Knírek a forhend jako smrtící zbraň. Kde se vzal Seyboth Wild?

31. 5. 2023, 15:18
Téma 4
Možná to byla jedna z mála senzací, na které se brzy zapomene. Možná ale také předzvěst toho, že se jeden velmi talentovaný tenista konečně dočkal prolomení prokletí. Thiago Seyboth Wild (23) si v úterý na Roland Garros řekl o pozornost. Daniila Medveděva (27), světovou dvojku a čerstvého vítěze římského antukového Masters, vyřadil v pětisetové bitvě.
Thiago Seyboth Wild (© Profimedia)

"Vidíte ten forhend, co to je?" psali si tenisoví fanoušci na sociálních sítích. A ti, kteří zdánlivě jasnému zápasu nevěnovali pozornost, postupně zapínali televize. Bitva se protáhla na více než čtyři hodiny a rozhodovalo se až v pátém setu, Seyboth Wild tak měl dost času na to, aby předvedl neznalým své umění. Nakonec jednoho z nejlepších tenistů světa udolal – mečbol proměnil symbolicky, drtivým forhendem po lajně.

Smrtící zbraň brazilského drzouna je vhodné popsat čísly. Razantními údery dokázal držet Medveděva daleko za základní čárou a pokud mu statistikové napočítali celkem 69 vítězných úderů, tak hned 47 (68%) šlo z forhendu. "Snažil jsem se hrát dobré úhly a používat svou hru proti té jeho. Fungovalo to výborně," liboval si.

Je také potřeba připomenout, že díky své přednosti dokázal Seyboth Wild i s daleko ostřílenějším rivalem režírovat zápas – byl daleko ofenzivnější a nebál se chodit na síť. Tam pak proměnil téměř 70% příležitostí z 55 náběhů.

Výkon Thiaga Seybotha Wilda vypadá jako senzace. Pokud byste ale pátrali, kde se tenhle zdánlivě neznámý tenista vzal, zjistíte, že předpoklady pro úspěšný tenis měl odjakživa. V roce 2018 vyhrál juniorské US Open (ve finále porazil dnešní vycházející hvězdu Lorenza Musettiho), předtím byl ve stejném roce v Paříži v semifinále.

V únoru 2020 pak dokázal vyhrát v Santiagu svůj první a doposud jediný turnaj na okruhu ATP. Na antuce přemohl Caspera Ruuda ve třech setech (7:5, 4:6, 6:3). Byl z toho posun na 113. místo žebříčku, které pak ještě v průběhu sezony o sedm pozic vylepšil. Dodnes jde o jeho maximum. Tím ale progres skončil. Nadějného Brazilce začala ničit jedna nepříjemnost za druhou.


Covid jako první rána
Krátce po triumfu v Santiagu se dostal do konfliktu s brazilskými úřady kvůli porušení karanténních opatření. Seyboth Wild se nakazil covidem, pochlubil se tím na svém Instagramu a zapomněl přitom na to, že by měl zůstat doma. Místo toho, aby čekal na negativní test, však jezdil do tenisové akademie a byl spatřen i na dalších místech ve svém rodném městě Paraná. "Nikoho jsem neohrozil a nikdy bych to ani neudělal. Je to lež, poškozuje mou rodinu. Proto se hodlám právně bránit," reagoval na nařčení.

Tím však problémy neskončily. O čtvrt roku později podala jeho tehdejší přítelkyně stížnost na policii, že se stala obětí verbální, psychické, a dokonce i fyzické agrese ze strany tenisty. Výčet prohřešků byl velmi široký. "Obžalovaný využíval toho, že oběť byla finančně závislá, ponižoval ji a zesměšňoval, označil ji za neschopnou a kontroloval její sociální sítě," citoval deník O'Globo tehdejší spis.


Hvězdě Instagramu platil výživné
Výsledkem byl verdikt, po kterém se Seyboth Wild po dobu 60 dnů nesměl ke své bývalé přítelkyni přiblížit na 300 metrů, ani s ní udržovat jakýkoli kontakt. Také mu byla uložena povinnost platit ženě výživné, neboť tvrdila, že jí emocionální důsledky vztahu brání ve výkonu její práce influencerky. Thayane Lima se živila na sociálních sítích tím, že propagovala biomedicínu, ale zejména díky své atraktivní vizáži měla na svém Instagramu 1,2 milionu sledujících.

Toto období se na kariéře Thiaga Seybotha Wilda podepsalo velmi negativně. Po několika nezdarech se propadl až do páté stovky rankingu a uvízl v neúprosné síti challenger turnajů. Totální krizí prošel loni na jaře, kdy prohrál 10 z 11 po sobě jdoucích zápasů.


Návrat dobrých časů
Změna kurzu přišla loni na podzim. Ožil na antukových challengerech v Jižní Americe a kvalitu potvrdil letos na jaře, kdy si triumfy ve Viňa del Mar a Buenos Aires vybojoval účast v kvalifikaci Roland Garros. Tu zvádl fantasticky. Po vítězství nad Švýcarem Antoinem Bellierem a Litevcem Ričardasem Berankisem doslova sestřelil Němce Dominika Köpfera, když vyhrál 6:1 a 6:1 za pouhých 53 minut.

Před zápasem s Medveděvem figuroval na 176. místě žebříčku ATP, jeho slavnější sok mu ale dává požehnání. "Nebudu říkat, že jsem hrál špatně, to Thiago byl výborný. Myslím, že na konci sezony bude v TOP 30, jestli bude hrát stejně jako dnes. Ale pokud ne, tak budu naštvaný a budu si říkat, proč mu to dnes šlo zrovna proti mě," řekl Rus.

Brazilec byl samozřejmě v opojení. "Nemám slova, abych popsal, co jsem cítil, když jsem zápas vyhrál. Rozhodně to byl nejšťastnější den mého života," svěřil se. Po temném období už pozitivní zprávy potřeboval. Letošní sezona vypadá z jeho pohledu jako velice slušný restart.

Pro tenisovou Brazílii je to samozřejmě jen dobře. Země, která miluje sport, měla v minulosti v osobě Gustava Kuertena i trojnásobného grandslamového šampiona a tenisovou světovou jedničku. Otázky, zda se rodí nový "Guga" jsou sice troufalé, Seyboth Wild ale rozhodně ve fotbalové krajině přitáhl opět oči fanoušků i k tenisu.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

4
Přidat komentář
Pavol
Myslím ten Rím. Len si zrejme zabudol dobiť baterky. smile
Reagovat
farr
Wilda vyletí v příštím kole za hodinu a půl. Tyhle totální náhoďáci se vyskytují vždy a vždy z toho média dělají zaručenou senzaci. Pro upadající pseudo major je to jediná šance jak na sebe upoutat pozornost.(Velmi smutné) smilesmilesmile...
Reagovat
smazaný uživatel
Brazilec se může klidně dostat až do 4. kola, možná i mnohem dál. Tenis je velmi "zvláštní" sport, Raducanu z kvalifikace vyhrála US Open, podobné "úlety" byly a budou, podceňovat nelze nikoho. Když hráč chytí slinu, dává mu to křídla.
Reagovat
Krisboy
Hlavně knírek! smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist