Macháč má první letošní výhru na turnaji ATP, v Houstonu přehrál šampiona Socka

5. 4. 2023, 06:53
Aktuality 9
ATP HOUSTON - Tomáš Macháč si při letošní premiéře na antuce připsal první výhru v hlavní soutěži turnaje ATP. 22letý Čech uspěl při debutu v texaském Houstonu, kde přehrál 6-2 6-4 domácího šampiona z roku 2015 Jacka Socka a včetně kvalifikace vyhrál už šest setů v řadě. O premiérové čtvrtfinále si zahraje s dalším Američanem Marcosem Gironem.
Tomáš Macháč (© US Clay)

Tomáš Macháč v roce 2023 vyhrál zápasy v kvalifikacích, challengerech či Davis Cupu, ale v hlavní soutěži turnajů ATP se mu nedařilo. Byť potrápil Caspera Ruuda na Australian Open či Novaka Djokoviče v Dubaji. 

Až ta celkově 12. letošní výhra byla na okruhu ATP. 22letý rodák z Berouna uspěl na čtvrtý pokus, když při premiéře v americkém Houstonu přehrál hladce 6-2 6-4 domácího Jacka Socka a navázal na dvě suverénní výhry z kvalifikace.

Český tenista vstoupil do souboje s bývalou světovou osmičkou Sockem, který před osmi lety v Houstonu získal první z osmi dosavadních trofejí na okruhu ATP, ziskem čtyř gamů v řadě a po zhruba půl hodině měl první set v kapse. 

Druhá sada trvala skoro hodinu. Macháč ve dvou gamech musel odvracet celkem čtyři brejkboly, ale o servis ani jednou nepřišel, v sedmé hře zaznamenal klíčový brejk a duel s o osm let starším Američanem bez potíží dohrál.


"Získal jsem tu svůj první titul, takže je to pro mě výjimečný turnaj. Vždy se sem rád vracím a doufám, že si tu zahraju i příští rok. A pokud bych tu nehrál, chci poděkovat všem pořadatelům za skvělé podmínky," řekl vítěz tří grandslamů ve čtyřhře Sock.

Svěřenec Daniela Vacka Macháč si připsal jubilejní 10. výhru na hlavním okruhu (bez Davis Cupů šestou), první od loňského března (Indian Wells) a postupem do druhého kola vyrovnal své maximum. 

O premiérové čtvrtfinále se 138. hráč světa Macháč utká s domácí nasazenou sedmičkou Marcosem Gironem (h2h 0-0). 29letý Američan v prvním kole poprvé v hlavní soutěži turnaje ATP nadělil soupeři kanára a jediný míček ho dokonce dělil od výhry bez ztráty gamu. Nad Kolumbijcem Emiliem Gómezem vedl 6-0, 5-0 a měl čtyři mečboly při svém podání, nakonec ale dvě hry soupeři 'pustil' a zvítězil 6-0 6-2.

Nejvýše nasazenými je kvarteto Američanů Frances Tiafoe, Tommy Paul, Brandon Nakashima a vítěz z roku 2013 John Isner. Z bývalých šampionů startují ještě Chilan Cristian Garín (2019), který odstartoval výhrou 6-3 6-0 nad Bolívijcem Hugem Dellienem, a domácí Steve Johnson (2017 a 2018).

• ATP 250 HOUSTON •
USA / Texas, antuka, 718.245 dolarů
úterní výsledky (04. 04. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Macháč (ČR) - Sock (USA) 6-2 6-4
Wolf (5-USA) - Thompson (Austr.) 6-3 6-2
Giron (7-USA) - Gómez (Ekv.) 6-0 6-2
Etcheverry (8-Arg.) - J.M. Cerúndolo (Arg.) 6-3 6-4
Hanfmann (Něm.) - Watanuki (Jap.) 6-4 3-6 6-2
Garín (Chile) - Dellien (Bol.) 6-3 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
darek.vrana
Hrál moc pěkně. Několik exhibičních výměn, naskakovaný forhend, kontrakraťasy... Ale udržel úroveň po celý zápas, tentokrát i servis šlapal, ani jeden brejk.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Taktak, viděl jsem sice jen první set, ale sebevědomý a pěkný výkon ošperkovaný nejen tím naskakovaným FH ala Gaelsmilesmilesmile
Jen tak dál! V příštím ho čeká Giron, který bude možná úpornější než Ponožka, ale měl by to být zároveň podobný soupeř.
Tak hodně štěstí!
Reagovat
darek.vrana
Ve 2. setu šla kvalita nahoru, Sock se ještě dost zvednul a hodně zlobil.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No v prvním setu byl Ponožka hodně marný na returnu, takže prostor na zlepšení měl poměrně velký.
Reagovat
George_Renel
Dnes už jsem to nedal, ale jsem rád že Tomáš konečně prolomil prokletí 1. kol ATP. Další soupeř ale bude přece jen trochu vyšší úroveň. Ale Tomáš by potřeboval urvat jeden dobrý celkový výsledek v turnaji, aby se zabydle ve stovce, něco jako Jirka Lehečka v Rotterdamu.
Reagovat
GaelM
Na zabydlení ve stovce by musel dojít do finále, Houston je jenom ATP250 a Tomášovi chybí cca 120 bodů...
Reagovat
darek.vrana
Jde si pro titul.
Reagovat
makro99
je to tak, včera se to tu psalo.
Reagovat
GaelM
No tak potom v pořádku, hlavně jestli o tom ví Tomáš... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist