Loučení výjimečných: Jak šel čas se Siniakovou a Krejčíkovou. Najdou nové spoluhráčky?

14. 11. 2023, 09:20
Téma 32
Vyhrály spolu sedm grandslamových trofejí a počiny, kterých během společného působení dosáhly, je řadí do společnosti legendárních párů. Kateřina Siniaková (27) a Barbora Krejčíková (27) byly výjimečnou českou deblovou sestavou, po prohraném semifinále Billie Jean King Cupu s Kanadou ale oznámily rozchod. Jak vůbec vznikla dvojice KS+BK? A budou veleúspěšné české tenistky hledat nové spoluhráčky?
Kateřina Siniaková, Petr Pála a Barbora Krejčíková (© Profimedia)

Společně se dostaly do historického TOP 10 v zisku grandslamových trofejí, patří mezi 12 párů, které kdy dokázaly vyhrát v Melbourne, na Roland Garros, ve Wimbledonu i na US Open. Také se ale pyšní kariérním Golden Slamem, kdy ke všem trofejím z grandslamů vyhrály i olympiádu. A rovněž Superslamem, což znamená, že na konci kalendářního roku přidaly ještě post světových jedniček. V této disciplíně dokonce předstihly i sestry Serenu a Venus Williamsovy a drží primát společně s Pam Shriverovou a Gigi Fernándezovou.

Nyní spolupráce české dvojice možná načas, možná nadobro, končí: "Vlastně jsme to do poslední chvíle nevěděli, i když to prý Katka sdělila Báře na turné v Číně. Asi si už potřebovaly tak nějak lidsky od sebe odpočinout. Vždyť byly šest let spolu. Nějaká změna je v tomhle ohledu logická," říká pro Livesport Zprávy jeden z fedcupových trenérů David Kunst.

Krejčíková a Siniaková se spolu poprvé potkaly v deblovém páru už před 10 lety, kdy spojily síly na juniorských grandslamech. V Melbourne 2013 sice ještě každá z nich měla jinou spoluhráčku (Krejčíková Ukrajinku Oleksandru Korašviliovou a Siniaková Francouzku Fionu Ferrovou), od antukového Roland Garros ale nastartovaly spanilou jízdu. Tři vítězství na nejdůležitějších turnajích nasměrovala talentované teenagerky na okruh mezi dospělé.

Odloučení a éra s Hradeckou

Pak však následovalo období, kdy se Siniaková objevovala spíše po boku Belindy Benčičové, se kterou nastoupila v roce 2015 do všech grandslamů. Jejich největším deblovým úspěchem ale byl jen triumf v Praze. O rok později už ale KS+BK hrály v Paříži, Londýně i New Yorku opět spolu. Výsledkem bylo semifinále Roland Garros a čtvrtfinále US Open.

I proto překvapilo, že v roce 2017 se se Siniakovou objevovala v deblech spíše Lucie Hradecká. "Byla to doba, kdy jsme se rozešly s Andreou Hlaváčkovou a já jsem hledala někoho, kdo by ke mně pasoval hrou, kdo je příjemný na kurtu i mimo něj," vzpomíná vítězka pěti fedcupových trofejí a bronzová medailistka z Ria. "Udělali jsme s trenérem průzkum možných adeptek a vyšla nám z toho Katka Siniaková, která byla zrovna s námi v Moskvě na turnaji. Věděla jsem, že ještě hrává s Bárou, ale ptala jsem se jí, jak to plánuje další rok," dodává.

Spolupráce to byla úspěšná. Siniaková i s novou spoluhráčkou vítězila a dokázala, že má pro čtyřhru výborný cit. Hlavním úspěchem sezony se stalo finále US Open. "Díky tomu se nám podařilo kvalifikovat se na Masters. Jenže já si v den, kdy jsme dostaly oficiální pozvánku na finále sezony, urvala koleno," lituje Hradecká. I tak se na kurtu ještě potkaly, když v roce 2021 společně naskočily do finálového turnaje BJK Cupu.

Snový návrat v roce 2018

Možná i proto se obnovila spolupráce. Siniaková s Krejčíkovou se znovu daly dohromady a v roce 2018 už přišly v Paříži a Wimbledonu jejich společné grandslamové trofeje mezi dospělými. Zároveň se obě nadějné deblistky staly i členkami fedcupového týmu a podílely se na finálovém triumfu nad USA. Byl to logický krok a návrat k něčemu, co předtím dobře fungovalo a mohlo se dál společně rozvíjet.

Ze KS a BK se staly deblové specialistky, i když obě dokázaly zdatně konkurovat soupeřkám i ve dvouhrách. Však během posledních pěti let mimo deblové turnaje vyhrála Siniaková tři singlové trofeje a Krejčíková dobyla kromě jiného i grandslamové Roland Garros a stala se hráčkou TOP 10.

Čtyřhra ale jejich kvality ještě zvýraznila. "Neměly žádnou velkou slabinu a role měly dobře rozdělené. Katka má výborný bekhend a neskutečný postřeh na síti, Bára je jedinečná při hře od základní čáry, má přehled a cit pro tenis. Ví, kdy zahrát dlouhý míč a kdy zkrátit hru," myslí si Hradecká.

Nová parťačka? Možná Vondroušová

I proto by podle ní byla škoda, kdyby deblové kariéry ukončily. "Katka určitě bude hrát singla i debla, bude chtít navázat na rozehranou kariéru. Bude k tomu potřebovat hráčku, která solidně podává a nebojí se hrát deblové varianty. Z českého kádru mě napadá Markéta Vondroušová, mohly by k sobě sedět a poslední dobou hrály i debly. U Báry nevím. Tam jsem vnímala, že v poslední době hrála třeba jen singlové turnaje a třeba se bude chtít soustředit jen na dvouhru," soudí bývalá česká reprezentantka.

Nabízí se ale i jiné řešení. "Možná by připadala v úvahu Marie Bouzková, když ale vidím vytížení českých holek, tak myslím, že to spíš bude někdo ze zahraniční," přemítá David Kunst.

Podle vyjádření obou českých deblistek ale není vyloučena společná účast na olympiádě v Paříži. Pro to, aby to bylo možné, však bude potřeba, aby se alespoň jedna z nich udržela v TOP 10 žebříčku čtyřhry. Pak může daná tenistka zvolit do páru libovolnou spoluhráčku.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

32
Přidat komentář
Nenela
Siegemund neeee prosim Baro ze neee! Siegemund je strasna. Navic prave pri zapasu s Barou si tenkrat udelala to hororove zraneni kolene, tak uz to by ji melo odradit
Reagovat
Jan
Ana GS budou hrát sestrovražedný souboj proti sobě
Reagovat
EllNino
Fer jak prase ty*ole :))))
Reagovat
Jan
https://www.msn.com/cs-cz/sport/other/po-rozchodu-%C5%BEhav%C3%A9-zbo%C5%BE%C3%AD-siniakov%C3%A1-k-jedni%C4%8Dce-krej%C4%8D%C3%ADkov%C3%A1-m%C3%A1-hr%C3%A1t-s-n%C4%9Bmkou/ar-AA1jU9wT?ocid=msedgntp&cvid=3c708ceedf0448e7be320e5db1e6b015&ei=7
Reagovat
lvicek
A jeee :/. No k fandeni zadna slava teda.
Reagovat
makro99
tak že to bude z páru Mertens-Hunter, to jsme tu tak nějak vytušili, ale... ale :/
Reagovat
tommr
Z krátkodobého hlediska si líp vybrala Krejčíková, ale spojení se Siegemundovou nemá vzhledem k věku Němky moc velkou perspektivu ...
Pár Hunter/Siniaková taky nevypadá špatně a pokud se jim bude dařit tak by mohl vydržet delší dobu. Pro Katku to ovšem znamená že na post jedničky může rovnou zapomenout protože svojí partnerku prostě předstihnout nemůže ...
Reagovat
lvicek
No tak to se do roka vyrovna...
Reagovat
tommr
Vyrovnalo by se to kdyby Katka hrála debla na plnej úvazek. Spíš si ale myslím že bude preferovat singl a debla bude hrát zase jen na větších turnajích ...
Reagovat
Jan
Tak se pak Krejčíková spojí s někým jiným. To snad není problém ... Nebo se vrátí k sobě, ale víme, jak to bylo s Háčkami.
Reagovat
tommr
obnovit spolupráci po nějakým čase klidně můžou ale myslím si že lepší to už nikdy nebude ...
Reagovat
Jan
Lepší už to nikdy nebude, protože s věkem jim bude klesat výkonnost. To ani kdyby spolu KrejSi zůstaly ...
Reagovat
lvicek
Ja spis nevim, jak bude fungovat par Krejcikova - Siegmund, kdyz Siegmund se uz vicemene soustredi na debla, zatimco Bara zrejme preferuje singl (tedy zrejme hrozi odhlasky v pozdejsi fazi turnaje atd...) Nevim, pripada mi, ze prave by pro ni byla lepsi jina dobra singlistka nez nekdo, kdo si vyslovene vydelava v deblu a kazde odstoupeni, pripadne vynechani turnaje, ji bude vadit.
Reagovat
Jan
To je jejich problém. Jestli si to spolu vyříkaly, když se domluvily na spolupráci ?
Reagovat
Jan
Hunterová je na singlovém žebříčku 173, to je stejný problém i pro Siniakovou. Kdyby KrejSi zůstaly spolu, je to v pohodě. Takhle si zadělaly na další problémy.
Reagovat
tommr
V postavení Hunterový žádnej problém nevidím spíš naopak. Na velkejch turnajích bude hrát jen debla a bude mít tudíž dostatek sil a zvýšenou motivaci. A na těch menších turnajích Katka nejspíš ani hrát nebude ...
Reagovat
lvicek
Njn, ale Katka bohužel většinou třeba na GS v singlu vyletí brzo, takže vesele může sbírat trofeje v deblu. I Bary doufáme, že se bude dostávat nejlépe až do konce. Ale kdo ví, třeba Katka projde nějakou zázračnou proměnou a bude v druhém týdnu taky (proč tu není smajlík na pokrčená ramena?)
Reagovat
tommr
Bára už určitě žádnej GS nevyhraje a spíš bude na GS jen paběrkovat stejně jako Katka ...
Reagovat
Sinuhet1
Nechapu jak si muzes byt tak jistej (hlavne s tim Paberkovanim), neni to jeste ani rok kdy Bara rozstrilela na jednom turnaji spicku wta (1 2 3)
Reagovat
lvicek
To jsou ti prognostici...
Reagovat
tommr
to se dá ale říct i tak že je to už skoro rok kdy naposledy na nějakým větším turnaji porazila nějakou top-hráčku. Její výkony v poslední době ať už v singlu nebo v deblu jsou hodně nevyrovnaný a já jí na nějaký velký výsledky už prostě nevěřím ...
Reagovat
Sinuhet1
Nevyrovnanost asi ano, ale skoncila v top10, videl jsem jeji zapas proti Kanade, v ruce to porad ma - podle me
Reagovat
makro99
jasný, to je samozřejmě hloupost - všechny hráčky prochází kolísáním výkonnosti; to by pak Petra nikdy nemohla vyhrát Miami, Garcia turnaj mistryň..
Reagovat
lvicek
A Bara mela i ruzna zraneni... Snad dobre potrenuje na dalsi sezonu.
Reagovat
makro99
jasně na těch pět a půl turnaje, co spolu letos odehrály, by zase byly úplně v pohodě...smile
Reagovat
GaelM
To může Katka zapomenout stejně, po AO bude v úplně jiných patrech rankingu. Bude bohužel ráda, když se vrátí do top10, ideálně ještě před tou olympiádou...
Reagovat
Stybnat
Katka a Plíškovš smile To by byl fičák. Kája by se moźná dočkala GS smile
Reagovat
GaelM
Variantu Katka na servisu + Karolína na síti si teda fakt neumím představit smile
Reagovat
aligo
Reagovat
misa
Markéta Vondroušová je limitovaná zdravím, jak se ukázalo třeba na letošním US Open. Těžko může kombinovat singl a debl.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
misa
Marie hraje velké turnaje se svou kamarádkou Sarou Sorribes Tormo, jsou úspěšné, nemá důvod měnit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist