Kvitová nechce Vinciovou podcenit. Hlaváčková přejela provokatérku Rodionovovou

23. 6. 2011, 08:07
Aktuality 4
Tři postupy a dvě vyřazení. Taková včera byla bilance českých tenistek ve druhém, nebo ještě i prvním kole Wimbledonu. Suverénně si zatím počíná Petra Kvitová, jež ale nechce duel o postup do osmifinále proti Italce Vinciové podcenit. Úspěšný vstup do turnaje má za sebou Andrea Hlaváčková, jež nedala šanci známé provokatérce Anastasii Rodionovové.
Petra Kvitová

Kvitová: Vinciovou nesmím podcenit
Česká tenisová jednička Petra Kvitová porazila ve druhém kole Wimbledonu domácí hráčku Anne Keothavongovou s jasným skóre 6-2 6-1, ale po utkání upozornila, že se především v úvodu nejednalo o jednoduchý zápas. Nadcházející duel s Italkou Robertou Vinciovou, která Kvitovou čeká ve třetím kole, nebude podle ní procházkou růžovým sadem. 

"Nebyl to jednoduchý zápas, první dvě hry jsme se hrozně tahaly. To byly klíčové hry zápasu," řekla Kvitová. "Ze začátku jsem byla nervózní, pak to ze mě spadlo a dobře jsem servírovala. To bylo důležité."

Petra Kvitová"Domácí publikum samozřejmě fandilo jí. Ale slyšela jsem tam pár Čechů, což je vždycky pěkný. Ale nějak jsem to nevnímala. Na Fedcupu je to o dost horší," prohlásila.

Včerejší program byl ve Wimbledonu o dvě a půl hodiny odložen kvůli dešti. "My máme výhodu, že domek, kde bydlíme, je kousek odtud. S kondičním trenérem jsme byli tam a (trenér) David (Kotyza) mi posílal zprávy. Když nastoupil Tomáš Berdych, tak jsme teprve přijeli sem na tenis. Takže čekání nebylo nic hroznýho," uvedla Kvitová, která hrála svůj zápas na stejném kurtu jako Berdych. 

Před Wimbledonem absolvovala turnaj v Eastbourne, kde hrála v sobotu v jeden den semifinále i finále. Ale únava z předchozí soutěže už je podle ní pryč. "Určitě už je to lepší. Už se cítím dobře, naštěstí. Zdravotně je všechno v pořádku," prohlásila.

Ve třetím kole Kvitová poprvé narazí na nasazenou hráčku, turnajovou devětadvacítku Vinciovou, s níž se dosud neutkala. Vinciová letos vyhrála turnaj v Hertogenboschi a v zádech má už sedm vyhraných zápasů v řadě.

"Je to těžký los, to je jasný. Nesmí se to podcenit," prohlásila Kvitová, která obhajuje ve Wimbledonu loňské semifinále. "Vinciová hraje moc dobře na trávě, bude to podobné jako s Alexou Glatchovou v úterý, jen se bude asi lépe hýbat. Uvidíme. Hraje čop, liftovaný forhend, má dobrý servis. Nebude to žádná procházka růžovým sadem," dodala.

Hlaváčková: Rodionovová je nepříjemná holka
Andrea Hlaváčková byla po postupu do druhého kola Wimbledonu ráda, že se nenechala vyvést z míry jednáním své první soupeřky Anastasie Rodionovové z Austrálie, jež je právě pro své chování mezi hráčkami velmi neoblíbenou. Přesvědčivě ji porazila 6-1 6-2 a po zápase zdůraznila, že jí sebevědomí dodalo i květnové vítězství ve čtyřhře na French Open v Paříži. 

Andrea Hlaváčková"Hrála jsem moc dobře, tráva je můj oblíbený povrch a potvrdilo se to. Nedovolila jsem soupeřce, aby mě rozhodila psychicky, a nedovolila jsem jí dostat se do rytmu. Dobře jsem servírovala, hrála zezadu, returnovala... Myslím, že jsem udělala asi čtyři chyby za zápas," uvedla česká hráčka.

Rodionovová je podle ní kvalitní soupeřka. "Věděla jsem, že tu loni uhrála tři kola a je dobrá travařka. Takže jsem z ní měla respekt," dodala.

Ruská tenistka je ale známá i tím, že se snaží "rozhodit" své soupeřky i rozhodčí. "U ní je to dost časté. Už od rozehrávky má problémy se vším. Má problémy s mokrými míči, má problémy s tím, co řekne rozhodčí, pořád přerušuje hru. Ona tohle všechno dělá, aby se jí rozhodčí báli nebo aby mě rozhodila z rytmu, což je tady na trávě jednoduchý. Ale já jsem si šla za svým a nevšímala jsem si jí," prohlásila Hlaváčková, která v minulosti s Rodionovovou jednou prohrála.

Související článek:

Češky ve Wimbledonu: Tři postoupily, dvě končí s 'kanárem'

"Tehdy se chovala špatně, dnes se chovala špatně. Myslím, že jsem mimo kurt jedna z mála, která se s ní vždy pozdraví, ale rozhodně to neznamená, že to je moje kamarádka. Já ji nemám ráda, je to nepříjemná holka. Mimo kurt, na kurtě. Nerozumím tomu, co se jí honí hlavou," řekla česká tenistka.

Měla hrát původně v úterý, ale kvůli pondělnímu dešti a posunu v programu hrála až dnes. "V úterý jsem byla poslední na programu, takže jsem nepočítala s tím, že budu hrát. Byla jsem ráda, že mě zrušili, protože nerada hraju pozdě večer. Dnes už mi čekání nevadilo," uvedla v souvislosti s tím, že kvůli dešti byl její zápas odložen o dvě a půl hodiny.

Ve druhém kole nastoupí proti Australance slovenského původu Jarmile Gajdošové. "Jarku znám moc dobře, hrály jsme spolu v juniorech sezonu a půl debly, jsme celkem kamarádky," řekla Hlaváčková. "Na trávě má silný zbraně, hraje rychlý tenis. Je nasazená a já nemám co ztratit. Moc se na to těším," prohlásila Hlaváčková, která v květnu vyhrála s krajankou Lucií Hradeckou čtyřhru na Roland Garros.

"Úspěch v Paříži mi dodal to sebevědomí. Otevřelo mi to oči a ukázalo, že patřím mezi ty nejlepší hráčky na světě. Nemyslím deset nebo dvacet, ale těch 50 nebo 70 nejlepších," řekla. "Tenis jsem si užívala a byla to velká zábava. Ani peníze za výhru nebyly špatný."

Cetkovská: Je to pro mě satisfakce
Petra Cetkovská po více než třech letech oslavila vítězství na grandslamovém turnaji. V prvním kole Wimbledonu dnes porazila Němku Kristinu Barroisovu 6-2 5-7 6-2 a při své třetí účasti na tamních travnatých dvorcích postoupila poprvé do druhého kola. Výsledek pro ni znamená satisfakci po nezdarech z minulých let. 

Petra Cetkovská"Mám z toho strašnou radost," řekla Cetkovská. "Je to pro mě cenné vítězství. Nebyla jsem favoritkou. Je to dobrá hráčka, která je delší dobu ve stovce nejlepších," prohlásila šestadvacetiletá tenistka.

"V prvním setu jsem hrála přesně, co jsem měla. Ve druhém začala (Barroisová) líp servírovat, trochu změnila taktiku. Ve třetím setu jsem znovu začala hrát, co jsem potřebovala," vrátila se Cetkovská k průběhu zápasu.

"Je to po delší době úspěch. Naposledy jsem vyhrála v hlavní soutěži grand slamu v Paříži v roce 2008," připomněla svůj dosud nejúspěšnější grandslamový turnaj, na kterém tehdy došla do čtvrtého kola. Od té doby na turnajích "velké čtyřky" vypadla pětkrát v prvním kole, počínaje US Open 2009 na nich vůbec nestartovala. "Je to určitě satisfakce. Už jen to být ve stovce a být na grand slamu je skvělý," řekla.

"Kariéra je houpačka, je to nahoru a dolů. A vyhrát kolo na grand slamu po těch letech a po spoustě trápení je skvělý. Mám z toho strašně velkou radost," řekla.

Cetkovská se "dávala do psychické pohody po rozchodu s trenérem, přítelem". "Rok, rok a půl trvalo, než jsem to úplně strávila a začala zase hrát v pohodě," uvedla. "Je to postupný proces, to se nedá otočit jedním zápasem. Když je člověk v padesátce, tak mu může pomoci jeden zápas. Ale já jsem spadla na 260. místo. Odtamtud jeden zápas nestačí," řekla rodačka z Prostějova, která žije v Paříži.

Má zde od loňského února nového trenéra Stéphana Charreta. "Hodně mi pomohl. Možná víc než o tenis šlo o to, abych se dostala do pohody," dodala.

Ve druhém kole ve Wimbledonu nastoupí proti třinácté nasazené Polce Agnieszce Radwaňské. "Nic moc. Agnieszka hraje na všech površích skvěle. Ale naděje umírá poslední. Chtěla bych alespoň uhrát dobrý zápas," prohlásila Cetkovská.

Ondrášková: Zase mě zradila zraněná noha
Výkon Zuzany Ondráškové, která včera vypadla v prvním kole Wimbledonu s Číňankou Jie Zheng, ovlivnilo zranění levé nohy. Obnovilo se jí na konci prvního setu, v tom druhém pak už nezískala ani game a prohrála se semifinalistkou turnaje z roku 2008 5-7 0-6. 

Zuzana Ondrášková "Chtěla jsem to dohrát, ale už tam nebyla šance. Už jsem se nemohla pořádně pohybovat," řekla. "Dokud jsem byla v pořádku, tak za toho stavu 5-6 jsem byla se hrou docela spokojená. Nebylo to vůbec špatný. Ale když se nemůžete hýbat naplno, tak to nemá smysl," řekla posmutnělá Ondrášková, jež ani na šestý pokus neprošla přes první kolo Wimbledonu. 

"Jsem z toho strašně přepadlá, protože tohle mě trápí už dlouho. Potýkám se s tím celou sezonu. Budu to muset řešit," dodala jednatřicetiletá Ondrášková, která kvůli stejnému zranění odstoupila začátkem června na turnaji v Přerově.

Benešová: Nevím, jak na trávě hrát
Iveta Benešová se ani při desáté účasti ve Wimbledonu nedostala do 3. kola. Prohrála se čtvrtou nasazenou Běloruskou Azarenkovou hladce 0-6 3-6. 

"Nevím, jak mám na trávě hrát. S ní to bylo těžký. Žene to od začátku a než jsem se rozkoukala, bylo po setu. Ve druhém jsem měla šance, ale bohužel," uvedla Benešová.

Na rozdíl od jiných tenistek jí nevadilo hlasité hekání, jímž svou hru Azarenková provází. "Já jsem to nevnímala. Podle mě to ale vadí hlavně lidem, co hrají na okolních kurtech. Když se někdo vedle připravuje na servis a ona hekne, tak je to asi víc nepříjemný. Ale když hraju proti ní, tak vidím, kdy hekne, a jsem na to připravená," řekla. "Vadí mi to víc, když vedle ní na jiném kurtu trénuju."

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zkusme opět naší oblíbenou kratochvíli, a sice "věštění z kávové sedliny". :-)

Na Li vs. Sabine Lisicki -- nepřekvapilo by mě, kdyby Sabine zvítězila, ale za pravděpodobnější považuji, že se bude opakovat podobný scenář jako na RG v zápase se Zvonarevou -- tj. bude to boj, ale Na Li to nakonec těsně zvládne. Ale bude mít plné ruce práce.

Strýcová vs. Schiavone -- Báře samozřejmě přeji, aby vyhrála, ale moc tomu nevěřím. Doufám ale, že urve aspoň aspoň jeden set. Optimisticky očekávám "přinejhorším" relativně těsný výsledek, typu 6:7, 4:6.

Soderling vs. Hewitt 3:1 na sety

Anderson vs. Djokovic 0:3 (i když 1 či 2 sety bymohly být dost těsné)

Hehe, a zariskuji a zkusím tipnout, že Harrison porazí Ferrera 3:1. :-) Ale nevsadil bych na to asi ani stovku. :-))

Doufám, že Cetkovská nedostane moc velkej náklep od radwanské ...
Reagovat
smazaný uživatel
Lucie vs. Klára 2:1 )bude-li hrát Klára aspoň trochu pořádně) nebo 2:0 (bude-li hrát jako v posledních dvou měsísích)

Dimitrov vs. Tsonga 1:3 (optimisticky pro Dimitrova)

Robson vs. Šarapka 0:2 -- 2:6, 4:6 nebo tak nějak podobně?

Simona Halep vs. Serena 0:2 -- 1:6, 3:6 ?

Wozniacká vs. Razzano -- řekl bych, že to tentokrát bude jednoznačná záležitost pro Wozz.

Baltacha vs. Shuai Peng -- Baltacha se bude snažit, seč to půjde, jeden set by mohl být velmi těsný, ale stejně 0:2

Kat. Bondarenko vs. Errani -- hmmm, 1:2 nebo 0:2

Ana Ivanovic[18] vs. Eleni Daniilidou(GRE) -- hmm, může Eleni vyhrát? Rád bych se mýlil, ale řekl bych, že ne. :(

Tursunov vs. Melzer [11] 3:1 nebo 3:2

Dominika Cibulkova[24] vs. Polona Hercog(SLO) 2:0 nebo 2:1

Maria Kirilenko(RUS)[26] vs. Tamarine Tanasugarn(THA) -- dočkáme se překvapení? 1:2

Alexandra Dulgheru(ROU) vs. Svetlana Kuznetsova(RUS)[12] -- Sveta to opět urve po boji 1:2?

To jsem teda náramně zvědav, kolik z těchto tipů aspoň přibližně vyjde. :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim si ze v suboji Baltacha Peng vyhra Baltacha. Ma teraz vybornu sezonu na trave a straca velmi malo lopticiek po svojom podani. Peng ma tento rok na trave moc nepresvedcila. Jedina vyhra, ktora mozno za nieco hovori je nad Flipkens, ale urcite vies, ze ta sa dokaze porazit sama. Ja by som dal 2:1 pre Baltachu :).
Reagovat
smazaný uživatel
Je to možný, i kyž mě přijde, že Baltacha prakticky nemám žádnou významnější zbraň kromě bojvnosti. I když je fakt, že poslední její zápas, který jsem viděl, byl proti Petře na Sparta Prague Open.

Řekl bych, že baltacha je zrhuba hráčka stejnékvality (a ne moc odlišného herního stylu) jako Heather Watson -- a to Shuai Peng v Birminghami porazila 7:6(1), 6:1. Ale je možné, že Baltachu hrubě podceňuju.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist