Karlovič se po triumfu v Calgary stal nejstarším vítězem challengeru

22. 10. 2018, 11:41
Aktuality 9
CHALLENGER CALGARY - Ivo Karlovič si podruhé během tří týdnů zahrál ve finále challengeru, ale zatímco v mexickém Monterrey podlehl Španělu Davidu Ferrerovi, v kanadském Calgary přemožitele nakonec nenašel. Devětatřicetiletý Chorvat ve finálovém duelu porazil Australana Jordana Thopsona a stal se nejstarším šampionem v historii challengerů. Vítěz devíti turnajů ATP zaznamenal celkově 7. challengerový triumf a první po sedmi letech.
Profily hráčů
Ivo Karlovič

Challengery slouží především jako 'přestupní stanice' pro mladé tenisty směrem na turnaje ATP. V posledních letech se však na akcích nižší kategorie začali čím dál více prosazovat hráči na sklonku kariéry.

Loni na nich triumfovali 37letí Victor Estrella z Dominikánské republiky a Francouz Stéphane Robert, který zvítězil znovu i letos. V roce 2018 slavili vítězství na challengeru také 36letí Ital Paolo Lorenzi (dokonce dvakrát) a Španěl David Ferrer. 

A včera v Calgary se vůbec nejstarším vítězem v historii challengerů stal Ivo Karlovič. Více než dvoumetrový Chorvat, který v únoru oslaví 40. narozeniny, v Kanadě musel třikrát do třetího setu, ale vyhrál osm z devíti tie-breaků a přemožitele na tvrdém povrchu v hale nenašel.

Ve finále dvou nejvýše nasazených hráčů si Karlovič poradil 7-6 6-3 s o patnáct let mladším Australanem Jordanem Thompsonem. Ve druhém setu sice nepotvrdil brejk na 4-2, ale jediného prohraného podání dlouho litovat nemusel a duel po dalším brejku, tentokrát bez potíží potvrzeném, ukončil.


"Byl to hodně náročný zápas. On velmi dobře podával. Ne nějak razantně, ale servis dobře umisťoval. Ale na konci zápasu jsem to dokázal dostat pod kontrolu. Mám za sebou excelentní týden. Moc jsem si to tady užil a získal skvělou zkušenost, tohle tenisové centrum je neuvěřitelné," řekl Karlovič.

Cestou za titulem Karlovič nastřílel v 13 setech celkem 126 es. Jeho nejstarším vyzyvatelem v Calgary byl ve čtvrtfinále šestadvacetiletý Ekvádorec Roberto Quiroz.

Rodák ze Záhřebu, který má na kontě 9 trofejí z turnajů ATP, si připsal celkově sedmý challengerový triumf, čekal na něj od října 2011. Ve světovém žebříčku se bývalý 14. hráč světa posune o třináct příček na 108. místo. 

Karlovič v zemi 'javorového listu' překonal dosud nejstaršího šampiona challengeru Dicka Normana. Belgičan v roce 2009 triumfoval v Mexico City, když mu bylo 38 let a jeden měsíc.

• CHALLENGER CALGARY •
Kanada, tv. povrch / hala, 75.000 dolarů
nedělní výsledky (21. 10. 2018)
• Dvouhra - finále •
Karlovič (2-Chorv.) - Thompson (1-Austr.) 7-6(3) 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
skott
Je to tenisový nezmar:) V Calgary mu byli podmínky šité na míru, díky vysoké nadmořské výšce a rychlému povrchu.
Reagovat
Gracias_Mendoza
Nehrálo se v hale náhodou?
Reagovat
FulnekUltras
má to nějaký vliv? ;-)))
Reagovat
skott
samozřejmě že nemá, vzduch je tam stejný jako venku.
Reagovat
FulnekUltras
že jo? ;-)
Reagovat
Fransoas
Je to úžasný,že tento tenisový matador dokázal porazit o hodně mladšího hráče.I když to je už nižší soutěž na okruhu,ale přesto to je úspěch.Jenom velká gratulace.
Reagovat
Ereinion
Dr. Ivo má taky narozdíl od Federera s Nadalem aktivní bilanci s Djokerem...
Reagovat
Krisboy
To má i J1rka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist