si.

Kvitová: Svůj strop neznám
Zatím opravdu funguje vše výborně. Kvitová začala rok 2011 jako 34. tenistka světa a po nedělním triumfu v Paříži už je o dvacet míst výše. A mnozí se shodují, že může vystoupit až na úplný vrchol.

Dále čtěte:

"Může být úplně nejvýš, stejně jako dalších x hráček," řekl Kotyza. "Ale na to se musí sejít úplně všechno: štěstí, zdraví, forma. Ale my tohle moc neřešíme. Důležité je, že dobře hraje, pak přicházejí body i výsledky, a Petra to dobře ví," doplnil.

Fedcupový kapitán Pála nechtěl nahlas mluvit o tom, že by Kvitová mohla vystoupat na tenisový Olymp. "Když už ale musím něco říct, tak si nebudu vymýšlet. Má na to. Musí na sobě ale dál pracovat a nebude to hned,“ řekl Pála.

Sama Kvitová slyší od začátku roku podobnou otázku na každém kroku. "Strop neznám," řekla v Paříži. Další metou by mohla být elitní desítka. "Určitě našlápnuto mám, start do sezony byl výborný," řekla deníku Sport.

Dvacetiletá Kvitová má pro tenis ideální předpoklady. S výškou 183 centimetrů výborně podává, což doložila deseti esy v pařížském finále proti Kim Clijstersové. K tomu hraje levou rukou, což je vždy výhoda, a její úderový rejstřík je relativně pestrý.

Navíc zhubla a výrazně se zlepšila v pohybu. "Už se nedostane mimo balanc, nebývá u míče pozdě," řekl Kotyza. Na kondici pracovala tradičně v Tatrách za pomoci Jozefa Ivanka. "Fyzička jí byla dříve předhazovaná jako handicap, ale teď už není jednoduché ji přinutit k chybám, i když tam je rezerva pořád," dodal Kotyza.

Velkou devizou Kvitové je psychická odolnost. Výborně zvládá krizové okamžiky a velké zápasy v ní probouzejí to nejlepší, co umí. "Finále neprohrává," řekl Kotyza. "Věří si a je psychicky silná. Nebojí se dojít si pro výhru," konstatoval Pála.

Češky v elitní dvacítce žebříčku za uplynulých deset let:
Daniela Bedáňová: 16. WTA 2002 - konec kariéry 2005
Nicole Vaidišová: 7. WTA 2007 - konec kariéry 2010
Petra Kvitová: 14. WTA 2011

 

pva, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Možná budu za blázna, ale já myslím, že letos Petra vyhraje Wimbledon (a nebude to naposledy!) a na konci roku bude světová dvojka, jen těsně za jedničkou.
Reagovat
darek.vrana
Tak toho bych se nebál. Stačí si poslechnout pár vět od Vaidišky a každýmu musí dojít ten rozdíl.
Reagovat
smazaný uživatel
A už to začalo ........
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne na ni vsichni tenisovi experti netlacte a nepredhazujte ji, ze muze byt svetova jednicka. At to nedopadne jako po Wimbledonu. Je urcite psychicky neuveritelne silna, ale zaroven i hodne mlada a nemusi ten tlak dobre snaset. Nechte ji hrat jeji hru,at ji tenis stale bavi a pokud vydrzi zdravi, tak ma jeste casu dost ukazat co v ni je. a urcite to ukaze.
Reagovat
smazaný uživatel
Toho bych se zase až tak neobával. :-) Myslím, že se ze zkušenosti po Wimbledonu poučila a toto se opakovat nebude. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Totiž abych to dovysvětlil, připadá mi, že Petra má kolem sebe velmi kvalitní team a přistupuje k tenisu obrovsky profesionálně. Co vím, tak po té šňůře porážek po Wimbledonu začali spolupracovat i s psychologem atd.

Mimochodem, Petra je často srovnávána s Lindsay Davenport; Lindsay sice měla údery od základní čáry asi přece jen o něco razantnější a lépe / více konzistentně podávala, ale na druhou stranu byla podstatně méně pohyblivá, na síť chodila prakticky jen tehdy, když měla nahraný míč, Petra umí lépe čopovanej bekhend a navíc je podle mě schopná mnohé stránky své hry ještě výrazně zlepšit (třeba voleje, kt. někdy hraje fantasticky, jindy nic moc).

Vezmeme-li v úvahu, jakým soupeřkám čelila Lindsay ve své době (nejdříve Steffi Graf a Monica, vzápětí Hingisová, Williamsky, Capriati, Kim a Justine, Amelie atd.) a jaké top hráčky máme v současnosti, dovedl bych si vcelku snadno představit, že by Petra Lindsay výsledkově předstihla. Ale nechci nic zakřiknout. ;-)
Reagovat
fanda
Vážení přátelé, nejsem tu dlouho, ale sleduji Vaše komentáře. Některé jsou výborné a některé jsou zcela zcestné.Pravda je, Hingisová v.s.Štěpánek´= katastrofa.Ona Hingisová udělala i jiné tenisty.
Kvitová - fantazie. Pokud by neudělala asi 12 tvrdých úderů těsně nimo kurt, tak Clierstesová by už vůbec nevělela co má dělat s ostudou. Hra Petry je založená na hodině a konec.
Reagovat
smazaný uživatel
není ta fotka petry divná ? :D jelikož je levačka, tak ta fotka je jak obouručný bekhend od praváka ne ? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
není, pardon...:D jsem se překoukl :-)
Reagovat
smazaný uživatel
neni ty hovado..
Reagovat
smazaný uživatel
neni predevsim zbytecna ta vulgarita?
Reagovat
smazaný uživatel
zajímavý je že v ženském Tenise je velký rozdíl za obdržené body mezi prvním a druhým kolem grandslamu. za první kolo 5 bodů. za druhé kolo 100bodů. Ale u mužů je ten rozdíl minimální. 10 bodů za první kolo a 45 bodů za druhé kolo. To je velká zvláštnost. Protože pokud tenistka typu Hradecká projde do 2 kola grandlamu může být nadšena. Ale když třeba Hernych dojde do druhého kola tak bodově získá velký prd.
Reagovat
smazaný uživatel
A co body za závěrečná kola? U mužských je víc upřednostněn vítěz turnajů. U ženských jsou velmi slušné body i za F, SF a QF.
Reagovat
smazaný uživatel
to je pravda s temi body, ale vzhledem k tomu, ze se nesrovnavaji obe kategorie spolu navzajem, je "rovnost" sanci zachovana.....
Reagovat
smazaný uživatel
O to strach nemám, to by se Petry musel chytnout Štěpánek, tak jako třeba Hingisové a později Nicolky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Martinu asi už nebavily ty brutální výklepy, co dostávala od Lindsey Davenport a Williamsek. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu, proč srovnávat s Bedáňovou a Vaidišovou. Jenom proto, že jsou to náhodou taky Češky?

Bedáňová především na tenis vůbec neměla postavu a skončila hlavně proto, že si tenisem zlikvidovala tělo. Vaidišová je zase povahově úplně jinej typ než Petra, což je naprosto očividné snad pro každého, kdo pozoruje řeč jejich těla při zápasech.
Reagovat
r176
bedanova asi nejakou postavu mela kdyz na ni vlezl hajek!:-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist