Kopřiva ve Gstaadu vyřadil i světovou desítku a při debutu na turnaji ATP si zahraje čtvrtfinále!

22. 7. 2021, 19:48
Aktuality 22
ATP GSTAAD - Až 249. hráč světa Vít Kopřiva pokračuje v životním debutu na turnaji ATP. Na antuce ve švýcarském Gstaadu dnes otočil souboj se světovou desítkou a semifinalistou nedávného Wimbledonu Kanaďanem Denisem Shapovalovem, připsal si nejcennější skalp a postoupil mezi osmičku nejlepších. O semifinále a premiérový posun do druhé světové stovky se 24letý Čech utká se Švédem Mikaelem Ymerem.
Vít Kopřiva

Vít Kopřiva ve Gstaadu na druhý pokus prošel kvalifikací turnaje ATP a při premiéře v hlavní soutěži vyhrál už dva zápasy. Po úvodní hladké výhře nad domácí divokou kartou Johanem Niklesem dnes překvapil skalpem Denise Shapovalova

24letý Čech si vyšlápl na o dva roky mladšího Kanaďana, který se představil poprvé od semifinálové porážky ve Wimbledonu a následného posunu na post světové desítky. Často chybujícího favorita porazil po necelých dvou hodinách hry 2-6 6-3 6-2.

Statistiky zápasu
Shapovalov - Kopřiva
11 esa 3
10 dvojchyby 4
59 %
1. podání 'in' 46 %
75 %
úsp. 1. podání 82 %
32 %
úsp. 2. podání 50 %
3/6 brejkboly 4/8
72 celkem bodů 81
čas: 1:49

Kopřiva zahájil duel ztrátou podání a úvodní set už nezachránil. Do druhého ale vstoupil lépe a ujal se vedení 3-0 a přes jedno zaváhání dokázal vyrovnat. Rozhodující sadu pak už odservíroval spolehlivě a vybojoval své dosud nejcennější vítězství.

S hráčem Top 100 hrál Kopřiva teprve popáté v kariéře a bilanci si proti nim vylepšil na 3-2. Až dosud byl jeho 'největším' zápasem souboj se 46. hráčem světa Francouzem Benoitem Pairem, kterého porazil začátkem měsíce na challengeru v Braunschweigu.

Dnes se 249. hráč světa Kopřiva se stal nejníže postaveným hráčem v žebříčku od roku 2017, který porazil hráče z první desítky. Tehdy Australan Thanasi Kokkinakis (698. v ATP) dokázal na trávě v Queen's Clubu vyřadit světovou šestku Milose Raonice.

 


O postup do semifinále, které by mu zajistilo i posun do Top 200, se Kopřiva utká se 96. mužem žebříčku Mikaelem Ymerem. Dvaadvacetiletý Švéd dnes po odvrácení dvou mečbolů vyřadil španělského veterána a šampiona z roku 2016 Feliciana Lópeze a rovněž poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP.

Casper Ruud po nedělním triumfu v Bastadu pokračuje ve vítězném tažení i ve Gstaadu, kde začal výhrou 6-4 7-6 nad Rakušanem Dennisem Novakem a připsal si čtvrté vítězství v řadě.

Ve čtvrtfinále si třetí nasazený Nor zahraje s Francouzem Benoitem Pairem, který poprvé od loňského restartu sezony vyřadil na dvou turnajích po sobě dva soupeře. Dnes mu po prvním setu vzdal Nizozemec Tallon Griekspoor.

• ATP 250 GSTAAD •
Švýcarsko, antuka, 481.270 eur
čtvrteční výsledky (22. 07. 2021)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kopřiva (ČR) - Shapovalov (1-Kan.) 2-6 6-3 6-2
Ruud (3-Nor.) - Novak (Rak.) 6-4 7-6(5)
Paire (6-Fr.) - Griekspoor (Niz.) 6-4 0-0 / skreč G.
M. Ymer (Švéd.) - F. López (8-Šp.) 6-7(6) 7-6(7) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
Kozoroh
Trapná prohra pro Shapa.
Reagovat
Vlk-v-trave
Proč trapná?
Reagovat
EllNino
:)) Víťa si myslím z Kozoroha vrásky dělat nebude ... a Denis to přežije, myslím, že na tom největším letošním turnaji uhrál maximum :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kozoroha trápí, že Joker málem prohrál ve W s hráčem, který o necelý měsíc vypadne s nějakým Kopřivousmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dodal bych, mnohem trapnější prohra pro Ymerasmile
Reagovat
Fandina
V Umagu hraje Martin s Alcarazem a koukám, že slovenští nebo i čeští, nevím kdo všechno, fandí na kurtu jako o život. Jsou tam slyšet na celý Umag smilesmilesmile.

Nicméně po slibném začátku Andrej prohrál první set a ve druhém je na podání za stavu 1:2.
Reagovat
Vlk-v-trave
pekne, nekde vic jak pul roku zpet Punto de Break chvali celkem mlade ceske hrace... a rikal jsem si, ze jsou hodne privetivi, mozna az moc:)

No, ale Vita to pojmul pekne prakticky a z kavlifikace rovnou prez Denise do QF. Drzim pesti, aby vysel ten Ymer...
Reagovat
EllNino
Jj, všiml jsem si toho, jakoby je pravda, že asi nejdou kluci tak rychle nahoru, jak jsme si představovali, ale třeba Jirka Lehečka má letos slušnou sezónu, Tomáš Macháč do té mononukleózy taky, Dalibor Svrčina se trochu probral z té letargie atd. Bohužel za očekáváním je Jonáš Forejtek, který začíná na své české vrstevníky celkem ztrácet a docela mu Jirka s Tomášem odskočili ...

Do toho se přidaly slušné úspěchy Zdeňka Koláře, který se posunul do 2. stovky ... a teď ten Víťa :)

Jako pořád to není nic moc, ale já myslím, že to pomyslné dno máme za sebou a teď už bude jen lépe :)
Reagovat
EllNino
A snad je motivují i úspěchy holek, poslední dobou je jich opravdu hodně a jsou hodně vidět, skoro každý týden máme minimálně semifinalistku turnaje, v race dvě holky v top 5, letos GS titul, finále a semifinále, finále WTA 1000 atd.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Machac je borec, a ze jel na OH... to teda se mu musi nechat. Sice nejsou body, ale muzou byt kvalitni souper, aspon Diego...dobra zkusenost.

Dobre turnaje, zajimavi souperi. Urcite tohle potrebuji, takze pokud mohou, jen houst.

Body jsou urcite potrebne, aby proslie do 100vky. Aby nemuseli jet kvaldu pred GS a mohli naskocit hned do MD...a nabirat zkusenosti.

Prez challengery se od 100 nepodivas...

Kopriva urcite dobry vyber turnaje.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak me ten clanek celkem prekvapil.

Vybrali si pochopitelne mlade Rusy, Kanadany, dal si uz nepamatuji, jeste nejake dva staty a pak jeste CR...:)

Koprivu nevim jestli zminovali, ale tak vzal to pekne prakticky a z kvaldy prez Denise do QF, a to je jeste jeho debutovy ATP turnaj.

Tak dno, nevim,... jde to v nejakych vlnach, a podle mne to je tak vsude...

Takovy Yannick Noah hodne kritizoval francouzske hrace, ze nemaji touhu po vitezstvi, a ze to je tam tezka krize, co tam maji...no pozdeji to rad zmenil... touha i je, ale pole hracu je vic a vic vyrovnane...vsechno fyzicky hodne narocne, pocitam, ze za nejakou dobu do ATP vstoupi ten efekt WTA...:)
Reagovat
EllNino
Víťa má cenné body ... a o to tu jde :)

Ymer ve čtvrtfinále ATP, to je los, který by se měl využívat, i když pro Mikaela to bude stejné ... bude to těžké, ale věřím, že se o semíčko popere :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na tripusmile A antidopingem prošelsmile?
Reagovat
EllNino
bruč si, jak chceš :D Denisovi fandím v dobrém i ve zlém :D

Ale Víťa tenhle turnaj potřebuje víc :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mně je Shapo tak nějak volný. Má nějaká plus za hru nějaká minus za chování a labilitu, takže asi neutrálsmile
Reagovat
EllNino
volný ti není a nezapírej :D kdyby ti byl volný, tak ho nekritizuješ jako psa :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pak že nerostousmile Gratulace Vítkovi k dílčímu životnímu úspěchusmile Labil Shapo by na OH byl stejně za šášu. Jak nedá do kupy hlavu, bude pořád spiš gendrově kompatibilnější s WTAsmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
turista
Kopřiva dnes spálil svého soupeře. Bravo!
Reagovat
svetova.dvojka
Konečně budou pořádné prizemoney...smilesmile
Reagovat
peek
Winner - ?41,145
Finals - ?29,500
Semi Finals - ?21,000
Quarter Finals - ?14,000
Reagovat
peek
?=Euro
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist