Lendl potvrdil schůzku s Berdychem. Více specifikovat nechtěl

6. 10. 2014, 17:46
Aktuality 32
Bývalý první hráč světa Ivan Lendl dnes potvrdil, že se příští týden sejde s nejlepším českým tenistou současnosti Tomášem Berdychem. Měli by spolu probírat možnosti trenérské spolupráce, ale podrobnosti Lendl neprozradil.
Profily hráčů
Ivan Lendl

"Jsme dohodnutí, že se příští týden někde potkáme a promluvíme si o tom. To je všechno, co jsme zatím udělali," řekl dnes Lendl novinářům v Praze po finále golfové série Czech Pro Am Teaching Tour 2014, v kterém si zahrál jako host.

Lendl nechtěl specifikovat, nakolik jsou s Berdychem domluveni. "Říci se to dá, ale ne do médií. Opravdu to nebudu komentovat. Je to zbytečný. Až si s Tomášem sedneme, tak vám řekneme, co jsme si domluvili nebo nedomluvili."

Po skončení spolupráce s Britem Andym Murraym měl Lendl několik nabídek k trénování. "Já ty kluky znám v podstatě všechny. Několik zájemců bylo, ale nerad to komentuju," řekl ostravský rodák žijící v Americe. Koučování ho láká, i když nemá rád cestování. "Je to zajímavá práce, ale musí na ni být správná doba."

Berdychovo spojení s Lendlem se nabízí od letošního května. Osminásobný grandslamový vítěz v březnu ukončil spolupráci s Murraym, kterého vedl od prosince 2011. Brita dovedl k olympijskému zlatu a dvěma grandslamovým titulům - na US Open a především na londýnské trávě ve Wimbledonu.

Na spolupráci s Murraym si Lendl pochvaloval, že si s Britem sedl lidsky. Dobře podle svých slov vychází i s Berdychem a jeho týmem. Na otázku, jestli to naznačuje, že má zájem Berdycha koučovat, řekl, že neodmítá předem nikoho. "Vždycky si vyslechnu, co koho zajímá," uvedl a otevřeně připustil, že je "otravné", když se ho na Berdycha všichni ptají. "Já můžu jenom potvrdit, že se příští týden potkáme a pobavíme se o tom. Ale to není to, co byste teď chtěli vědět," řekl Lendl s úsměvem.

Berdychova touha získat grandslamový titul je motivem, aby s Lendlem spojil síly. Podle Lendla je nyní větší šance zaútočit na triumf z turnajů velké čtyřky, protože silná čtveřice z poslední doby Srb Novak Djokovič, Španěl Rafael Nadal, Murray a Švýcar Roger Federer nedominuje tak jako dříve a jejich případní nástupci teprve dorůstají.

"Nebylo by velké překvapení, kdybychom seděli za 24 měsíců a měli jsme osm nebo sedm různých grandslamových vítězů z osmi grandslamů. Všechno to je možné," uvažoval čtyřiapadesátiletý Lendl. "Určitě jsou ty dveře otevřené a ne zavřené, jak byly před třemi lety, nebo jak budou za tři roky. Ti mladí dorostou a ti, co mají 29 a 30 let, budou starší a bude to pro ně těžký," řekl Lendl.

Odmítl ale, že na základě jeho teze zbývají devětadvacetiletému Berdychovi ještě tři roky, aby získal grandslamový vavřín. "To jsem neřekl," bránil se.

Lendla nepřekvapuje, že v současném tenise funguje zapojení bývalých hvězdných hráčů do trenérské role. Tu po jeho příkladu přijali Stefan Edberg, Boris Becker, Goran Ivaniševič, či Michael Chang. "Je to hodně o zkušenostech. Je důležité, aby si rozuměli. Aby to byla správná osobnost pro správného hráče," řekl Lendl.

Lendl je v Evropě nejen kvůli golfu a Berdychovi, ale čekají ho také exhibice v Bratislavě, kde bude hrát s Johnem McEnroem, a v Itálii. "Bude fajn zahrát si po delší době. Nebude to lehké," řekl Lendl, který nehrál tenis od května.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Lenda si velmi vážím, je to obrovský odborník, který to s hráči umí. Přál bych Berdychovi aby ho mohl trénovat někdo takový jako je právě on. Na druhou stranu bych byl možná ještě raději, kdyby trénoval Petru K. Co ten by s ní dokázal udělat :)
Reagovat
pockerface
nebo taky ne.Někomu autority nesvědčí,třeba by z něj Petra byla tak nervozní,že by neuhrála nic.Každý hráč potřebuje jiný přístup,někdo bič,někdo cukr.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jasně já jen spekuluju co by se mně líbilo. To neznamená, že by se to líbilo i ostatním :)
Reagovat
VlS
Ivan jasně řekl, že ženský nikdy :-)
Jen ať to s Berďou spolu zkusí, uvidíme, co to přinese. A já bych mimo Berdi rád viděl s nějakým výrazně dobrým trenérem Jirku Veselého, nemyslím, že se s Navrátilem dokáže posunout výrazně dopředu.
Reagovat
pockerface
no třeba Rogera :-),Jirka si s ním ve Wimbledonu zatrénoval a hned postoupil do 3.kola :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Roger až za 5 let skončí, převezme Dímu ;)
Reagovat
VlS
To už bude Dima hluchej a v důchodu :-)
Reagovat
pockerface
no za 5 let Roger bude trénovat svoje holky :-) těm bude 10 let.Nebo začne do tenisu zasvěcovat Lea s Lennym :-) Nebo bude trénovat všechny svoje děti a bude je připravovat na čtyřhru a smíšenou čtyřhru :-)
Reagovat
Patri.k
V drtivé většině změna trenéra přinásí ovoce, zvlášť když jde o starou legendu, který už s koučováním má zkušenosti. Ale samozřejmě, dost hráčů nerada dělá změnu, zvyk je železná košile a když navíc máte s trenérem přátelské vztahy, prostě si nechcete nechat radit od cizího pána, který si za to ještě bere tučnou provizi, boužel většina tenistů na to kouká příliš subjektivně a né objektivně, jsem rád, že se to pohnulo a snad to výjde.
Reagovat
Jan
Mám obavu, že i s lendlem v zádech, když Berdych potká na GS Djokoviče nebo Nadala, tak se podělá ještě před zápasem a prohraje. Ale jinak to vidím jako jeho možnou šanci jak vyhrát GS. Větší než pouze s Krupou.
Reagovat
Fandina
Doufám, že už se kluci spolu domluví. Vypadá to opravdu na dobré cestě. Tak držím palce.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyjadrenie Berdycha, ze sa ide stretnut s Lendlom a máme mu drzat palce mi príde trochu zbrklé, amatérske a hodné vysokoškolského FX z mediálnej komunikácie..

Takto sa to nerobí..Djokovic s Borisom najprv dlho rokoval, dohadoval sa a až keď bolo všetko upečené, niečo pustil do sveta.
Reagovat
smazaný uživatel
Nojo, jenže tohle trošku jiná situace. O spojení Berdycha a Lendla spekuluje celé tenisové Česko. Když si přečteš rozhovor v odkazu o příspěvek níže, tak tam ti na to sám Lendl odpovídá, proč to tak je.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pochopitelne, ze v jeho pripade je to zbrkle...., je to Rebel;) a ne nejaky ten vas "top material".... medialka ho asi rozhodit uz nemuze, stejne mu to ani nepomuze, ikdyby se snazil.... Toz je to taky ogar z Valmeza...
....coz mne ted pripomnelo jeden song dost brutalni kapely Ciment > Tereza z Valmeza mna ucarovala;)))

Hlavne ho prosimte nehazej mezi tu intelektualni pakaz;))) (jen citace z cimrmana, nic proti, ani osobniho...)
Reagovat
smazaný uživatel
Vlku, okej..No probs :)
Reagovat
blixa
.. nic to však mám ještě Martu ... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
ale pořád mám takový pocit, že Lendl do toho nepůjde.
Reagovat
Roger_Federer
jj..je to rebel!!!!! tri vojaky tezce zranil, 2 zhmozdil a 1 sesmesnil.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Záleží, jestli ho Berdych bude chtít jak full coache na plný úvazekm nebo třeba jenom nějakého občasného poradce. Lendl skončil s Murraaym, protože nechtěl cestovat všue po světě, nectíil, že takhle bude potřebný. Tak uvidíme, jak to bude tady. Snad si ale Ivan tak trošku nenasere do huby.
Reagovat
Roger_Federer
sport.idnes.cz/lendl-o-spojeni-s-berdychem-ddr-/tenis.aspx?c=A141006_171855_tenis_par
Reagovat
Roger_Federer
sport.idnes.cz/tenis-novak-djokovic-peking-ohlas-dlh-/tenis.aspx?c=A141006_114430_tenis_tny
Reagovat
smazaný uživatel
Jak už tu mockrát zaznělo, Djokovič je v tomhle směru formát. Jeho pocity na konci to dokládají. Většina tenistů by to asi vůbec neřešila.
Reagovat
Roger_Federer
Autor na idnesu napise v clanku
" Na US Open překvapivě vypadl v semifinále s pozdějším vítězem Čiličem. Ale v Pekingu už znovu zářil."

ani nezna fakta, nema potrebu si to overit, 85% lidi tady by takovou vec nenapsalo.
Reagovat
smazaný uživatel
Přiznám se, že konkrétně tuhle informaci jsem prolétla jen tak zběžně a ani se nad ní nepozastavovala, ale máš pravdu. Tohle je fakt kiks.
Reagovat
smazaný uživatel
Idnes, sport.cz atd. - v podstatě netuším, jaký jiný účel mají tyhle servery mimo snahy kasírovat peníze za reklamu (kterou likviduje adblock). Předávání informací čtenářům to evidentně není :-)
Reagovat
rib
myslím, že z toho nic nebude... Tomáš potřebuje máknout na změně myšlení, aby nenastupoval do zápasů se špičkami předem poražený (neboli posr..ý). Tak nevím, zda mu právě s tímhle dokáže Ivan pomoci.
Reagovat
gigin
Však na to je Lendl jak vyšitý. FH ho učit určitě nebude.
Reagovat
blixa
Přesně tak. Jestli mu může Lendl s něčím pomoct, tak je to právě hlava.
Reagovat
vojmut
Taky si myslí že by to bylo jednoznačný plus. Jestli Tom má ten GS získat, tak s Lendlem by to mohlo přeci jen vyjít ;). Nesjsem si ale jistý jestli z toho bude dlouhodobá spolupráce, spíš si myslím zůe ho Lendl chce někam posunout a pak si půjde po svém viz. Murray :)
Reagovat
rib
Osobně si myslím, že Tomáš s Krupou jsou spolu rádi, možná je Lendl na chvíli doplní. Ale jsem si jistá, že nikoho nelze nikam posunout neboť člověk není vagón. A držím Tomášovi palce, aby se na zápasy se špičkami uměl podívat jinak
Reagovat
Chrenda
No myslím, že se domluví. Byla by to pecka, ale stejně si nejsem jistý, jestli to Tomovi ke GS pomůže. Ale zkusit by to určitě měl, jiná cesta už není. Přál bych mu to moc!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky doufám, že se spolu domluví, už jenom pro to sledovat ty změny v Tomově hře a vystupování, jaké by případná spolupráce přinesla.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist