Kolář na French Open přes čtyři hodiny trápil světovou čtyřku Tsitsipase

26. 5. 2022, 23:51
Aktuality 12
FRENCH OPEN - Zdeněk Kolář končí při své premiéře na grandslamovém turnaji po velké bitvě se světovou čtyřkou Řekem Stefanosem Tsitsipasem. 25letý Čech ve druhém kole French Open podlehl loňskému finalistovi po více než čtyřhodinovém boji 3-6 6-7 7-6 6-7,když ve druhém a čtvrtém setu nevyužil celkem sedm setbolů.
Zdeněk Kolář (© AFP)

Zdeněk Kolář v Paříži na 17. pokus prošel grandslamovou kvalifikací, v úterý při debutu v hlavní soutěži grandslamu porazil domácího Lucase Pouillea a dnes si poprvé v kariéře zahrál proti hráči Top 30.

V souboji se světovou čtyřkou a loňským finalistou Stefanosem Tsitsipasem měl být snadným 'soustem', na dvorci Suzanne Lenglenové ale předvedl skvělý výkon a získal si na svoji stranu publikum. Hrál odvážně, držel krok ve výměnách a dokázal favorita zatlačit i zaskočit 'kraťasy'.

Ve svém teprve třetím souboji proti hráči Top 100 vzdoroval přes čtyři hodiny, než padl 3-6 6-7 7-6 6-7. Ve třech setech měl setboly, v druhé sadě ale nevyužil tři šance a v tie-breaku čtvrté sady neudržel vedení 6-2.

První set rozhodla Kolářova ztráta servisu ve čtvrté hře. Ve druhém více než hodinovém setu ale byl český hráč o krok napřed. Vedení 3-1 neudržel a za stavu 6-5 měl dva setboly, ale Tsitsipas vždy trefil dobrý servis. V tie-breaku Kolář srovnal po dvou 'kraťasech' na 3-3, při jeho třetím setbolu Řek zase tvrdě zaservíroval a Kolář nakonec o tie-break přišel poměrem 8-10.

Od druhého dějství se v hledišti skandovalo "Kolář!" a český hráč se divákům odvděčil. Předvedl i parádní loby, jeden z nich na úvod tie-breaku třetí sady, který získal 7-3.

Tsitsipas ve čtvrté sadě gesty vyzýval fanoušky, aby ocenili i jeho údery, občas se ozvalo skandování jeho jména, ale dál převládal "Kolář" a 134. hráč žebříčku hrál se světovou čtyřkou vyrovnaně.

Set znovu dospěl do tie-breaku, v něm vedl Kolář 6-2, ale o čtyři setboly přišel. Při prvním mečbolu skončil Řekův míček těsně v autu a při druhém už Kolář pod tlakem poslal forhend do sítě. Utkání skončilo po čtyřech hodinách a čtyřech minutách.



"Zápas to byl výborný a myslím, že jsme oba hráli výborný tenis a fanoušky to bavilo. Já si zápas moc užil. Sice jsem prohrál, ale vezmu si z něj jen to nejlepší a budu se snažit ještě zlepšit v těch momentech, které se dneska nepovedly," řekl Kolář.

"Doufám, že jsem nikoho svým výkonem ani vystupováním nezklamal. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, věřil jsem si. Cítil jsem, že jsem byl v některých chvílích i lepší a kdo ví, jak by to dopadlo v pátém setu. Fyzicky jsem na tom byl dobře. Věřil jsem, že bych to zvládnul. Ale bohužel,"  dodal rodák z Bystřice nad Pernštejnem. 

"Přiváděl mě k šílenství. Byl jsem frustrovaný. On byl všude a nebylo to jednoduché, nebylo," ocenil Tsitsipas grandslamového debutanta Koláře, jenž si ve světovém žebříčku zajistil premiérový posun do Top 130.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 43.600.000 eur
čtvrteční výsledky (26. 5. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Tsitsipas (4-Řec.) - Kolář (ČR) 6-3 7-6(8) 6-7(3) 7-6(7)
Medveděv (2-) - Djere (Srb.) 6-3 6-4 6-3
Rubljov (7) - Delbonis (Arg.) 6-3 3-6 6-2 6-3
Ruud (8-Nor.) - Ruusuvuori (Fin.) 6-3 6-4 6-2
Sinner (11-It.) - Carballés (Šp.) 3-6 6-4 6-4 6-3
Hurkacz (12-Pol.) - Cecchinato (It.) 6-1 6-4 6-2
Čilič (20-Chorv.) - Fucsovics (Maď.) 4-6 6-4 6-2 6-3
McDonald (USA) - Basilašvili (22-Gruz.) 6-3 6-1 6-4
Goffin (Belg.) - Tiafoe (24-USA) 3-6 7-6(1) 6-2 6-4
Kecmanovič (28-Srb.) - Bublik (Kaz.) 4-6 7-5 6-2 6-1
M. Ymer (Švéd.) - Evans (29-Brit.) 6-3 3-6 6-2 6-3
Sonego (32-It.) - J. Sousa (Portug.) 7:6 (7:4), 6:3, 6:4
Rune (Dán.) - Laaksonen (Švýc.) 6-2 6-3 6-3
Gaston (Fr.) - Cachín (Arg.) 6-4 6-2 6-4
Garín (Chile) - Ivaška (Běl.) 6-3 7-6(5) 4-6 6-3
Simon (Fr.) - Johnson (USA) 7-5 6-1 7-6(6)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
makro99
"Hráč z Česka a 80 procent diváků v hledišti skanduje Kolar, Kolar. To mě opravdu šokovalo. Vynikající výkon," žasl po utkání ve studiu stanice Eurosport bývalý první hráč světa Wilander."
Reagovat
brixner
Cyp se občas choval jako cyp, jenže je to jižan a má prostě horkou krev! Jasně, máchat rukama po soupeřově DF není moc OK, ale vžijte se do jeho situace, je prostě vtažen do zápasu, kde musí vyhrát a zároveň se mu až tak moc nedaří, podle mě je tohle prostě součást boje!

Je docela s podivem, že se Kolar nenechal unést k žádnému vámosování, pojďování a khamónování, vypadal vyrovnaně, ale věřím, že i v něm to vařilo, prostě zahrát winner proti TOP hráči trochu nervy pocuchá, ale vystupoval naprosto příkladně! Všimli jste si, jak často poté, co převzal míč od sběrače před servisem, šel s pálkou nahoře, jako by jí domlouval, ať hraje dobře? Zajímavá strategiesmile Každopádně zahrál životní zápas, který mohl skončit jakkoli! Ten jeden supervolej z bekhendu, kdy při náběhu dost ustupoval do prava, mi nepřipomínal Samprase, jak jsem v zápalu boje psal, ale Borise Beckera, který tohle uměl tenkrát snad nejlépe na světě!
Já jsem si včera Kolara fakt užil a BRAVO!!!
smilesmile
Reagovat
Holahej
Kolar who's playing Tsitsipas on the Lenglen is smiling and saying Merci every time ball kids give him balls. Nice to see ! RolandGarros
Reagovat
brixner
Jojo, fakt sympaťák!smile
Celej jeho fotrsmile
Reagovat
Mantra
ale nedá mi to, když člověk kouká na takovej mač a pak například (opravdu není sama) na Plejškovic Zuzanu, tak si říkám, kam sponzoři dali duši, když těm ženskejm mátožnejm cpou stejné prizemany smile
Reagovat
Newcombe
To jsou ty maličkosti, které oddělují topku od těch "dalších". Skvělý výkon Koláře, přeju mu ať udrží výkonnost aspoň na 70% toho, co předvedl včera a body & $$ se jen pohrnou
Reagovat
makro99
nemůžu si pomoct, první půlku toho TB hrál Zdenda neskutečně agresivně, 3 winnery, 2 hned z 1. úderu po servu brutálními úhly, ale za toho stavu 6:2 to bylo najednou zadržené, jak ta výměna po svém 1. servisu, tak pak za stavu 6:3 ten FH return z 2. servisu byl krátký, nahraný... a pak už se to vezlo.. čtyřikrát škoda;
Reagovat
Tennisfan77
Jako našupat Tsitsipasovi na antuce padesát winnerů, to je těžký brutal, pro Zdendu jednoznačně zápas kariéry a doufám, že to to posune do TOP100 a bude pravidelně hrávat první kola GS, hlavně se finančně zahojí, nějaký ten sponzor dorazí.

Chybí mu kousek od úplně jiného života, tak držím palce ať to dopadne. smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
50W? Respect!smilesmile Přál jsem mu vítězství, takže jsem viděl jen úplný začátek, málem to vyšlo. Škoda, vyndat zrovna Cypa by byla dvojnásobná radost...
Reagovat
Kijo10
Famozni vykon od Koláře. Ten jeho zapas by měli poustet jako instruktazni video mladym, jak se v tenise bojuje o kazdy mic.
Reagovat
Krisboy
Hrál skvěle. Žádný alibistický pinkání, pěkně aktivní útočná hra, spousta winnerů. Škoda přeškoda těch setbolů ve čtvrtým smile

Ale jinak super!smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
snad mu vyjdu antukove atp turnaje v lete, tma by mohol pozbierat slusne body
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist