Ještě loni dělal trenéra na univerzitě, nyní je Baker ve wimbledonském osmifinále

30. 6. 2012, 20:05
Aktuality 17
Neuvěřitelně vypadá příběh amerického tenisty Briana Bakera. Ještě loni po sérii operací trénoval doma na univerzitě v Nashvillu a v žebříčku ATP ani nefiguroval. V pondělí však bude hrát osmifinále Wimbledonu.
Profily hráčů
Brian Baker

"Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem to po všech těch operacích čekal, ale nikdy jsem se nevzdával naděje, že se jednou vrátím. Věřil jsem si, že mám schopnosti, abych mohl něco dokázat. K tomu jsem potřeboval být zdravý," řekl Baker, který po úspěšné kvalifikaci hraje Wimbledon poprvé v kariéře a už je ve čtvrtém kole.

Sedmadvacetiletý Baker patřil k talentům amerického tenisu. Byl světovou juniorskou dvojkou a hrál finále juniorky na French Open 2003. Přechod mezi dospělé byl těžký a na turnaji ATP se nikdy nedostal za 2. kolo, ale třeba na US Open si připsal skalp Gastona Gaudia.

V roce 2005 ale začal mít zdravotní trable a od té doby podstoupil čtyři operace. Nejtěžší z nich se týkala pravého lokte. Tři roky se z ní zotavoval a nevěděl, zda se vrátí.

"Všechny operace kyčle předtím jsem zvládl, ale lokte jsem se bál moc. Věděl jsem, že to bude vyžadovat dlouhou rekonvalescenci. Tehdy jsem si před operačním sálem řekl, že už nechci další zákroky, abych prodlužoval kariéru," řekl Baker, který od konce sezony 2005 odehrál během šesti let jen tři challengery.

V té době studoval a byl trenérem na univerzitě Belmont v rodném Nashvillu. Začal se cítit dobře a měl dohodu s americkou tenisovou asociací USTA, že mu nabídnou místo v nějakém turnaji, protože se bez žebříčku nemohl nikam sám přihlásit. Zavolali mu loni v červenci. "Hrál jsem zrovna golf a souhlasil," řekl. Zabalil rakety, do auta dal i vyplétací stroj a turnaj kategorie Futures v Pittsbrughu vyhrál bez ztráty setu.

Rázem se ocitl na 752. místě světa. V listopadu přidal vítězství na challengeru v Knoxville a na konci roku už byl 458. Letos postoupil z kvalifikace do finále turnaje ATP v Nice. "To mi dodalo hodně sebevědomí, protože jsem porazil dobré hráče, což je důležité," řekl. Pak dostal divokou na French French a zahrál si druhé kolo.

Před Wimbledonem sešlo z další divoké karty do hlavní soutěže, ale to mu nevadilo, prošel kvalifikací. "Věřil jsem, že mám na trávě dobrý pohyb a zahrál jsem si tři dobré zápasy, což bylo na rozehrání ideální," ukázal Baker zdravé sebevědomí.

Nyní už je v All England Clubu v osmifinále, když porazil Ruie Machada, Nieminena a dnes i Francouze Paireho. O čtvrtfinále mohl hrát s Lukášem Rosolem, ale střetne se s jeho přemožitelem Němcem Philippem Kohlschreiberem.

Postup do 4. kola Bakera posune už někam okolo osmdesátého místa ve světovém žebříčku. "Je neuvěřitelné, kam jsem se dostal, ale snažím se z toho nezbláznit a zůstat koncentrovaný," dodal Baker.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
cradlerws
Musim rict, ze poprve jsem tohoto hrace zaregistroval na challengeru v Knoxville, ktery vyhral a porazil docela znama jmena tak jsem si o nem neco precetl a hned jak jsem znal jeho pribeh tak jsem mu zacal moc fandit uz jenom kvuli tomu jakou vuli ma a co dokazal si to tehnle kluk zaslouzi. Doufam, ze jeste na Wimbledonu nekonci a pujdu dal, ale proti Kohlimu to bude mit tezke..GL Brian Baker..
Reagovat
smazaný uživatel
Jo ...a je fakt super, že se objevují takoví kucí, kteří s tím zamávají...systémem:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja fakt brečím, když to čtu...je to borec a já mu od tedka fandím jako blázen:)
Reagovat
smazaný uživatel
Miluju ho :)
Reagovat
Fandina
A jak se to projevuje Chazy?
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem zatím nezjistil. Třeba kvůli tomu ze sebe budu dělat moulu komentářema končícíma nějak takhle ... pojď pojď pojď :)
Reagovat
Fandina
Víš co to pojď pojď pojď znamená?
Reagovat
smazaný uživatel
Touhle otázkou jsi mě vskutku zaskočila. Pohledal jsem a došel jsem sem. Mohli bychom si zazpívat :)

http://zpevnik.antonio.cz/spiritual/tak-jen-pojd
Reagovat
gigin
:-)))))) ajde ajde ajde ...
Reagovat
smazaný uživatel
http://lyricstranslate.com/cs/Zdravko-Colic-Ajde-ajde-Jasmina-lyrics.html

???
Reagovat
Fandina
Chazy, ale zpívat se tady nedá ... tak co to pojď pojď pojď znamená, stačí napsat ... někde na klávesničce, kam teď vkládáš prstíky ... stačí najít ta správná písmenka :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem si jist, kolik toho napíšu, když budu vkládat prsty do klávesnice, ale budiž.

Podle mě je to snaha vyjádřit podporu oblíbenému tenistovi.
Reagovat
Fandina
Jasně, pojď pojď pojď je povzbuzování, tady i v reálu. A co je tvoje miluju ho? ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Zřejmě nadsazené vyjádření sympatií *crazy*
Reagovat
smazaný uživatel
Miluju takové příběhy, moc fandím Bakerovi a lidičkám s podobným osudem, jsou hodně silní a dokážou věci, které by spousta z nás nikdy nedokázala, je to úžasný!!!!!!!!
Reagovat
Pe3k
Souhlas.
Reagovat
Tominoo
jedine co mi ostava povedat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist