Kouzlo je pryč? Šwiateková v osmifinále v Torontu nestačila na Haddadovou Maiaovou!

12. 8. 2022, 00:02
Aktuality 9
WTA TORONTO - Světová jednička Iga Šwiateková ve třetím kole Wimbledonu přišla o nejdelší neporazitelnost v tomto století čítající 37 zápasů a od té doby se trápí. Po nezdaru ve čtvrtfinále na domácí antuce ve Varšavě dnes v osmifinále v Torontu podlehla Beatriz Haddadové Maiaové a našla svou první letošní přemožitelku na akcích WTA 1000. Šestadvacetiletá Brazilka ve svém největším čtvrtfinále vyzve bývalou šampionku Belindu Bencicovou.
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková na začátku července ve Wimbledonu po porážce ve třetím kole s Alizé Cornetovou přišla o nejdelší neporazitelnost v tomto století čítající 37 zápasů a od té doby už nezastavitelně nepůsobí. Po nezdaru ve čtvrtfinále na domácí antuce ve Varšavě, kde byla jasnou favoritkou na titul a nestačila na pozdější šampionku Caroline Garciaovou, se nečekaně brzy loučila také na první velké generálce na závěrečný grandslam roku.

Jednadvacetiletá Polka sice v Torontu začala suverénní výhrou nad Ajlou Tomljanovicovou, ale dnes našla svou první letošní přemožitelku na turnajích WTA 1000 (nyní bilance 23-1). Vítězka čtyř akcí této kategorie v aktuální sezoně po třech hodinách senzačně nestačila 4-6 6-3 5-7 na Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Světová jednička a dvojnásobná šampionka French Open se nedokázala popasovat se silným větrem a příliš chybovala. Jestě na začátku rozhodujícího dějství to ale vypadalo, že utkání otočí. Brejk z úvodní hry však nepotvrdila a po zbytek setu jen dotahovala skóre.

Prvnímu mečbolu čelila za stavu 4-5 a odvrátila jej esem. O dva gamy později pustila soupeřku, jež za celý zápas udělala jen 12 nevynucených chyb, k dalším dvěma šancím a i ty zlikvidovala. Na čtvrtý mečbol však vyrobila další minelu z forhendu a na svou jubilejní 50. letošní výhru nedosáhla a přišla o šňůru 20 výher na betonech.

"Ona těch podmínek líp využila. Udělala jsem víc chyb," řekla Šwiateková poté, co se dopustila 28 nevynucených chyb. Haddadová v červnu ovládla dva travnaté turnaje v Anglii a poprvé v životě zdolala světovou jedničku. "V kariéře jsem zažila hodně těžkých chvil, mám za sebou už čtyři operace a je mi teprve 26. Takže se snažím tyhle výjimečné chvíle si užít," řekla.

Haddadová Maiaová po premiérovém skalpu světových jedniček vylepšila svou bilanci s hráčkami Top 10 na 5-6 a zvládla s nimi už pátý souboj v řadě. Šestadvacetiletá Brazilka, která se před necelými dvěma lety vrátila po dopingovém trestu a sotva figurovala v žebříčku, má nyní velmi blízko k debutu v Top 20. Navíc si připsala už 41. vítězství v probíhající sezoně.

Ve svém největším čtvrtfinále vyzve Belindu Bencicovou (h2h 0-1)Švýcarská šampionka z roku 2017 smetla po Tereze Martincové a Sereně Williamsové také Španělku Garbiñe Muguruzaovou, nad světovou osmičkou zvítězila jednoznačně 6-1 6-3.

Simona Halepová zvládla i svůj třetí letošní zápas v Torontu ve dvou setech, bývalá světová jednička si v osmifinále poradila 6-2 7-5 s Jil Teichmannovou. O postup do semifinále si dvojnásobná vítězka Canadian Open zahraje s Cori Gauffovou. S 18letou Američankou v předchozích třech duelech neztratila set.

Gauffová podruhé za sebou slavila postup až po tie-breaku v rozhodujícím setu. Po wimbledonské šampionce Jeleně Rybakinové zdolala 7-5 4-6 7-6(4) světovou šestku Arynu Sabalenkovou, ačkoli od stavu 7-5 4-2 40-0 prohrála sedm her v řadě. Finalistka letošního French Open zabojuje o vyrovnání svého maxima na turnajích WTA 1000.

Camila Giorgiová nevyužila mečbol na returnu, prohrála 6-3 0-6 5-7 s Jessicou Pegulaovou a loňský triumf z Montréalu neobhájí. Američanka, která poslední šampionce oplatila loňskou porážku z druhého dějiště Canadian Open, bude o své třetí letošní semifinále usilovat v premiérovém souboji s Julií Putincevovou. Sedmadvacetiletá Kazaška porazila 6-3 7-5 Američanku Alison Riskeovou-Amritrajovou a poprvé v sezoně na tvrdém povrchu postoupila do čtvrtfinále. V pátek zaútočí na své největší semifinále v kariéře.

• WTA 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 2.697.250 dolarů
čtvrteční výsledky (11. 8. 2022)
• Dvouhra - osmifinále •
Kar. Plíšková (14-ČR) - Sakkariová (3-Řec.) 6-1 6-7(9) 6-3
Haddadová Maiaová (Braz.) - Šwiateková (1-Pol.) 6-4 3-6 7-5
Gauffová (10-USA) - Sabalenková (6-) 7-5 4-6 7-6(4)
Pegulaová (7-USA) - Giorgiová (It.) 3-6 6-0 7-5
Bencicová (12-Švýc.) - Muguruzaová (8-Šp.) 6-1 6-3
Halepová (15-Rum.) - Teichmannová (Švýc.) 6-2 7-5
Putincevová (Kaz.) - Riskeová-Amritrajová (USA) 6-3 7-5
Qinwen Zheng (Čína) - Andreescuová (Kan.) 7-5 5-7 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
Mony
Aby Tecnifibre nesebral Ize a Elise svoji "zázračnou" raketu, kterou nedostane jen tak nekdosmile.. Budete muset holky zase máknout! A nenakazte svým utlumem Medvěda, ten s ní hraje takysmile
Reagovat
Krisboy
No co, tak by si je přinejhorším koupily za svý. Myslím, že by je to nezruinovalo smile
Reagovat
Krisboy
Karolína si pro TO jdesmile
Reagovat
peggy
Velké, Velké blahopřání Karolíně. smile
Reagovat
medvidek-v-malini
Reagovat
peggy
Velké, Velké blahopřání Karolíně. smile
Reagovat
medvidek-v-malini
jen skončila jedna z mnoha vln smile
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
Když jsem viděl Igy los tak jsem si řikal, že Brazilka je asi největší adeptka na Polky vyřazení. Proti Leyle hrála skvěle, nevypustí, neustále se podporuje a hecuje... pokazí míč a směje se. Má správně nastavenou hlavu. I to jí pomohlo zvládnout, myslim si pro většinu hráček neřešitelnou koncovku. Kdy Polka odvracela šance na zlom zápasu jednu za druhou a Maia držela podání jak Ivo Karlovič. Ty koncovky proti GOAT hráčům, kterým Iga bezpochyby papírově je, nejsou pro každého. Brazilka skvěle! smile
Reagovat
Liverpool22
smile cítil jsem to stejně, že Brazilka může Igu vyřadit - teď hraje fakt dobře a je na vlně. Taky je hodně vysoká a z toho těží hlavně na servisu podobně jako naše Karolína....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist