Lehečka si dokázal, že může hrát s kýmkoliv. Věří, že osmifinále nemusí být konečnou

20. 1. 2023, 18:30
Rozhovory 12
Jiří Lehečka označil premiérový postup do osmifinále Australian Open za velký úspěch. Zároveň je ale rád, že si ho nepřipouští a soustředí se na další výzvy. Rodák z Mladé Boleslavi se díky výhře nad světovou dvanáctkou Britem Cameronem Norriem stal prvním českým mužem po Tomáši Berdychovi, který se dostal v Melbourne mezi nejlepší šestnáctku. Přestože jej v další fázi čeká šestý hráč světa Félix Auger-Aliassime z Kanady, Lehečka pro Radiožurnál řekl, že se již může měřit s kýmkoliv.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© AFP)

"Pocity jsou krásné a užívám si to. Pořád to mi ještě nedochází, co to pro mě a mou kariéru znamená, ale to je možná dobře. Stále se soustředím na další kolo a na zápasy, které mě tu čekají," řekl Lehečka.

Když si při pozápasovém rozhovoru v Kia Areně vyslechl ovace fanoušků, usmál se. Divákům poděkoval za podporu a vyzdvihl kvality soupeře, kterého zdolal poprvé v kariéře. Norriemu oplatil týden starou porážku z Aucklandu. Předtím s ním také prohrál před dvěma lety v Davis Cupu.

"Bylo těžké na něj najít taktiku, protože je to velmi dobrý hráč. Z minulých zápasů jsem se poučil jen v tom, nikdy se nevzdat a bojovat o každý míček," uvedl český tenista.

S turnajovou jedenáctkou bojoval tři hodiny a patnáct minut, přičemž otáčel ze stavu 1-2 na sety. "Těžko vypíchnout jednu výměnu. Byl to tenis na vysoké úrovni. Oba jsme se navzájem dotlačili k nejlepšímu možnému výkonu. Utvrdil jsem se, že když dokážu hrát dobře, tak je jedno, kdo na druhé straně stojí, a mám vždy šanci," doplnil Lehečka.

Jednadvacetiletého hráče nezlomil ani ztracený tie-break v první sadě, kde nevyužil tři setboly. Právě díky tomu na sobě poznal, že se zvedl i po psychické stránce.

"Pamatuju si, že když jsem dřív něco takového zažil, bylo to na mně dva tři gamy znát. Teď jsem se z toho rychle oklepal. Hned jsem prolomil Cameronův servis, i když je třeba říct, že to byl jeden z jeho nejhorších gamů za celý zápas. Poté jsem byl schopný to doservírovat a byla to vzpruha, která mi dala naději a motivaci, že ten zápas nekončí," podotkl Lehečka.

Jednasedmdesátý hráč světa se stal jedenáctým českým singlistou v open éře, který se dostal na Australian Open do osmifinále. Tím posledním byl před čtyřmi lety Berdych, který se rok předtím probojoval i do čtvrtfinále.

"Pro mě to bylo jako tenistu z Česka lehké. Vyrůstal jsem v generaci, kdy jsme vyhráli dvakrát Davis Cup. Když vidím svou hru, představím si Tomáše Berdycha a snažím se tím inspirovat," řekl na kurtu Lehečka.

V osmifinále narazí na Augera-Aliassimeho. O rok starší Kanaďan přehrál dnes ve čtyřech setech Argentince Francisca Cerúndola. Ve druhém kole také otočil ze stavu 0-2 proti Slovákovi Alexovi Molčanovi. "S Alexem mám zítra trénink, takže se s ním o tom pobavím. Jednou jsem s ním (Augerem-Aliassimem) trénoval, takže o sobě víme. Hrajeme oba podobnou hru a určitě to bude dobrý zápas. Snad budu schopný předvést co nejlepší výkon," dodal Lehečka.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
paddy
kurz 4 smile, to je value s Felixem smile

Jiri Lehecka Wins Incredible Point
https://www.youtube.com/watch?v=gIim2aU0gUs
Reagovat
Krisboy
Já to za kilo zkusím smile
Reagovat
paddy
sám si to chtěl smile
Reagovat
paddy
Přijde chlapeček do sázkovky a pozdraví.
Obsluha se ho zeptá:
"Co tady chceš chlapečku?"
A chlapeček řekne:
"Jeden litr na Jirku!"
smile
Reagovat
Krisboy
Dals to, srabe?
Reagovat
paddy
Chtěl jsem se hlavně zeptat tebe
já nejsem chlapeček, ale myšlenku jsem zde aspoň zapsal smile
Reagovat
Krisboy
Já dal Kordu smile, Lehečku smile, a Sinner/Cyp 4 nebo více setů smile

Takže zatím dobrý. Janniku, do toho!
Reagovat
paddy
Gratuluji smile
Reagovat
Krisboy
Hmm, zatím není k čemu. Janku, kua, zaber smile
Reagovat
Krisboy
smilesmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Jiří dozrává. Viděl jsem s ním několik rozhovorů, a vypadá, že to má v hlavě srovnané. Což je na této úrovni asi nejdůležitější. Konečně důstojný mužský zástupce. smile
Reagovat
elsky
Doufejme smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist