Karolína Plíšková v Římě prošla do čtvrtfinále, Krejčíková nevyužila dva mečboly proti Šwiatekové

13. 5. 2021, 14:48
Aktuality 60
WTA ŘÍM - Karolína Plíšková v Římě porazila veteránku a kvalifikantku Věru Zvonarevovou, přemožitelku Petry Kvitové z předchozího kola, a teprve potřetí v sezoně vyhrála dva zápasy po sobě a postoupila do čtvrtfinále. Barbora Krejčíková si mohla v osmifinále připsat skalp úřadující vítězky French Open Igy Šwiatekové, jenže ve druhé sadě nevyužila dva mečboly na returnu a téměř tříhodinovou bitvu prohrála.
Karolína Plíšková (© AFP)

Karolína Plíšková si v Římě na úvod snadno poradila s bývalou světovou jedenáctkou Anastasijí Sevastovovou a i na svém devátém letošním turnaji zvládla úvodní zápas. Po vítězství 7-5 6-3 nad kvalifikantkou, bývalou světovou dvojkou a dvojnásobnou grandslamovou finalistkou Věrou Zvonarevovou, které oplatila porážku z Moskvy 2018, však teprve potřetí v sezoně vyhrála dvakrát po sobě a postoupila do čtvrtfinále.

Proti přemožitelce Petry Kvitové z předchozího kola v úvodní sadě třikrát nepotvrdila brejk, jednou za stavu 5-4, kdy podávala na zisk setu. České jedničce se však povedl rebrejk a na druhý pokus už úvodní dějství doservírovala.

Do druhé sady vstoupila loňská finalistka a předloňská šampionka dalším brejkem, ani ten ale nepotvrdila a za stavu 1-2 musela likvidovat čtyři brejkbolové hrozby. Se všemi si poradila, ve zbytku utkání už měla navrch a ve Foro Italicu si počtvrté zahraje čtvrtfinále (bilance 2-1).

"Je to velká bojovnice. Je zpátky na určité úrovni, takže je docela těžké ji porazit. Musela jsem si to vyhrát sama, protože nedá nic zadarmo. Pamatuji si ji z dřívějška, jak hrála," řekla Plíšková k bývalé světové dvojice Zvonarevové.

Plíšková bude o své první semifinále od loňského září, kdy právě v Římě vzdala souboj o titul se Simonou Halepovou, bojovat proti Jeleně Ostapenkové. S o pět let mladší Lotyškou vede ve vzájemné bilanci 4-3, naposledy ji porazila ve třech setech minulý měsíc na antuce ve Stuttgartu.

Vítězka Roland Garros z roku 2017 Ostapenková dnes zdolala 4-6 6-3 6-4 Němku Angelique Kerberovou, které oplatila tři roky starou porážku z Wimbledonu, a poprvé od triumfu v Lucemburku 2019 vyhrála tři zápasy po sobě.

Barbora Krejčíková, která si v polovině března v Dubaji zahrála své největší finále, rozhodně může hodnotit svůj debut ve Foro Italicu pozitivně. Do Říma totiž dorazila s letošní antukovou bilancí 1-2 a suverénně přehrála Saisai Zheng i světovou pětku Sofii Keninovou (premiérový skalp hráček Top 10).

Dnes měla "na lopatě" další grandslamovou šampionku, po dvou nevyužitých mečbolech však nakonec téměř tříhodinovou bitvu s Igou Šwiatekovou prohrála 6-3 6-7(5) 5-7. Na úřadující vítězku French Open nestačila ani podruhé.

Až do stavu 6-3 2-0 pro Krejčíkovou měl zápas otřesnou kvalitu, v úvodním dějství hráčky dohromady spáchaly 45 nevynucených chyb a trefily pouhých 14 vítězných úderů. Krejčíková nedokázala dotáhnout vedení 30-0 na podání a Šwiatekovou rebrejk probudil.

Utkání najednou dostalo úplně jiný směr, obě hráčky předváděly skvělý tenis a k vidění byl už jen jeden brejk. Šwiateková za stavu 5-6 aktivní hrou odvrátila oba mečboly, vyhrála tie-break, v rozhodujícím setu odvrátila tři brejkboly v jednom gamu a zápas ukončila na returnu po proměnění druhého mečbolu.

"Je těžké hrát proti soupeřkám, jako je Barbora. Nechybují a čekají, až udělá chybu ta druhá. Většinou nejsem trpělivá, ale dneska jsem ráda, že jsem byla," řekla Polka.

Devatenáctiletá Šwiateková ve svém premiérovém čtvrtfinále na turnajích WTA 1000 vyzve Elinu Svitolinovou. Ukrajinská šampionka z let 2017 a 2018 dnes porazila 6-2 6-4 jinou bývalou vítězku Roland Garros Španělku Garbiñe Muguruzaovou a vzájemnou bilanci upravila na 7-5.

Světová jednička Ashleigh Bartyová, která v sobotu ve finále v Madridu přišla o sérii 16 vítězství na evropských antukách, si poradila dvakrát 6-3 s Veronikou Kuděrmetovovou, upravila svou letošní bilanci na 27 výher a čtyři porážky a poprvé v Římě postoupila do čtvrtfinále. V něm se překvapivě nestřetne se svou poslední přemožitelkou Arynou Sabalenkovou, ale 17letou Cori Gauffovou.

Sedm zápasů neporažená Sabalenková, jež v sobotu v Madridu získala svou první antukovou trofej, po výkonu plném nevynucených chyb nestačila na Gauffovou 5-7 3-6. Američanka bude proti Bartyové bojovat o své největší semifinále v kariéře.

Jessica Pegulaová v Římě neztratila set ani ve svém třetím zápase a poprvé v kariéře si zahraje antukové čtvrtfinále na hlavním okruhu. Přemožitelka světové dvojky Naomi Ósakaové z předchozího kola v osmifinále přehrála 6-2 6-4 Jekatěrinu Alexandrovovou. Sedmadvacetiletá Američanka ve čtvrtfinále vyzve Petru Martičovou (H2H 1-3).

Martičová do Říma dorazila se sérií pěti porážek, přesto si ve Foro Italicu zahraje své první čtvrtfinále a teprve třetí od loňského restartu. Třicetiletá Chorvatka do něj postoupila po vítězství 3-6 6-1 6-2 nad přemožitelkou Sereny Williamsové a semifinalistkou loňského French Open Nadiou Podoroskou a zabojuje o své první semifinále od loňského srpna a největší v kariéře.

• WTA 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 1.577.613 eur
čtvrteční výsledky (13. 5. 2021)
• Dvouhra - osmifinále •
Kar. Plíšková (9-ČR) - Zvonarevová (Rus.) 7-5 6-3
Šwiateková (15-Pol.) - Krejčíková (ČR) 3-6 7-6(5) 7-5
Bartyová (1-Austr.) - Kuděrmetovová (Rus.) 6-3 6-3
Svitolinová (5-Ukr.) - Muguruzaová (12-Šp.) 6-2 6-4
Gauffová (USA) - Sabalenková (7-Běl.) 7-5 6-3
Pegulaová (USA) - Alexandrovová (Rus.) 6-2 6-4
Martičová (Chorv.) - Podoroská (Arg.) 3-6 6-1 6-2
Ostapenková (Lot.) - Kerberová (Něm.) 4-6 6-3 6-4
• Čtyřhra - 2. kolo •
Krejčíková/Siniaková (2-ČR) - Carterová/Stefaniová (USA/Braz.) 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

60
Přidat komentář
EllNino
měli dneska na kahánku, ale Iga i Rafa to zvládli ... škoda, že zrovna proti Denisovi a Báře ...

Karolína by tu mohla postou pit do finále
Reagovat
com
by to mohla vyhrat!!! Aby i letos vyhrala turnaj smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
naducánek vás vrátí do reality smile
Reagovat
blixa
To je klidně možné. Nicméně jedno vím jistě, ty už se do reality nikdy nevrátíš smile
Reagovat
FulnekUltras
uznávám, že z mých predikcí se zatím naplno provalil jen koukal ;-)))
Reagovat
Torn
Nebuď h*vno a jednou to Káje přej...alespoň ten ušmudlanej Řím. :D
Reagovat
annah
smile
Reagovat
sojka1
:-)))
Reagovat
Fandina
Káji zápas jsem neviděla, ale slyšela jsem komentář Basy, tak si myslím, že to bylo od Káji fajn. Některé míče prý byly super.

Ale viděla jsem kus zápasu Báry s Igou a docela jsem koukala, že Iga je fakt dobrá. Sice to byla hra nahoru a dolů, ale opravdu má ta holka cit pro míč a moc se mi líbilo jak hrály obě ve třetím setu. Škoda druhého setu Krejči, ta koncovka se jí moc nepovedla a škoda těch DF v nevhodných okamžicích. Jinak se mi líbily Krejči úhly, jen možná mohla někdy víc přitlačit.
Reagovat
annah
Já mám Igu nejradši z celého pelotonu, tak mívám trochu problém, když hraje s některou naší hráčkou, abych té naší patřičně fandila... :-)
Myslím, že v dalším kole má Iga větší šanci, než by měla Bára.
Reagovat
blixa
Mám podobný problém smile. Bohužel letos to zdaleka není ono, střídají se záblesky loňské geniality s velkými výpadky. Možná si toho v hlavě naložila na sebe až příliš ... smile
Reagovat
annah
Jo jo, je to tak.
Reagovat
SydneyOpen
Jinak na FB zveřejnila Aga Radwaňská video z tréninku :) kdo ví třeba se něco chystá, ve 32 letech ještě není pozdě na návrat
Reagovat
lars
Bude nekoho trenovat napr.svou sestru , Igu, ..?
Reagovat
Fransoas
čF s Lotyškou bude pravděpodobně dost náročné,ale věřím v postup.Karolíno pojď.
Reagovat
tommr
náročný to určitě bude, ale s Kerberkou by to měla Karolína ještě těžší ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Andělka je vytrvalec, nic pro Káju.
Reagovat
tommr
na úvod pohodová výhra nad americko-brazilským párem ... smile
Další kolo bude hodně zajímavý, protože budou hrát proti nově sestavenému páru Mladenovic/Vondroušová ...
Reagovat
com
tak v pristim kole tase Ostapenko.. Tak doufam, ze ji zase vyradi stejne jako ve Stuttgartu smile Navic oi dnesku by mohla byt Ostapenko utahanejsi smilesmile
Reagovat
tommr
akorát by si Karolína mohla odpustit ten první prohranej set jak to předvedla ve Stuttgartu ... smile
Reagovat
com
klidne at ma sety tri, hlavne kdyz vyhraje smilesmile
Reagovat
Matej4732
Hlavně aby ty sety vyhrála dvasmile
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, ona Karolina hrála v podstatě na betonu, tak proto! :))

Začaly jsme na antukovém kurtu a když jsme končily, nebyla tam skoro žádná antuka:)" @KaPliskova na @Radiozurnal1
Reagovat
Torn
A kde si tohle našla? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jaroslav Plašil, Radiožurnal
Reagovat
smazaný uživatel
Rafovi smile
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám Rafa mele z posledního.
Reagovat
turista
Mele. Ale Rafa to urve bojovností a zkušenostmi.
Reagovat
turista
Nadal postoupí dál.
Reagovat
FulnekUltras
tou snaživostí nesmírnou... si to nakonec zajistí... smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile už se stalo
Reagovat
lars
Sype Nadal ? :)
Reagovat
com
smilesmile a do dalsiho kola by to chtelo Ostapenko, kterou zdolala posledne.. Ale hlavne at vypadne Pegula smile
Reagovat
tommr
Marticová není pro Karolínu o moc snažší soupeřka - s tou už prohrála dokonce čtyřikrát. Nejdřív se ale musí do toho semifinále vůbec dostat a to přes Kerberovou/Ostapenkovou nebude snadný ...
Reagovat
tommr
těžce vydřená výhra. Hrát proti Zvonarevový na antuce je za trest. Karolíně navíc moc nefungoval servis a dělala strašně laciný chyby za který by se nemusela stydět ani Petra. Jak se ale říká: konec dobrej, všechno dobrý ... smile
Do čtvrtfinále jí přeju Ostapenkovou, protože s Kerberkou by si to asi zase musela protrpět jako dneska ...
Reagovat
sojka1
Bepa ale obdivuhodna a gratulace za bojovnost i Bare, nevidela jsem pak, ale MP je vzdycky skoda...
Reagovat
FulnekUltras
skvěle Petra, Věrky škoda, Gauff úkol splnila a v příštím kole snad už vysmahne, myška v pohodě, Iga na šaškec - tam už jde asi fakt o zdraví... smile
Reagovat
smazaný uživatel
Kája měla radost - dokázala víc než Petra.
Reagovat
FulnekUltras
Petra v Římě funguje výhradně jako turistka.
Reagovat
George_Renel
Petra pro Karolínu udělala práci včera, když Věrku pěkně utahala.smile
Reagovat
tommr
s tím moc nesouhlasím. Jestli někdo někoho utahal tak to bylo právě naopak: Zvonareva utahala Petru. A kdyby se dnešní zápas dostal do třetího tak se vsadím, že by Karolína taky úplně odpadla ...
Reagovat
rosm
Akorat drobnej rozdil, postoupila utahana Zvonareva a ne utahana Petrasmile
Reagovat
tommr
já ale na Zvonarevový dneska žádnou únavu opravdu neviděl. A to si ještě včera po singlu s Petrou střihla debla ... smile
Reagovat
rosm
smile ale jaksi prohrala, ze ano
Reagovat
rosm
A s kym jestesmile
Reagovat
tommr
prohrála s hráčkou, která je dlouhodobě v top-10 a v Římě byla v posledních dvou létech ve finále ...
Reagovat
rosm
Jinak prohrava posledni dobou tato hracka top10 s kymkolivsmile
Reagovat
Mony
Kaje se těžko fandí, když proti ní stojí tak bojovna mamina
Reagovat
dadaft
Jeden z nejdivnějších zápasů, co jsem letos viděl. Ani ne tak kvůli Báry, která hrála více méně svoje, jako kvůli Igy -- byly tam neuvěřitelné herní i psychické výkyvy, pasáže, kdy podávala 120 km/hod a hrála všechno přes kopce, jako by nemohla, pak místa, kdy to bylo úplně bez zájmu, několikrát v průběhu zápasu brečela, místy zase hrála tvrdě a přesně. Zpočátku taky hodně kazila. Navíc si hráčky dvanáct gemů braly servisy, pak se to úplně otočilo a 21 gemů si držely podání.........
Čert aby se v tom vyznal.
Pro Báru určitě škoda, mečboly měla.
Co to bude znamenat pro Igu se teprv uvidí.
Reagovat
tommr
dneska se Swiateková chovala jako klasickej pošuk. Škoda, že toho Bára nedokázala využít ... smile
Reagovat
FulnekUltras
minimálně odborné vyšetření
Reagovat
blixa
Řekl bych že Iga je hrozně zklamaná sama ze sebe, hraje blbě a neví proč. Hodně od sebe očekává ale nejde to smile
Reagovat
dadaft
jo, to by mohlo být
Reagovat
lvicek
Kvuli Bary - to je hroznej obrat ;).
Reagovat
turista
No jo Bára mohla dnes vyhrát. A Kája odzvonila Zvonarevovou.
Reagovat
Mony
Ani zkušenosti z vypjatých supertiebreaku v deblu zatím při těch Big pointech nestačí, ale herně může na antuce Bára konkurovat hodně vysoko.
Reagovat
tommr
Bára je těžkej mentální případ i když to na ní není na první pohled znát a na bigpointech stejně vyvádí i v deblu. Ta už asi jiná nebude ... smile
Reagovat
TOPtennis
Já bych to tak černě neviděl smile Má našlápnuto letos velice dobře a kdo z mečbolu na servise soupeře neprohrál ? Asi každý tenista. Navíc má roky před sebou a ať si to holka užívá co to jde. Hlavně nevolat nějaké mentální kouče nebo psychology smile Před 2 roky byla 230 a dnes skoro 30 smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, to je velký úspěchsmile
Reagovat
sojka1
posledni kroky ale byvaji ty nejtezsi a pak rozhoduje i profesionalita a psychologie je neodmyslitelna soucast moderniho sportu... :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist