Král Monte Carla Nadal má první letošní titul

17. 4. 2011, 18:52
Aktuality 39
Půl roku čekal Rafael Nadal na další titul a dočkal se ho na svém oblíbeném turnaji. Nejlepší hráč světa dnes v Monte Carlu zvládl finále se svým krajanem Davidem Ferrerem a po výhře 6-4 a 7-5 si připsal už sedmý triumf v Monaku v řadě.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Že se mu v Monte Carlu daří, dokazuje Rafael Nadal už od roku 2005, kdy zde zvítězil poprvé. Od té doby nepoznal monacký turnaj jiného vítěze, a loňský šestý titul udělal ze španělského tenisty prvního hráče v moderní historii tenisu, který na jednom podniku ATP zvítězil šestkrát za sebou.

Přepisovat dějiny nepřestal Rafael Nadal ani letos, kdy v Monte Carlu uspěl posedmé v řadě. Jako poslední ho mohl zastavit jeho krajan David Ferrer, který mu však v dnešním finále podlehl za dvě hodiny a 17 minut 4-6 a 5-7.

"Před pár lety bych si neuměl představit, že bych tu měl vyhrát sedm titulů," radoval se Nadal po své výhře nad kamarádem Ferrerem. "Jsem šťastný chlap, že se mi to povedlo ve 24 letech. Tohle pro mě byla moc důležitá výhra," dodal Španěl, který si svou bilanci v Monte Carlu vylepšil na 39-1.

Ferrer: Nadal je nejlepší antukář v historii
Nadal nastoupil k finálovému utkání necelých 24 hodin po svém semifinále s Andym Murraym, kterého udolal až za tři hodiny, na nejlepším hráči světa ale únava nebyla znát. Diváci v Monte Carlu proto od začátku viděli fyzicky náročný tenis plný dlouhých výměn od základní čáry, v nichž Ferrer příliš nezaostával za svým slavnějším krajanem.

Jako první odskočil svému soupeři rodák z Mallorky. Na jeho brejk David Ferrer dokázal rychle zareagovat, sám ale bojoval s vlastním prvním podáním, které v úvodním setu posílal na druhou stranu kurtu s pouhou třicetiprocentní úspěšností. Ferrer navíc proměnil jediný ze šesti brejkbolů, a tak první sadu vyhrál Nadal za 75 minut 6-4.

Výhodu brejku si neudržel první hráč světového žebříčku ani ve druhém setu, ve kterém Ferrer dokázal srovnat na 4-4. V jedenácté hře však Nadal udeřil znovu a díky dvojchybě a nevynucené chybě svého soupeře se ujal vedení 6-5 a podával na vítězství. První mečbol pak ještě Ferrer dokázal s pomocí sítě odvrátit, při dalším ale zkazil volej a po dvou a čtvrt hodinách se musel před Nadalem sklonit.

"Co říct? Rafa je na antuce neuvěřitelný. Je prostě všude. Nejlepší hráč na antuce v historii," řekl po zápase na adresu hráče, který získal svou jubilejní 30. trofej z pomalého povrchu a vyrovnal tak Björna Borga a Manuela Orantese.

Díky triumfu v Monte Carlu ukončil Nadal půlroční čekání na titul. Z turnajového triumfu se radoval naposledy loni v říjnu v Tokiu, poté prohrál s Rogerem Federerem ve finále Turnaje mistrů a letos v Miami a Indian Wells s Novakem Djokovičem.

Výsledky - Monte Carlo (antuka, dotace 2,75 milionu eur):
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Ferrer (4-Šp.) 6:4, 7:5.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
smazaný uživatel
myslím že tohle neni dobré že Rafa bude hrát v Barceloně to bude zase uplně hotovej a v Madridu i v Římně obhajuje titul a pak ještě RG a není tam skoro žádný odpočinek ta Barcelona je tam na víc
Reagovat
smazaný uživatel
to Stan_Borowitz to stebou plně souhlasím také doufám ve finále RG. rafa proti Novakovi pokud Novak bude mít na RG super formu a Rafa bude zdravý mohl by to být nejlepší antukový zápas za posledních několik let možná i jeden z nejlepších zápasů všech dob na antuce
Reagovat
smazaný uživatel
Stan_Borowitz co se tíče toho federera jeto velký hráč a hodně toho dokázal ale příde mi namachrovaný to co někdy říká po prohraném zápase to mi nepříde moc dobré často si stěžuje na zranění místo toho aby uznal že soupeř byl lepší atd to je ho chování se mi nelíbí a těm jeho prohlášením se také smněju že chce být zase jednička atd když všichni vědí že už tenisu nedává všechno
Reagovat
smazaný uživatel
to Stan_Borowitz jo pohoda mě jen někdy příde žetu lidi čekají od něj prostě že každýho přejede na antuce a když sehraje víc vyrovnaný zápas že prostě vyhraje po věčím boji tak hned tu je rafa nemá formu končí éra atd to je přeci blbost i rafa muže prohrát na antuce jeto jen člověk to fakt nevím co by tu bylo za komentáře kdyby rafa náhodou ted někdy prohrál
Reagovat
Stan_Borowitz
ale snad všichni vidíme, že nevyhrává ani zdaleka s takovou lehkostí jako loni. Což může znamenat ledacos, nebo taky nemusí znamenat vůbec nic. Ostatně i strýček Toni tuším loni po US Open, když se ho ptali, jestli Nadal udělá Rafa-slam, odpověděl, že neví, že Rafa třeba taky už nemusí vyhrát žádný turnaj. To přece neznamená, že by mu to nepřál. Já jsem moc zvědav a těším se na konfrontaci Djokoviče s Nadalem na antuce. To bude velká bitva, především (snad)) ve finále RG.
Reagovat
smazaný uživatel
to Matej pro tvojí informaci je mi 19 ale bohužel nemužu zato že jsem mněl trochu mín štěstí na startu jsem vozčkář a mám problémi s pravopisem jinak jsi myslm že jsem uplně normální kluk a jako všichni jsem tu napsal svuj názor prostě si myslím že někteří lidi tady berou Rafu tak že prostě musí na antuce všechny přejed jinak je prostě na ustupu toje podle mě naprostá kravina ale neberu lidem ten názor
Reagovat
Stan_Borowitz
hele, zbytečně to hrotíš, já třeba samozřejmě Nadalovi přeju, aby mu to šlo co nejlíp, stejně tak Federerovi, Djokovičovi, Murraymu a dalším top hráčům. Proč? Prostě proto, abychom se mohli dál dívat na jejich skvělé zápasy a užívat si nádherné výměny. Jen jsem napsal svůj postřeh, to proboha neznamená, že mu to snad přeju. Rafael je velký sympaťák a má můj hluboký obdiv za to, co na kurtu dokáže, i za to, jak se chová mimo něj.
Reagovat
Stan_Borowitz
tím "že mu to snad přeju" myslím, "že mu snad přeju, aby mu to nešlo". Co se týče toho Federera, tak brečíš na špatném hrobě, my oba s Matejem jeho hru (kterou předvádí v poslední době) kritizujeme daleko víc než Nadalovu. Nicméně mu nenadáváme do "namachrovaných švícarů", což je asi podle tebe málo? Od člověka s tvým osudem bych čekal víc objektivity a nadhledu. No a k té gramatice - stáhni si doplněk Firefoxu pro kontrolu pravopisu, pomůže ti odstranit alespoň ty nejhorší hrubky. Ono totiž, ať chceš nebo nechceš, pokud tvůj příspěvek nesplňuje po formální stránce alespoň minimální požadavky, těžko pak někdo bude brát vážně jeho obsah.
Reagovat
smazaný uživatel
to Matej pokud to byla reakce na mě tak si mi to teda fakt nandal seš fakt dobrej
Reagovat
smazaný uživatel
Na obsah Tvého příspěvku nemělo smysl reagovat, takhle píše (po obsahové stránce) člověk s inteligencí tříletého děcka. Tak jsem reagoval jen na tu nehoráznou formální stránku.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem velký fanda Nadala a když tu čtu komentáře tipu rafa na ustupu nebo konec éry je mi zle lidi jak tohle muže někdo napsat rafa někoho na antuce nepřejede 6 1 6 1 nebo 6 2 6 2 a je hned na ustupu nebo dokonce stratí set tak to už by mněl pomalu skončit ne pane bože co tady někteří píšou je fakt hruza ale to není jen u toho dle článku ale koukám že některým z vás leží rafa asi v žaludku je tady to tiš dost lidí kteří snad čekají nato kdy rafa odehraje špatný zápas nebo dokonce prohraje aby ho mohli skritizovat takhle podle vás hraje světová jednička atd nechápu proč do něj furt šijete ale féda to je modla co stoho namachrovanýho švícara se tady muže spousta lidí zbláznit jinak ještě k Rafovi myslím že není dobré že jede do Barcelony pak určitě nevyhraje Řím nebo Madrid a mužou mu chybět síli na antukový vrchol nebo se muže zase zranit ta Barcelona není dobrý nápad jinak sory za pravopis mám sním problémi
Reagovat
smazaný uživatel
Diagnoza: dysortografie, dysgrafie a dyslexie + počínající paranoia. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Anebo jde o takovej ten básnickej "volnej proud vědomí", kterýžto postup proslavili surrealisté. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Parada, nadherny zapas. Velka tenisova antukova skola.Vsichni hraci by se meli povinne koukat, co se da na antuce zahrat. Urcite delali chyby,v tak narocnych vymenach to ani jinak nejde,bohuzel David jich opet udelal o trochu vic. Treba ta za stavu 5'5 v druhem setu ten volej u site byl velky kiks,ale celkove uzasne. Divala jsem se soucasne i na nase holky, takze mne detaily unikly,ale nahrala jsem si to, takze v klidu si dam repete.
Reagovat
Labi
Někteří tady píšou je Rafa na ústupu nevím třeba si to spletli s vzestupem protože je fakt že byl zraněnej a nepředvádí to co loni...ale tk to prostě je na Australian open se zranil tudíž se s Djokovicem ani nepotkal. Djokovic porazil Federera, jenž zrovna nehraje tak jak jsme byli u něho zvyklí a od te doby byl k nezastavení. Takže když se Rafa dal dohromady tak už tady byl nečekaný nástup rozjeteho Djokovice a spekulace že už dal nebude světovou jedničkou.....a myslím, že lidí , kteří někdy dělali nějakový sport tak ví, že ten psychický tlak je enormní a potřebuje čas aby zase získal sebejistotu proto si myslím, že při exibici s Novakem se snažil o něco víc než djoke aby vyhrál ptž i tyto "malé" vyhry mužou povzbudit ...myslím že Nadal je fyzicky na tom skvěle ale musí si dat dohromady psychiku stejně jako Federer protože psychika ve sportu dělá hodně zvlášť pokud jde o sport jednotlivce...
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa asi bude mít honičku všechny ty body obhajit...už se těšim na French Open
Reagovat
smazaný uživatel
První krok udělal, uhájil a navíc na Djokera i získal...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Získal na něj "obrovských" 60 bodů -- Nolemu vypadne loňské SF v MC (360 bodů) a započítá se mu finále z Basileje (300 bodů). To je sotva hodné zmínky. Nehledě na to, že si včera zasloužil prohrát s Murrayem ve dvou setech. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zapomínáte všichni na to, že Nadal byl minulej rok v téhle části sezony v plné síle, zatímco letos se stále ještě vypořádává s dlouhou pauzou, kterou měl díky zranění. Takže kecy o tom, že je na ústupu, jsou trošku mimo. Podle mě, Nadal hrál letošní MC na 70% svejch schopností a může bejt ještě o dost silnejší!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hlavně bude muset přidat v útoku, nesmí se vracet ke strategii defenzívy. Měl by to pak o dost lehčí.
Reagovat
smazaný uživatel
Loni na AO skrečnul pro zranění zápas s Murraym a potom hrál až IW a Miami (čili letos se vlastně vrátil dřív, když začal zápasy v DC). V IW i Miami dosáhl lepšího úspěchu než loni. Takže než něco napíšeš, ověř si raději nejprve fakta.
Reagovat
tito
Zatím bohužel nehraje nijak přesvědčivě ale on se rozehraje.. Jen ta Barcelona mi vadí.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle me, az se zase potkaji Rafa s Djokerem a bude to asi na antuce, tak to Rafa vyhraje. Djoker sice hraje neuveritelny tenis, ale dlouho nebude (kvuli zraneni) hrat a v momente, kdy Rafa zatlaci, tak Djokerovi prasknou nervy, ovsem to by Rafa musel trochu vic zacit tlacit
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já nevím, nakolik je to jeho zranění vážné, spíš bych řekl, že si to koleno potřebovalo odpočinout a že nechtěl riskovat zbytek antukové sezony.

Nevím, v IW ani Miami Djokovičovi v klíčových okamžicích nervy rozhodně nepraskly.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasný, on to taky měl Djoker většinou všechno pod kontrolou, jenomže ta pauza tam, myslím si, bude znát. No uvidíme, rozhodně, ale teď, takovou palbu od něj nečekám, přestože patří mezi hráče mnou oblíbené.
Reagovat
Pe3k
Tak Rafa nám po 8 měsících konečně něco vyhrál ( už jsem myslel, že se nedočkáme). Jde vidět, že je pravý antukový specialista. Jeho antukovou bilanci sráží fakt, že na antuce není téměř žádná konkurence a že nejlepší hráč světa Novak Djokovic se turnaje nezúčastnil. Snad tato nejnudnější část sezony rychle skončí a začne zase pořádný tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace. Byl t otežký zápas,protože spolu trénují,ale Rafael ho zvládl sice s odřenýma ušima,ale má titul MK
Reagovat
smazaný uživatel
Nic moc. Samozrejme Rafa je o level vyssie ako najlepsi ostatni hraci na antuke pocas antukovej sezony ale tohtorocny triumf v MC ukazal ze nie je neporazitelny na antuke. Ak Murray mu zobral na antuke set a Ferrer s nim hral skoro vyrovnany zapas tusim 53% ku 47% na lopticky tak Djoker vo forme v Madride jaaj uz sa tesim snad sa tam stretnu vo finale. A co sa tej Barcy tyka tak berem ze je to jeho srdcovka- jeho turnaj ale iste je to ze minuly rok dokazal nieco neskutocne - daco neuveritelne a to vyhrat MC, Rim, Madrid, RG... ak si dakto mysli ze to este vylepsi o Barcu tak tomu neverim - neverim ze vyhraje vsetko - doplati na privela zapasov, aby nedopadol zle na RG kde vyleti predcasne, kazdopadne uvidime ale tento Rafa zdaleka nema na Rafu 2008 na antuke, moc je zas pasivny ako kedysi uvidime kolko toho vyhra tento rok po RG.
Reagovat
smazaný uživatel
Já se rovněž těším na zápas Djokoviče s Nadalem na antuce; doufejme, že Nole řádně vyléčí to koleno a neztratí formu.

Teď v Barceloně bude i zajímavé, v jaké formě se předvede Soderling a zda tam skutečně nastoupí Murray (navzdory svému - údajnému? - zranění).
Reagovat
smazaný uživatel
No tak duel Nadal - Djokovic na antuce, pokud k nemu dojde, bude jistojiste velmi zajimavy a kvalitni, to si dam libit. :-)

Co se tyce Barcy, tak ja jsem take hodne zvedav na Soderlinga, s timhle losem by mel alespon do QF dojit. Murray taktez, tedy pokud bude hrat jako tento tyden.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobry zapas. Byly tam skvele vymeny, i kdyz taky hodne chyb. Ale na konci druheho setu me David zklamal. Za stavu 5:4 se mu toho moc vycitat nedalo, snad jen ten vazne spatny smec hrany primo ze vzduchu ( i kdyz i ten mohl ledacos zmenit), ale ten Daviduv servis za stavu 5:5, tak to me dostalo. David odpadl jako nejaky osmnactilety fakan bez zkusenosti, ktery se do takove situace dostal poprve v kariere. Rozhodne se k tomu nepostavil jako zkuseny tricatnik, ktery dokazal jiz nekolikrat obratit z 0:2 na sety. Nejdrive DF a potom lacina chyba z forhendu. To Davida musi mrzet jeste ted. Jasne, David byl jistojiste pod tlakem, ale je o nem znamo, ze on se zrovna s tlakem dokaze velmi dobre vyporadat a dokaze z nej i tezit, coz mnohokrat prokazal.

Tak gratulace vitezi a cest porazenemu finalistovi.
Reagovat
Stan_Borowitz
říkal ten komentátor, sám DF se vyjádřil ve smyslu, že když nastupuje proti Nadalovi nebo Federerovi, tak má v hlavě blok, který se strašně těžko překonává. Jinak se mi moc líbilo, jak ten komentátor říkal, že by v tuhle chvíli jistě nikdo z nás nechtěl stát na Ferrerově místě. Tak já bych teda chtěl na jeho místě stát, zejména když vezmu v potaz prize money za finále. Klidně bych tam těch pár zbylých míčů odpinkal za něj :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No ja bych si to urcite sel "zkusit" taky. :-))

Co se tyce toho jeho psychickeho bloku, ktery zapricinuje to, ze si David na Rogera nebo Rafu v klicovych momentech neveri, tak abychom zjistili, jak to ve skutecnosti vlastne je, bychom se museli pobavit primo s Davidem. Vzdyt Nadala uz ctyrikrat porazil a Federerovi byl mnohokrat rovnocennym souperem (zrovna loni na antuce v Madridu odehral s Rogerem dobry a vyrovnany duel). Navic je to jeden z nejodolnejsich tenistu na okruhu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten turnaj v Barcelone môže ešte Nadala v budúcnosti mrzieť.
Reagovat
Matti
Gratulace. Byl to hodně těžký turnaj pro něj. Může to posílit jeho sebevědomí a nakopnout ho k ještě lepším výkonům. Bude je tedˇ potřebovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
já bych se nad Nadalovým výkonem nijak zvlášť nerozplýval. Mně letošní Nadalovo vysotupení v MC silně připomíná začátek Federerova ústupu ze slávy (na mimoantukových površích). Nejprve vyhrával s lehkostí, pak začaly být zápasy vyrovnanější, ale musel se na vítězství daleko víc nadřít, no a pak je začal prohrávat. Obávám se, že Nadalův vrchol byl vloni a že jeho dominance na antuce zvolna končí. Snad se pletu, ale uvidíme, jak se bude antuková sezóna dál vyvíjet, hlavně co k tomu bude mít říct Djokovič.
Reagovat
Matti
Oproti loňsku to letos opravdu bylo hodně vydřené. Uvidíme, co se bude dít, ve zbytku antukové sezony.
Reagovat
Stan_Borowitz
zase to bylo zajímavější než loňské ostudné deklasování Verdaska, kterého mi tehdy bylo docela líto. A několik těch zázračných úderů, které umí jen Nadal, tam přece jen bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tady někdo hezky ovládá psaní větných čárek :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist