Krejsová si letos podruhé zahraje finále. Muchová a Šafránek v Antalyi končí. Neuspěl ani Kolář

10. 3. 2017, 14:10
Aktuality 2
Petra Krejsová si na podniku ITF 15k v italském Solarinu zahraje druhé letošní finále. Česká tenistka v semifinále vyřadila ve třech setech nasazenou jedničku Georginu Garcíaovou-Perézovou ze Španělska. Karolína Muchová a Václav Šafránek úlohu favoritů v turecké Antalyi nesplnili. Do semifinále nepostoupil ani Zdeněk Kolář.
Petra Krejsová

Petra Krejsová letos střídá skvělé výsledky s těmi horšími. Na první akci letošní sezony ve Stammheimu prohrála hned úvodní zápas, o dva týdny později triumfovala na turnaji ITF 15k v Glasgow, za další dva týdny došla do osmifinále ve Wirralu a na probíhajícím podniku ITF 15k v Solarinu je tento týden už ve finále.

Aktuálně 396. hráčka žebříčku neměla cestu turnajem vůbec jednoduchou. Hned v úvodním kole musela do tří setů s Ylenou Inovou-Albonovou, v boji o čtvrtfinále absolvovala maratonskou bitvu proti své deblové partnerce Lauře-Ioaně Andreiové z Rumunska a poradila si i s domácí Tatianou Pieriovou.

Českou tenistku čekal v semifinále nelehký úkol - vyřadit turnajovou jedničku Georginu Garcíaovou-Perézovou, která v žebříčku figuruje o více než sto míst výše.

První set rozhodl až úplný závěr. V devátém gamu ztratila Krejsová servis a v následující hře nevyužila tři brejkboly na vyrovnání. Po odvrácení tří možností na brejk soupeřky hned v prvním gamu druhého dějství ale začala dominovat. Španělce poté povolila jen jednu hru.

S šestadvacetiletou Češkou to vypadalo dobře i v rozhodující sadě. Začala rychlým brejkem, ten však potvrdit nedokázala. Znovu zaútočila v sedmém gamu a tentokrát slavila úspěch. Náskok si pohlídala až do konce a zápas po více než dvou hodinách ukončila, když využila čtvrtý mečbol.

V boji o druhý letošní a celkově sedmý kariérní titul z okruhu ITF čeká Krejsovou česko-slovenský souboj s divokou kartou Natalií Vajdovou. S o pět let mladší Slovenkou, jež je na žebříčku až mimo první tisícovku, se utkala v roce 2014 na antukovém podniku ITF v Praze, kde zvítězila 2-1 na sety.

Ještě dnes navíc Krejsová po boku Laury-Ioany Andreiové získala deblový titul. Jejich finálovými soupeřkami byly Ylena Inová-Albonová a Tatiana Pieriová, tedy hráčky, které Češka tento týden porazila i v singlu.

• ITF 15k SOLARINO •
Itálie, koberec, 15.000 dolarů
páteční výsledky (10. 3. 2017)
Dvouhra - semifinále
Krejsová (3-ČR) - Garcíaová-Perézová (1-Šp.) 4-6 6-1 6-4
Vajdová (SR) - Paiginová (2-Rus.) 7-6(5) 6-2
Čtyřhra - finále
Andreiová/Krejsová (4-Rum./ČR) - Inová-Albonová/Pieriová (Švýc./It.) 6-0 6-3


Karolína Muchová
působila na své první akci letošní sezony suverénně. V roli nasazené dvojky smetla na turnaji ITF 15k v turecké Antalyi bývalou členku Top 20 Aljonu Bondarenkovou, a ve druhém kole v českém derby s Barborou Miklovou dokonce neztratila jediný game.

K dalšímu skvělému výsledku směřovala i v dnešním čtvrtfinále s Georgiou Andreeou Craciunovou. Sedmnáctiletá Rumunka na turecké antuce válí. Minulý týden si došla z kvalifikace pro titul a už devětkrát v řadě neprohrála.

Muchová i tak potvrzovala proti 801. hráčce světa roli favoritky až do stavu 6-4 4-0. Poté však přišel kolaps a česká tenistka v dalším průběhu druhé sady uhrála jen jednu hru.

I když začala rozhodující dějství nadějným brejkem, vzápětí ztratila dva své servisy a manko brejku už dohnat nedokázala. Možná kdyby Muchová dnes využila více brejkbolů (úspěšnost pouze 5-21), mohl zápas dopadnout úplně jinak.

Deset utkání neporažená Craciunová v semifinále změří síly s domácí Aylou Aksuovou, jíž bude mít možnost oplatit loňskou porážku právě z Antalye. Turecká tenistka ztratila ve čtvrtfinále jen jeden game.

• ITF 15k ANTALYA •
Turecko, antuka, 15.000 dolarů
páteční výsledky (10. 3. 2017)
Dvouhra - čtvrtfinále
Craciunová (Rum.) - Muchová (2-ČR) 4-6 7-5 6-3
Mituová (1-Rum.) - Černyšová (Ukr.) 6-1 6-1
Aksuová (4-Tur.) - Sezerová (7-Tur.) 6-0 6-1
Čtyřhra - semifinále
Frolovová/Tarasovová (1-Rus.) - Hrabalová/Tomanová (4-ČR) 7-6(0) 6-2
Miklová/Muchová (ČR) - Ghitescuová/Mituová (2-Rum.) 6-3 7-6(6)


Na souběžně hraném podniku kategorie Futures rovněž s dotací 15 000 amerických dolarů neuspěl Václav Šafránek. Také on byl ve čtvrtfinálovém duelu s Jayem Clarkem z Velké Británie favoritem.

Svou roli ale absolutně nezvládl. V žebříčku s o 250 míst níže postaveným Britem uhrál v prvním setu jeden game. Ve druhé sadě sice zvládl festival ztracených podání lépe, v rozhodujícím setu ho však Clare vyprovodil potupným kanárem.

Dvaadvacetiletý Šafránek nemůže být s vývojem letošní sezony spokojený. Přestože na turnajích Futures vždy došel minimálně do čtvrtfinále, zkoušel své štěstí čtyřikrát i na challengerech, kde nevyhrál jediný zápas.

Britského tenistu v semifinále čeká třetí nasazený Clement Geens z Belgie.

• FUTURES ANTALYA •
Turecko, antuka, 15.000 dolarů
páteční výsledky (10. 3. 2017)
Dvouhra - čtvrtfinále
Clarke (Brit.) - Šafránek (1-ČR) 6-1 3-6 6-0
Goldsteiner (Rak.) - Majchrzak (2-Pol.) 7-5 6-3
Geens (3-Belg.) - J. Vliegen (Belg.) 7-5 6-3
Musialek (Fr.) - Ameal (Arg.) 6-4 6-3


O další český neúspěch se postaral Zdeněk Kolář, jenž pokračuje v letošní mizérii. Dvacetiletý Čech ve čtvrtfinále turnaje Futures v chorvatském městečku Rovinj podlehl po téměř třech hodinách boje domácímu Mate Deličovi.

Pokud nepočítáme kategorii Futures, Kolář má letos negativní bilanci 2-5. Tento týden se mu ale celkem dařilo. V prvním kole jasně přehrál Tima Van Terheijdena a o kolo později otočil duel s Maciejem Rajskim.

Vyrovnaný první set rozhodl po 58 minutách až tie-break. V něm překvapivě uspěl outsider dnešního utkání Delič. Druhé dějství trvalo ještě o osm minut déle. Stejným poměrem ho tentokrát získal český tenista, přičemž už za stavu 5-4 mohl sadu dopodávat.

Ve třetím setu tahal Kolář od začátku do konce za kratší konec. Dvakrát sice zvládl smazat manko brejku, nicméně v jedenáctém gamu si popáté v zápase prohrál servis a domácí hráč tentokrát na podání nezaváhal.

Chorvat se v semifinále premiérově utká se čtvrtým nasazeným Perem Ribou.

• FUTURES ROVINJ •
Chorvatsko, antuka, 15.000 dolarů
páteční výsledky (10. 3. 2017)
Dvouhra - čtvrtfinále
M. Delič (Chorv.) - Kolář (2-ČR) 7-6(4) 6-7(4) 7-5
Vatutin (3-Rus.) - Antonescu (Rum.) 6-4 6-2
Riba (4-Šp.) - Meis (Něm.) 6-3 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

2
Přidat komentář
mkubis17
prohrát s Deličem, to je řádná ostuda..toho sem viděl jednou hrát a to bylo snad největší kopyto jaký sem kdy viděl na challengeru, taky proto asi hraje tam kde hraje
Reagovat
EllNino
Delic, Skugor, Karlovic, Pavic ... docela takový servírovací
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist