Kdo je nová světová jednička? Šwiateková má ráda kočky a literaturu, vztek hasí s ukulele v ruce

5. 4. 2022, 15:38
Aktuality 32
Zatímco čelo mužského žebříčku během posledních let okupují až na krátkou epizodu Daniila Medveděva stále stejná jména, pohyb na špičce toho ženského je podstatně živější. Od pondělí má opět novou vládkyni, teprve dvacetiletou Igu Šwiatekovou. Ta se mimo jiné okamžitě zapsala do historie, stala se totiž první Polkou, která na tento primát dosáhla. Kdo je aktuální vládkyně WTA a jaká byla její cesta na trůn?
Profily hráčů
Iga Šwiateková (© BNP Paribas Open)

Aniž by se usměvavé rodačce z Varšavy dal ubírat tenisový um, na úplnou špičku se dostala díky pomoci Ashleigh Bartyové. Australanka 23. března šokovala sportovní svět, když z pozice nejlepší hráčky světa oznámila v pouhých pětadvaceti letech konec kariéry. Prý byla unavená, jak duševně, tak fyzicky.

Inu jedny dveře se zavřou, další se otvírají...

Jméno Šwiatek není v Polsku známé jenom díky usměvavé tenistce. Proslaveno bylo ještě předtím, než se Iga vůbec narodila. Její otec Tomasz byl totiž špičkovým veslařem, reprezentoval dokonce svou zemi na olympiádě v Soulu v roce 1988.

Sportovní geny podědily i dcery Iga a Aga. Jedna s tenisovou kariérou brzy skončila, ta druhá naopak od začátku mířila k výšinám.

"Jako malá jsem měla hodně energie, a tu jsem využívala právě na tenis. Na kurtu jsem se navíc naučila dělat rozhodnutí sama za sebe a hlavně jsem zbožňovala vyhrávání," vzpomíná dvacetiletá Šwiateková pro behindtheracquet.com.

Přesto tenis nebyl láskou na první pohled. Že se Šwiateková chce světem protloukat s raketou v ruce, zjistila až v patnácti letech na svém prvním juniorském grandslamu - French Open. "Tady jsem si poprvé uvědomila, že chci být profesionální tenistkou," řekla.

Musela krotit emoce
V cestě ji ale, jako každému, stálo mnoho překážek. Třeba naučit se pracovat s vlastní hlavou ve chvíli, kdy tělo neposlouchá. Bojovat a jen tak se nevzdat je pro profesionálního sportovce klíčové, a to je také jeden z důvodů, proč je Polka velkou fanynkou Rafaela Nadala, jehož chování na kurtu přesně těmito body vyniká.

I proto je pravidelnou součástí jejího týmu sportovní psycholožka Daria Abramowiczová. Bez ní nedá čerstvá světová jednička ani ránu a právě i díky pomoci svého mentálního kouče je tam, kde je.

"Vždycky mi obrovsky pomáhá a dohlíží na to, abych měla za každé situace pozitivní přístup," vysvětlila pro redbull.com tenistka, která přiznala, že dříve měla problémy s výbuchy emocí.

Abramowiczová návaly vzteku hasila netradičním způsobem. Mimo kurty své svěřenkyni sebrala raketu a vyměnila ji za ukulele. Úsměvné? Možná. Ale při pohledu na aktuální světový žebříček si těžko můžeme říci, že tahle metoda nefungovala...

První grandslam, na kterém se objevila, byl Australian Open v roce 2019. Šwiateková zvládla tříkolovou kvalifikaci a následně ve druhém kole vypadla s Camilou Giorgiovou. Nicméně bylo jen otázkou měsíců, než nadaná milovnice koček, rockové muziky a historické literatury pronikla do světové padesátky a její hodnota stoupala.

Ovládla French Open a od té doby září
Přesto šokovala svět, když v roce 2020 ovládla French Open. Do té doby na šesti grandslamech prošla maximálně do 4. kola, jenže v Paříži si všechno sedlo. Tam předvedla jízdu hodnou šampionky. Každým kolem se probíjela s drtivou jistotou a přesností a nevybrala si ani jednu slabou chvilku.

Prestižní turnaj ovládla naprosto dominantně, neztratila jediný set, a když ve finále porazila Sofii Keninovou 6:4, 6:1, stala se první grandslamovou šampionkou z Polska v historii. A přidala i jednu specialitu: zdaleka ne pokaždé se stává, aby si hráčka pro svůj první triumf došla zrovna na některém z grandslamů.

Od té doby Šwiateková září. Jedním příkladem za všechny je před pár dny skončený turnaj v Miami, který ovládla. Hned prvním vítězným zápasem nad Švýcarkou Viktorií Golubičovou si zajistila pozici světové jedničky – jako první hráčka historie, která má v pasu rok narození začínající číslicí 2.

"Je to úžasný člověk a výborná tenistka. To, jak na kurty mezi nás vnesla čerstvou a nebojácnou energii, je úžasné," pochválila ji v rozhovoru pro ABC třeba odstupující jednička Bartyová.

Šwiateková v tuto chvíli také drží sérii sedmnácti výher v řadě a dvaceti vyhraných setů za sebou. Přesně takhle se prezentuje světová jednička, ve svých 20 letech a 308 dnech nejmladší od roku 2010. Tehdy byla na trůně Caroline Wozniacká ještě o 216 dnů mladší.

Komentáře

32
Přidat komentář
Pavlis
V roce 2018 vyhrála juniorku Wimbledonu, jestli se nemýlím. O rok dříve laborovala se zraněními. A vr oce 2020 triumfovala i mezi dospělými. A prsty v tom tehdy, v jejím dětství, měl i český trenér Michal Tabara. Mohl ji i trénovat na WTA, ale odmítl to. Znal ji, protože ona jezdila do Prostějova, když byly ty různé programy k rozvoji nadějných mladých tenistů. takto se stran zájmu v českém prostředí zrodil světový talent.
Reagovat
paddy
ustanovená jednáním u zeleného stolu

skutečné pořadí dle bodů získaných na kurtu je níže

1. Bartyová (Austr.) 6980
2. Šwiateková (Pol.) 6711
3. Krejčíková (ČR) 4975
4. Badosaová (Šp.) 4970
5. Sakkariová (Řec.) 4705

připomeňme si ještě, jak hladce získala Ash GS titul v AO22 smile smile smile
https://www.instagram.com/p/CZPFyW9PT-q/
Reagovat
blixa
Neschopnost přijmout realitu ? A po pár turnajích na antuce budeš slintat co ? Chápu že ji miluješ, ale měl by ses přeorientovat na golf, tam bude taky dobrá smile
Reagovat
smazaný uživatel
No Barty, no party...

Iga naprosto zasloužená no.1.
Ale k AO 2023 by měla přistupovat s respektem ;-)
https://www.instagram.com/p/CbfcMF8PlhM/

A kletba platí i na finalistky a loňské semifinalistky...
Reagovat
Holahej
Kiki Bertens dnes přivedla na svět synka Matse.
Reagovat
Krisboy
smile
Tak gratuluju!! smile
Reagovat
Mony
Syna Matse Wilandera!? Ten starej divoch se nezdasmile
Reagovat
Krisboy
Stará škola smile
Reagovat
Rafaeoli25
Mám jí rád, kéžby byla i proti katolické diktatuře, co v Polsku pod PiSem zvlášť funguje. Bylo by fajn se proti tomu vymezit, polské ženy potřebují podporu v jejich boji za svobodu rozhodovat o svém těle. A od světové jedničky v čemkoli by to byl apel a hlas velmi silný smile
Reagovat
misa
Chce mít klid na tenis a ne rozpoutávat kulturní války :)
Reagovat
Rafaeoli25
No já se narodit v Polsku, tak bych do toho šel. Možná už bych ale dávno nebyl ani Polákem kvůli všem těmto věcem, to spíš. Jestli něco nenávidím tak je to náboženský fundamentalismus.
Reagovat
Marduch
Né že bych chěl ženám upírat práva a generelně obhajovat PiS, ale v tu chvíli tam jde ještě o svobodu někoho dalšího, i když je to velké třeba jen 5 cm. Není to ten černobílý boj dobra se zlem, jak věren své progresivistické linii vykřikueš.
Reagovat
Elip13
A já si třeba myslím, že o svém těle má právo rozhodovat jen ten daný člověk.
Nucení a dožadování se zásahů do soukromých záležitostí ženy není práce státu.
Ženy nejsou stroje na děti.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Blondie
Víš, ty svobodo někoho dalšího, možná by bylo fajn, kdybyste vy mužští odpůrci potratů vynalezli nějakou možnost, jak si plod (BEZ ohrožení ženy!) transplantovat do těla, donosit si ho a pak si ho třeba vykakat. Pak se můžete vyjadřovat o tom, zda máme 9 měsíců tahat břicha, nechat na sebe čumět a pak přes to, že to vůbec nechceme, roztáhnout nohy u porodu a v bolestech a samozřejmě za určitého ohrožení života porodit někoho, kdo se celý zbytek života bude rvát s tím, že byl nechtěný. Ju?

A do našich těl a voleb nám nemluv.
Tyhle doby minuly.
Reagovat
Rafaeoli25
smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
To něco velké pět centimetrů ještě není člověk, je to zcela jasně medicínsky dané, do tří měsíců to člověk prostě není a nemá to nic společného toto s progresivismem, ale hlavně s medicínou vážený. Každopádně právo rozhodovat o svém těle je věc, o které já nehodlám nijak polemizovat a opravdu bych se nerad dočkal dob, kdy ženy budou muset stejně jako v Polsku chodit k nějakým pokoutným řezníkům, u nichž budou riskovat svůj život. V Polsku vládne středověk, naštěstí se jedná v rámci Evropy o výjimku.
Reagovat
elsky
A měla by snídat míchaná vajíčka na cibulce, ty mám zase rád já.
Reagovat
Marduch
asi tak..
Reagovat
Fandina
Čičinky, to jsou moje lásky. Hlavně kocourci.
Reagovat
Fandina
Na chalupě máme tři. Zemřela tam sousedka a oni tam zůstali sami, tak jsme se jich ujali.
Reagovat
misa
Polsko má silnou a neohroženou armádu a světovou jedničku smile
Reagovat
Krisboy
Kočky a ukulele? To bysme si rozuměli smile
Reagovat
blixa
Do fronty a nepředbíhat !!! smile
Reagovat
Krisboy
Hele, nejsi ty náhodou pejskař? smile
Reagovat
Krisboy
a kromě toho jsem tady byl první smile
Reagovat
blixa
Tady možná, ale fronta už dávno stojí ... smile Jsem pejskař i kočkař smile. Když nějaké ty kočky přežijou ... smile
Reagovat
Krisboy
No jen aby! Dobrá tedy, ustupuji.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když vezmu v úvahu, že Koťátko, Prdelka a Svátek jsou poměrně finančně soběstačné, stejně by tě čekala pekná honička, abys rovnocenně dostál všem jejich nárokůmsmile
Reagovat
blixa
Nebuď pomýlený, to snad kdybych postaru všechno obstarával sám, ale musíš být moderní, týmová práce je zapotřebí ! smile smilesmile
Reagovat
Fandina
:DDD
Reagovat
Fandina
bychom
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist