Macháč prohrál wimbledonský debut s Norriem, sedm Čechů se na kurt kvůli dešti nedostalo

4. 7. 2023, 19:28
Aktuality 61
WIMBLEDON - Tomáš Macháč (22) si po úspěšně absolvované kvalifikaci odbyl debut v hlavní soutěži Wimbledonu, překvapit domácího favorita ale nedokázal. Pod zataženou střechou kurtu číslo 1 podlehl i vinou křečí v prstu ruky 3:6, 6:4, 1:6, 4:6 světové třináctce a loňskému semifinalistovi Cameronu Norriemu (27). Dalších sedm Čechů se vstupu do turnaje nedočkalo, vytrvalý déšť a nevlídné londýnské počasí odložilo zápasy dvojnásobné šampionky Petry Kvitové, Barbory Krejčíkové, Karolíny Muchové, Karolíny Plíškové, Lindy Noskové, Jiřího Lehečky a Jiřího Veselého.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tomáš Macháč loni přišel o travnatou část sezony kvůli zranění a letos se tak na trávě představil po dvou letech. Těžký přechod z antuky na specifický zelený povrch ale zvládl a v londýnském Roehamptonu se poprvé kvalifikoval na slavný Wimbledon.

Dnes tedy v All England Clubu zkompletoval start na všech čtyřech grandslamech a hned při své premiéře si zahrál na druhém největším dvorci pod zatahovací střechou. Na kurtu číslo 1 čelil v prvním vzájemném střetnutí domácí světové třináctce a loňskému semifinalistovi Cameronu Norriemu, zaskočit ho ale nedokázal.

Český hráč držel v úvodu s Norriem krok, nepodařilo se mu ale vypracovat ani jeden brejkbol a favorit později jeho servis dvakrát prolomil. Světová třináctka se po 34 minutách ujala k radosti domácích fanoušků vedení.

Macháč ve druhé sadě zlepšil pohyb a Brit se už prosazoval hůř. Český tenista našel recept na soupeřovo podání, a přestože přišel o vedení 3:1, v sedmé hře brejkl Brita podruhé a vývoj srovnal.

Jenže třetí dějství patřilo sedmadvacetiletému Norriemu. Rodák z Johannesburgu získal brzy brejk na 2:0 a za stavu 4:1 si při jeho výhodě Macháč dostal křeč do prstu na ruce. Britský tenista poté set čistou hrou dopodával.

"Chvíli jsem ruku vůbec nemohl uvolnit. Měl jsem strach, že nebudu moct držet raketu. Snažil jsem se dát dohromady, hodně pil a fyzio mi dal energetický nápoj. Dostal jsem se na úroveň, kdy jsem mohl hrát, ale nemohl jsem vydržet dlouhé výměny, proto jsem je zkracoval," řekl po utkání novinářům Macháč.

Česká dvojka ještě mohla duel za podpory přítelkyně Kateřiny Siniakové v hledišti zdramatizovat. Na začátku čtvrté sady Macháč přišel sice o vedení 2:0, po jednom z obětavých zákroků na síti si ale vysloužil potlesk Norrieho i zaplněného hlediště.

"Užíval jsem si to. Předváděl jsem velice kvalitní a zábavný tenis. Dokonce se mi povedlo zahrát rybičku a míček se ještě vrátil na mou polovinu. Byl jsem za to rád, bylo to dva v jednom. A musím říct, že i když jsem hrál s domácím hráčem, diváci byli hodně féroví. Samozřejmě fandili více jemu, což je logické, ale hodně mě překvapilo, jak se publikum chovalo. Velký klobouk dolů před nimi," uvedl Macháč.

Rozhodující chvíle přišly v závěru. Macháč nevyužil za stavu 4:3 tři brejkboly a vzápětí přišel o svůj servis. Norrie pak proměnil druhý mečbol přímým bodem z podání a po dvou a půl hodinách hry zvítězil 3:6, 6:4, 1:6, 4:6.

"Těch brejkbolů je velká škoda. Kdoví, jak by vypadal pátý set. Třeba bych tam ale úplně zkolaboval na křeče," dodal Macháč.

Dvaadvacetiletý rodák z Berouna startoval v hlavní soutěži grandslamu pošesté v kariéře, vyhrát zápas ale dokázal jen na Australian Open v letech 2021 a 2022.

"Byl to kvalitní zápas, škoda jen některých mých chyb. Potom jsem musel improvizovat, protože jsem dostával křeče do ruky. Chodil jsem si hodně pro voleje, hrál servis volej a využíval i kraťas, což byla dobrá změna," dodal Macháč, jenž vypadl v prvním kole grandslamu potřetí za sebou.

Start sedmi Čechů spláchl déšť

Meteorologové na úterý předpovídali možná nejdeštivější den letošního Wimbledonu a jejich prognózy se naplnily. Sice se začalo hrát podle plánu, ale po hodině byly zápasy přerušeny a tenisté se už na kurty bez zatahovací střechy nevrátili.

Už kolem 16:00 SELČ (15:00 londýnského času) pořadatelé začali odkládat první zápasy, o další hodinu později s redukcí programu pokračovali, kolem 18:30 'domů' poslali i ostatní tenisty, kteří své duely ani nerozehráli, a v 19:00 oznámili, že se bude pokračovat už jen na dvou dvorcích vybavených zatahovací střechou.

Na své zahajovací zápasy na turnaji tak marně čekali Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Muchová, Karolína Plíšková, Linda Nosková, Jiří Lehečka a Jiří Veselý.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
úterní výsledky (4. 7. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Norrie (12-Brit.) - Macháč (ČR) 6:3, 4:6, 6:1, 6:4
Alcaraz (1-Šp.) - Chardy (Fr.) 6:0, 6:2, 7:5
Halys (Fr.) - Evans (27-Brit.) 6:2, 6:3, 6:7 (5:7), 6:4
Etcheverry (29-Arg.) - Zapata (Šp.) 6:7 (5:7), 5:7, 6:3, 6:4, 7:5
A. Murray - Peniston (oba Brit.) 6:3, 6:0, 6:1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Po Dubaji jsem zde Machače urážel, že vypadá jako bezdomac, ať se oholí. Že patří mezi anonymní alkoholiky... Atd.

Ale musím říct, že na sobě popracoval. Už nevypadá jako ztracená existence. Palec hore.smile
Reagovat
EllNino
Kam se hrabou klasické dvouhodinovky, kdy je jasné, že vyhraje Novak ...

Tyhle zápasy by měly být na centrech :)
Reagovat
EllNino
Zapata s Etchverrym hrajou fantasticky
Reagovat
farr
Hrozně monotónní antukovej tenis. Tyhle typy fakt umej jen to mlatit od BL jak smyslu zbaveny, servis volej sprostý slovo pro ne. No nevim jako, ale fantastickej travnatej tenis vypadá opravdu úplně jinak...
Reagovat
EllNino
neříkám, že travnatej, ale jsou tam emoce a pár super výměn hodných borce na konec ... na síť Etcheverry chodí, Zapata vůbec no
Reagovat
EllNino
Thomas vyhrál, snad dobrá zpráva pro marka a Vlka :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a mě takysmilesmile
Reagovat
Kozoroh
Sledoval jsem včera Macháče s Norriem, protože mimo dva hlavní dvorce se nehrálo, moc mě to tedy neuchvátilo. Ale je to jen můj názor. smile
Reagovat
hanz
Nápodobně, viděl jsem pár vypalovaček, prapodivné držení raket a vypínal jsem.
Reagovat
Kozoroh
Co se týče plánování, tak bych si vsadil, že matchup Thiem-Tsitsipas by všechny ostatní grandslamy daly na centr či aspoň na kurt č. 1 (Court/Lenglen/Armstrong). Ale Wimbledon to dá na dvojku... Namísto atraktivních matchupů upřednostňují domácí hráče, ale až moc okatě.
Reagovat
annah
Reagovat
Kandinsky1
EllNino: Výraz skleněnka je naprosto v pořádku.
Reagovat
hanz
Tvl, dneska si hrajou jen Angláni, či co? Už zase další... už aby je někdo vyházel... šílenost na ně koukat celý den... ještěže se anglický ženský pakujou, protěževaný jsou jak arogantní Korýsek
Reagovat
IngStavinoha
anglosaský establishment se holt musí vybouřit hned v prvním týdnu - pak už bude mít po ptákách ;-)
Reagovat
EllNino
Camerona asi nějaký ten čas zase vidět nemusím :) Ale je to prostě účinné, i když se na to moc hezky nekouká ...

Tomášovi gratulace za zvládnutou kvaldu, nehrál špatně, ale Norrie měl i trochu štěstí v závěru setu číslo 4 ... mohlo to být do 5. setu, ale asi bych víc věřil Britovi
Reagovat
JohnB
On ale kvalifikaci nezvládl, ve 3. kole mu skrečoval za stavu 0:1 na sety soupeř... smile Dneska mi nepřijdeš ve formě, asi bych to být tebou sbalil a šel spát.
Reagovat
hanz
Je holt přetaženej, no, i to se stává.smile
Reagovat
EllNino
a to na tom něco mění? výhra po skreči je technicky pořád výhra, dostal za ni stejně bodů a peněz jako ze klasickou výhru, dostal se do MD, jako by vyhrál, takže kvaldu zvládl ... to, že mu Pouille skrečoval, na tom nic nemění
Reagovat
EllNino
tak tenhle return jen potvrdil, jakej je Norrieho tenis paskvil :/
Reagovat
JohnB
proč máš potřebu všechny urážet? ty máš nějaký problémy v sobě?
Reagovat
hanz
Jen do něj Džoní, potřebuje to. smile
Reagovat
Dobry-den
smile
Reagovat
Maisterstich
Mně se upřímně nelíbí ten přístup Macháče. Působí, jak kdyby si tam šel zapinkat, nevidím na něm, že by si připouštěl, že vůbec může vyhrát. Často hraje nesmyslně, netakticky. Drží se v zápase jen proto, že je Norrie dneska tragickej.
Reagovat
JohnB
Jako jo, vtipný je, že je schopnej vyhrát, orotože Norrie hraje hrozně připosraně.
Reagovat
hanz
Mám z jeho hry taky takovej pocit, ale nejenom dnes, na highlighty se kouknu, ale jinak mi to jeho pojetí nebaví. Hrozný servis a halda laciných chyb mi za to nestojí.
Reagovat
Ondra979
videl jsem jen sestrih ale je to mozne..proste to sel odehrat a na vyhru ani nemyslel a to je spatne..a ten jeho projev taky nic moc
Reagovat
EllNino
Skleněnka opět :/ Tentokrát ruka, chytil se za ni na konci 3. setu a od té doby se nemůže pořádně opřít do ničeho ...

Paradoxně hraje opravdu atraktivní výměny, protože od BL Norrieho neporazí
Reagovat
Maisterstich
Urážet ho do skleněnek je fakt ubohý
Reagovat
EllNino
Wtf, výraz pro někoho, kdo je věčně zraněn ...Skleněnka je i Markéta nebo Muška, dříve Tomáš Rosický
Reagovat
JohnB
Mně to teda taky nepřijde vhodný.
Reagovat
EllNino
Dneska se tady asi všichni zbláznili :)) Ten výraz se tu používá deset let
Reagovat
JohnB
jo aha, takže se něco používá 10 let, tudíž je to v pořádku... jenže ono není smile
Reagovat
EllNino
a co je na tom špatného, skleněnka je hanlivé?
Reagovat
JohnB
já nechápu, co tě vede k tomu dávat lidem takový nálepky... nic víc
Reagovat
EllNino
Haha, zajímavý, že hanz tady o patro níže nadává úplně stejně, ale výraz "prase kost" ti evidentně nevadí :)) ty máš spíš nějaký problém se mnou koukám
Reagovat
hanz
Co je za nadávku prase kost? To se tak říká normálně. smile Ty si prostě do mě potřebuješ rejpnout. smile
Reagovat
EllNino
jaký je rozdíl mezi "skleněnkou" a "prase kost"? smile
Reagovat
hanz
Výraz skleněnka neznám, připomíná mi to násosku, ale prase kost se teda u nás říká a vulgární to není.
Reagovat
JohnB
Máš fakt zajímavý způsoby argumentace...

Nejdřív omlouváš svý nemístný poznámky tím, že se to říká 10 let a pak poukazuješ na to, že někdo píše taky nemístně smile

Nerad hodnotím lidi přes internet, ale budeš asi ještě mladý chlapec, tipuju do 30 let... smile
Reagovat
hanz
Já tipuju pod 20. smile
Reagovat
Kandinsky1
Ten výraz se používá mnohem déle než 10 let.
Reagovat
EllNino
pokud ti to mé přišlo jako nemístné, muselo ti zákonitě přijít i tamto :) ani jedno totiž nemístné není :)) a když, tak prase kost určitě víc než skleněnka :)
Reagovat
JohnB
hele ty budeš asi mladej chlapeček fakt, protože takhle přesně sem argumentoval já na základce smile že někdo něco dělá a když to dělám taky, tak to přece není špatný... smile
Reagovat
EllNino
no vzhledem k tomu, že slovo skleněnka, prase ani kost nejsou hanlivá slova :) tak opravdu nic špatného neděláme ... a vzhledem k tvé argumentaci jsi spíš ty na základce, protože jsi vůbec nepochopil moji předchozí zprávu :))
Reagovat
JohnB
a kde sem napsal, že to je hanlivé? smile
Reagovat
EllNino
když jsi to bral jako urážku? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a teď už seš jenom mrzoutskej důchodce, takže všude prudíšsmile
Reagovat
hanz
Důchodce sice nejsem, ale taky si rád zaprudím.smile
Reagovat
hanz
No nevím, násoska je horší než prase kost. smile
Reagovat
EllNino
https://medium.seznam.cz/clanek/zongl-idealni-pristup-slavie-k-letu-neposilovat-a-zbavit-se-sklenenek-10485
Reagovat
hanz
Já raději údernější slova než skleněnka, to je moc jemný, navíc zavádějící.smilesmile
Reagovat
Mony
Komentátor říká , že dobrá taktika rychle chodit na síť, ale dle mého je to vynucené nějakými zdravotními nebo kondičními problémy
Reagovat
EllNino
Ruka
Reagovat
EllNino
Po té rybičce měl výhodu na 3:0 a zahodil to ... někdy moc lehkovážný, proto je Norrie daleko výše, je disciplinovaný a hraje konzistentně, i když se na to nedá koukat ...

Tomáš má wow míče, ale na 4 chyby, takže výsledek nelže
Reagovat
hanz
Norýho bekhend je totální šílenost, drží to jak prase kost... Macháč bez servu a konzistentnosti... ani jeden se daleko nedostane..
Reagovat
Patik
No jo.. Norrie tento rok vyhrá Wimbledon.. Ale nepovedal v ktorom paralelnom vesmíre.
Reagovat
EllNino
To je něco příšernýho, lift forehand, placka backhand, na pohled antitenis, ale děsně účinnej, navíc jak je to pomalé ...

Tomáš nehraje špatně, ale ve 3. se mu to nesešlo, uvidíme, co bude dál
Reagovat
JohnB
nechapu ze se s timhle dostal v zebricku tak vysoko
Reagovat
Mony
Hlavně těmi prohozy z težkych pozic a na Bigpointech
Reagovat
Mony
A jak se dokáže vyhrabat z bahna
Reagovat
Marduch
Placky BH, spin FO, proti tomu se každýmu hráči strašně těžko dostává do rytmu. Loňský zápas s Djokovicem ve W, to bylo neco:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist