Kolář ve svém prvním challengerovém finále prohrál ve třech setech

1. 5. 2016, 11:12
Aktuality 8
CHALLENGER OSTRAVA - Zdeněk Kolář ve svém prvním challengerovém finále neuspěl. Devatenáctiletý mladík na antuce v Ostravě neudržel vedení proti Francouzi Constantu Lestiennemu, který naopak vybojoval svůj nejcennější titul
Kolář a Lestienne (© Prosperita Open)

Zdeněk Kolář předloni vyhrál Pardubickou juniorku a letos se pomalu začíná prosazovat i mezi dospělými. V březnu si v chorvatské Poreči připsal svůj první titul z turnaje Futures a dnes si na domácí antuce v Ostravě zahrál své první finále na challengeru.

Na nich měl Kolář na kontě jediný vyhraný zápas, v Komenského sadech ale předvedl svůj dosud nejlepší týden své mladé kariéry a vyhrál čtyři duely v řadě. Neuspěl až ve finále, v němž neudržel vedení proti o čtyři roky staršímu Francouzi Constantu Lestiennemu. Sice po boji vyhrál první set, ale pak mu došly fyzické i psychické síly a nakonec prohrál 7-6 1-6 2-6.

Diváci se dočkali velkého boje hlavně v prvním setu, který začal mnohem lépe domácí tenista. Kolář vyhrál úvodních sedm výměn a za stavu 4-1 a 40-0 měl tři brejkboly. Jenže pak prohrál sedm míčků v řadě a i vinou dvou dvojchyb soupeři nabídl pět brejkbolů. Čtyři zlikvidoval, ovšem při odvracení pátého poslal míček do sítě a o výhodu brejku i psychickou pohodu přišel.

Soupeř si pak nechal zabandážovat levé stehno, při hře však výrazně limitován nebyl. Kolář po dalším brejku podával za stavu 5-3 na zisk sady, ovšem servis neudržel. K setbolu se dostal v následně hře, ale udělal při něm nevynucenou chybu. Poté potřetí v řadě neudržel podání, nicméně rebrejkem se ve hře udržel a dlouhou přetahovanou pak ukončil úspěšně zvládnutým tie-brekem, který vyhrál poměrem 7-5.

Zatímco první sada trvala více než hodinu, druhé dějství skončilo po pouhých 20 minutách. Kolář neudržel koncentraci, příliš chyboval a alespoň čestný game získal až za stavu 0-5. Zpět do hry o titul už se ale vrátit nedokázal. Ve třetím dějství nenašel dostatek sil, rozjetého soupeře nedokázal zastavit a po necelých dvou hodinách pro něj životní turnaj skončil.

"Ze začátku jsem hrál velice dobře, ale postupně mi začaly docházet síly. On se zlepšil, naopak já dělal čím dál více nevynucených chyb a on už mě zpátky do hry nepustil," komentoval poražený Čech.

Kolář začínal sezonu na 651. místě světového žebříčku ATP, za ostravské finále si však připíše 55 bodů a posune se někam k 350. příčce. Za své výkony si ze Slezska odveze šek na 3.600 eur.

"Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že dojdu takhle daleko, tak mu to neuvěřím. V tuto chvíli to beru to jako veliké zklamání, ale život jde dál," dodal Kolář v rozhovoru pro Českou televizi, která ostravské finále vysílala.

Nyní Koláře čekají turnaje Futures. Příští týden se představí v maďarském Szegedu, následovat budou domácí podniky v Mostě, v Praze a Jablonci. Po nich by neměl chybět na kvalitně obsazeném challengeru v Prostějově.

Třiadvacetiletý Francouz Lestienne, který je 276. hráčem světa, v Ostravě získal svůj první challengerový titul. Až dosud měl na kontě jen tři trofeje z turnajů Futures.

• CHALLENGER OSTRAVA •
Česko, antuka, 42.500 dolarů
sobotní výsledky (01. 05. 2016)
• Dvouhra - finále •
Lestienne (Fr.) - Kolář (ČR) 6-7(5) 6-1 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
letityfanousek
je to velký příslib našeho tenisu, máme pořád dobré hráče v zásobě a noví rostou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Není třeba věšet hlavu, první finále challengeru je pro Zdendu jen začátek :)
Reagovat
George_Renel
Ale přesto je to pro našeho mladíka velmi úspěšný turnaj s posunem v žebříčku o více než 100 míst a určitě mu i trenérovi ukázal, kam je třeba napřít síly. Servis a fyzička - to by mělo být zlepšeno z pohledu mého.
Reagovat
insanezy_
A taky BH po lajně!
Reagovat
Krisboy
Zdendo Zdendo, takovej dobrej začátek a takhle to nakonec zazdít. Od Fricka máš jasnou 5!
Reagovat
insanezy_
Kolář si to prohrál sám, tipuju tak 50 ue.
Reagovat
kada.tom
Francouz se na*ral a už dává Kolářovi co proto ...
Reagovat
Krisboy
On se nechal ošetřovat, ne? Od tý doby jel jak pila. (nesledoval jsem to celý)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist