Kvitová je v semifinále Australian Open! O finále se utká se Šarapovovou

25. 1. 2012, 03:36
Aktuality 50
AUSTRALIAN OPEN ženy - Petra Kvitová na druhém grandslamovém turnaji a poprvé na Australian Open postoupila do semifinále! Česká tenistka dnes vybojovala vítězství nad houževnatou Italku Erraniovou a v repríze loňského wimbledonského finále se s Šarapovovou utká o finále melbournské. Teoreticky to už může být i zápas o post světové jedničky.
Petra Kvitová

Petra Kvitová už počtvrté na letošním Australian Open nastoupila k úvodnímu zápasu v Rod Laver Areně a ani nyní neztratila set. Čtyřiadvacetiletá Italka Sara Erraniová, jež se v Melbourne dostala poprvé na grandslamovém turnaji za 3. kolo, ale českou favoritku v prvním vzájemném střetnutí trápila defenzivní hrou a donutila ji odehrát téměř dvouhodinové utkání.

Světová dvojka Kvitová hned vzala Erraniové podání, ale vzápětí po sérii chyb přišla o vlastní servis. Italka se výborně pohybovala, vracela míče s vyšší rotací i čopované a nutila hrát wimbledonskou vítězku Kvitovou delší výměny než v předchozích zápasech.

Česká hráčka využívala slabší servis Erraniové, 48. hráčky světa, útočila z returnu a vedla už 5-2. Po dalších chybách, v prvním setu jich udělala celkem 22, ale ztratila servis a vypadala frustrovaně. Nakonec úvodní dějství získala po 53 minutách 6-4.

Brejkem vstoupila Kvitová i do druhého setu, ale musela nadále bojovat především s vlastní trpělivostí a pestrou hrou Erraniové, která podle očekávání držela míč v kurtu a nikam se nehnala. Když Italka přidala i vítězné míče, četla podání Kvitové, rázem často chybující Češka ve druhé sadě prohrávala 1-4. "Říkala jsem si, že musím začít hrát uvolněněji a víc v kurtu, abych měla šanci," řekla Kvitová. 

Petra KvitováKe konci zápasu se nad stadionem rozjasnila obloha a paprsky slunce pozvedly i výkon Kvitové. Do své hry přidala více agresivity a ubrala na chybách a ziskem pěti gamů v řadě otočila vývoj druhého setu. Zápas Kvitová uzavřela po téměř dvou hodinách čistou hrou při svém podání.

"Nečekala jsem lehký zápas, protože Sara tady hrála výborně, což potvrdila. Bylo těžké zůstat koncentrovaná na každý míč a udržet taktiku. Jsem moc ráda, že jsem druhý set otočila," řekla jednadvacetiletá Kvitová na adresu soupeřky, která trpělivou hrou přiměla rodačku z Fulneku hned k 44 nevynuceným chybám.  24 z 36 winnerů Kvitová zahrála až během druhé sady.

Do semifinále Australian Open postoupila Kvitová poprvé v kariéře a napodobila Janu Novotnou, která v roce 1991 nakonec prohrála v Melbourne ve finále. Mezi nejlepší čtyřkou byla vítězka Turnaje mistryň dosud jen ve Wimbledonu, který loni vyhrála.

O finále (i post jedničky)  se Šarapovovou
Kvitová tak nadále zůstává ve hře o post světové jedničky. Tou se může stát i v případě, že už by v Melbourne nevyhrála ani zápas. A to za předpokladu, že titul obhájí Kim Clijstersová.

Česká tenistka má ale boj o ženský tenisový trůn ve svých rukách a už zítra - nejdříve od 5:00 hodin SEČ - se utká o postup do finále se čtyřiadvacetiletou Ruskou Marií Šarapovovou.  S tou sice prohrála první vzájemné utkání, loni ve finále Wimbledonu ji však porazila. Třetí souboj loni na podzim pak soupeřka v prvním setu kvůli zranění kotníku vzdala a na kurty se vrátila až právě v Melbourne.

"Kvitová si hodně věří a hraje momentálně výborně, nejlepší tenis. Ve Wimbledonu to bylo těžké a teď se na zápas těším," řekla Ruska k semifinále s Kvitovou.

Šarapovová v dnešním posledním čtvrtfinále dvouhry žen nezaváhala s krajankou Jekatěrinou Makarovovou. Přemožitelku Sereny Williamsové přetlačila agresivní hrou a zvítězila i ve třetím vzájemném střetnutí - v Austrálii 6-2 6-3.

První semifinále ve čtvrtek obstarají od 3:30 hodin SEČ Viktoria Azarenková s Kim Clijstersovou, a pokud by zvítězila Belgičanka, bude Kvitová proti Šarapovové hrát o post světové jedničky. Běloruska i Ruska potřebují k posunu do čela žebříčku turnaj vyhrát, teoreticky tak mohou svést ve finále přímý souboj nejen o titul, ale i o první místo. To by platilo i v případě finále Kvitová - Azarenková.

Kdo bude po Australian Open světovou jedničkou?

Semifinálové dvojice:
Azarenková (3-Běl.) - Clijstersová (11-Belg.) ... čtvrtek 26. ledna od 2:30 hodin SEČ
Kvitová (2-ČR) - Šarapovová (4-Rus.) ... čtvrtek 26. ledna cca od 4:30 hodin SEČ

Titul Petra Kvitová = světová jednička Petra Kvitová
Titul Viktoria Azarenková = světová jednička Viktoria Azarenková
Titul Maria Šarapovová = světová jednička Maria Šarapovová
Titul Kim Clijstersová = světová jednička Petra Kvitová


O světové jedničce tak může být rozhodnuto už ve čtvrtek, a to v případě, že do finále postoupí Kvitová a Clijstersová.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
středeční výsledky žen (25. 01. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (2-ČR) - Erraniová (It.) 6-4 6-4
Šarapovová (4-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

50
Přidat komentář
smazaný uživatel
Výborně Masho! :) Dneska jsem musel vstát hodně brzy, tak jsem se rozhodl vstát ještě dřív a podívat se na ten zápas. :D Masha předvedla moc pěkný a soustředěný výkon. Ekatěrina si vybrala asi trochu horší den než v předchozích třech zápasech, ale jednoduché to proti ní nebylo... Upřímně řečeno, už teď mám z výsledku Mashy obrovskou radost. Přiznám se, že v semifinále jsem po jejím zranění ani nedoufal. Ale Masha se připravila výborně. Holt už je to zkušená hráčka, pro některé novináře veteránka. :D Přitom je pořád mladá a krásná. :)
Semifinále s Petrou bude tvrdý oříšek a to samé platí pro Viku proti Kim. Silnější soupeřky v tuhle chvíli asi neexistujou... Ale já doufám, že vyjde ta poslední možnost ankety. :)
Reagovat
relax1
Monty, monty, Ty jsi se do toho pěkně zamontoval. Co jsi tím chtěl vlastně říct? Vlastně Ty víš.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím naprosto přesně, co jsem chtěl říct a taky jsem to řekl. :D Poslední možnost ankety jsem samozřejmě nemyslel tu s nejmenším počtem hlasů, ale tu úplně dole... Zkrátka a dobře: Masha - Vika :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem behem dne nagugloval a zkracene shledl vsechny jeji zapasy letos na AO a cele jsem si to tak nejak sesumiroval a rek bych, ze pres to postaveni na zebricku to byla nejtezsi souperka, co tu Petra mela. Kdyz si vezmu tu radu, tak Dusevinova, Suarrez, Kirilenko a Invanovic nehrali nic moc, kdezto tadle prtava turbomys me docela prekvapila. Cekal jsem, ze bude celou dobu cucet na zakladni care, ale byla pomerne aktivni a bojovala, nektere jeji winnery byly excelentni, az mi ji vlastne bylo lito, z 1:4 na 6:4 a domu.... Mimochodem, na youtube je zaznam Errani: Serena, kde Serene vzala jeden set, pak to ale projela. No, ale to je minulost, takze zejtra snad uvidime Petru tak, jak ji zname v tom nejlepsim rozpolozeni.
Reagovat
Nancy_z
Nevíte někdo, jak je to s tím časem? V článku je první semi od 3:30 a dole v tabulce už od 2:30....
Reagovat
smazaný uživatel
Správně je 3:30, viz oficiální stránky:)
Reagovat
smazaný uživatel
..těžkej,ale vyhranej zápas,každej by chtěl jen tu precizní hru,ale takhle to v tenisu přeci nechodí :)gratulu Peťule a hurá na tu modelku uřvanou....
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si na to uz nejak zvykl..opravdu tak krasne se vyhazovat umi jen Petra. Proste holka ma styl:)
Reagovat
Fandina
Vyhazování vždy vadí víc u toho komu fandíš ...... jinak to umí kdekdo
Reagovat
smazaný uživatel
Utocny tenis, nebo i styl servis volej atd. nese vzdy riziko nevynucenych nebo vyhazovani.
Pokud se hrac vyhazuje a hraje od zakladni na jistotu, tak pro mne osobne to bude vzdy rozdil.
Reagovat
Fandina
v rozporu .......... úsměv
Reagovat
gigin
ježíš, to je dřina !!! :-o
Reagovat
tito
Běháte, běháte ale teď už můžeš být v klidu:-).
Reagovat
gigin
je to doma !! 3 set byl luxusní. Dílo dokonáno, nyní - děj se vůle boží :-)
Reagovat
tito
Gratulace!! Tak a teď schválně jestli se potkáme ve finále!!! :-)))
Reagovat
gigin
vo tom ani potom !! Kdo jiný?? Neztrácej soudnost a rozum :?-D
Reagovat
gigin
děkuji ti, samozřejmě.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsem si rikal v noci, ze se kouknu na Petru jak si poradi ze Sarou s nadeji, ze se nevypinka sama. Nasel jsem si cesky komentovany ES na streamu. Zalezl jsem pod duchnu, a sledoval ty fleky na noutbůku - jak rikava legenda tenisovych diskuzi a klasik Broz.
Byl stav neco jako 4:2 pro Petru v prvnim..., bylo videt, ze ji styl souperky dela problemy, dalo se to poznat i na tech flecich, hlavne jeden, ten vetsi flek se mene pohyboval nez ten druhy, ktery vydaval jeste divne zvuky. Prisla na mne unava. Jsem uplne odpadl.

Pak jsem se probudil, uz svetlo... koukam a hraje Petra a Sara...si rikam ty blaho, toz maraton, ale stav 5:2 pro Petru v 1.sete. Tak jsem si rikal, ze jsem se asi uz z toho AO a tech nocovek pekne zcvokl. Hned na to slysim komentar "Eh, eto takyj padarok Kvitovej" :D :D a 5:3, Petra neudrzela servis :D Vic probuzeny jsem pochopil, ze uz leti zaznam, komentovany rusky...:) Koukl jsem na vysledek, a byl jsem spokojeny, ze se Petra nevypinkala. Kdyby to bylo rok zpatky, ani bych nekoukal na vysledek, a rekl bych si, ze Sare dala nejen gem padarok, ale i match padarok:) Dycynky to byla hodna holka, slabsim hrackam dava a silnejsim bere:)
... takze, co se tyce mne, jsem uplne spokojen:D, Petra hraje semi. - je jedno jak hrala s Italkou. Zitra ji ceka uplne jina souperka, ktera Petre jinak sedi. Bude to urcite skvely souboj. Verim samozrejme Petre.

Pro nerustinare > padarok = darek:)
Reagovat
a.magerova
Eto prosto naša děvočka :-))
Taky ráda poslouchám ty ruské komentáře, jo máš-li rád ruštinu, úžasný film je Ironie osudu (sice asi 30 let starý, ale furt vynikající).
Reagovat
relax1
Hezky Ty vlku! Měl jsi se dodívat v tom ruském komemtáři, alespoň by jsi si udělal opáčko z ruštiny :-))))))))).
Reagovat
gigin
těpjér moj málčik uporno rabotájet :-D
Reagovat
smazaný uživatel
no tak já si ty fleky Vlku pustil na telce:-) řekl jsem si, že si na ty tři, čtyři hodky před zápasem nebudu lehat a ukázalo se to jako velká chyba, plus samozřejmě výkon Petry v prvním setu mě přesvědčil o tom, že postel a modlitby budou lepší než sledování druhého dějství:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dekuji za tip:) Neznam, zkusim najit, kouknu.
Jinak libi se mi vsechny slovanske jazyky:)
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda jsem z te generace, ktera se musela ucit rusky:)
Ja bych si spis mel dat opacko z cestiny, uz ji dlouho nepouzivam aktivne:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kto znajet, to umeejet, kto nie umeejet ten glazeť :D
Reagovat
gigin
já nevím co je glazeť :-)
Reagovat
relax1
Tak to jsme na tom asi tak stejně, ale v mém případku už bych to neřešil, už to nebudu znásilňovat.
Reagovat
smazaný uživatel
ahoj muzes mi prosim rict, kde jsi nasel ten link na streamu od Eurosportu komentovaný česky? díky moc
Reagovat
Pe3k
Gratulace. Sen o pozici nejlepší hráčky světa je již velmi blízko :)
Reagovat
smazaný uživatel
První set odehrála Petra slušně, ve druhém až do stavu 1:4 se trápila,nešlo jí podání, ale je třeba taky pochválit její soupeřku,která hrála opravdu výborně! Od stavu 1:4 ale došlo ke změně. Ale nebylo to tentokráte tím,že by snad Sára začala hrát hůře,jako v utkání Berdycha s Nadalem,kdy Berdych za stavu 2:0 ve třetím setu, začal hrát jako osel a sám posadil Rafu do sedla. Tady došlo k tomu, že Petra najednou začala hrát ještě o třídu lépe, dokázala ze sebe dostat to nejlepší a na hru Sáry našla zbran'. Znovu tak dokázala, že je velká hráčka a její postup do SF AO, kde se utká s Mášou,je zasloužený.
Reagovat
relax1
Rád se bavím těmito "odbornými" rozbory Tvé hry. Je z nich patrno, že všichni tito rádoby odborníci to už hráli resp. hrají minimálně na Tvé úrovni. Jsi zkrátka bojovnice k pohledání a i to zdobí Tvoji hru! A jak již to zde bylo několik-krát napsáno:"Tebe může porazit jenom Petra Kvitová, anebo astma!" Péťo smekám!
Reagovat
mac.hall
Neříká se mi to snadno , ale ze hry Petry jsem na AO zatím spíše zklamaný. To , co předváděla se Sárou bylo místama zoufalství. Statistika jejích nevynucených chyb je myslím všeříkající. Během prvních 3-4 gamů jich nakupila cca 25 z čehož vychází hrozivý průměr. Opět kazila spoustu bezproblémových míčů a Sáru tak držela ve hře.Ta ukázala , že není žádný outsider. Fantasticky se pohybovala a stačilo jí hrát míče do kurtu Petry. V prvním setu většinu vyhraných bodů získala chybami Petry. ve druhém pak ukázala , že umí i účinně zaútočit. Nakonec Petra zápas vysloveně vybojovala ale semi s Šarapkou bude její konečná. Tedy , pokud zásadně nesníží počet těch nešťastných nevynucených chyb.S takovýmhe tenisem by ji Maria slupla jako malinu.Celkové vítězství pak už vůbec nevidím. Kdyby se jí zázrakem podařilo přejít přes Mariu , moc šancíve finále nebude mít na Viky , ta myslím v pohodě zdolá Kim ,
Reagovat
smazaný uživatel
A to sis ještě nevšimnul, že tak Peťa hraje jen proti slabým soupeřkám?
Reagovat
smazaný uživatel
Ano místama to bylo zoufalství, ale i přesto ji dokázala porazit a postoupit. Petra již několikrát dokázala že čím důležitější zápas a čím lepší soupěřka tak tím líp hraje, takže věřím že i po boji postoupí do finále.
A věta "Sara se fantasticky pohybovala a stačilo jí hrát míče do kurtu Petry" je trochu mimo mísu, jelikož prohrála:))
Reagovat
mac.hall
Bylo to myšleno tak , a taky jsem to napsal , že Sára získávala většinu bodů chybami Petry. Tedy zejména v prvním setu. Ve druhém pak přidala i několik pěkných vítězných úderů a ukázala , že i v útočné fázi má , co nabídnout. To , že Petra vyhrála , na věci nic nemění.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty seš taky dobrej komik. Mezera u čárky se zcela určitě nedělá z obou stran! Se neumíš podívat do nějaké knihy nebo třeba na libovolný článek tohoto webu?
Reagovat
smazaný uživatel
A jéje pan M(a)g(o)r Brož tu dlohou chyběl:)
Reagovat
smazaný uživatel
Po dnesnich zapasech:)

1 Kvitova, Petra CZE 7690
2 Azarenka, Victoria BLR 7485
3 Wozniacki, Caroline DEN 7085
4 Sharapova, Maria RUS 7060
5 Stosur, Samantha AUS 5485
6 Radwanska, Agnieszka POL 5330
7 Bartoli, Marion FRA 4770
8 Zvonareva, Vera RUS 4695
9 Li, Na CHN 4450
10 Petkovic, Andrea GER 4000

Karolina bude asi zitra fandit Petre:)
Reagovat
Heather_Fedex
ale proti masi to nebude snadne, ta hraje jak z partesu...
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Petře, že to zvládla a urvala vítězství! Zápas ke koukání moc nebyl, hlavně konec 1. a v podstatě skoro celá 2. sada. Petra vypadala celý zápas dost frustrovaně, ale bylo asi pro ni těžké se vyrovnat s tím, že je jasná favoritka. Věřím, že zápas s Mášou, jako jednou z favoritek, bude pro Petru lehčí hlavně po té psychické stránce a bude hrát uvolněněji, prostě tak, jak ji známe :-)

Jenom jedna poznámka: Sara mě neskutečně vytáčela, jak poskakovala a hlavně hlasitě "škrundala" nohama při servisu Petry! Mě to teda vytáčelo totálně a zajímalo by mě, jestli to Petře nějak vadilo. Docela bych to i hodnotil jako nesportovní chování a schválně se zkusím podívat na jiné zápasy Sary, jestli to tak dělá pravidelně. Co si o tom myslíte?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to "škrundaní" jsem neslyšel, pač jsem musel mít staženej zvuk, ale říkal jsem si, že je to druhá hopsalka. Jestli přitom dělala nějaké zvuky, tak to asi sportovní moc není, ale dobře, že to Petra neřešila, bo by jí to asi bylo stejně na prd.
Reagovat
smazaný uživatel
A Marfušino nechutný řvaní není nesportovní chování?
Reagovat
smazaný uživatel
Šarapka to přehání s tím řvaním, tenhle level co předvádí na AO je už za hranicí! Doufám, že jí Petra ukáže!
Reagovat
smazaný uživatel
To řvaní je jiné téma a taky mně vadí.. Mimochodem Sara taky nebyla nejtišší.. Ale strašně mně vadilo, jak přitom svým rychlým hopsání při čekání na příjem servisu od Petry škrundala těma nohama.. Tohle by mi asi fakt vadilo, protože je to podobný, jako kdyby někdo vykřikoval během servisu..
Reagovat
anajka
Blahoželám Petre a verím v celkové víťazstvo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v tom rozhovoru na tiskovce Petra hned u druhe otazky rekla, to co z jeji hry bylo zcela evidentni. Vedela, ze kazdy ocekaval, ze to bude snadnej zapas a proto byla nervozni. Ja myslim, ze jeste tak rok a bude to pryc. Takze velke gratulace a jelikoz ted budou vsichni sazet na vitezstvi Mashi, mohla by na tom byt Petra psychicky dobre a hrat to svoje.
Reagovat
Fandina
...... vyhraje
Reagovat
smazaný uživatel
tak to dokazala, zase ukazala, ze je to sampionka, este loni by takovej zapsa projela, ale na Mashu musis holka zabrat
Reagovat
smazaný uživatel
Zase to holka všechno otočila k dobrému a urvala.
A Péťo, jedem dál !!! Gratulace!!
Reagovat
gambon
tak tedko to bude první kvalitní soupeřka, tedko se ukáže. Máša měla taky výpadek se Sabine, uvidíme :) Peto držim palce
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist