Krejčíková podlehla Pegulaové a čtvrtfinále v Melbourne neobhájila

22. 1. 2023, 08:52
Aktuality 52
AUSTRALIAN OPEN - Barbora Krejčíková druhý rok po sobě do čtvrtfinále Australian Open nepostoupila. V boji o něj česká tenistka podlehla 5-7 2-6 světové trojce Jessice Pegulaové z USA a může se soustředit už jen na obhajobu deblového triumfu s Kateřinou Siniakovou.
Barbora Krejčíková (© AFP)

Barbora Krejčíková v prvních třech kolech neprohrála set, ztratila dohromady jen čtrnáct gamů a úspěšně mířila za zopakováním loňského výsledku. Na hladké výhry nad krajankou Sárou Bejlek, Francouzkou Clarou Burelovou a Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou ale navázat nedokázala a čtvrtfinále neobhájila.

Ve svém celkově osmém grandslamovém osmifinále 27letá Češka nenašla recept na světovou trojku Jessicu Pegulaovou. O rok starší Američance v prvním vzájemném střetnutí podlehla 5-7 2-6.

V úvodním dějství Krejčíková odvrátila jedenáct brejkbolů včetně dvou setbolů za stavu 3-5. Po vyrovnání na 5-5 ale přišla o servis podruhé a zvrat už síly nenašla. Druhý set byl v režii Pegulaové. První brejk sice nepotvrdila, ale získala čtyři gamy v řadě a rozhodla o osudu utkání.

"Je to světová trojka a nemá sice ve své hře nic úplně bombastického, ale zase nemá nikde žádnou slabinu. Zkusila jsem dnes všechny možné plány, které jsme si s trenérem připravili. Na všechno mi ale pokaždé odpověděla, a i když jsem údery mixovala, bylo strašné těžké body uhrát," řekla Krejčíková pro web Tenisový svět.


Krejčíková zůstává dál ve hře ve čtyřhře, v níž s Kateřinou Siniakovou obhajuje loňský triumf. Obě hráčky plní roli nasazených jedniček a probojovaly se již do osmifinále.

Osmadvacetiletá Pegulaová, která je po konci Polky Igy Šwiatekové a Tunisanky Ons Džabúrové nejvýše postavenou hráčkou na turnaji, postoupila do čtvrtfinále Australian Open třetí rok po sobě a zároveň vyrovnala své grandslamové maximum.

O své největší semifinále se vítězka dvou turnajů WTA Pegulaová utká s Viktorií Azarenkovou (h2h 2-2). Dvojnásobná šampionka v nočním duelu porazila 4-6 6-1 6-4 Číňanku Lin Zhu a podruhé od Australian Open 2016 a následného narození syna postoupila do čtvrtfinále grandslamu.

Vondroušová s Kolodziejovou odvrátily 9 mečbolů
Velkolepý obrat v Melbourne předvedly Markéta Vondroušová a Miriam Kolodziejová. Juniorské vítězky Australian Open 2015 a Roland Garros 2015 zdolaly 3-6 7-6(11-9) 7-6(14-12) sedmou nasazenou brazilsko-čínskou dvojici Beatriz Haddadová Maiaová a Shuai Zhang, přestože čelily celkem 9 mečbolů, čtyřem z nich ve třetím setu za stavu 0-5 a 0-40. 

"Zápas to byl nahoru dolů, ale když to bylo 0-5 a 0-40, tak si asi nikdo nemyslel, že bychom to mohly otočit. Chtěly jsme udělat alespoň jeden game. Pak se to sešlo tak, že jsme najednou začaly body vyhrávat my. Ony tedy zkazily nějaké returny, které asi zkazit nemusely. Celou dobu měly daleko víc štěstí než my a ke konci zápasu se trochu otočilo," řekla Vondroušová.

23letá Vondroušová s 25letou Kolodziejovou vylepšily společnou bilanci mezi ženami na 29 výher a 4 porážky a při premiéře na grandslamu dospělých postoupily do osmifinále. V něm vyzvou nenasazenou ukrajinsko-rumunskou dvojici Kosťuková/Ruseová.

Kolodziejová, jež hraje na grandslamu poprvé v kariéře, přitom před turnajem laborovala s bolestí zubu a následným zánětem, měla antibiotika a v Melbourne málem vůbec nenastoupila.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
nedělní výsledky (22. 01. 2023)
• Dvouhra žen - osmifinále •
Pegula (3-USA) - Krejčíková (20-ČR) 7-5 6-2
Rybakinová (22-Kaz.) - Šwiateková (1-Pol.) 6-4 6-4
Ostapenková (17-Lot.) - Gauffová (7-USA) 7-5 6-3
Azarenková (24) - Lin Zhu (Čína) 4-6 6-1 6-4
• Čtyřhra žen - osmifinále •
Vondroušová/Kolodziejová (ČR) - Shuai Zhang/Haddadová Maiaová (7-Čína/Braz.) 3-6 7-6(9) 7-6(12)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
vladka
..bohužel megahoror ! Sympatická a šikovná Pegula mě nepřekvapila smile
Reagovat
Krisboy
Tak Lindo, je to na tobě. Ledaže by v sobě Karolína probudila tu starou Karolínu, vz.16 smile
Reagovat
magnus
Tak dnes ma v ženskej dvojhre najviac potešila Jelena Rybakina, ktorá zdolala svetovu jednotku Swiatek, velká gratulácia pre Jelenu. Je výborna, keby jej pripočítali body za vyhru vo Wimbledone bola by v rebríčku vyššie. Potešila aj Ostapenko, aj jej som fandil. Vo štvrtfinale to bude tažke komu fandiť. Ci Ostapenkovej alebo Rybakine. Jessica Pegula je taká nenápadna, napriek tomu, že je už tretia na svete. Stále sa mi zdá, že je nedocenená a nemá tak vela fanušikov. Proti Azarenkovej dufám že vyhrá.
Reagovat
frenkie57
je opravdu taková tichá, nevyčnívající holka bez větší mediální pozornosti. Je mi na ní velice sympatické, že se nespolehla na tatíkovi peníze, ale že šla svojí vlastní cestou, na které je docela úspěšná a myslím, že i ten GS nějaký dá. A že nemá moc fanoušků je zapříčiněno právě tím, z jakých poměrů přichází. Být to holka z lidu, bylo by to jinak(asi).
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Liverpool22
velká gratulace smile byla to neskutečná bitva a klobouček před Žužu - držela se statečně, ale za stavu 4:4 dala na servisu dvojchybu + lacinou chybu a to rozhodlo.
Vika to urvala díky zkušenostem a auře GS vítězky - 3.set byl její klasika, kdy Vika je průměrná na servisu, ale vše kompenzuje výborným returnem....
Reagovat
bardunek666
Silná hlava v koncovce. :) Gratuluji, bylo by skvělé, kdyby si došla pro titul.

Ty noční (ranní) zápasy, to je tedy něco. Zajímavé, že vždy holky uzavírají hrací den. Raději bych tam dal chlapy
Reagovat
Liverpool22
smile máš pravdu hlava rozhodla - do stavu 4:4 neskutečná bitva, ale pak Žužu vykapala. Vika naopak silná v hlavě + zkušenosti + aura GS vítězky smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak spíš klasicky slabá hlava Číňanky, to už je taková klasika... Vika už moc silnou hlavu nemá. Jak s ní něk do hraje vyrovnaně, sype debl za deblem.
Každopádně doufám, že Jess vykoná, co vykonat má. I když pokud Kája postoupí, jistě z toho radost mít nebude.
Reagovat
Liverpool22
smile zápas Peggy + Viki je 50:50 - Vika se kousne a Peggy vykostí smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak slabá v hlavě už snad Jess není. Jen ta vidina SF ji může trochu rozhodit, ale snad ne moc.
Reagovat
Liverpool22
super smile smile smile
Reagovat
dadaft
.......... smekám před oběma, v Austrálii jsou dvě v noci, těžké je to, navíc tak dlouhý vyrovnaný zápas .....................
smile
Reagovat
Liverpool22
smile ano je to řežba - takové noční tenisové sadomaso smile
Reagovat
Nola
https://www.theage.com.au/sport/tennis/acceptance-of-coaches-sleeping-with-tennis-players-must-end-shriver-20230122-p5cejw.html
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak ale oni tam jsou ve smyslu, že zrovna nejsou tím příkladem nevyrovnaného vztahu nebo dokonce zneužívání jako např. u Pam nebo Ferro.
I když to není úplně v souladu s různými zákony a pravidly, možná by situaci vyřešilo jednoduché pravidlo - no sexual context touch allowed up to 18. Plus osvěta a zapojení rodiny.
Od 18 ať si každý dělá, co chce...
Reagovat
Liverpool22
se už zahřála + přepnula na vyšší rychlost a vede 3:0 - jen tak dál - Peggy už čeká smile
Reagovat
zfloyd
třetí set může být zase o něčem jiném Zhu se jeví dost mentálně odolná
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, Číňanky obecně moc psychicky odolné nejsou. Ale to neznamená, že se i po případném kanárku nemůže vyhecovat k obratu.
Těžké fandit jedné nebo druhé, ale Hejkala fakt hodně nemusím...
Reagovat
Liverpool22
Já vím, že Viki nemusíš, ale jak už jsem tady psal může vykostit Peggy - neoblíbenou soupeřku Plíškové smile
Reagovat
com
tak ona i takova Zhu by nemusela byt ve finale spatna smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to je spekulace a při současných formách bych stejně věřil víc Jess...
Reagovat
zfloyd
já jsem na ní koukal se 'Sekyrkou a tam tuším ve třetím o brejk prohrávala a nakonec .....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak Sekkyrka je labilka...
Reagovat
dadaft
hraje opravdu famózně ........ kde se vzala ????
Reagovat
EllNino
Klasická průměrná tenistka, která trefila turnaj, kde jí všechno sedlo ... ale sedlo jí to parádně
Reagovat
Liverpool22
Většinou tady na AO vypluje nějaká Číňanka - ta co bude hrát s Kájou tady byla v mládí ve QF a vyhrála tady titul v deblu. Li Na taky zářila na AO.....
Reagovat
EllNino
nooo v mládí, bylo to v roce 2016 a bylo jí 27 let a byla to vůbec její první výhra v 1. kole GS :))
Reagovat
Liverpool22
jasně - hraje už dlouho a Číňanky dospívají později - 27let to už není mladá - to je fakt smile
Reagovat
zfloyd
nějaká číňanka možná už letos vyhraje GS !!!
Reagovat
Vlk-v-trave
pred chvili jsem se take Tebe na to ptal vedle pod jinym clankem:)
Reagovat
Fandina
Pegula podle mě nehraje nic moc a stejně vyhrává. Nelíbilo se mi, že s ní Bára v koncovce vyměňovala. Zcela zbytečně, Pegula spíš čekala co bude a pak ve vhodné chvíli poslala pumelenici. To se těžko s takovou hráčkou hraje. A také škoda, že Krejču ke konci nepodržel servis. Zápasy předtím jí přímé body z podání hodně bodovaly. Doufám, že příště se na Pegulu lépe připraví. A moc držím palce do debla. smile
Reagovat
A211
Sport a obzvláště tenis ukazuje že prohrávat 0:1 0:5 0:40 a pak to vyhrát musí dávat sílu pokusit že není nic ztraceno i v jiných a horších životních situacích.A příklad Andy M. je pro mě člověka co co má 14.let po výměně kyčle (v pohodě)a asi se bude muset řešit řešit 2.kycel velké povzbuzení. Těším se na Lindu F.na matadorku Karolínu P.to obrovské překvapení Jirka L. a naše ctyhry.Zatim to je SUperSPecial, jen tak dál přidat(Zátopek)a hlavně se z toho ne.....t(Hlinka) ať se daří, ať jsme veselý.
Reagovat
EllNino
14 let?
Reagovat
A211
Ano září 2008 nevím jestli 5.6.7.8 Jablonec n/N primář Žák.
Reagovat
peggy
Krejciva na víc nemá.
Reagovat
Petra86
Takovou hráčku tam nemáme.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
baba
Sice dnes BAra bez šance.ale i tak gratulace za dobrý turnaj.PRiste to může být lepší.
Reagovat
Drzymalski
Kapr se může soustředit na svou hlavní soutěž a tou je debl. OF není špatné, snad se i herně děvče zvedá. Pegulu pasují do role favoritky na titul. Já ji moc nevěřím chybí jí zabijácký instinkt.
Reagovat
Liverpool22
U Peggy to mám stejně - ve hře jsou mnohem lepší hráčky se zabijáckým instinktem + BIG servisem...
Uvidíme kdo zítra postoupí. Nicméně po vypadnutí Swiatek je to hodně otevřené - těžko tipovat
Reagovat
Drzymalski
Fruhvirt nebo Plech?
Reagovat
Liverpool22
Plech smile
Reagovat
Liverpool22
dnes divný zápas. smile V 1. setu odvracela hafo brejků a to díky super servisu, ale stejně se vše překulilo na stranu Peggy. Prostě Pegula je pro Češky nečitelná stejně jako Slůně nebo Osaka....
Pokud se zasníme, že Plíšková postoupí do finále, tak je pro nás hodně důležitá Vika, která musí Peggy vykostit - obávám se, že Rybka ani Penko jí nedají.
Reagovat
JohnB
Já sem tady doma asi nefungovalo dnes
Reagovat
Dobry-den
Není třeba smutnit, Peggy si jde pro titul, snad to klapne. Lidi ji tu moc nemusí, ale já ji mám celkem rád. smile

Jinak Kolodějová/Vondroušová - na tenhle obrat asi v životě nezapomenou. Celkem odvrátily 9 mečbolů, no a hlavně těch 0:5 0:40 ve třetím, to je fakt senzační otočka. smilesmile
Reagovat
Petra86
To je zatím předčasné, adeptek na výhru je určitě víc.
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak- adeptek na výhru je furt hafo viz. Plíšková smile
Reagovat
Petra86
U Karolíny se obávám, že si dostatečně nevěří. Přála bych jí, aby dosáhla úspěchu, ale nevím. U mužů mám jako černého koně Runa.
Reagovat
tommr
jj takovej obrat se povede jednou za život ... smile
Bylo to tak strhující že jsem kvůli tomu úplně přestal sledovat zápas Báry takže ani nevím jestli Bára hrála tak blbě nebo jestli Pegula hrála tak dobře ...
Reagovat
Nenela
Oboje. Pro me ro bylo tak hruzostrasne, ze jsem radsi prepla na Lehecku. Tam to opravdu stalo za to smile
Reagovat
tommr
škoda že Bára nedokázala zopakovat dobrej výkon ze zápasu s Kalininou. Snad si to vynahradí aspoň v deblu ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist