Kvitová: Letos to mám nahoru dolu. Snad mě Tokio nakopne stejně jako Rio

25. 7. 2021, 12:53
Aktuality 8
Pět let uteklo Petře Kvitové jako voda a dnes začala svoji čtvrtou a nejspíše poslední pouť olympijským pavoukem. A letošní turnaj pod pěti kruhy v Tokiu může mít stejný efekt jako ten v Riu de Janeiro, kde v roce 2016 získala ve dvouhře bronzovou medaili a dala zapomenout na předchozí nevalnou část sezony.
Profily hráčů
P. Kvitová (© Český olympijský tým)

Jednatřicetileté Kvitové se v letošní sezoně nedaří na grandslamech a sama označuje sezonu výrokem "nahoru dolů". Vyhrála sice turnaj v Dauhá, ale na Roland Garros si zranila kotník a před cestou na olympiádu prohrála ve Wimbledonu a poté v Praze v prvním kole.

Proto pro ni byl vítězný vstup do olympijské soutěže v Ariake Areně nad Italkou Jasmine Paoliniovou úlevou. "Docela dost. Celá sezona byla trošku těžká, ne úplně šťastná. Občas byla i smůla. Jsem ráda, že tady začínám trochu jinak. A to se počítá," usmála se Kvitová.

Do Brazílie odjížděla v létě 2016 na olympiádu po ještě horším vývoji sezony. V Riu přesto díky bojovnosti vydřela bronz. Na konci roku se pak rozjela, vyhrála dva turnaje WTA a jednou hrála finále. Nyní by se mohla chytit podobně, protože při reprezentační akcích je ze sebe schopná dostat vždy ještě něco navíc."Hrát na olympiádě pro Česko je úplně něco jiného. Je to jiná motivace, jiný drive a já věřím, že mi tenhle turnaj může i pomoct do další sezony," kývla.

Její touha se dala vyčíst z jejího zanícení proti Paoliniové. Především měla radost, že hraje na olympiádě. "Musím říct, že to uteklo jako voda. Mezi Riem a Tokiem se stala spousta věcí a já jsem ráda, že mohu zažít další olympiádu. Možná i naposledy. Je to moje čtvrtá olympiáda, každá byla trochu jiná a jsem vážně ráda, že tady hraju a mohu reprezentovat," pronesla.

Další podobnost s Riem je počasí. Brazílii i Japonsko v době her v spojuje vedro, v Tokiu je navíc vysoká vlhkost vzduchu. "Byla docela prádelna," popotáhla si na sobě v mixzóně propocené tílko. A to měla štěstí, že díky dlouhým zápasům před ní hrála už ve stínu. Spalující slunce ji teprve asi čeká. "Nic s tím neudělám. Případně to bude věc navíc, s níž budu bojovat."

Na olympiádě startovala v Pekingu 2008, Londýně 20012 a v Riu, ale Tokio je úplně jiné. "Bohužel," řekla Kvitová. Kvůli koronaviru hry provázejí přísná bezpečnostní pravidla a hraje se bez diváků. "Je to jiné nejen z pohledu roušek, ale i dalších restrikcí. Denně chodíme na testy, jídlo nabíráme v plastových rukavicích. Je to prostě jinačí. I tak máme skvělou partu."

Po stresu z týdne před začátkem her, kdy bylo šest pozitivních členů české výpravy, se podle Kvitové nálada zlepšuje. Třeba i díky tomu, že jsou ve vesnici basketbalisté. "Což pozvedlo celou atmosféru v baráku po všem, co jsme si prošli v začátku. Doufám, že se všechno uklidní a budeme řešit hlavně úspěchy, které máme," věří dvojnásobná vítězka Wimbledonu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
bIbec
Vždycky, když Kvítí mluví o "nakopávání", tak je to špatný znamení.smile
Reagovat
Petr_Fisk
Potřebovala nějakou změnu počasí, ochlazení.
Takhle to byla jen otázka času, kdy ji to semele.
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile hurá do toho FIÁLE!!
Reagovat
blixa
Do "syna" ???? Ty umíš maďarsky ? smile
Reagovat
Petr_Fisk
Šetří přírodu, tak píše míň písmen.
Reagovat
blixa
Tak ono těžko říct, jak to myslel. Třeba že Petra spojí příjemné s užitečným a pořídí si nějakého exotického sviště ... smile
Reagovat
com
nerekl bych zrovna exotickyho.. ale malej Vaněk je pravdepodobnejsi smile
Reagovat
lvicek
Vaňka na olympiádě těžko užene.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist