Kr. Plíšková první kolo v Olomouci i přes trápení zvládla

18. 7. 2017, 15:42
Aktuality 41
ITF OLOMOUC - Nejvýše nasazená Kristýna Plíšková měla v prvním kole turnaje ITS CUP problémy s až 486. hráčkou světa Sabrinou Santamariaovou. Nakonec ale Američanku po setech 7-6 6-1 porazila a prošla do druhého kola olomoucké akce ITF s dotací 80 tisíc dolarů. V něm vyzve krajanku Karolínu Muchovou. Postoupila také Denisa Allertová. Gabriela Pantůčková skončila v prvním kole.
Kristýna Plíšková

Největší favoritka letošního ročníku turnaje ITF s dotací 80 tisíc dolarů v Olomouci Kristýna Plíšková měla v prvním kole nečekané problémy. S hráčkou až z konce páté stovky Sabrinou Santamariaovou, která musela projít tříkolovou kvalifikací, bojovala na kurtu přes hodinu a půl.

Aktuálně 41. tenistka světa se trápila zejména v prvním setu, v němž si sice rychle vypracovala náskok dvou brejků, nicméně o ten v průběhu úvodního dějství přišla. Rodačka z Loun nedokázala úvodní sadu dvakrát dopodávat a musela do tie-breaku.

Zkrácenou hru vyhrála 7-3 a ve druhém setu už dominovala. Pětadvacetiletou Češku dnes zradila její největší zbraň - servis. Plíšková trefila jen 43% prvních podání, spáchala sedm dvojchyb a celkem třikrát servis ztratila.

O postup do čtvrtfinále si nasazená jednička poprvé v kariéře zahraje s Karolínou Muchovou. Také dvacetiletá česká naděje musela v prvním kole hodně bojovat, a dokonce duel o druhé kolo otáčet. Loňská čtvrtfinalistka udolala Giulii Gattovou-Monticoneovou až po více než dvouhodinovém boji 3-6 6-4 6-4.

Mnohem méně práce se svou první soupeřkou měla Denisa Allertová, jež turnaj odstartovala drtivým vítězstvím dvakrát 6-1 nad rumunskou kvalifikantkou Ralucou Georgianou Serbanovou. Ve druhém kole si nasazená trojka a finalistka ročníku 2014 zahraje s lepší z dvojice Kawaová - Morginová.

Prvním kolem prošly také turnajová dvojka Richel Hogenkampová a sedmička Amandine Hesseová. V prvním kole naopak skončila čtvrtá nasazená Dalila Jakupovičová.

Loňské semifinále nezopakuje Gabriela PantůčkováČeská tenistka v prvním kole letošního ročníku nestačila 6-7 3-6 na divokou kartu a žebříčkově o 100 míst níže postavenou Anastasii Pribylovovou z Ruska a zaznamenala již devátou porážku v řadě.

Ve večerním duelu neuspěla také Miriam Kolodziejová. Dvacetiletá Češka v prvním kole podlehla po třech hodinách boje 6-7 7-6 2-6 Slovence Michaele Hončové.

• ITF 80k OLOMOUC •
Česko, antuka, 80.000 dolarů
úterní výsledky (18. 7. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kr. Plíšková (1-ČR) - Santamariaová (USA) 7-6(3) 6-1
Allertová (3-ČR) - Serbanová (Rum.) 6-1 6-1
Muchová (ČR) - Gattová-Monticoneová (It.) 3-6 6-4 6-4
Anas. Pribylovová (Rus.) - G. Pantůčková (ČR) 7-6(3) 6-3
M. Hončová (SR) - Kolodziejová (ČR) 7-6 6-7 6-2
Hogenkampová (2-Niz.) - Rodríguezová (Mex.) 7-6(5) 6-2
Pieriová (It.) - Jakupovičová (4-Slovin.) 7-6(4) 6-3
Hesseová (7-Fr.) - Eikeriová (Nor.) 6-2 6-1
Schaederová (Něm.) - Stokkeová (Nor.) 5-7 6-2 6-2
• Čtyřhra - 1. kolo •
Munteanová/Zarycká (Fr./ČR) - Mijačiková/Potocniková (Chorv./Slovin.) 6-4 1-6 10-5
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

41
Přidat komentář
gigin
s Plechem na Nově. Přesně tak, jak jsem očekával. Blbče, co ty na to?
Reagovat
sprchon
To bylo už dneska? Sakra, to jsem to zas prošvihl. :D
Reagovat
bIbec
asi nic, já to taky prošvihl =)
Reagovat
Lunej..
Tak myslím, že jste zase o moc nepřišli. :)
Reagovat
Frick
:-D

jak tyhle usmrkance může někdo volit jako...
Reagovat
Jabadu
"Tatí, pan Bělobrádek je lidovec?"
"Pan Bělobrádek je ...!"
:-)
Reagovat
blixa
Copak lidovci, ale jmelí !!!! ;-)
Reagovat
EllNino
Tak jsem po roce opět zavítal do Olomouce, kde je krásné počasí a mám to tu opravdu rád. Moje teta bydlí kousek od areálu, takže to mám krásně pěšky okolo 15 minut :) Dorazil jsem asi okolo 11. hodiny, koupil si něco k pití a vyrazil do víru tenisových zápasů, které se hrály hned 4 najednou. Na centru právě vrcholil tiebreak mezi Gábi Pantůčkovou a Ruskou Pribylovou, která ho nakonec ovládla v poměru 7:3 a ujala se vedení 1:0 na sety, Ruska hraje agresivně, nebojí se toho, Gábina trochu zabržděná, evidentně si nevěří... nějaký pán, se kterým jsem se dal do řeči, říkal, že nedopodávala první set.
Zamířil jsem poté na vedlejší kurty. Zastavil jsem se u sedmičky, kde Hrála Holanďanka Hogenkamp proti Rodriguez z Mexika. Richel je tu druhá nasazená, zdá se mi, že hraje v pohodě, takový styl Flipkens, čopy, lepší forehand, bekhend takový nijaký, udržovací, většinou to takhle tyto hráčky mají :) ...Hogenkamp nakonec ubojovala tiebreak 7:5, ale ani jedna mě moc nezaujala, Rodriguez typická jiho/středoamerická vracečka, nic moc. Naproti tomu Amadine Hesse ukazuje kromě tenisového umu i šarm, tak jsem se na její zápas chvíli díval. Nad Ulrikke Eikeri z Norska měla celkem převahu, chodila si pro míče, nedělala moc chyb, povzbuzovala se, byl to daleko lepší výkon než proti Markétě Vondroušový na letošním French Open, kde ji hodně svazovala nervozita a skvělý výkon Maky. Norka hraje udržovací tenis s občasným přechodem k síti nebo vítězným úderem, ale jinak byl její výkon spíše zklamáním. Francouzka si čím dál tím více věřila a když brejkla Norku na 4:0 ve druhém, bylo rozhodnuto. Celkově tedy 6:2 6:1 a po očku jsem téměř ve stejnou dobu viděl proměněný mečbol Richel Hogenkamp, která po vyhraném tiebreaku získala 2. set 6:2 ? takže zatím bez překvapení :)
Reagovat
EllNino
Na šestce hrála maličká Pierri z Itálie proti Dalile Jakupovic ze Slovinska 2. set, při čem první získala Italka v tiebreaku, a tak jsem se přesunul zpět na centr, protože na kurtu 6 po nich měla hrát Kája Muchová a následně Miri Kolodziejová. Tam jsem se později ještě vrátil. Na centru vrcholil zápas Pantůčková ? Pribylová, bohužel v neprospěch Gábi, která za stavu 3:5 odvracela porážku na servisu. Hrály se pěkné výměny, Pribylova měla problémy zakončit na síti, Gábina prokázala dobrou obranu, ale ve výměnách ji Ruska startující na divokou kartu přehrávala. Hru a celý zápas nakonec prohrála, bylo jí to hodně líto, kurt opustila ve spěchu. Ruska byla lepší, aktivnější a to dneska platilo více než udržovací výměny.
Já jsem si konečně sednul a těšil jsem se, až přijde Denisa. Měla hrát proti Rumunce Serban z kvalifikace, kterou jsem předtím vůbec neznal. Celkem pohledná vyšší dívka, která se nebojí vítězných úderů. Denisa začala dobře a rychlým brejkem, který potvrdila, se dostala do vedení 3:0, což bylo klíčové, neboť se uklidnila. Aktivní hrou přidala další brejk, který sice nepotvrdila, ale následným rebreakem už vedla 5:1. Rumunce dělal prblém Denisin servis, moc se k tomu neuměla postavit, občas překvapila rychlým returnem pod nohy Češky, líbila se mi po sportovní stránce, když opravila výrok čárové a z autu a brejkbolu pro Rumunku byl setbol pro Dendu. Ta nakonec s vypětím všech sil získala první set 6:1 a začalo připalovat ;)
Reagovat
EllNino
Ve druhém setu šla Denisa opět do brejkového vedení 2:1, ale hra se vyrovnala, Raluca se přizpůsobila, neboť na takovouhle úroveň tenisu není z ITF turnajů zvyklá, a hned se hrál lepší tenis a delší výměny, ale i vítězné míče. Zápas byl nakonec velmi jednoznačný a zanedlouho vedla Denisa už 4:1, po odvráceném brejkbolu pak i 5:1 a zdálo se být rozhodnuto. Po dalším brejku čistou hrou šla podat ruku soupeřce k síti a asi si i docela oddychla. Zápas netrval ani hodinku, takže spíš takový lehčí trénink, ale pošetřené síly se budou hodit do dalších zápasů s mnohem těžšíi soupeřkami než byla Serban.
Reagovat
EllNino
Další zápas na centru byl naplánován až od 2 hodin, takže jem vyrazil za Kájou Muchovou na šestku, ale ta už prohrávala 0:1 na setu s Italkou Gatto-Monticone. Ve druhém setu byl stav 1:1 a Kája na servisu. Asi jsem jí přinesl štěstí o Dendy a za stavu 3:2 se dostala do vedení 40:0 na returnua hned ten první brejkbol využila. Bohužel radost dlouho nevydržela a Kája si servis neudržela. Po dalších 2 těsných gemech naštěstí Kája ubojovala servis a vedla 5:4 ? Hrály se dlouhé výměny, Italka byla zaťatá, zápas se hrál v tempu. Kája se dostala na returnu k setbolu a ten proměnila. Stav byl tedy 1:1 na sety a šlo se do třetího. Na vedlejším kurtu se hrál taky třetí set mezi Stokke z Norska a Němkou Schaeder. Ani jednu blíže neznám, jen jsem po očku koukal na skóre, a Němka přebírala ve 3. setu iniciativu. Stav byl 5:7 6:2 4:1 s doublebreakem pro Schaeder. Dámy si daly toilet break a šlo se do třetího. Stav byl i nadále vyrovnaný, mezitím Němka na vedlejším kurtu slavila výhru a Kája vedla ve třetím 3:2. Sice už bylo po 2. hodině a začínala hrát Týna, ale tenhle zápas byl pro mě zajímavější. V šestém gemu sebrala Kája soupeřce servis a vedla 4:2, vypadalo to velmi dobře, Kája se herně zvedala a její výkon gradoval. Ihned sice o brejk přišla, ale v dalším gemu se jí opět podařilo parádními údery odskočit na 5:3 a šla podávat na vítězství. Vedla i 30:15, ale sérií tří prohraných míčů o podání zase přišla. Naštěstí se Italka stejně trápila na servisu a tak Kája přežila gembol a při prvním mečbolu na returnu slavila úspěch. Já jsem si pěkně od plic zařval a Kája si ztěžka odfrkla, před domácím publikem z Olomouce cítila určitě velký tlak a zodpovědnost. Snad jsem zafungoval jako nosič štěstí a Káje přinesl pozitivní energii z centru. Vedle na kurtu jsem zahlědl Nasťu Zaryckou v deblu, na pohled velmi sypatická mladá holčina, snad bude mít úspěch pod českou vlajkou. :) Já jsem ale zamířil zpět na centr na vrchol programu s Týnou Plíškovou. :))
Reagovat
EllNino
Týna vedla 5:3 v prvním setu a na servisu Američanky byla shoda. Sabrina Santamartia patří k mladším a menším tenistkám, běhá, vrací, snaží se být aktivní, ale je vidět, že v tom nemá moc praxi. Týna na té antuce moc neběhala, spíš se tak ploužila, ostatně skoro jako vždycky :) To už není překvapením. Samozřejmě to bylo hned 5:5 a výraz Týny vyadal jako ?Bože, co tu dělám? :)) Osobně to taky moc nechápu, tyhle turnaje už tedy pro hráčku jejího formátu nejsou, kdyby to byla stovka, budiž, ale osmdesátka už je trochu po její úroveň. Servis si vzala zpět a šla podávat na výhru v 1. setu. Moc jsem od ní nečekal :D ...Setboly pohrdla a šlo se do tiebreaku. Ten ovládla v poměru 7:3, ale v zápase s hráčkou 5. stovky se až moc trápila bych řekl :) ...Ve druhém setu mě hodně překvapila doběhnutým kraťasem na 2:0, tam konečně prokázala, že jí ten zápas trochu zajímá :) ...Následné vedení 3:0 už vypadalo poměrně nadějně. Týna se konečně rozehrála a dalším brejkem šla do doublebreaku. O gem později šla Američanka odvracet kanára, což se jí porařilo, ale Týna aktivní hrou dopodávala set i zápas do vítězného konce. Celkově tedy 7:6 6:1, předvedená hra dost mizerná, no doufám, že příště to bude lepší, přeci jen, nemusí si tu zbtečně srážet sebevědomí na slabších soupeřkách. Po zápase aspoň lehce poděkovala celkem plným tribunkám a já se odebral za Miri Kolodziejovou.
Tak byl stav 5:5 v prvním setu, Miri hrála proti Slovence Míše Hončové a vypadalo to, že se hodně bojuje a je to hodně vyrovnané. Vedle vrcholil debl Nasti Zarycké supertiebreakem, který se svojí fracouzskou spoluhráčkou Muntean vyhrály. Po zápase jsem jí pogratuloval, je to moc milá holka, chvíli jsem se s ní dal do řeči a popřál jí hodně štěstí v dalších zápasech i zítra do singla, na který se určitě půjdu podívat. :) Říkala, že už je celkem unavená, minulý týden hrála každý den v Německu a trochu už plete nohama, tak jsem zvědav, jak si s tím zítra proti Kamenské poradí, shodou okolností s Ruskou minulý týden ve Versmoldu vyhrála ve 3 těsných setech.
Reagovat
EllNino
Miri mezitím nedopodávala set a šlo se do tiebreaku, ve kterém za stavu 4:5 ztratila oba servisy a bohužel set prohrála 6:7. Holky se tahaly o každý gem, bohužel šťastnější byla povětšinou Míša, která brejkla Miri ve 3. gemu a šla na servis. Zápas jsem nakonec nedokoukal, protože jsem se tam dal do řeči s jedním pánem, který měl co dočinění s Miri trénovat, a měl jsem hlad. Cestou jsem se ještě mrknul na centru na debl, kde hrál pár Kladivová/Šišková proti Eikeri/Benoit a cizinky vedly 1:0 na sety, a pomalu jsem z areálu odešel směrem domů.
Když to nějak shrnu, tak to byl zajímavý den, pěkný tenis byl k vidění spíše na vedlejších kurtech, což jsem tak nějak čekal, a rozhodně se těším na zítřek, kdy bude hrát Lucka Hradecká, Nasťa Zarycká nebo Anna Karolína Schmiedlová. :) Zvědav jsem i na Vendy Žovincovou, kterou jsem zatím hrát neviděl. Pro dnešek končím, zítra budu pokračovat, jistě bude o čem psát :)

Zdravím
Ell
Reagovat
horska.kraslice
Díky za pěkný report z Holomóca :-)
Reagovat
Pedronegro
díky :)
Reagovat
Frick
Moc stručný. Chtělo by to více do podrobná jako.
Reagovat
Frick
Posvačil jsi tam, na hlavni tribuně za poledního slunka, místní lahodnou specialitku?
Reagovat
smazaný uživatel
Užij si to.
Jsem zvědavý hlavně na Lucku a Kajku.
Reagovat
George_Renel
Díky :-)
Reagovat
gusticek
No pro me italská jesica černý kůň.
Reagovat
misa
Nejdelší komentář roku :)
Reagovat
sprchon
Hezký, jsem zvědavej, co ta AKS. ;)
Na Starých Splavech jsem ji viděl právě proti Zarytský. Nasťa mě teda moc nebrala...
Reagovat
Fandina
Říkala jsem si, co je to tady za spisovatele, tak dlouhé příspěvky tu už dlouho nebyly. Pěkně, pěkně pěkně. Super report.
Olomouc mám taky ráda, pěkné prostředí a celkově fajn. Škoda, že mám doma vnoučata, jinak bych zase ráda do Olomóce vyrazila.
Reagovat
sprchon
Já jsem tu taky nedávno přispíval a bylo to možná ještě delší. Nevím, jestli jsi to četla, kdyžtak ti to můžu dohledat. Každopádně ještě jednou díky za tipy ohledně toho Wimbledonu. ;)
Reagovat
Fandina
Aha, tak to se omlouvám, já byla minulý týden v Maďarsku, takže jsem tu moc nečetla :-)).
Reagovat
Frick
ITF 100.000 = vítězka bere 140 bodů
ITF 80.000+H = vítězka bere 130 bodů.

Skutečně astronomický rozdíl 7,5%. :o)
Reagovat
Frick
Reagovat
Pedronegro
ty jsi fakt ichtyl ...
Reagovat
Frick
Ty jsi zase negramot, co není schopen rozeznat ironii.
Reagovat
Pedronegro
nevím, co má ironie společného s gramotností, ale měl bys tu tvou údajnou ironii trochu osvětlit, jinak to jen působí jako dementní příspěvek choré mysli ...
Reagovat
blixa
Tady je to konečně trochu rozkryto, Hrdlička má na starosti jen český rybníček a to asi ještě ne sám, na to by mohl stačit :D
Reagovat
blixa
http://sport.idnes.cz/tenis-pliskova-penize-svetova-jednicka-hrdlicka-cernosek-octagon-p97-/tenis.aspx?c=A170717_172039_tenis_cig
Reagovat
sprchon
Ufff. Tonička to nakonec dala. :) Vika měla dobrý momenty, ale nestačilo to.

Ve 2. kole opět domácí hráčka Schnyder/Sadikovic. Ale taky hratelný. :)
Reagovat
historik
sleduju Miriam a ta dneska v Olomouci neudrží skoro žádné své podání:-(
Reagovat
gigin
dajte článek aj k Bastadu. Tam se dějí velké věci.
Reagovat
sprchon
Já to viděl. :) A další kolo bude taky pecka.
Reagovat
gigin
Jo no. Chačanov. Ale všechno se dá hrát. Dnes zvládnul přechod ze svatostánku, centru Wimbledonu na kurt rodinného či spíše klubového typu do Bastadu. V klidu se rozehrál, pak to rozjel na plný pecky, včetě warningu za kecy. Ovšem dnes jsem viděl i winnery z FH!! Neuvěřitelné!! Come on, Ernie!!
Reagovat
Pedronegro
tak čekám boj jak sviňa, Kačák je těžkej kalibr, držím palce G :)
Reagovat
gigin
Hlavně pozitivně, tvl :DDD děkujem!!
Reagovat
Frick
To muselo být v Omega centru jako na Bahamách roku 1492. Santa Maria, Nina (nebo Nino)... a tu pintu nějakého osvěžujícího nápoje si také někdo dal.
Reagovat
tommr
v prvním setu to vypadalo, že se Kristýně nechce moc hrát a snaživá soupeřka dostala set až do TB když Kristýna nevyužila dvakrát šanci set dopodávat. Ve druhým setu Kristýna trochu zabrala a hned bylo po zápase ...
Škoda blbýho losu kterej sved ve druhým kole Kristýnu s Karolínou Muchovou ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist