Makarovová smetla Halepovou a je poprvé v semifinále Australian Open

27. 1. 2015, 02:41
Aktuality 180
AUSTRALIAN OPEN ženy - Jekatěrina Makarorová porazila hladce ve dvou setech světovou trojku Simonu Halepovovou a bez ztráty setu postoupila do svého prvního semifinále na Australian Open. O první grandslamové finále se šestadvacetiletá Ruska utká s krajankou Marií Šarapovovou.
Jekatěrina Makarovová

Jekatěrina Makarovová si v grandslamovém semifinále zahrála poprvé loni na US Open, nyní výsledek minimálně zopakuje i v Melbourne, kde se mezi kvarteto nejlepších dostala bez ztráty setu.

"Asi jsem si přivezla celou tu atmosféru a vzpomínku z New Yorku. Moc si to teď užívám, jsou to pro mě opravdu příjemné chvíle," řekla Makarovová po postupu do mebournského semifinále.

Šestadvacetiletá Ruska v dnešním úvodním čtvrtfinále nedala příliš šancí světové trojce Simoně Halepové. V prvním setu sice přišla o jeden ze dvou brejků vypracovaných hned v úvodu utkání, ale jinak měla jeho průběh pod kontrolou. V druhé sadě odvrátila všech pět brejkbolů a zvítězila hladce 6-4 6-0.



"Hrála jsem svůj nejlepší tenis, takže ona (Halepová) byla ve druhém setu asi trochu rozrušená - asi nevěděla, co se děje. Ale Simona je skvělá hráčka, má za sebou skvělou sezonu. A věděla jsem, že může zápas kdykoliv otočit, nehledě na výsledek. Musela jsem se soustředit do poslední výměny," komentovala Makarovová, jež o tři roky mladší Rumunce oplatila porážku z jediného vzájemného střetnutí a připravila ji o letošní neporazitelnost.

"Ráno jsem se na tréninku cítila dobře, ale asi jsem se před zápasem zbytečně stresovala. Měla jsem špatný den," řekla Halepová. "Ale soupeřka hrála dobře a všechno jí vycházelo, takže si vyhrát zasloužila. Jsem smutná, že jsem dnes nepředvedla svou nejlepší hru, ale takový tenis je," dodala finalistka loňského Roland Garros.

Makarovová má ve sbírce už dva grandslamové tituly ze čtyřhry, s krajankou Vesninovou vyhrály loňské US Open a předloni triumfovaly na Roland Garros. Trofej už má také ze smíšené čtyřhry.

O své první grandslamové finále ve dvouhře se utká s krajankou Marií Šarapovovou, s níž prohrála všech pět vzájemných soubojů. Naposledy spolu hrály před dvěma lety právě v Melbourne. "No, ještě nikdy jsem ji neporazila, takže to bude hodně těžké. Maria je velká bojovnice, málem tu prohrála už ve druhém kole, ale otočila to," připomněla Makarovová problémy Šarapovové z druhého kola, v němž odvrátila dva mečboly proti Panovové.

"Cítím, že jsem dostala druhou šanci. A tak z toho chci vytěžit co nejvíc," uvedla Šarapovová. "Na zápas se těším a chci si ho užít," dodala světová jedenáctka Makarovová.

Druhá nasazená Šarapovová dnes prodloužila neporazitelnost proti Eugenii Bouchardové. Sedmadvacetiletá Ruska nad o sedm let mladší Kanaďankou zvítězila hladce 6-3 6-2 a vyhrála i čtvrtý vzájemný duel. Letos zůstává neporažená poté, co začátkem ledna vyhrála generálku v Brisbane.

"Věděla jsem, že celý zápas musím hrát svou, že musím zustávat agresivní. Chtěla jsem se dostat trochu do výměn, ale také jsem chtěla bodovat z mých prvních úderů," komentovala šampionka z roku 2008 Šarapovová.

Druhá semifinálová dvojice vzejde ze zířejších duelů Serena Williamsová - Dominika Cibulková a Venus Williamsová - Madison Keysová. A tak už jedině slovenská tenistka může zabránit sobotnímu rusko-americkému finále.

- AUSTRALIAN OPEN 2015 -
(Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 40.000.000 austr. dolarů)
úterní výsledky žen (27. 01. 2015)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Šarapovová (2-Rus.) - Bouchardová (7-Kan.) 6-3 6-2
Makarovová (10-Rus.) - Halepová (3-Rum.) 6-4 6-0
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Záhlavová-Strýcová/Krajiceková (13-ČR/Niz.) - Kopsová-Jonesová/Spearsová (5-USA) 3-6 6-3 7-6(3)
Matteková-Sandsová/Šafářová (USA/ČR) - Makarovová/Vesninová (3-Rus.) 7-6(5) 4-6 6-2
• Smíšená čtyřhra - 2. kolo •
Hlaváčková/Peya (4-ČR/Rak.) - Chan Hao-Ching Chan/J. Murray (Tchaj-wan/Brit.) 3-6 6-4 10-5
• Dvouhra juniorek - 2. kolo •
Aiavaová (Austr.) - Kolodziejová (15-ČR) 6-3 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

180
Přidat komentář
Cico93
http://www.wtatennis.com/news/article/4443658/title/vote-now-australian-open-best-dressed
Reagovat
Cico93
Tu ale neni o čom.
Reagovat
blixa
Není, no. Chybí tam Garbine ... :-P
Reagovat
Cico93
other
napíš jej meno a máš.
Reagovat
Cico93
blixa
Si určite správny chlap. Takže sa neboj a označ Máriu, šak ona je v tom svojom najSexy:)
Reagovat
blixa
Pro mě teda najsexy není. O toho jsou tu jiné ;-)
Reagovat
blixa
Ale jo, ale chybí kráná fotečka a lidi jsou líný něco psát a jen tupě kliknou. Dyk se taky podívej na výsledky, no hrůůůza ... ;-)
Reagovat
Cico93
Vede Mária, no ľudia niesú slepí.
Reagovat
Fandina
má tam největší fotku, tak jí musí každý vidět ... úsměv
Reagovat
blixa
To je jen výsledek manipulace, když ty nejkrásnější, jako je Garbine nebo Anička tam nedali. Fuj WTA !!!
Reagovat
Cico93
Ana? Tá sa v tom svojom drese ani poriadne neohriala.
Reagovat
VlS
Camila, Camila
Reagovat
Empe
Mně se nejvíc líbí modely Viky a Petry. Celkově se to Nike povedlo. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Serena je najlepšie oblečena. Najkrajšie šaty.
Reagovat
kada.tom
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1510372_882458195109192_4953508682082236027_n.jpg?oh=c90753d6839df66141d02f1795d91c26&oe=5524C8A2

ano, Bouchard opět ukázala jaké jsou její "přednosti" ...
Reagovat
Cico93
ale ale čo do nej neustále kopeš.
Stači si pozrieť podavanie rúk na videu a Genie sa jej do tváre pozrela.

fotka v zlý moment a potom vznikajú hentaké pletky.
Reagovat
smazaný uživatel
suhlasim s Cicom, proste len zly moment odfoteny.
Reagovat
blixa
Báru na ni !! :D
Reagovat
Cico93
Ta sa sama nevie spravať.
Reagovat
blixa
Naopak, ta umí skvěle vychovávat ;-)
http://so-stadium-status.com/how-to-shake-hands-at-the-net-by-barbora-zahlavova-strycova-and-other-less-awesome-tennis-handshakes/
Reagovat
Cico93
https://www.facebook.com/127184667291570/photos/a.852080581468638.1073741882.127184667291570/942209015789127/?type=1&theater
Reagovat
Cico93
JeTo blízko.
veľmi blizučko.

Musí To klapnúť!
Reagovat
smazaný uživatel
kto si myslíš , že bude z hornej časti pavuka vo finale?
Reagovat
Cico93
Viťazka zápasu Serena - Domina.
Snáď Dominika.
Reagovat
FulnekUltras
skorej v sf sklapnúť... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
nie , nie . Maria ide do finale!
Reagovat
Kozoroh
Kéž by to klaplo :-)
Reagovat
Kozoroh
Prohra Simony (navíc jednoznačná) mě překvapila. Doufal jsem v SF mých dvou favoritek, postoupila jen jedna :-(
Holt Simona si bude muset na 1. GS titul ještě počkat. Doufám však, že se letos dočká.
Zítra budu přát postup Dominice. Kdo zvítězí v duelu Madison-Venus mi je jedno.
Reagovat
smazaný uživatel
Protože mi zmizí po přihlášení půlka příspěvků, čím to bude ? Reaguji tady. Nemáš mě ráda, jsem demagog a rouhám se ? Tak se chceš vypořádat s odlišným názorem, to jako opravdu ?
Reagovat
Fandina
Mám dojem, že ty nějak neunášíš, že ti druhý napíše, že mu tvoje názory připadaní demagogické. Nemyslíš?
Reagovat
Fandina
oprava ... připadají ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Odpovídám se zpožděním, třeba už to nebudeš číst. Snad si nemyslíš, že svou denní pohodu či nepohodu odvíjím od toho, co se o sobě dovím na TP...
Ty to jistě taky neděláš. Neunáším, no to fakt říct nedá, spíš mě zaujalo, že mé odlišné názory takto odbydeš. Co to je za argumenty ? V čem js demagogická ? O rouhání ani nemluvím, protože se mi zazdálo, že nevíš co to je. A o té bídě si začala ty, že ji kolem sebe nevidíš. O Ukrajině - napíšu, že je tam situace daleko složitější, že si to neumíme představit ( nejsou jednolitý národ ), ty začneš psát o ruské intervenci a zabrání Ukrajiny Ruskem. A hned na to narazíš náš 68 rok. Promiň ale to jsou řeči jedné nejmenované polit. strany.
Reagovat
Fandina
Ano odbyla jsem tě. Některé politické debaty mě neberou a ani se jich nemíním zúčastňovat a ani jsem to nebyla já, kdo tu začal s takovými rozbory. Napsala jsem stručně, proč mě Rusko jako země neiponuje a tím to pro mě končí. A vůbec nemám zájem druhého přesvědčovat o něčem, argumentovat a vybavovat se o politice. A to byl důvod, proč jsem tě odbyla. Ale stejně si nakonec rýpnu. A kdybych byla v nějaké politické straně, co má být. Píšeš to dost s despektem, aniž bych pochopila, kterou myslíš. A ujišťuji tě, že v komunistické jsem nikdy nebyla. I když mi to nabízeli, ale nebyla.
Reagovat
Fandina
A v žádné politické straně nejsem ani teď.
Reagovat
smazaný uživatel
já js tě přece k té dizkuzi nenutila. Pouze js reagovala na původní dikuzi dole. Častá rusofobie na TP už mi leze krkem. Proč lidi cejchovat podle národnosti ? Makarova nemůže za to, že je Ruska, my nemůžeme za to, že jsme Češky. Stop.
Reagovat
smazaný uživatel
Dále náš národní sport - je lépe nyní nebo dříve ? Já js ráda, že padla vláda jedné strany . Stop. Ale po 25 letech je potřeba zhodnotit vývoj, přiznat si chyby a napravit. A ne vše stále svádět na komunisty. Stop.
Reagovat
smazaný uživatel
Já také nebyla, nejsem a pravděpodobně ani nebudu v žádné straně. Ale ta rétorika, kterou si použila o osmašedesátém, byla a je mantrou oné strany a komunisti to nejsou. Stop.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě se mi zdá, že si nějaká dotčená. Ujišťuju tě, že já ne. Beru to s rezervou. Máme přece i společný zájem, vášnivě fandíme Petře, na tom se shodneme, ne ?
Reagovat
Fandina
Nechci se opravdu dohadovat, ale tyhle řeči, je potřeba napravovat, vyvozovat důsledky atd. opravdu považuji za demagogii. Ne snad, že by bylo všechno v pořádku, to vůbec ne, ale skutečně je to podle mě klišé na entou. A opravdu se omlouvám, nemám zájem se bavit o politice. To že jsem napsala, že kdyby nebyla Katka Ruska, fandila bych jí vic, je prostě realita. Cítím to tak, bohužel je to na základě zkušeností. Kdybych měla takové osobní zkušenosti s nadvládou xtého národa. Tak bych to řekla také. Jinak samozřejmě nikdo za to nemůžeme, komu se narodíme, ale zase nejseme imunní k tomu, co se okolo nás děje.
Reagovat
Fandina
A že jsou nám různé národy ať už z vlastních zkušeností nebo na základě historiie různě blízké nebo sympatické je realita.
Reagovat
Frick
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/298693/fidel-castro-vstal-z-mrtvych-kuba-by-se-mela-sblizit-s-amerikou.html
Reagovat
blixa
No snad ty čerti nakoupili ušanky včas ...
Reagovat
smazaný uživatel
mi asi zmizela půlka příspěvků ? No proč asi ?
Reagovat
babolat.cz
Ekaterino, nejsi sice tak hezká , ale jsi mi monohem sympatičtější. Zbav AO té ruské hekačky. Spasýba.
Reagovat
sprchon
Gratulace holkám. :) Viděl jsem třetí set a paráda...
Pro Bethanie tady mám tentokrát jeden obrázek. :D

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/1654076_614585981946074_455477280_n.jpg?oh=d67932f26a2dae6d4b506f50ece7cfad&oe=5527AA26&__gda__=1431513253_a8cf8926861afd9e7b8c98d097fce21f
Reagovat
sprchon
Jinak gratulace taky Báře. Nakonec tedy máme dvě Češky v SF debla... Jen tak dál. :)
Reagovat
Frick
První GS semíčko v deblu. A opět přes Makaróna.
Reagovat
Frick
Takže nakonec to asi bude Lucka vnímat úspěšně. Teď si to jen přenést i do singlu.
Reagovat
Fandina
Lucka super a to je ještě možné, že bude i titul a to by bylo super!!!
Reagovat
Fandina
A do finále může postoupit i Barča s Míšou. Super!!!
Reagovat
sprchon
Kátě. :) Čekal jsem, že to bude větší boj a že navrch bude mít spíš Simona. Ale i takhle se mi to líbí. :)

Výsledek Masha - Genie vypadá taky docela jednoznačně, Masha už neztrácí ani ty první sety. Ruské semifinále bude zajímavé. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Blahozelam Marii Sharapovej,blahozelam vsetkym.Dost som roztrpcena diskutermi,ktori nepisu o tennise ale o politike.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to prostě nečti, no.
Reagovat
slacker
Jsem dost roztrpcen prispevky jedne zmatene sionistky.
Reagovat
smazaný uživatel
Jekaterine a Marii :) ruske SF tu už dlho nebolo :)
ešte nech na druhej strane pavuka bude americke (W+W) a budem spokojný :D :)
samozrejme do finale Serena a Maria :)
Reagovat
FulnekUltras
Slovenke nefandíš? ;-)
Reagovat
Carter
Ja chcem tiež semi W+W ....ale proti Marii vo finále aby bola Venus :)
Reagovat
smazaný uživatel
ak by nehrala proti Serene tak ano, ale kedže chcem aby Serena vyhrala cele AO tak nie , nefandim Cibulkovej. :)
Je ešte mlada, ak bude podavať vykony ako pred rokom na AO a tento rok na AO tak ma na to dostať sa hlbšie do TOP10 ale nie , takym sposobom , že sa dostane do finale GS , potom urobi ešte SF a QF na Premier Mandatory, vyhraje menší turnaj a do konca sezony nič neuhraje. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kata hrala naprosto fantasticky...agresivne, sla si pro kazdy udery a naprosto Simcu nicila kriznyma uderama z forhandove i bekhendove strany pod velkymi uhly. Simca sice vice chybovala nez je u ni zvykem ale to si myslim, ze bylo spise kvuli Kate, ktera vazne hrala uzasne a s velkou razanci. Take skvele podavala... Gratulace velika Kate, vazne prvotridni vykon. Kata se furt posouva a tu desitku si vazne zaslouzi, poslednich pul roku neni jine hracky, ktera by si Top 10 zaslouzila vice.
Reagovat
smazaný uživatel
RE fandina
Přiznám se, že kdyby nebyla Makarova Ruska, fandila bych jí víc. Takhle mě to trochu vadí, Rusko považuji za zemi, která chce řídit svět, ale není dostatečně inteligentní, abych si jich vážila.

Asi máte na mysli tych 900vojenskych zakladni viac ako 120tich krajin na svete to je pravda a vlaste to maju americania,ale vy ste asi mali na mysli 1000tisice zahranicnych 5 kolon vsade po svete kde organizuju puce zvrhavaju vlady ktore nerobia co sa im povie ak to nestaci napriklad nedovolia postavit vojensku zakladnu neodovzdaju prírodne vzdroje prídu sankcie alebo rovno demokraticke bombardovanie napriklad irak 600 000 mrtvych civilistov alebo vietnam 1,5miliona civilistov ,pripadne vyzbrojovanie opozicie ci rovno teroristov napriklad siria ,libia a vlastne aj to boli amercicania co tam zavadzaju demokraciu.Vy ste možno mysleli grenadu panamu somalsko jemen ,afganistan juhoslaviu co ich napadlo rusko a vlastne to boli tiež americania že by sa snažili o nadvladu oni?
Reagovat
Fandina
Měla jsem na mysli Ukrajinu a ostatní země, které Rusko kdy chce a chtělo ovládat, připojit si je k sobě.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha nepripajaju sa v poslednej dobe krajiny len do nato a eu ktore ovlada usa? Ano rusi bojuju na ukrajine žije ich tam 8milionov alebo sa maju pozerat ako ich tam vraždia od kedy sa k moci dostal oligarcha mafian porosenko agent cia dlhe roky zijuci v amerike sa stal premierom a prvy zakon co schvalili bol zakaz rustiny.Rusi su na ukrajine doma
a vraždy zacali potom ako sa dostali k moci loutky usa a este jeden odkaz k žoldnierom.Su tam aj svedi anglicania americania lotysi a dalsi
http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/2043-video-co-delaji-americti-vojaci-v-mariupolu
Reagovat
Fandina
A to je podle tebe v pořádku, že Rusko okupuje jinou zemi? O Americe jsem nic nepsala.
Reagovat
smazaný uživatel
Okupuje alebo brani ruskojazičné obyvatelstvo?Myslite si že rusi potebuju par kilometrov zeme pripojit k rusku su najvacsia krajina sveta jedine co chcu aby neboli zabijany rusi na ukrajine a aby sa nestavala dalsia zakladna usa už rovno na hraniciach ruska,a este k ukupacii na co je v nemcku 50 000tisic americkych vojakov 70rokov po vojne neni to okupacia?a co demokratické odtrhnutie kosova od srbska a nasledne vznik najvacsej vojenskej zakladni v europe v kosove ? to neni okupacia? A co okupacia japonska staci si precitat aj ine zdroje ako idnes a ct24 co tam robia vsade kde su maju beztresnost a neda sa ich zbavit na rozdiel od sovietov nikdy neodidu kde pridu.OSPPRAVLDLNUJEM SA VSETKYM ZE NA STRANKE TENISU som reagoval na politiku a zabrali sme s fandinou par centimetrov plochy ale nedalo mi nereagovat.
Reagovat
Fandina
Brání vojenskou technikou Rusy, žijící v jiné zemi. Okupují vojenskou technikou jinou zemi. To je málo?
Reagovat
smazaný uživatel
Ano je to strašné že sa bránia aj ked mimo ruska maju sa nechat vyhladit za to že su rusi alebo ukrajinci ktorý s nimi žili v mieri kým sa nedostali demokratický oligarchovia k moci ktorý ich tam nechcu a chcu tam tazit skvapalneny plyn pestovat gmo potraviny a namierit rakety na moskvu na ktore by rusko nemohlo reagovat je strasne ze povstali zobrali vyzbroj z kasarni nieco dosniesli z ruska mali sa radsej rovno pochovat zaziva a neprekazat zavadazniu demokracie.Nedavno na slavnom letisku v dobase sa nasli zbrane americanov ale tie su asi tiez ruske a bude zaujimave kde odnesie ukrajinske lietadlo mrija tanky ktore sa vcera nakladali pri ostrave ale asi ukrajinska armada a ich fasisticke prapory sa mozu vyzbrojovat celym svetom ale rusi nie .
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.novarepublika.cz/2015/01/uz-vim-proc-nebudu-volit-cssd-nevolte.html
Reagovat
Fandina
Znáš to přísloví, kde není soudce, není žalobce. Napíši to stručně. Kdyby tam nevstoupili s tanky, nebojovalo by se.
Reagovat
George_Renel
Jdi už do hsje. Ty bys byl schopný tou svou ideologií v dnešní historický den obhájovat i deportace židovského obyvatelstva ze Slovenska...
Reagovat
patriks
Fandina zřejmě hodně sleduje ČT24 a už je podle toho orientovaná. Zato demokratické USA jsou vzorem dobra.
Reagovat
Fandina
Fandina si dělá svůj názor. O Americe jsem tu nic nepsala.
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě to byl jednodušší zápas, než jsem očekával. Hlavní roli hrály nevynucené chyby na straně Genie. Zatímco u Mashy byl ten poměr winnerů a UE téměř vyrovnaný (19 W, 18 UE), na straně Genie výrazně převažovaly chyby (13 W, 30 UE). Genie hrála chvílemi jako na houpačce, což dokumentovaly hned první tři gemy zápasu. V prvních dvou se vyházela, ve třetím naopak dala pár winnerů. Nakonec měla v celém zápase mnohem víc těch nepovedených momentů... V 1. setu asi rozhodl šestý gem, ve kterém Masha odvrátila dva brejkboly a zvýšila na 4:2. Při srovnání na 3:3 by ten průběh mohl být jiný... Druhý set byl v podstatě podobný, ale tam už Masha žádný brejkbol nenabídla. Jak už tady bylo řečeno: "Masha hrála to, co potřebovala." :)

Takže v semifinále trochu překvapivě ruský souboj s Káťou. Ta dneska celkem jednoznačně porazila Simonu, která prý taky udělala hodně chyb... Káťu rozhodně nelze podceňovat (druhé semifinále GS v řadě), ale je třeba říct, že Masha bude proti ní větší favoritkou, než by byla proti Simoně. Vzájemná bilance hovoří jasně pro Mashu (5:0 a jenom jeden ztracený set).

BTW: Škoda, že někteří si tady pořád pletou tenisový web s něčím jiným...
Reagovat
smazaný uživatel
Pro me zadne prekvapeni, jakmile Bouchard narazi na nekoho z top 4, tak dostane kartac. Hlavnimproblem je jejimpomaloucky servis
Reagovat
smazaný uživatel
No, v semifinále loňského RG Genie pořádně zatápěla...
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že se dívala i Maruška, jak se přerušuje černá série ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem psal pod Tomášovým článkem... :)
Reagovat
pepin
Tak to se ozval opravdu ten pravý, šatičky, botičky, obrázky, nevíš kdo to sem zatahuje?
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, ale to oblečení se pořád týká tenistek...

Jinak jsem si teď trochu hrál... :D
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=2142234518616
Reagovat
pepin
Tvoje ubohé výplody nesleduji, mě stačí co tu pořád blábolíš, takže si hraj jak chceš.
Reagovat
PH94
Hruzostrašnej výkon od Halep :) A ted koukám na Bouchard a ta holka prostě nemá v top 10 vůbec co dělat :) Už aby z ní byla venku
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
Dnešní Tomášův zápas by měl posloužit jako krásná inspirace pro M. Š.
Tomáš dneska ukázal, že lze překonat strach, pochybnosti a nejistotu trvající takřka deset let.
A také pro Davida, Kevina... a tak dál:-)
Reagovat
HayashiM
Kevin ať v tom kliďáááánko zůstane :)
Reagovat
Frick
Je nesmrtelnou zásluhou Vladimíra Iljiča Lenina, že očistil revolučné učenie robotníckej triedy od bahna oportunizmu a obhájil životaschopnosť ideí marxizmu. Vďaka tvorivému rozvoju a upľatňovania leninských ideí v teórii praxi Komunistickej strany Sovietskeho zväzu a celého medzinárodného revolučného a komunistického hnutia sa marxisticko-leninské idei stali dnes silou, ktoré nadchýňajú miliónové masy na všetkých kontinentoch a rozhodujúcim spôsobom ovplyvňujú vývoj súčasného sveta. Stará múdrosť nám pripomína, že vlk zostane vlkom aj keď sa zahalí do sebakrajšej beranej kože. Heslo socializmus s ľudskou tvárou, bolo ve skutečnosti maskou ktorá mala zakryť pravú tvár kontrarevolúcie u nás. Československý experiment sa mal stať novým argumentom pravicových oportunistov pre revíziu a deformáciu marxisticko-leninských princípov budovania socialistickej spoločnosti. Vďaka marxisticko-leninským silám v našej strane a spoločnosti i bratskej internacionálnej pomoci boli zmarené všetky ich plány a nádeje. Predstavme si súdružky a súdruhovia takýto obraz. Začína horeť dom, ale hospodár je natoľko omámený alkoholom alebo hašišom, že požiar nehasí, ani nevolá iných na pomoc. O pomoc nakoniec požiadajú synovia. Pomoc príde a po uhasení požiaru hospodár a jeho pochybní priatelia kričia do sveta, že pri hasení sa postríkala perina.
Reagovat
smazaný uživatel
??? To má být co ? Názor ? Ach jo fricku, fricku.
Reagovat
FulnekUltras
Myšlenky doktora Husáka jsou věčné... ;-)))
Reagovat
blixa
Mluví ti z duše ? ;-)
Reagovat
FulnekUltras
Gusta i ze srdce. Teď mě ale napadá, jestli to není spíš citace z krejčíka Vasila... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
nikoli proto, že je Ruska, ale proto, že porazila světovou trojku a je mi celkem sympatická. V druhé půlce držím palce stále Venus. Fandím jí, je mi sympatická a má daleko zajímavější tenis než Serena. Takže pro mne také Káťa vs Venus.
Reagovat
smazaný uživatel
Má troška do mlýna . Pepin nahodil udičku a fulnek zareagoval. Pepine, opravdu míchat politiku do sportu, to jako vážně ? Chápu, že nemáš Rusy rád. Zrovna tak mohu to samé říci o Němcích. Víš, ale fulnek má pravdu : podle národnosti člověk nemá být posuzován. A zůstavat zafixován v minulosti - to už vůbec není dobré. To bychom museli mít v nenávisti snad skoro všechny. Nezapomínej, ale snaž se překonat předsudky vůči lidem, kteří se proviní jen tím, že jsou té či oné národnosti. Vždyť to je ta velká bolest dneška - předsudky a nedůvěra. Za komunistů byla tzv. vláda jedné strany - zažila jsem - hovoří za vše. Jsem ráda a šťastná, že přišla změna, vše tenkrát k tomu spělo. Ovšem nepovedlo se to a to hrubě. Už si to konečně musíme přiznat a pracovat na nápravě. V prvé řadě by měl každý začít u sebe. Jen pravda osvobozuje, nikoli opakování a papouškování různých frází. Svět je teď absolutně jiný než před 25 lety ! Nedá se to srovnávat. Tím, že budeme fixováni do minulosti, plni nedůvěry a předsudků nic nezměníme, jen nás to poškodí. Zpytujme a zkoumejme hlavně sami sebe. To stačí - pardon, vyplodila jsem kázání a omluva za chyby - píšu z mobilu.
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tím co píšeš, jen bych chtěla připomenout, že vždycky, když máš s někým špatnou zkušenost, tak si na to vzpomeneš, ať děláš, co děláš. A to neplatí jen o minulosti, ale vždycky a za každého režimu. Já mám špatnou zkušenost s minulým a ten současný mi vyhovuje. Těžko budu říkat, dělat něco jiného, než co cítím, zažila jsem.
Reagovat
pepin
Nevím, kde jsi vzala jakou udičku. Já jsem napsal jen můj dojem a moje pocity. To, že se tady rozhořela politická diskuze není a nebyl můj problém. Jak vidíš, začni sama u sebe, která to jako někteří druzí zde rozmazává a tu politiku sem míchá. Já jsem o politice, nenávisti, spodní palubě Titaniku a podobných nesmyslech zde nepsal. Tak bud tak laskavá a nevkládej mi do úst co jsem neřekl, respektivě nenapsal.
Reagovat
smazaný uživatel
nerozčiluj se. Nevkládám ti nic do úst. Pouze dvě tvá stačila. Přestože a kupdivu. To obsáhlo vše. Nelásku a nedůvěru , zafixování kdesi v minulosti. Dále tvé hodnocení, že fulnek neví o co go. Kdo věci vidí jinak a má jiný názor je hned podle tebe vedle ? K tomu rozmazávání. Mám se snad omlouvat, že mám názor a napíšu ho ? Tak si představuješ tu opěvovanou svobodu, co máme ?
Reagovat
smazaný uživatel
To je fajn, že ti vyhovuje. A stále si myslím, že porovnávat dobu před 25 lety a dnes prostě nelze. Myslíš, že vyhovuje všem ? Stáří, nemoc, bezmocnost, nezaměstnanost, kam směřuje naše země, šílené prospěchářství, konzumační společnost, nekvalitní a zdraví škodlivé potraviny, spousta jedů, co nás obklopuje....to vše na zamyšlení a možná, pokud není pozdě hodno nápravy. Fandino, říct mě to vyhovuje ? Já ti nevím. Nemám se špatně, ale ty vyhlídky....Ale už tu nic nechci rozmazávat, jak mě napomenul pepin a v nejlepším končím.
Reagovat
Fandina
Ty popisuješ katastrofickým způsobem současnou situaci a jak můžeš vědět, že kdyby tady dál byli komunisti, tak bude lepší. Nebude. Už tenkrát byla v socialistickém táboře horší životní úroveň než v jiných zemích. Scháněly se tady léky ze západu, lepší elektronika, zdravější potraviny. A kdyby socialismus pokračoval, nůžky by se ještě víc rozkládaly. To, že nyní máme vyšší životní úroveň než v Rusku je důkazem toho, že jsme na tom nyní lépe, než kdybychom dále setrvávali v soc. táboře. Takže ano, současná doba je lepší a na vyšší životní úrovni než minulá.
Reagovat
Fandina
oprava ... sháněly ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Po třetí píšu, že NELZE srovnávat současnost a dobu před 25 a více lety. Četla si pozorně, co js psala? Napsala js, že jsem ráda, že skončila vláda jedné strany před 25 lety. A také, že se nám to hrubě nepovedlo ( rozuměj další vývoj či transformace, jak chceš). Dle mého je to k zamyšlení a revizi a ne ke chlácholení typu : za komunistů bylo blbě, teď je lépe a vlastně vše je nej, proč se zamýšlet nad tzv. problémy, my se máme fajn a Rusko chce ovládnout svět. Myslim si, že to není katastrofický způsob. Jsou to věci, které nevidíme, možná nechceme vidět. A přitom tu jsou, ty nůžky, ketré jsi zmínila . A stále více a více se rozevírají. My zatím ! patříme k těm šťastnějším. Zatím ! Platí staré dobré přísloví, že sytý hladovému nevěří. Může se ovšem stát, že také bude " hladov".
Reagovat
Fandina
Děláš z komárů velbloudy. Problémy jsou a byly a to, že padnul socialismus je hlavně a především důvod neschopnosti hospodaření toho systému směrem k prosperitě, lepším potravinám, lepšímu životnímu prostředí. Socialismus se plácal za svou oponou a za ním šel technický pokrok. Socialismus byl za opicemi. V tomhle směru je dobře, že padnul a zatím si nikdo nic lepšího, než je současné zřízení nevymyslel. Že jsou problémy je jasné. Ale zveličovat je je nesmyl.
Reagovat
smazaný uživatel
Můj ty smutku. Já o voze, ty o koze. Nech už socislimus a postav se do současnosti. Co se týče těch komárů a velbloudů. To, že něco nevidíš nebo nechceš uznat, ještě neznamená, že to neexistuje. Doufám, že nežiješ v jakési internetové bublině. Zkoumání a reflexe je přece nutná. Svět není v klidu a v pořádku, máme problémů až až. Jsou tu varování vědců a ekonomů, že se ženeme ke katastrofě. Ale vidím, že zpíváš tu svojí. Jen tě, prosím o zamyšlení a prozkoumání,toho, co dnes máme a k čemu to vede. Měj se fajn.
Reagovat
Fandina
Ano, mlela jsem tu svou, protože nemám náladu pořád někomu vyvracet názory, jak je všechno špatně. Kdo má rozum, tak si věci zdůvodní, kdo ne, bude pořád jen nadávat.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale neříkám, že je vše špatně. Jen říkám, že je třeba říkat pravdu a nezastírat problémy a nelakovat vše na růžovo . Růžové brýle a jejda to tu dlouho nebylo. Nic ve zlém, teď mám velkou radost z Berdi ( snad tu výhru zúročí v příštím zápase ) a z holek v deblu také.
Reagovat
Fandina
Víc než kdo chválí vidím negativum od lidí. V politice, ve sportu, pořád každý píše mluví o problémech. O úspěších se mlčí. To, že všechno má svůj důvod, svoje pro a proti ví každý rozumný člověk. Ale málokdo se podle toho chová. Každý raději nadává než by pochválil. A tím šíří blbou náladu. Bohužel.
Reagovat
Fandina
Psát pozitivně neznamená, že jsem hlupák, který nevidí negativa. Ale pořád jen nadávat a stěžovat si je nesmysl.
Reagovat
pepin
Klidně měj svůj názor, já Ti jej pochopitelně neberu, ani svobodu, ale nespojuj to se mnou. A jinak, jak se oháníš tou svobodou, tak tu jsi v době, kterou tady opěvuješ neměla, a s odpuštěním jsme si vytírali pr... novinovým papírem. Jinak zajdi každý den před Kaufland a uvidíš tu bídu. A opravdu tam nejsou ty bohatý.
Reagovat
smazaný uživatel
tak jo, už fakt poslední. Za komunistů, nevím, jak ty ,ale my na vesnici jsme měli toaletní papír. Pravda ten skládaný nic moc, ale lepší než tvoje noviny. Nechci tě do toho zatahovat, jen že se diskuze spustila tvým příspěvkem. Za což ty nemůžeš. Svobodou se oháním proto, že se o ní mluví, jak ji máme, ale stačí mít jiný názor už je zasmešňován. Příklad kauflandu patří také mezi ty problémy naší konzumní společnosti. Bylo by to na velmi širokou diskuzi, na kterou zde není opravdu prostor.
Reagovat
pepin
Tak poslední. Tu diskuzi, širokou, jsi spustila Ty, nikdo jiný.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu ? Vždyť já js se jen přidala a napsala svůj názor a ty to hned bereš tak osobně, jako bych ti šlápla na kuří oko. Tak dobře ostatní dostali chuť na širokou politickou diskuzi po tvém vyjádření, kde bylo přestože a kupodivu.Tak jsi spokojen ? Že se ptám, viď - toho se nedočkám.
Reagovat
smazaný uživatel
Přála jsem oběma stejně, ale doufám, že Káťa postoupí do finále. Finále Káťa-Venus byl bylo skvělý.
Reagovat
FulnekUltras
Naprostý souhlas.
Reagovat
pepin
Jen ještě k tomu co proběhlo v diskuzi dole a není to k tenisu. Docela jsi mi překvapil, že ač padesátník máš takovéto názory a hodnocení. Pochopitelně máš na ně nárok, ale doposud jsi mi svými příspěvky v diskuzi připadal jako člověk, který ví o co GO. Je vidět, že jsem se mýlil. Omlouvám se.
Reagovat
FulnekUltras
Nic se neděje. Jak už říkal známý guru rádobyvševědů Werich - nejhorší setkání je vřdycky s blbcem (já to v dané situaci změním na se sklerotikem), přičemž to musí být pokaždé samozřejmě jenom ten druhý. ;-)
Ani já neberu pozitivní názory na současný režim lidem, kteří se v něm mají opravdu dobře, nic nedluží nebo z něj dokonce přímo profitují (ani já se zas nemám bůhvíjak zle), ovšem nevidět situaci v podpalubí Titaniku (kam se zdaleka ne všichni otroci dostali vlastní vinou), jakož i v širším záběru její příčiny, to mi připadá silně krátkozraké, v horším případě dokonce sobecké.
Ať žije Berďa !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky pamatuju dobu, kdy nám byl bývalý Sovětský svaz dáván jak vzor, měli jsme všeho ruského plné zuby, ale já si třeba psala s pár Ruskami, v té době se to dělalo a byly to moc fajn holky. Když Rusové přijeli do Prahy, pracovala jsem v Kotvě u oblečení a volali na mě pořád "děvuško", no měla jsem jich plný zuby. Ale spíš mě dneska vadí ta "zlatá ruská mládež", kterou vidím v Praze na každém kroku. Ale je to naše chyba, že v Karlových Varech si Rusové dělají co chtějí, proč nadávat jim? Jen využívají naší české liknavosti a hlouposti, jinde ve světě by si to těžko dovolili. Dneska je 70 let od osvobození vězňů z Osvětimi ruskou armádou. I to je třeba brát na zřetel, kolik milionů Rusů padlo za války. Každá mince má svě strany.
Reagovat
FulnekUltras
Právě dnes, kdy bychom mohli být teoreticky schopni uhájit si mezinárodně aspoň jakous takous národní důstojnost, mně to mnohdy až vyloženě zaslepené přicmrndávání Západu a naopak rádoby "in" opovrhování vším východním, potažmo ruským, připadá...no typicky čecháčkovské... Pořád platí - jaké si to uděláme, takové to budeme mít. I když některá dogmaticky setrvačná společenská schémata budou asi muset prasknout ve více zemích najednou.
Reagovat
Fandina
Možná by mohlo začít Rusko a nechtít si přisvojit Ukrajinu. Je to pořád dokola.
Reagovat
smazaný uživatel
Fulnek souhlas. Fandino, dle mého názoru, trpíš sydromem zvaným " co poví v médiích je stoprocentní a svatá pravda. Opravdu si myslíš, že Rusko si chce přivlastnit Ukrajinu ? Nejsem fanoušek ani východu ani západu. Nelze ale podléhat propagandám z žándné strany, to už tu přece bylo ! Všechny národy mají právo na úctu a důstojnost. A zrovna tak povinnost snažit se žít s ostatními v míru a respektu.
Reagovat
Fandina
Přesně to jsem měla na mysli. Existují určité dohody a hranice mezi zeměmi a Rusko je nectí. Obsadí si část území druhé země a ještě tvrdí, že to nedělá.
Reagovat
Fandina
A navíc to známe z vlastní zkušenosti. Abychom my byli poslušní, tak v 68 roce sem najeli s tanky. Mírumilová země, je to Rusko. Jen co je pravda.
Reagovat
FulnekUltras
Převrat před rokem v Kyjevě (mimochodem přesně načasovaný do doby ZOH v Soči) byl iniciován a záměrně podporován ze strany přesně opačné...a od té doby vyplynula na povrch i řada dalších věcí, o kterých ovšem naše mainstreamová média převážně zarytě mlčí.
Snaha USA a NATO o přiblížení strategického nárazníkového pásma k Moskvě je zde naprosto zřejmá, zároveň s pokusem o umělé rozšíření odbytišť pro skomírající americkou ekonomiku. My máme být v této hře jako obvykle jen "kanónfutr". Ale zdá se, že tentokrát už to s dosud tradiční servilitou našich politiků k Západu přece jen nebude tak horké...
Reagovat
Fandina
Ale přece nikdo nenutil Rusko, aby se s vojenskou technikou na Ukrajinu nastěhovali. A přesto udělali a řádí tam.
Reagovat
smazaný uživatel
ty jsi tam jela a viděla ? Opakuješ jen to, co ti naservírují média a k tomu si přidáš navrh osmašedesátej u nás. Situace na Ukrajině je daleko složitější. Žije tam více národností, nikdo z nás nemá páru, jak je to doopravdy. Ale kdo přiložil polínko do ohně víme, viz nahoře názor fulneka. Teď je potřeba, aby rozněcovatelé se sesedli a dohodli, na což zatím vůle moc není. A jestli máš na mysli Krym s převavou ruských obyvatel, tam proběhlo referendum.
Reagovat
Fandina
A ty jsi tam byla a viděla to a slyšela? Jak to víš, že je to jinak? Nevím, kdo podléhá propagandě, zřejmě ty sama. Já se řídím zdravím rozumem. Vstup jedněch vojáků do druhé země je přinejmenším porušení hranic, dohod a to moc dobře známe sami na vlastní kůži o Rusů také.
Reagovat
Fandina
zdravým rozumem ... oprava a úsměv
Reagovat
Fandina
a ještě od Rusů ... úsměv
Reagovat
FulnekUltras
Když jsem zmínil onen nepokrytý strategický tlak USA (NATO) směrem k Moskvě, tak jeho součástí bylo hned ze začátku prostřednictvím tzv. "konečně svobodné a demokratické" Ukrajiny (jejíž poslanci hlasovali v prvních dnech po loňském únorovém převratu pod hlavněmi samopalů) právě ovládnutí již dávno smluvně zaručených ruských vojenských námořních základen na Krymu (a tím i celého černomořského prostoru). Rusko tomuhle záměru naštěstí zabránilo včas.
Reagovat
George_Renel
Máš špatný kalendář nebo chceš přepisovat historii. Ale anexe Krymu proběhla PO ZOH v Soči. Což je pochopitelné, protože jinak by tam nikdo nepřijel.
Reagovat
FulnekUltras
Psal jsem o načasování Západem iniciovaného násilného převratu v Kyjevě - kam tehdy mimochodem přijeli za docela slušnou denní gáži od "demokratických" sil "hrdinně" mj. házet kameny po neozbrojených státních policistech, mlátit do nich řetězy, tyčemi atd. a házet po nich zápalné flašky i mnozí militantní fotbaloví fanoušci z Čech, spolu s podobným vyvrhelem z dalších tzv. "demokratických" evropských zemí.
Reagovat
smazaný uživatel
Halep je venku! Překvapilo mě, že to šlo tak lehce. Maria bohužel vypadla, ale pokud Serena postoupí do finále, tak se není čeho bát :)
Reagovat
EllNino
Maria vyhrála :D ...
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry :D
Reagovat
George_Renel
Andrea v mixu jde také dál.
Reagovat
Fandina
Nádhera. V TB byli lepší. Super!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Káti, tohle jsem opravdu nečekal.
Reagovat
mahycek
Tomáše komentuje Michal Šíma,posel špatných zpráv. Tome,jedem!
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem to pouze od stavu1:4 ved druhém a z toho co jsem viděl tak Maria hrála pekelně soustředěně a dala si na svém výkonu hodně záležet.
Co říkali na britském es tak hlavní rozdíl byl na servisu a dá se říct že to tak bylo.
Eugenii se tolik nevedlo, jako v jejich předchozím zápase na RG, kde hrála chvílemi jako stroj na vítězné míče. Doufal jsem dnes v delší zápas, protože tak brzy vstávat to nějak nedávám, ale dopadlo to takhle. Alespoň jsem stihl závěrečný, kde mimo jiné, maria v chvália Eugenii za její výkony na grandslamech a zřejmě i to ji to donutilo se na ni dobře připravit.

Výsledek mezi Simonou a Káťou je víc než překvapivý, ale nakonec jsem za Káťu rád. Teď ještě dodržet tradici z loňska, že vítězství nad J.Makorovovou přinese i celkové vítězství na turnaji a jsem spoko ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Super výsledky. Spokojenost :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Semifinále!!!! Paráda! :D Skvělý Maruš!!! :-))
Dneska to tak dobrý výkon jako proti Peng nebyl, ale na Genie to stačilo, protože Genie hrála strašně.. :D
Místy mi přišlo, že Maria hraje až hodně pasivně, ale stačilo to no, když Genie všechno vyhodila! :D
Fakt paráda! :D
Reagovat
FulnekUltras
Zatím to na AO skoro vypadá, že winnery moc rozhodovat nebudou a kdo udělá nejmíň chyb, dojde až k titulu. Uvidíme zítra tři Američanky s Cibulkou...
Reagovat
smazaný uživatel
nemyslim, ze slo o pasivitu, jen zkusenost, MaSha by v pripade potreby jiste prepla.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, asi máš pravdu.. :-)) Hrála to co potřebovala.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tam :-)
Reagovat
Frick
Jedno ruské jedno americké SF, pokud se jedna malá myš nezcvokne?
Reagovat
FulnekUltras
Cibule bude jezdit jak loni... ;-)
Reagovat
blixa
Spíš Finále, ne ?
Reagovat
Fandina
Slovensko Ruské finále by se mi líbilo, ale vypadá to opravdu na Ameriku ... úsměv
Reagovat
FulnekUltras
Zatím to vypadá, že Bušička se víc vyhazuje, i když jinak by na soupeřku měla - a rozhodne spíš větší zkušenost s podobnými zápasy, možná i bez přílišné pomoci řevu...
Reagovat
Frick
Vzpomínky na USO 2014 a Peng Shuai. Také se tenkrát Peng Shuai pro Lucku jevila do OF lehčí soupeřkou než kterou pak opravdu byla.

Pochopitelně, tehdy Lucka šla do toho zápasu jako lehká favoritka, zatímco Kája šla do zápasu s Kaťou jako lehký outsider, ale v obou případech jsme si mysleli, že by to jít mohlo. Ale nešlo to ani v jednom. Lucka tehdá ani Kája nyní nebyly sice bez formy, ale "životní formu" si ma GS také nenatimingovaly. A pouze průměrná forma v obou případech zdaleka nestačila.
Reagovat
FulnekUltras
Hodně zvědav jsem na Káťu v SF...zvlášť pokud dojde na derby s Mařenou...
Reagovat
Frick
Dojde.
Reagovat
Frick
Kde bysme třeba chtěli vidět Lucku. Jenže Káťa na posledních třech GS 2x SF a 1x ČF. A to je o dost více jak Lucčino 1x SF 1x OF a 1x R128.

Horká kandidátka na vypadnutí z TOP 10 je tedy Angie. A z kanditáky na vypadnutí se bývalá hráčka TOP 10 může stát již zítra, pokud to Venus dá.

No vážení. V roce 2015 se W+W sejdou v TOP 10?!

Každopádně pro Lucku (nebo dokonce Karolínu) se možnost dostat se do TOP 10 jeví mnohem více složitěji než tomu bylo třeba před měsícem.
Reagovat
FulnekUltras
Dneska zas jednou došla naplnění sportovní spravedlnost.
Kdyby sympatická Ruska došla letos v Melbourne až na úplný vrchol, vůbec bych se nezlobil. Kromě ní přeju titul už jedině Madison, případně Venus.
Reagovat
smazaný uživatel
jako clovek bych se do te SPRAVEDLNOSTI moc nemichala.. ;-) Jinak se pripojuju ke gratulaci Kate, super vysledek.. :-)
Reagovat
FulnekUltras
Jako člověk jsem už v JV Asii dvakrát střevní potíže zažil, takže asi tak... ;-)
Reagovat
pepin
Přestože je to Ruska tak je kupodivu sympatická a kdo se dívá tak musí vidět, že hraje strašně chytře a to již od začátku. Nevím zda to bude stačit na celkové vítězství, ale ani bych se nedivil. Simona byla dnes marná, ale hodně.
Reagovat
FulnekUltras
Proč "přestože", proč "kupodivu"? Ne každá Ruska se nutně zludří po kurnikovovsku... ;-)
Reagovat
Oin
Já nemám rád Rusy obecně. Vy jste asi rok 1968 nezažili.
Reagovat
FulnekUltras
Já zase - ač padesátník - mám dodnes mnohem větší obavy z agresivní politiky USA všude ve světě, ale právě tohle bych jako člověk do sportu nemíchal teda vůbec.
Reagovat
blixa
No jo, ale ty si byl zřejmě bolševik už tehdy a vítal si je s kyticemi květů :D Ale to s měl kliku že tě nepřejeli tankem ;-)
Reagovat
FulnekUltras
Naopak - já jsem "bolševik" na plný pecky až teď... ;-)))
Reagovat
blixa
Tak to máš hodně mizernou paměť. Ale to je taky k něčemu dobrý :D
Reagovat
FulnekUltras
Žádná doba není ideální, ale prostým porovnáním různých oblastí života dojde nezaujatý pamětník poměrně snadno k tomu, že většina z nich šla po roce 1990 pro běžné lidi u nás k horšímu.
Reagovat
blixa
Já ti znám člověče hodně běžných lidí a u všech šla po roce 1990 výrazně k lepšímu. Takže nevím, jak to bude s tou tvojí nezaujatostí ;-)
Reagovat
FulnekUltras
Taky znám dost lidí, kteří jsou na tom líp. Není to ale rozhodně většina. Pak znám taky dost lidí s holou zadnicí, kteří se ještě "sametového" odkazu drží už jen tak nějak ze "společenské" setrvačnosti a mnozí z nich už jenom na veřejnosti, často z důvodů ryze existenčních.
Reagovat
blixa
A jsi si jist, že ti "s holou zadnicí" jsou na tom hůř než dřív ? Něco jiného bývá realita a něco jiného nějaké pocity ventilované v hospodě ;-) A pokud jsou na tom fakt hůř, je to opravdu tím zatraceným kapitalizmem ? Není to náhodou těmi lidmi ? Dneska je řada lidí, co má reálně víc než za bolševika ale přesto budou přísahat, že se mají hůř. Proč ? Protože tehdy měli h.o.v.n.o všichni a prakticky nebylo komu co závidět, kdežto dneska mají srovnání s těmi úspěšnějšími, a to je pro ně peklo. Závist je to, co tenhle národ možná zadusí.
Reagovat
FulnekUltras
No to dřívější guwno bych si tedy dnes nechal líbit. ;-))) A přál bych ho hlavně mladým, kteří to v případě zachování nynějších trendů opravdu mít snadné nebudou.
Jinak operování s pojmem "závist" je už taky hodně zpuchřelá manipulativní pravičácká berlička, která má v oponentech vyvolat pocit viny a zatlačit jejich pravdivé argumenty do demagogicky žádoucí roviny jakési osobní neschopnosti.
Ještě že aspoň ve sportu tyhle podprahovky až tolik nefungují.
Reagovat
blixa
Zřejmě si patřil za socíku mezi ty, co si žili jako prasata v žitě (taky takoví byli, že by třeba řezník-uzenář nebo něco podobného ? Já jsem byl jen normální pracující, vysokoškolák s tříletou praxí, adekvátně zařazený co by výzkumný pracovník - programátor a uživit tehdy rodinu, když manželka byla dva roky na mateřské bylo na hranici přežití ( a to jsme nepili, nekouřili, neměli auto, bydleli v garsonce, prostě absolutně žádné zbytečné výdaje). Mám dost kamarádů mezi mladou generací řada z nich má malé děti. Pochopiteně nadávají, stěžujou si, ale v kouření se neomezujou, v lednici chlastu dost, před barákem auto (ano starší, ale zcela funkční), nehladoví, otrhaný rozhodně nechodí ani oni ani děti, všichni maji doma počítač (a většinou ne jeden), o mobilech nemluvím. Tak já teda nevím, ale myslím si, že kdyby žili tak jako tehdy my, tak se poserou. Já nejsem zrovna ideolog, ale jsem pragmatik. Vidím co vidím, a je mi líto, asi žiješ na nějako jiné planetě.
Reagovat
FulnekUltras
No to jsme tehdejší profesí dost blízko. Já měl za prknem nástupní plat 1900,- čistého - a kompletní inkaso za 3+1 byly necelé čtyři stovky. Při velmi příjemných cenách potravin zůstávalo měsíčně bokem přes 500,-. O něco hůř na tom byly pochopitelně třeba uklízečky se 1400,- - ale žít se dalo úplně normálně a děti se kupodivu rodily (i když s konkrétními mateřskými přídavky před rokem 1990 zkušenost nemám). Dneska většina lidí nebere ani zdaleka veřejně proklamované průměrné platy, ale spousta čistých příjmů se pohybuje sotva kolem 15 000,- Přitom ceny potravin mezičasem vzrostly cca 10x a souhrnné náklady na bydlení se nejčastěji pohybují kolem 8-10 000,- zhruba ve výši státem garantované minimální mzdy. Co asi takovému člověku - i když není nezaměstnaný - na měsíc reálně zbude? To už vůbec nemluvím o často vynucených dluzích, spojených s privatizací domů a bytů, bez nichž by dosavadní nájemníci/budoucí vlastníci (ó jak to zní hrdě) ztratili absolutně kontrolu nad budoucím vývojem svých nákladů na bydlení, případně bydlení úplně. Tohle je zase můj čistě pragmatický pohled na současnost ve srovnání se socialismem před rokem 1990.
Reagovat
Fandina
Svoboda slova, svoboda pohybu a životní úroveň jde pro roce 1990 nahoru. Pod nadvládou Ruska šla v porovnání s ostatními zeměmi dolů.
Reagovat
FulnekUltras
Svoboda slova jak v kterém prostředí (na TP zatím ano ;-)), svoboda pohybu pak silně souvisí se životní úrovní, která je ovlivněna penězi mnohem fatálněji než dříve.
Reagovat
Fandina
Svoboda slova ve smyslu že ti za podpis pod petici nehrozí vězení. Viz charta. Svoboda pohybu že tě na hranicích nikdo nezastřelí. Životní úroveň se blíží vyspělejším zemích, těm, ve kterých se i díky znalostem dožívá vyššího věku. Dřív jsme byli svázáni RVHP a podle toho bylo dáno co můžeme vyrábět a nebylo to to top, co se v ostatním světě udělalo. V elektronice i jinde bezesporu. Obecně jako země jsme na tom lépe nyní než pod nadvládou Rusů.
Reagovat
FulnekUltras
Za svobodně vyřčená slova o současné situaci už za posledních 25 let přišel nejeden člověk tady o práci - důsledky mnohdy horší než vězení (tam se aspoň v zimě topí). Stavem na východní hranici EU, kam se momentálně posunula "železná opona", bych se raději nechlubil. Celkově jsme na tom samozřejmě líp, než třeba v Bangladéši, to je ovšem vzhledem ke stavu v 70. a 80. letech (tehdy příznivém skutečně pro drtivou většinu občanů) jen chabá útěcha. Elektroniky, aut a hypoték se nenajíme. Rozhodující parametr - reálná kupní síla většiny obyvatel (dlouhodobě škrcená především neúměrně vysokými náklady na bydlení a energie vzhledem k většinově pobíraným platům, jakož i nekonečným zdražováním všeho opravdu denně potřebného, zvláště potravin, ve jménu jakéhosi nesmyslného "trvalého růstu") neustále klesá. Naši vojáci válčí v zahraničí za peníze nikoliv v našem, ale americkém zájmu. Hrdost na stát (nemyslím tím zemi), o jehož vzniku jsme v roce 1992 jako občané záměrně nesměli rozhodnout, se vytrácí. Místo RVHP, kde docházelo alespoň k nějakým formám spolupráce, jsme dnes ekonomickými vazaly EU, která teď dokonce přes své bankovní struktury v zájmu záchrany uměle vytvořeného eura přímo tlačí i na postupnou devalvaci naší měny hluboko pod její reálnou hodnotu.
Sečteno a podtrženo: vítězství Káti mně opravdu nijak nevadí, stejně jako formální bydliště Petry v Monte Carlu... ;-)
Reagovat
Fandina
Souhlas, že vždycky jsme někde vázáni. Dříve RVHP nyní EU. Ale rozdíl je pořád v té úrovni. EU je na rozhodně vyšší než Rusko. A to je ten rozdíl. To co říkáš o vězení a zimě je demagogie. Tady přece jde o to, že se trestalo za názor, jiný, než byl oficiální státní a stranický. A upřímně. Neznám člověka, který se díky nezaměstnanosti ocitne v situaci, že nemá na topení. Pořád tady existuje jistá solidarita i úřadů, kteří třeba pro bezdomovce zajišťují azylové ubytování v případě potřeby. Bohužel, nezaměstnanost je, ale pořád je snaha se o takové případy ze společných peněz postrat. Dřív měli všichni přibližně stejně peněz a životní úroveň byla nižší než jinde ve světě. Dnes jsme na tom lépe, než za Ruska.
Reagovat
FulnekUltras
Už jen poslední poznámka. Ještě i dnes bohužel existuje početná skupina většinou dost těžce manuálně pracujících lidí, která má sice zaměstnání, ale za minimální mzdu utáhne pouze jídlo a pití, ne už normální důstojné bydlení. V tomto jsme z tzv. vyspělých evropských zemí skutečná odstrašující rarita...o dalším vývoji např. důchodů ani nemluvě...
Chápu, že z mnohem vyšší sociální pozice se tyhle věci vnímají poněkud obtížněji.
Reagovat
Fandina
Věřím tomu, že jsou lidi, kteří mají jen na to nejnutnější. Ale chudobu si opravdu představuji trochu jinak. Existují holobyty a další věci. Někdy mám dojem, že se zveličují věci, ale mohu se mýlit.
Reagovat
smazaný uživatel
Nu ano, porovnání s africkými chudými opravdu nesneseme. To si ani nedovedeme představit tu bídu a primitivnost. Ale nejsme v Africe ,že ? Sami jsme si odňali ty sociální výhody a představitelé křičí, abychom spoléhali na dobročinnost nebo abychom nacpali své výdělky do různých soukromých bank, abychom si v důchodu alespoň zachovali důstojnost.
Reagovat
Fandina
Nevím, co kdo křičí. Já jsem ráda, že v mém okolí bídu nevidím a to je pro mě směrodatné. Kdo chce moc, má málo!
Reagovat
smazaný uživatel
Žít důstojně, je podle tebe chtít moc ? V tvém okolí bída není - a to znamená, že neexistuje ? Ale my lidé přemýšlíme i o budoucnosti, to byla naše síla a tu teď ztrácíme....
Reagovat
Fandina
A jak si vlastně představuješ bídu? Ty ji vidíš ve svém okolí. Nežijeme v Africe, to nemyslím, ale v ČR. Mám dojem, že nevíš, co vlastně bída obnáší. Jinak bys nebyla tak demagogická.
Reagovat
Fandina
Nemám ráda lidi, kteří se rouhají. Sorry.
Reagovat
blixa
Kupodivu je nás tu dost těch co zažili. Na některých to ale nějak nezanechalo žádné následky. Já se tý averze k nim už taky nikdy nezbavím, i když v individuálních sportech to ještě dokážu potlačit.
Reagovat
Fandina
Přiznám se, že kdyby nebyla Makarova Ruska, fandila bych jí víc. Takhle mě to trochu vadí, Rusko považuji za zemi, která chce řídit svět, ale není dostatečně inteligentní, abych si jich vážila.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist