Lehečka je ve finále Next Gen ATP Finals! Postoupil po výhře nad Strickerem

11. 11. 2022, 20:36
Aktuality 11
NEXT GEN ATP FINALS - Jiří Lehečka na Next Gen ATP Finals v Miláně přehrál po téměř bezchybném výkonu 3-1 na sety Švýcara Dominica Strickera a postoupil do finále. V něm se první český účastník Turnaje mistrů pro hráče do 21 let utká v odvetě za porážku ze skupiny s Američanem Brandonem Nakashimou.
Jiří Lehečka (© AFP)

Jiří Lehečka se letos začal rozkoukávat na turnajích ATP a v únoru na 'pětistovce' v Rotterdamu prošel až do semifinále. Ve zbytku sezony už ale přidal jen dva úspěchy na challengerech - květnové finále v Mauthausenu a srpnový triumf v Liberci. 

Od té doby se trápil, prohrál 8 z 12 zápasů. Přesto se jako první Čech kvalifikoval na Turnaj mistrů pro hráče do 21 let a nyní v italském Milánu útočí na cennou trofej.

Statistiky zápasu
Stricker  - Lehečka
2 esa 4
0 dvojchyby 1
65 %
1. podání 'in' 68 %
75 %
úsp. 1. podání 77 %
45 %
úsp. 2. podání 64 %
24 winnery 24
16 nevyn. chyby 7
11/16 hra na síti 13/18
1/2 brejkboly 2/4
59 celkem bodů 72
čas: 1:20

21letý rodák z Mladé Boleslavi prošel s bilancí 2-1 skupinou, ve které využil absence dánského favorita Holgera Runeho, a v dnešním semifinále si poradil s dosud neporaženým Dominicem Strickerem. O rok mladšího Švýcara, který ve skupině porazil domácího favorita Lorenza Musettiho či Jacka Drapera, přehrál 4-1 4-3 2-4 4-1 a oplatil mu porážku z kvalifikace červnového turnaje ATP na trávě v Halle. 

"Ten zápas si pamatuju, prohrál jsem tam ve třech setech. On se navíc od té doby hodně zlepšil a tady hrál senzačně, velmi rychle. Věděl jsem, že to bude úplně jiný zápas a k tomu hraný v rozdílném formátu," komentoval Lehečka v pozápasovém rozhovoru pro Eurosport.

79. hráč světa Lehečka během zápasu pouze jednou - v úvodu třetího setu - přišel o podání. Nastřílel 24 vítězných úderů a udělal pouze sedm nevynucených chyb. 

"Cítil jsem, že to může vyjít. Včera i dnes ráno jsme s týmem o zápasu mluvili a plánem bylo jít na kurt uvolněný. Myslím, že to byl klíč k tomu, že jsem teď šťastným vítězem," radoval se český mladík.


V sobotním finále od 21:00 se Lehečka utká znovu po třech dnech s Brandonem Nakashimou, kterému ve středu podlehl v zápase ve skupině 0-3 na sety. Americký tenista, jenž v srpnu v San Diegu získal první titul na okruhu ATP,  si v druhém semifinále poradil 4-3 1-4 4-2 4-3 s Britem Jackem Draperem a v Miláně vyhrál i čtvrtý zápas.

Next Gen ATP Finals se koná popáté v historii a Lehečka je jeho prvním českým účastníkem. Zařadit se může mezi šampiony Korejce Hyeon Chunga (2017), Řeka Stefanose Tsitsipase (2018), Itala Jannika Sinnera (2019) a současnou světovou jedničku Carlose Alcaraze ze Španělska (2021).

• NEXT GEN ATP FINALS 2022 •
Milán (Itálie), tv. povrch / hala, 1.400.000 uer
páteční výsledky (11. 11. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Lehečka (5-ČR) - Stricker (7-Švýc.) 4-1 4-3(4) 2-4 4-1
Nakashima (4-USA) - Draper (3-Brit.) 4-3(6) 1-4 4-2 4-3(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Mony
Když vidím ty minule vítěze,... Co je vlastně s tím Chungem?
Reagovat
aligo
Zdravotně rozsypaný
Reagovat
Nenela
Jirkova krasojizda je upozadnena FedCupem, pardon BJKC, nicmene rozhodne zaslouzi velke uznani.
Ja bych si osobne prala jedine: aby Jirka hral na ATP turnajich stejne jako tady, vcera jsem se koukla a bylo to dobry!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tedy finále proti Američanovi, co je sice Nakaši, ale vyhrává. Akorát mě irituje ten jeho steroidně naspeedovaný trenérsmile
Bude to o hlavě a momentálním rozpoložení. První zápas Jirka prohrál sice docela jasně, ale nehrál dobře, rezervy prostě má. Záleží ovšem, co mu soupeř dovolí...
Reagovat
rostia
Překvapivé, o to radostnější ;)
Reagovat
rostia
Místo otazníků měly být tleskající smajlíky...
Reagovat
Nenela
Muzes jen tri, pak uz to nejde...vlastni zkusenost smile
Reagovat
aligo
spíš nemůžou být v předmětu, myslím...
Reagovat
Frick
Jsou tam body?
Reagovat
Ereinion
nn ale prize money hodně slušný, což se taky počítá smile jen za výhru v semi asi 100k dolarů
Reagovat
Mony
To už je skoro jako 2.kolo GS, ne?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist