Linda Fruhvirtová v 17 letech vyhrála turnaj WTA! První trofej si odváží z Indie

18. 9. 2022, 18:28
Aktuality 61
WTA ČENNAÍ - Linda Fruhvirtová zvládla hned své premiérové finále na turnajích WTA. Sedmnáctiletá Češka, která si nikdy předtím na nejvyšším okruhu nezahrála ani semifinále, v indickém Čennaí zdolala 4-6 6-3 6-4 nasazenou trojku Magdu Linetteovou, ačkoli v rozhodujícím dějství prohrávala už 1-4. Premiérovým triumfem zpečetila svůj debut v Top 100, v pondělí by měla vyletět na 74. místo.
Linda Fruhvirtová

Linda Fruhvirtová se na konci srpna na US Open poprvé kvalifikovala na grandslamový turnaj a okamžitě si připsala i vítězný debut v hlavní soutěži. A další milníky přepsala hned na své další akci. 

Tento týden v indickém Čennaí se poprvé na turnaji WTA dostala přes čtvrtfinále a nakonec si dokráčela až pro premiérový triumf. 

Přestože 17letá Češka ve třech z pěti zápasů prohrála první set a potýkala se i se zdravotními potížemi, prokázala psychickou odolnost a přemožitelku nenašla.

Posledním dvěma soupeřkám utekla i z nepříznivého vývoje v rozhodujícím setu. V dnešním finále proti 67. hráčce světa Magdě Linetteové prohrávala ve třetí sadě už 1-4, ale poté jí pomohlo i soupeřčino zranění.

Třetí nasazená Polka si dvakrát na kurt zavolala fyzioterapeutku, ovšem do zápasu už se zpátky nedostala. Rodačka z Prahy toho plně využila a pěti gamy za sebou dokonala vítězný obrat. Po 2 hodinách a 40 minutách boje zvítězila 4-6 6-3 6-4 a mohla se radovat z první trofeje na okruhu WTA.

 

"Jsem dost v šoku a hledám ta správná slova. Je to neuvěřitelné. Byla tu skvělá atmosféra a je to něco, co si budu navždy pamatovat," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Fruhvirtová a stěží zadržovala slzy. Až dosud měla na kontě tři triumfy na menším akcích ITF.

Fruhvirtová měla už před finále jistotu, že se poprvé posune do první stovky světového žebříčku a bude v ní nejmladší členkou. Nyní by si ze 130. příčky měla polepšit na 74. pozici.

Příští týden se Fruhvirtová, která vyhrála 9 z 10 posledních utkání, představí na dalším podniku WTA 250 v jihokorejském Soulu, kde ji v prvním kole čeká zkušená Belgičanka Yanina Wickmayerová.


Linda triumfovala necelé tři hodiny poté, co její o dva roky mladší sestra Brenda v Itálii vyhrála turnaj ITF W25 a svou neporazitelnost protáhla na 25 utkání.

• WTA 250 ČENNAÍ •
Indie, tv. povrch, 251.750 dolarů
nedělní výsledky (18. 09. 2022)
• Dvouhra - finále •
L. Fruhvirtová (ČR) - Linetteová (3-Pol.) 4-6 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Dabrowská/Stefaniová (1-Pol./Braz.) - Blinkovová/Dzalamidzeová (Rus./Gruz.) 6-1 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

61
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
SF a F, dvě obrovské bitvy s otočkami hodnými šampionky, kterou se Linda nakonec po zásluze stala.

Magda hrála soustředěně, téměř nedělala chyby, ty si vynutila na Lindě za stavu 4:4, kdy Lindu poprvé brejkla a první set dopodávala. Holky se v tom vedru po kurtu honily fest a fanoušci tleskali a údivem vykřikovali i během strhujících výměn s loby, DS a voleji. Magda je, podobně jako její předchůdkyně, velmi silná v udržování míče ve hře a vypadala v tom skálopevná. Nicméně Linda ukázala silnou hlavu a přitvrdila přesně v těch chvílích, kdy to bylo zapotřebí. Díky tomu Magdě oplatila ve 2. setu stejnou mincí. Do 3.setu Magda opět vlétla naplno a její nástup Linda ještě odvrátila na 1:1, pak si ale vybrala slabší chvilky a Magda jela jak tank až do stavu 4:1. Tam si vyžádala MTO a lze jen spekulovat, jestli by neměla větší šanci zápas dotáhnout bez něj. Určitě jí něco bolelo, ale předtím, ani potom se to na pohybu výrazně neprojevovalo. Linda, která měla odehráto ca o 3h více na tom byla v koncovce fyzicky i psychicky lépe a převahy stoprocentně využila - Magdě už nenechala jediný game.
Za stavu 1:4 ve 3.setu jsem už pochyboval, ale pak si uvědomil, že Linda je prostě jinou hráčkou a pochyby jsem zahnal, což se ukázalo jako úplně v pořádkusmile
Lindě patří absolutorium za trpělivost a výdrž proti houževnaté soupeřce ve skvělé formě¨(na turnaji do F neztratila set). Parádně takticky, fyzicky i psychicky zvládnutý zápassmile
Velká gratulace k 1.WTA titulu a také k postupu na 74.místo!smile
Reagovat
makro99
jo jo, pěkné.. vyzdvihovat se dá spousta věcí.. taktická vyspělost - je pozoruhodné, jak v obou případech po prvním setu, kdy její standardní hra nevedla k úspěchu, dokázala zareagovat adekvátní mírou vyššího důrazu a 2. set přesvědčivě ovládla.. nevíte poměr winners ve 2. setu ve finále? v semi to bylo 12:6 pro Lindu..
Reagovat
George_Renel
tátu tedy Linda nezapře.
Jako by mu z oka vypadla.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
mnně připadá, že se připodobuje Kvítku, i tím hecovánímsmile
Reagovat
hanz
No razancí, servisem ani winnery rozhodně ne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
I to časem přijde.smile Pár jedovatých BH i FH ukázala už teď a na podání taky nebyla úplně marná, i když tam má velký prostor ke zlepšení.
Reagovat
aligo
Podání bych řekl, že je zatím největší slabina
Reagovat
makro99
Tak prej nejmladší česká vítězka od Nicole Vaidišové ve Štrasburku 2006..:)
https://sport.aktualne.cz/tenis/linda-lvi-srdce-fruhvirtova-nadchla-i-stalina-sestra-brenda/r~43231d5c37ea11edbc030cc47ab5f122/
Reagovat
turista
Super! To, že vyhraje Linda Fruhvirtová jsem čekal, takže překvapení to není.
Reagovat
tommr
jsem zvědavej jestli Linda bude opravdu hrát v Soulu nebo jestli se ještě na poslední chvíli odhlásí. Los V Soulu je na rozdíl od Chenneie brutální: Wickmayer, Raducanu a v případném čtvrtfinále odveta s Linette. Dál ani nemá cenu koukat ...
Reagovat
makro99
los náhodou dobrej, srovnatelnej s chennai - 1. kolo hráčka 5. stovky, 2. kolo hráčka z konce top 100 a s těma Linda neprohrává :)
a určitě teda příjemnější hrát proti hráčce slavného jména, ale skromné výkonnosti jako Wickmayer, než proti korejské kvalifikatce, od které nevíš, co můžeš čekat..
Reagovat
Fransoas
Dnešní zápas byl z další řady infarktových.Je to ale hodně překvapivé.Patří jí absolutorium a obrovská gratulace jakým způsobem dokázala z nepříznivého stavu dokonat obrat a získat cenný titul !smilesmile.
Reagovat
Haitik
Neuvěřitelný! :-) Obrovská gratulace :-)
Reagovat
Mony
A co na to Linda N.?
Reagovat
Dobry-den
Čeká ji Tallinn, Ostrava, Kluž. Všechny turnaje jsou ale tak nabité, že bude muset pokaždé do kvaldy...
Reagovat
tommr
což pro ní může být i výhoda ...
Reagovat
aligo
Že se sem nedávají aspoň po finálových zápasech tabulky se statistikou.. Jak sem, tak ke Katce
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Také jsem pro, určitě by toho nejeden z nás využil. A možnost podívat se zpětně, není vůbec k zahození. Když požádáme redakci.smile a všimne si nás, pak to snad uzná jako dobrý nápad. Kdyžtak napíšeme Ondrovi.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
když mi je budete pravidelně posílat v kvalitním rozlišení (ty statistiky), tak je sem klidně dáme... ale já koukám na streamech a tam to většinou před nima vypnou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to by asi nebyla nejjednodušší cesta a za sebe bych ani nedokázal slíbit pravidelné zasílání. Pokud není přístupné stažení odjinud, co místní live? TV mají sice lepší, ale možná lepší než nic.
Reagovat
Blondie
Neskutečný!
Dlouho to vypadalo jako hladový rok a teď už 4 tituly! :D pozici šampionky potvrdila Petra, premiéry se dočkala Maruška, comeback potvrdila Katka (tady fakt veliká radost!!!!) a ještě zazářila mladá hvězdička Linda.

Mám radost smile
Reagovat
petrulinka
Dnes super den pro český ženský tenis
Reagovat
hanz
Koukám na Kurz Plíšková Shinikova, kurz 10 je lákavý. Nedáme comíku?
Reagovat
com
ty ses z ty dnesni prohry nepoucil? smilesmile
Reagovat
vavrinec
To je ta zlatá mládež, neví co s penězi. smile
Reagovat
hanz
Já dávám tutovky, ale Magdička dneska zčechovatěla.smile
Reagovat
hanz
No, ale Kájísek mi to může vynahradit a bohatě. smile
Reagovat
com
tak schvalne, kolik vsadis? smile
Reagovat
hanz
No na kurz 10 by mi stačila klidně dvojka. :)
Reagovat
vavrinec
Vsaďte deset, pak se tomu společně zasmějeme! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
hanz
Taky se směješ tomu Vávrovi, co? Jakoby neznal Kájíska, ten už na to přes dva roky hází bo.ek.
Reagovat
George_Renel
SF a F jako přes kopírák. Jen houšť a větší kapky!
Reagovat
Dobry-den
Proč nemůžou být i další naše hráčky takhle psychicky odolné? Opět skvělý obrat a v závěru dopodáváno, druhý i třetí set. smile

Linda snad ani není Češka (dle příjmení to musí být každému jasné). smile

Obrovský úspěch, Soul může vypustit, pokud tam poletí, tak případnou prohru bych vůbec neřešil...

Linda získává obrovský polštář 280 bodů, který ji posouvá do 8. desítky, a z těchto bodů může těžit skoro celou příští sezónu. smile
Reagovat
milik254
Ona Magda je dost horká hlava
Reagovat
dadaft
gratulace.
bylo to SUPER !!! smile
Reagovat
Carloss
uf, to byl zápas. Linda to nevzdala! to je fakt velké vítězství. moc já to přeju.
Reagovat
jirkaS
ten 3.set supr otočka, ale Magda
asi nebyla fit, měla ošetřování
Reagovat
Honza-K
V žebříčku poskočila na momentální 74. místo. Po skončení ostatních zápasů bude okolo 80. místa. smilesmilesmile
Reagovat
tommr
ty ostatní zápasy o kterých mluvíš se ale budou hrát až příští týden a nikde není dáno že je ty hráčky vyhrajou. Takže v pondělí se Linda objeví na krásným 74.místě ...
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Honza-K
Máš pravdu, já to tak podrobně nezkoumal
Reagovat
tommr
Linette se při tom ceremoniálu tváří jako bůh srandy ... smile
Reagovat
hanz
No mně taky zbyly jen oči pro pláč....
Reagovat
Nenela
Nemas sazet smile
Reagovat
hanz
Takový pěkný kurz. smile
Reagovat
lars
byl na vyhru Lindy v tomto zapasu :)
Reagovat
hanz
smilesmile
Reagovat
vavrinec
Sázet proti sestrám Fruhvirtovým je trestuhodné, jak by jistě napsal pan tommr, a trest také přišel! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ceremoniál jse už bohužel neviděl, ale zýpas jo!smilesmile
Souhlasím s komentátorem, který říkal, že nechápe, proč se Magda připravila MTO o momentum. Vedla 4:1, byla v tlaku, šla na příjem... Prostě úplně zbytečná taktika, jakkoli jí problém s nohou/bedry věřím. Chtěla nechat Lindu vytuhnout, sebrat jí serve a dopopdávat. No, plán nevyšel...
A podání ruky na finále a k prvnímu vítězství na WTA chabésmile
Reagovat
EllNino
Magda byla dost protivná ... ale moc k tomu nepomohla stupidní otázka moderátora, jaký je rozdíl mezi emocemi po vypadnutí během turnaje a ve finále ... jasně, že finále bolí úplně nejvíc
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, já ceremoniál neviděl.To se mu hodně nepovedlosmile Ale že hrála po většinu zápasu skvělý tenis, to jí předpokládám neřekl?
Reagovat
Marduch
Jaká taktika? Za stavu 4:1 a servis si hráč nebere Mto, pokud ho fakt nepotřebuje.
Reagovat
George_Renel
No mně připadlo že ho potřebuje... ale kvůli tomu, že byla fyzicky hotová, potřebovala delší oddech.
Nakonec o tom že mi Linda přišla fyzicky lepší jsem psal live.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná se jí to všechno sešlo, jak píše GR. Mně rozhodně nepřišlo, že by jeden gem na příjmu nezvládla. Pak si klidně mohla vzít MTO před svým servisem. Takže taktika to podle mě byla, ale nikoli prvoplánová. Ale to je jedno, jsem rád, že vyhrála Linda, která měla naběháno asi o 3h více a tentokrát MTO nepotřebovalasmile
Reagovat
Marduch
Aha, původně jsem to pochopil, že šla servírovat:-)
Reagovat
EllNino
Skvělý fighting spirit, výborná koncentrace na důležité míče a celkově zarputilý bojovný přístup jí vyhraje spoustu zápasů, protože tohle nemá moc tenistek, a už vůbec ne v takhle raném věku :)

Velká gratulace, má dokonce dvě expresky za sebou smile

Jsem rád, že zvládla první finále, to pomůže :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty expresky nemají chybu!
Reagovat
com
tak ta prvni expreska o pruniku se moc nepovedla, tak na podruhy to uz vyslo smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
už jsme to sesynchronizovali smile
Reagovat
com
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist