Kuzněcovová zdolala Wozniackou a je po roce ve čtvrtfinále

8. 1. 2013, 08:44
Aktuality 20
WTA SYDNEY - Světlana Kuzněcovová se po zranění pomalu dostává do formy. V Sydney dvojnásobná grandslamová šampionka vyhrála včetně kvalifikace už pět zápasů a po zdolání bývalé světové jedničky Caroline Wozniacké se může těšit na první čtvrtfinále po 12 měsících. Vůbec premiérové čtvrtfinále čeká na sedmnáctiletou Keysovou.
Světlana Kuzněcovová

Světlana Kuzněcovová hrála čtvrtfinále naposledy loni na začátku roku v Aucklandu, kde padla v semifinále. V dalším průběhu sezony ji trápila zranění a nejdál se tak dostala už jen na French Open, kde vypadla ve 4. kole. Wimbledonem pro ni sezona skončila, léčit se musela se zády, kolenem i kotníkem. 

Na startu nové sezony je však sedmadvacetiletá Ruska připravena na návrat zpět mezi elitu. V Aucklandu sice prohrála hned v 1. kole a v žebříčku klesla až na 85. místo, v Sydney ale ožívá. Nejprve prošla náročnou tříkolovou kvalifikací, v pondělí otočila zápas 1. kola proti Němce Julii Görgesová a dnes zdolala ve třech setech i sedmou nasazenou Dánku Caroline Wozniackou, kterou porazila po čtyřech předchozích porážkách. Dnes nad bývalou světovou jedničku vyhrála 7-6 1-6 6-2.

"Před pauzou jsem s Görgesovou i Wozniackou prohrála a přitom jsem pokaždé vedla a měla šanci zápasy ukončit," vzpomínala dnes Kuzněcovová na zápasy z loňské Dubaje a předloňského US Open. "Ale teď, po té pauze, se na kurtu cítím svěží, šťastná a vyrovnaná. Mám pocit, že věci dělám správně.

"Rozhodně jsem teď ještě hodně daleko od toho, kde bych chtěla být, ale jsem ráda za to, jak to v tuto chvíli vypadá," pochvaluje si Kuzněcovová svůj návrat po půlroční pauze.

"Je to špičková hráčka a určitě půjde žebříčkem vzhůru. V minulosti vyhrála velké turnaje, takže ví, jak na to," řekla Wozniacká na adresu bývalé vítězky US Open a Roland Garros.

Ve čtvrtfinále se Kuzněcovová utká s druhou nasazenou Němkou Angelique Kerberovou, kterou v jediném vzájemném souboji na Australian Open 2010 zdolala ve třech setech. Kerberová, jež měla v úvodním kole volný los, si dnes poradila s Kazaškou Galinou Voskobojevovou.

Zatímco Kuzněcovovou čeká první čtvrtfinále po delší době, další úspěšná kvalifikantka Madison Keysová se může těšit na své vůbec první čtvrtfinále na okruhu WTA. Sedmnáctiletá Američanka, jež byla dosud jen třikrát ve 2. kole, v Sydney neztratila set ani v pátém zápase: po prolétnutí kvalifikací a deklasování Lucie Šafářové nedala šanci také přemožitelce Stosurové Číňance Jie Zheng, kterou smetla 6-0 6-4.

Keysová se v dalším utkání generálky na Australian Open, na kterém si start zajistila v americkém playoff, třetne s další Číňankou Na Li. Světová šestka má letos zatím nejvíce výher ze všech tenistek, neboť po triumfu na domácím turnaji v chladném Shenzhenu se dokázala rychle aklimatizovat i na rozpálenou Austrálii. V Sydney měla v 1. kole problémy s fyzičkou a Američanku McHaleovou udolala ve dvou vyrovnaných setech, dnes deklasovala 6-1 6-0 Japonku Ayumi Moritaovou a připsala si už sedmou letošní výhru. Jediný set ztratila s Češkou Zakopalovou.

Stejně jako Na Li letos zůstává neporažená i Agnieszka Radwaňská. Polská tenistka měla po triumfu v Aucklandu v 1. kole turnaje WTA Premier v Sydney volný los a ve druhém porazila 6-4 6-3 japonskou veteránku Kimiko Dateovou-Krummovou. Světová čtyřka tak letos vyhrála i v šestém utkání. 

"Lepší začátek jsem si nemohla ani představit," pochvaluje si formu Radwaňská. Připravit jí první letošní porážku se v dalším zápase pokusí Roberta Vinciová, jež Polku vyřadila z loňského US Open. Italka se do čtvrtfinále dostala po těsné výhře 3-6 6-4 7-6 nad někdejší nejlepší tenistkou světa Jelenou Jankovičovou.

O semifinále si v Sydney zahraje také Dominika Cibulková. Slovenka, jež v úvodním kole deklasovala Petru Kvitovou, se z druhého kola dostala trochu se štěstím - Rusku Jekatěrinu Makarovovou porazila přesto, že uhrála o tři gamy méně. Třiadvacetiletá Slovenka vítězila 7-6 1-6 7-6 a stejně jako loni na podzim v Moskvě vyhrála ve třech setech.

O první semifinále od loňského triumfu v Carlsbadu se slovenská tenistka utká s třetí nasazenou Italkou Sarou Erraniovou, která dnes deklasovala dvakrát 6-1 Rusku Marii Kirilenkovou.

 

- WTA PREMIER SYDNEY -
(Austrálie, tv. povrch, 690.000 dolarů)
úterní výsledky (08. 01. 2012)

Dvouhra - 2. kolo:
A. Radwaňská (1-Pol.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6-4,6-3
Kerberová (2-Něm.) - Voskobojevová (Kaz.) 6-2 7-5
Erraniová (3-It.) - Kirilenková (Rus.) 6-1 6-1
Na Li (4-Čína) - Moritaová (Jap.) 6-1 6-0
Kuzněcovová (Rus.) - Wozniacká (7-Dán.) 7-6(4) 1-6 6-2
Keysová (USA) - Jie Zheng (Čína) 6-0 6-4
Vinciová (It.) - Jankovičová (Srb.) 3-6 6-4 7-6(4)
Cibulková (SR) - Makarovová (Rus.) 7-6(3) 1-6 7-6(1)

Čtyřhra - 1. kolo:
Grönefeldová/Peschkeová (Něm./ČR) - Llagosteraová/Jie Zheng (Šp./Čína) 4-6 6-4 10-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Wozniacka Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
si mi odrb.ala tiket
joooooooooooooooooooooooooooj
zase 1 zapas a taka fajna vyhra
Reagovat
Bob
sázet jedině proti Caro! Dokud jsou kurzy ještě vysoký :))
Reagovat
smazaný uživatel
myslim ze pri stavkovani neplatia ziadne pravidla
treba len stastie lebo kazdy uz da v kazdom sporte kazdeho
Reagovat
rod_laver
já se řídím rčením "sázet proti Petře, dokud jsou kurzy vysoký" :D
Reagovat
smazaný uživatel
No hurá. Konečne nejaký podarený turnaj z Cibulkovej strany..Skalp Kvitovej a Makarovej sa cenní..Errani bude tazký oriešok, no nie nepriechodný...
Reagovat
dadaft
se Sárou by tomohl být hodně zajímavý zápas - obě mají podobnou výšku i váhu.
Reagovat
dadaft
+ Radwanská - Vinci - to by mohl být taky pohledný zápas.
Reagovat
dadaft
Ayumi Morita má 22, dokáže už uhrát kolo na velkých turnajích, včera porazila Danielu Hantuchovou.............
................ ale dnes, dnes dostala skutečný kartáč.
první 4 gemy hrála Li Na naprosto ultimátně. čára, čára, nazdar.
a ani zbytek zápasu z tohohle moc neslevila.

co když je Carlos Rodriquez čaroděj?
Reagovat
VlS
Fakt je, že Li-Na trefovala lajny neuvěřitelně a Ayumi chudák vůbe nevěděla co hrát. Myslím, že Na může jít nahoru. Rodriguez je asi dobrej, ale sebevědomí, který k takový hře potřebuje, to musí mít ze sebe. .
Reagovat
dadaft
je fakt, že když narazí na tvrdší oříšek, než byla Ayumi, mívá potíže, ale Austrálie ji už pár let velice svědčí. umí se s podmínkami srovnat skvěle.
tady a na antuce musí (měla by) vybudovat svou sezónu.
přijde mi docela zajímavé, že nejtypičtější gesto, které lze u Carlose při zápasech vidět po výměnách, je takové to "klídek", soustřeď se...
Reagovat
freeteepek
Li Na v létě vyměnila trenéra. Pak ještě stihla těsně prohrát s Petrou ve finále, ale od tý doby se jí daří. Kde je dneska její hra a kde je hra Petry? Je evidentní, že ani kouč Kvitový, ani psycholog nedělají dobře svou práci. Budiž Petře omluvou, že těch 44 stupňů na kurtu je skutečně nelidskejch. Jak může tomhle horku vůbec trénovat? Bez poskoků s ledem? Nechápu.
Reagovat
freeteepek
Li Na je vyzrálá ženská. Carlos Rodrigez čaroděj nejspíš není. Já se spíš divím, jak se mohla nechat tak dlouho trénovat manželem. Teď ho nevidí tak často, nenechává si od něj nařizovat, a to jí dělá dobře:-)
Reagovat
Fandina
Pokud vím, tak manžel je s ní pořád, dál s ní jezdí a přibyl k nim trenér ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Co říct? Zase to těžko můžu hodnotit, když jsem to neviděl. Výsledek mě samozřejmě mrzí... Caro řekla po zápase, že Světlana hrála mnohem líp, než je její momentální postavení v žebříčku. Tak je to zkušená hráčka, zvládla kvalifikaci, tříseťák proti Julii a teď i proti Caroline... Je to škoda, protože Caro měla se Světlanou dobrou bilanci (mnohem lepší než s Julií), takže jsem věřil, že to čtvrtfinále udělá. Bohužel se tak nestalo... Caro má teď ze tří zápasů 1 výhru a 2 prohry (podobně jako Petra), ale jančit z toho nebudu. Chce to prostě trpělivost a hodně by pomohlo, kdyby se jí povedl nějaký dobrý výsledek na AO. Můžu jenom doufat, že si ten vyhraný tříseťák schovává třeba právě do Melbourne...

Taky jsem si na stránkách WTA přečetl zajímavý článek (odkaz níž), ve kterém Caro mluví o tom, co se tady kolem ní často řeší... Třeba tam říká, že loňské experimenty s jinými trenéry (Sanchez, Johansson) nevyšly, a proto ji zase trénuje Piotr, pod nímž měla vždycky nejlepší výsledky. Nebo tam taky říká, že má teď nové tréninkové partnery, kteří s ní pracujou na zlepšení. Caro se taky zmiňuje, že před sezonou trénovala 10 dní na horách, konkrétně v americkém Aspenu. Prostě z celého toho článku vyplývá, že Caro na sobě pracuje a chce se zlepšovat... To je všechno, co k tomu v tuto chvíli můžu napsat a jak říkám, chce to trpělivost.
http://www.wtatennis.com/news/article/3032121/title/wozniacki-plots-route-back-to-the-top

Začátek roku jsem si určitě představoval jinak, ale pořád neztracím víru a pevně doufám, že se mým oblíbeným tenistkám bude dařit... Už aby to v Melbourne vypuklo! :)
Reagovat
VlS
U holek jsou výkonnostní výkyvy celkem normální a náhodnost se zde projevuje daleko víc než u chlapů. Uvidíme, jak to půjde dál. Myslím, že jak Caro, tak Petra mají podobný problém v tom, že jejich nejlepší zbraně už mají ostatní přečtené a mají na ně recept. No, uvidíme, jak bude vypadfat zbytek sezóny, ani AO nemusí být rozhodující.
Reagovat
tommr
tu poznámku, že Světlana hrála mnohem líp, než je její momentální postavení v žebříčku moc nechápu. To Caro čekala, že Kuznetsovová úplně zapomněla hrát tenis? Přece jí muselo bejt jasný, že je tak dole jen proto, že dlouho pauzírovala se zraněním ... :)
Jinak se zdá, že Caro a Petra toho mají poměrně dost společnýho. Oběma se přestalo dařit, soupeřky už je mají dokonale přečtený a obě jsou to tvrdý palice a jedou si pořád po svým i když už začíná bejt jasný, že potřebujou nějakou zásadní změnu v přístupu k tréninku i zápasům ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak možná jsem se nevyjádřil úplně přesně. Caro dostala přímo dotaz a řekla, že Světlana je pořád skvělá hráčka a že půjde v žebříčku nahoru...
Ze stránek WTA: Wozniacki was asked whether Kuznetsova is playing better than her current ranking of No.85. "For sure - she's a top player and she'll definitely get her ranking up," Wozniacki said. "Svetlana's a good player - she's a great player. She's won big tournaments in the past so she knows what it takes."

Myslím, že co se týče Caro, všechno bylo řečeno v tom článku, na který jsem dával odkaz. Je pravda, že s Piotrem měla vždycky nejlepší výsledky (i loni) a ty experimenty s jinými trenéry se až tak moc nepovedly... Caro sice nemění trenéra, ale jak už jsem naznačil, v přípravě nějaké změny udělala. Má nové tréninkové partnery a soustředění na horách asi taky ještě nikdy neměla... Co se týče Petry, tak nejsem její fanoušek, a proto ji nechci moc hodnotit. Ani nevím, jak dlouho už je s Kotyzou a kdo ji trénoval před ním. Platí asi to samé jako u Caroline, že se svým momentálním trenérem dosáhla Petra největších úspěchů... Jestli by v obou případech pomohla nějaká změna? To je otázka, na kterou těžko dokážu odpovědět. Jestli ta změna přijde, tak uvidíme. Jenom bych dodal, že ne každá změna trenéra musí být nutně k lepšímu a příkladů takových změn je spousta...

VIS: Souhlasím. Jednou jsi dole, jednou nahoře, tak to zkrátka je. To ale trochu přeháním, protože holky jsou pořád v první desítce. Je ale fakt, že když ještě před rokem byly Caro a Petra na prvních dvou místech žebříčku, tak od nich každý čekal asi něco jiného. Ale to bylo loni, letos je letos... Máš pravdu, že AO nemusí být rozhodující, ale čím dřív ten dobrý výsledek přijde, tím to bude lepší. Navíc Caro právě na AO loni udělala svůj jasně nejlepší výsledek na grandslamech a tak nějak to byl jediný GS, který se jí celkem povedl... Takže doufám, že se jí povede i letos. :)
Reagovat
freeteepek
Caro se Světlanou bojovala. Ve druhým setu ji přejela. Ten výsledek je těsný. Petry předvedený výkon se dá přirovnat k dalšímu z řady kolapsů. Pro Petru ne tak úplně netypických, ale na hráčku top 10 málo vídaných. Snad jen Sam je v Austrálii vždycky bezradná, ale i ona prohrává až těsně, po boji:-(
Reagovat
tommr
v tý angličtině to zní úplně jinak než jak si to podal ty. To co říká Caro v originále je samozřejmě v pořádku ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se, příště budu přesnější. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist