Kvitová nezaváhala a zajistila v United Cupu vítězství nad Německem. Češi i tak končí ve skupině

1. 1. 2023, 01:59
Aktuality 5
UNITED CUP - Čeští tenisté ve skupinové fázi nového United Cupu porazili Německo už po třech zápasech. Po skvělé sobotě, během níž bodovali Jiří Lehečka a Marie Bouzková, rozhodla v neděli o vítězství hned Petra Kvitová. Týmová jednička si poradila s Laurou Siegemundovou a potvrdila roli jasné favoritky. Češi ale ani tak do "městského" finále nepostoupí, Dalibor Svrčina totiž nepřekvapil a Bouzková s Lehečkou prohráli mix.
Petra Kvitová (© AFP)

Čeští tenisté rozehráli utkání s Německem v sobotu a Petra Kvitová šla po senzačním skalpu Jiřího Lehečky a "povinném" vítězství Marie Bouzkové do dnešního zápasu za mnohem příznivějšího skóre než proti USA. V něm narazila na Lauru Siegemundovou a hned ona mohla zajistit první výhru českého týmu v rámci premiérového ročníku United Cupu.

A to se týmové jedničce povedlo, Němku v Ken Rosewall Areně v Sydney přehrála 6-4 6-2 a zvládla s ní i třetí vzájemný duel bez ztráty setu. Dvaatřicetiletá Češka, která sezonu odstartovala cenným skalpem světové trojky Jessicy Pegulaové, se ovšem na vítězství nadřela mnohem více, než napovídá skóre.

Obě sady trvaly bezmála hodinu, v každé z nich jednou zaváhala na podání, v souboji s bývalou světovou sedmadvacítkou spáchala celkem deset dvojchyb a čelila 11 brejkbolům. Soupeřce sebrala podání pětkrát a největší komplikace řešila ve druhé polovině úvodního dějství. Tehdy jí hrozilo, že se po náskoku brejku sama dostane do situace, kdy bude muset dohánět nepříznivé skóre.

Češi i tak potřebovali výhru minimálně poměrem 4-1, aby měli šanci postoupit do "městského" finále. Další dva zápasy však patřily Němcům. Za zraněného Tomáše Macháče nastoupil Dalibor Svrčina a svůj druhý kariérní skalp Top 100 neslavil.

Dvacetiletý Čech dokázal vzdorovat favorizovanému Oscarovi Ottemu pouze v úvodním dějství, v němž dokonce vedl o dva brejky a ještě jednou o brejk. Náskok ale pokaždé i kvůli slabému servisu ztratil a ve zkrácené hře získal pouze jeden bod. Ve druhé sadě už dokázal 76. muži pořadí sebrat jen dva gamy, navíc si pár fiftýnů před koncem s největší pravděpodobností natáhl pravý hýžďový či stehenní sval.

Naděje na postup definitivně zhasla ve smíšené čtyřhře. Marie Bouzková s Jiřím Lehečkou, kteří v této disciplíně neuspěli ani o dva dny dříve proti Spojeným státům, sice ve druhém setu předvedli skvělý obrat z 2-5 na 6-5, nicméně se Siegemundovou a Alexanderem Zverevem nakonec prohráli 4-6 6-7(1). O vítězi skupiny C se tak rozhodne v souboji Německa s USA, Američanům stačí dvě výhry.

"Městská" finále se uskuteční také v Brisbane a Perthu. Do bojů o celkový triumf postoupí jejich vítězové a jeden poražený celek s nejlepším výsledkem ze skupiny.

Prvním finalistou v Sydney se stal Britové, kterí si po domácí Austrálii poradili nečekaně i se Španěly. Základ k vítězství položili už včera Cameron Norrie po skalpu Rafaela Nadala a Katie Swanová, vítězný třetí bod dnes získal Albert Ramos.

V Brisbane dojde na přímý souboj o 'městské' finále mezi Švýcarskem a Polskem, které se opírá o Igu Šwiatekovou a Huberta Hurkacze. Favoritem na druhé místo ve finále jsou Italové, v nadcházejících dvou dnech ale potřebují porazit Nory s Casperem Ruudem.

V Perthu se o finalistech rozhodne v soubojích Řeků s Belgičany a Francouzů s Chorvaty.

• UNITED CUP •
Austrálie, tv. povrch, 15.000.000 dolarů
sobotní a nedělní výsledky (31. 12. 2022 - 1. 1. 2023)
Skupina C (Sydney)
Česko - Německo | 3-2
Lehečka - Zverev 6-4 6-2
Bouzková - Niemeierová 6-2 7-5
Kvitová - Siegemundová 6-4 6-2
Svrčina - Otte 6-7(1) 2-6
Bouzková/Lehečka - Siegemundová/Zverev 4-6 6-7(1)

Skupina D (Sydney)
Španělsko - Velká Británie | 1-4
Nadal - Norrie 6-3 3-6 4-6
Párrizasová - Swanová 6-3 1-6 2-6
Badosaová - Dartová 6-7(6) 7-6(5) 1-6
Ramos - Evans 3-6 6-1 3-6
Bouzasová/Vega - Dartová/O'Mara 6-3 2-6 5-10
Skupina A (Perth)
Belgie - Bulharsko | 2-3
Van Uytvancková - Šinikovová 6-1 3-6 6-3
Goffin - Dimitrov 4-6 5-7
Mertensová - Topalovová 6-4 3-6 6-0
Bergs - Kuzmanov 2-6 0-6
Mertensová/Goffin - Šinikovová/Lazarov 6-1 6-7(5) 6-10
Skupina F (Perth)
Chorvatsko - Argentina | 5-0
Vekičová - Carléová 6-0 6-4
Čorič - F. Cerúndolo 7-5 6-4
Martičová - Podoroská 6-2 4-6 6-1
Gojo - Coría 7-6(3) 6-4
Würthová/Gojo - Podoroská/Etcheverry 1-6 6-4 10-4
Skupina E (Brisbane)
Brazílie - Norsko | 4-1
Haddadová Maiaová - Helgová 6-4 6-2
Meligeni Alves - Durasovic 6-3 6-3
Monteiro - Ruud 3-6 2-6
Pigossiová - Eikeriová 6-3 6-4
Stefaniová/Matos - Eikeriová/Durasovic 6-4 7-5
Skupina B (Brisbane)
Polsko - Kazachstán | 4-1
Šwiateková - Putincevová 6-1 6-3
Michalski - Skatov 6-7(7) 2-6
Hurkacz - Bublik 7-6(8) 4-6 6-3
Linetteová - Kulambajevová 6-2 6-1
Šwiateková/Hurkacz - Kulambajevová/Bublik 6-3 6-4
Pořadi skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
misa
Petra vyhrála oba singly bez ztráty setu. Dnes se hodně trápila na podání, ale na hráčku z hloubi žebříčku to stačilo. Pokud by se dál dařilo, má ještě šanci držet pár měsíců (celou sezonu?) pozici české jedničky.

Marie měla v mixu velké problémy s podáním Zvereva, není se co divit. Nepomohlo jí, ani když při jeho 1. podání stála několik metrů za BL. Na druhé podání pak dostala kick, který jí skoro přeskočil :)

Lehečka by mohl být dobrý - hraje dobře odzadu i na síti a hlavně má servis. Macháč hraje taky slušně, ale má často zdravotní problémy. Svrčina má druhé podání horší než Maruška smile, a i to první je špatné, tam asi není na velké výsledky šance...

Nakonec jsem rád, že se Mařenka zúčastnila - zahrála si 4 zápasy, jeden singl vyhrála a užila si dobrou týmovou atmosféru. Navíc dostala od Jomy slušivý obleček smile Španělská značka s ní zahájila už šestou sezonu. Do nového roku jí přeju hlavně zdraví a ať zbytečně nepanikaří v koncovkách zápasů. Výsledky pak přijdou.
Reagovat
Jan
Chlapi to ženským kazili. Jediná hráčka, na kterou byl dnes spoleh byla Kvitová, která vyhrála i když nebyla evidentně ve své kůži. To je ten rozdíl, který umožňoval vyhrávat FC. V současnosti se to našim hráčkám nedaří. U Svrčiny jsem čekal rychlý konec a překvapilo mě, jak držel s Ottem krok v prvním setu a vypadalo to, že by mohl i vyhrát. Lehečka se opět v mixu ukázal jako dřevo. Škoda zranění Macháče, mohlo to dopadnout lépe (nebo také nemuselo).
Reagovat
tommr
zajímalo by mě kolik dostane Petra za výhru nad Siegemundovou bodů?
Pokud se vychází z toho že Siegemundová je v žebříčku momentálně na 177 místě tak by Petra získala jen 20 bodů.
Pokud se ale vychází z chráněného rankingu (který Siegemundová použila na to aby se stala německou jedničkou) tak by měla Petra dostat 25 nebo 35 bodů ... smile
Reagovat
paprikovygulas1
Si 4 hodiny v novom roku a ty riešiš body Kvitovej. Ty už si zaseknutý v kruhu na dobro.
Reagovat
zfloyd
vyhrála zápas a navíc se stala královnu dvojchyb smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist