Kirilenková se v thajské Pattayi dočkala po pěti letech 6. titulu

3. 2. 2013, 13:01
Aktuality 15
WTA PATTAYA - Marii Kirilenkové se v thajské Pattayi povedl finálový reparát a po divokém závěru souboje s Němkou Sabinou Lisickou vyválčila svůj celkově šestý titul. Na ten čekala téměř 5 let.
Profily hráčů
Maria Kirilenková

Světová patnáctka Maria Kirilenková si v Pattayi zahrála finále už loni, se Slovenkou Danielou Hantuchovou ale i přes vyhraný první set prohrála. Letos se jí finálový reparát povedl, přestože dnes v souboji se Sabinou Lisickou naopak první sadu prohrála.

Šestadvacetiletá Ruska do zápasu vstoupila dobře, vedení 3-1 ale neudržela a úvodní dějství prohrála 5-7. Na začátku druhého setu ještě prohrála první game, pak ale získala devět her v řadě a zanedlouho měla za stavu 5-2 ve třetím setu dva mečboly. Jenže ani jeden neproměnila, Lisická otočila na 6-5 a měla výhodu podání. Tím však divoký průběh neskončil, Kirilenková vyhrála 11 z posledních dvanácti výměn a nakonec po 2 hodinách a 40 minutách zvítězila 5-7 6-2 7-6. O tři roky mladší Němku tak porazila i ve třetím vzájemném střetnutí.

"Cítím se skvěle - vyhrát titul je pokaždé něco speciálního. A o to větší je to potěšení, když ho získáte po tak těžkém zápase. Bylo to těžké, Sabine hrála velmi dobře. Jsem moc šťastná, že jsem získala titul, " komentovala Kirilenková.

Vítězka loňského Turnaje mistryň ve čtyřhře Kirilenková dnes ve svém 12. finále na okruhu WTA vyválčila 6. titul, z turnajového vítězství se však raduje poprvé od roku 2008. V Thajsku hrála už posedmé finále zahraje v Asii, odkud si odváží čtvrtou trofej. V minulosti triumfovala také v Pekingu 2005, Kolkatě 2007 a Soulu 2008, finálové porážky utrpěla v Hyderabadu 2004, Soulu 2007 a v Pattayi 2012.

"Po loňském finále jsem byla zklamaná, takže letos je to úplně jiný pocit. Jsem teď samozřejmě velmi nadšená," radovala se snoubenka Alexandera Ovečkina. 

52. hráčka světa Lisická, která za celou loňskou sezonu nebyla i vinou problémů s břišními svaly a zranění kotníku ani jednou v semifinále, si v Pattayi zahrála celkově pošesté ve finále, sbírku tří titulů ale rozšířit nedokázala. Třiadvacetiletá Němka dnes prohrála už 14. z posledních patnácti zápasů proti hráčkám Top 15 - naposledy uspěla předloni ve Wimbledonu proti Šarapovové.

"Ve finále jsem dlouho nebyla, takže i když je každá porážka těžké, cítím se po tomto týdnu velmi dobře, protože jsem tu odehrála nějaké dobré zápasy. V zimní přípravě jsem tvrdě makala a teď je příjemné viděť, že se to vyplatilo," řekla poražená Lisická.

 

- WTA INTERNATIOANL PATTAYA -
(Thajsko, tv. povrch, 235.000 dolarů)
nedělní výsledky (03. 02. 2012)

Dvouhra - finále:
Kirilenková (2-Rus.) - Lisická (5-Něm.) 5-7 6-1 7-6(1)

Čtyřhra - finále:
Dateová-Krummová/Dellacquaová (Jap./Austr.) - Amanmuradovová/Panovová (Uzb./Rus.) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mona Barthel hit it big and hit the big time Sunday afternoon, blasting 53 winners and fighting off an opponent who clearly wasn't about to surrender in the final of the Open GDF SUEZ.

Facing an opponent who clearly wasn't about to surrender, Mona Barthel hit it big and hit the big time in Paris on Sunday afternoon, winning her first Premier title at the Open GDF SUEZ.

The unseeded Barthel had already taken out a pair of seeds en route to her first Premier final - No.5 seed Roberta Vinci in the second round, No.3 seed Marion Bartoli in the quarterfinals. But her biggest test of the week would come in the final as she took on the tournament's No.1 seed, Sara Errani.

The match-up featured one of the WTA's biggest-hitting young stars against one of its craftiest, most established stars. And while the bigger-hitting Barthel seemed to always be ahead in the match, Errani just kept clawing her way back - the Italian closed from 3-5 to 5-5 in the first set before finally letting it go, and then came back from 2-5 to 5-5 in the second set before finally letting that one go too.

In the end Barthel blasted one last forehand winner to clinch it, 75 76(4), the more aggressive player coming out on top - Barthel had 53 winners to 50 unforced, Errani 16 winners to 18 unforced.

"Even though I was up a set and 5-2, I knew she's a fighter and doesn't give any points away," Barthel said afterwards. "I was a little bit nervous - it was my first final in such a big tournament and she was making it so difficult for me in the end - but I just tried to keep stepping in and going for my shots, and I had to keep telling myself I was still in a position to win the match despite all of those things."
Reagovat
smazaný uživatel
It may have been a surprise that a World No.45 came away with a Premier title, but the most surprised of them all may have been that World No.45 herself. "When I came here I wasn't expecting to win the title at all," she said. "I was just taking it round by round, hoping to win the first round, then hoping to win the second round, and so on. When I got to the final I knew it would be tough, because Sara had such an amazing year last year and is playing so well - she just doesn't give anything away."
Barthel collected her second WTA title, her first coming at the International-level event in Hobart last year. And her wins over the No.10-ranked Bartoli and No.7-ranked Errani were her second and third Top 10 wins - she also beat a No.7-ranked Bartoli at her home tournament in Stuttgart last year.

Errani is now 6-5 in WTA finals. Like Barthel, the Italian was playing her first Premier final - but unlike Barthel, she had played an even bigger one than this, making the French Open final last year.

"Mona serves so well, plays so well from the baseline and physically moves so well - I just couldn't beat her today," Errani said. "I usually like to have more time to place the ball where I want but I was on a limit today, particularly on my serve. I tried my best, but she was just unbeatable today."

There was some fast redemption for Errani, however - as part of the No.1-seeded team with Vinci she won the doubles, routing No.2 seeds Andrea Hlavackova and Liezel Huber in the final, 61 61. The Italians now have two WTA doubles titles this year, having won the Australian Open, and 15 overall.
Reagovat
freeteepek
Finále jsem sledoval jedním okem. Bylo zajímavé pozorovat, jak to Sabine ve třetím setu zdramatizovala. Čelila mečbolům a jasné prohře, najednou ale začala výborně podávat. 3 esa v řadě snad dokáže už jenom Serena...
Zajímavé, jak se během zápasu přesouvá momentum sem a tam. škoda, že takle Sabine nezabrala dřív. Nebo už ve druhým setu.
Nikdy bych nečekal, že ženský vývoj zápasu uvidím i mezi chlapama:Veselý - Laaksonen. Jirka vyhrál jednoznačně první set 6:0 a ve druhém měl hned na začátku brejk. Jenomže pak už se nechyt:-) Tipuju, že na výhru soupeře za stavu 2:1 ve druhém setu s brejkem v kapse mohl být kurs minimálně 30...
Když Kvitová vyhrála první set v IW 2012 nad McHaleovou 6:1, byl kurs 36 na Američanku. A ta to nakonec otočila...
Reagovat
smazaný uživatel
Trochu nerozumim tomu, ze tu take neni alespon kraticky clanek o Mone a Parizi, a vubec finale... preci jen na neho byla vedena i vetsi pozornost, i diky ucasti ceskych tenistek...

Je to proto, ze Petra vypadla a zbytek sni, tak nas to uz nezajima??? Nebo zeby Mona redakci nevonela a obecne milovnikum zenskeho tenisu???
Preci jen, je to velmi zajimava a dulezita udalost, ktera se stala na okruhu WTA!!! Pattayu nebylo mozno ani poradne sledovat...

Jinak super, ze se to Mone podarilo, takove uspechy potrebuje:) Velmi zajimava hracka, snad ji to i pomuze, aby vic projevovala sebeduveru a jistotu. Jeji hra je jiste prinosem pro zensky tenis.
Reagovat
skott
Je takový problém se podívat v koĺik hodin se objevil článek o Paříži včera? Že když na turnaji skončí česká účast, je aktualizace šnečího tempa, není přece žádná novinka.
Reagovat
Heather_Fedex
jsem rada, ze to vyslo aspon marusce, kdyz uz to sara podelala ;//
gratulace!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Makiri k titulu i Sabine k finále! :) Více jsem přál Makiri a jsem rád, že vyhrála. Kdyby jí to dneska nevyšlo, tak by mi jí bylo vzhledem k průběhu zápasu fakt líto... Zápas to byl zajímavý a dramatický, jak se na finále sluší a patří. První set byl vyrovnaný. Sabine hrála na jeho konci hodně dobře a nakonec získala rozhodující brejk za stavu 6:5... Při druhém setu jsem si na chvíli odskočil a neviděl jsem z něho prakticky nic, protože byl hodně rychlý. Podle statistik se Sabine přestalo dařit hlavně první podání a začala dělat více chyb... Už to vypadalo, že ve 3. setu nebude mít Makiri žádný problém dotáhnout utkání do vítězného konce a Sabine zase jednou sehraje svůj "klasický" zápas, ve kterém se jí nejprve daří a pak to najednou nejde. Dlouho to tak vypadalo. Makiri vedla 5:2 a měla dva mečboly při podání Sabine. Jenže ani jeden se nepovedlo využít a Sabine to rozhodně nevzdávala. Bylo na ní vidět, jak pořád chce. To byl asi hlavní rozdíl mezi dneškem a jejími "klasickými" zápasy. Makiri potom podávala na vítězství v zápase, ale k dalšímu mečbolu se při tom gemu nedostala a Sabine získala brejk. Sabine srovnala na 5:5 a pak dokonce otočila na 6:5, když znovu sebrala Makiri podání. Najednou to vypadalo mnohem lépe pro Sabine, ale ani ona nedokázala dopodávat na vítězství. Makiri získala brejk čistou hrou a šlo se do tie-breaku. Ten už byl jasnou záležitostí Makiri, která v něm zahrála dobře a Sabine naopak zase udělala chyby...
Reagovat
smazaný uživatel
Přestože to dneska Sabine nedotáhla, tak jsem na ni neviděl, že by byla odevzdaná jako někdy bývá. Právě naopak, ve 3. setu bojovala i za nepříznivého stavu. V tom bych viděl posun k lepšímu. I když dneska prohrála, tak si myslím, že se v Pattayi docela slušně chytla. Můžu být rád, že se nechytla už v Melbourne... Myslím, že v žebříčku půjde nahoru. Sabine má opravdu na mnohem lepší než 52. místo. Jinak mě překvapilo, že ji teď nově trénuje Sanchez...

Makiri to moc přeju! Je to její šestý titul na okruhu WTA. Ten předchozí vyhrála v Soulu 2008, takže se teď po dlouhé době dočkala... Já bych se vůbec nedivil, kdyby Makiri nakoukla do první desítky. Podle mě podává dobré a stabilní výkony, navíc většině hráček z druhé poloviny Top 10 se teď moc nedaří... Jinak doufám, že její úspěch sledoval Alex a že se mu dneska taky zadaří. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky doufám, že se Alexovi dneska zadaří :D Capitals jsou můj druhý nejoblíbenější klub v NHL a trápí mě, jak se jim letos zatím nedaří :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Mě to taky trápí, ale snad se to v dobré obrátí... Já fandím Caps a Ducks. Kačeři mi zatím dělají radost. Musím se dneska od 23:10 podívat na Deník NHL, jak vyhráli 7:4. :)
Reagovat
skott
Sanchez je neuvěřitelně slizký had, od té doby co ho odkopla Jankovic, trénoval snad polovinu WTA.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, mně taky není sympatický. Začátkem loňského roku trénoval Caro a na konci roku Nadiu Petrovou...
Reagovat
smazaný uživatel
Sabine, Sabine...právě kvůli mentalitě není v top 10, přitom tenisem na to má. Ale už jsme si zvykl, i když mě to pokaždé zamrzí. Finále je ale celkově super a potvrzení, že tato sezona zatím vypadá hodně dobře i přes ještě bolestivější vypadnutí v 1. kole AO.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím, také mě to hrozně mrzí, že se jí nepovedlo vyhrát, když byla hoodně blízko :/ ale je to příslib k lepším zítřkům... :)
Reagovat
Tominoo
Krasna maria krasne zahrala:) , vidno ze tvrdo trenuje , posledne mesiace sa jej dari
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist