Martincová v Birminghamu zvládla bitvu s Ostapenkovou a zahraje si o semifinále

17. 6. 2021, 18:51
Aktuality 18
WTA BIRMINGHAM - Tereza Martincová v Birminghamu ztratila vedení setu a brejku, ale nakonec grandslamovou šampionku Jelenu Ostapenkovou zdolala a včetně kvalifikace už na turnaji vyhrála čtyři zápasy. Šestadvacetiletá Češka na své první semifinále na travnatém povrchu a vyrovnání svého kariérního maxima na nejvyšším okruhu zaútočí proti Darje Kasatkinové.
Tereza Martincová (© AFP)

Tereza Martincová prožívá suverénně nejlepší sezonu své kariéry. Šestadvacetiletá Češka se poprvé prokousala do elitní stovky žebříčku WTA, na French Open si připsala své první vítězství v hlavních soutěžích grandslamů a na trávě sbírá první výhry v hlavních soutěžích turnajů WTA.

Po Nottinghamu se mezi nejlepší osmičku probojovala také v Birminghamu, kde včetně kvalifikace vyhrála už čtyři zápasy. V hlavní soutěži vyřadila grandslamové šampionky Samanthu Stosurovou a Jelenu Ostapenkovou.

Martincová se dnes výborně bránila, snažila se agresivní Ostapenkové vracet co nejvíce míčů, aby vítězka French Open 2017 posbírala co možná největší počet nevynucených chyb. Tahle taktika se Martincové vyplatila. Česká tenistka vedla už 7-6 4-2, jenže pak přišla pasáž, kdy rány Ostapenkové lítaly do kurtu a Lotyška si čtyřmi vyhranými gamy v řadě vynutila rozhodující sadu. Martincová se však nenechala rozhodit a po téměř dvouapůlhodinovém boji slavila vítězství 7-6(4) 4-6 6-2.

Martincová bude zítra proti Darje Kasatkinové útočit na vyrovnání svého maxima na nejvyšším okruhu, kterým jsou semifinálové účasti v hale v Québecu (2016) a na antuce ve Gstaadu (2017) a Istanbulu (2020).

Martincová ve čtvrtfinále doplnila Marii Bouzkovou, jež zítra nastoupí proti kvalifikantce a bývalé světové devítce Coco Vandewegheovou. Pokud by obě Češky postoupily, střetnou se v semifinále.

Ons Džabúrová po dvou hodinách přetlačila 6-4 3-6 7-6(3) Leylah Fernandezovou. Nasazená dvojka ve svém prvním čtvrtfinále po dvou měsících narazí na Anastasii Potapovovou. Poslední semifinalistka vzejde z duelu mezi domácí Heather Watsonovou a turnajovou trojkou Donnou Vekičovou.

• WTA 250 BIRMINGHAM •
Velká Británie, tráva, 235.238 dolarů
čtvrteční výsledky (17. 6. 2021)
• Dvouhra - 2. kolo •
Martincová (ČR) - Ostapenková (5-Lot.) 7-6(4) 4-6 6-2
Džabúrová (2-Tun.) - Fernandezová (Kan.) 6-4 3-6 7-6(3)
Kasatkinová (4-Rus.) - Kosťuková (Ukr.) 6-2 7-5
Potapovová (Rus.) - Mladenovicová (Fr.) 6-3 6-3
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Bouzková/Hradecká (ČR) - H. Chan/L. Chan (2-Tchaj-wan) 3-6 7-5 10-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
Frick
Kdy naposledy Češka porazila 2x v řadě vítězky GS v singlu?

Kája M. porazila na AO Ostapenko a Barty, leč to bylo nebylo 2x v řadě.
Reagovat
Frick
Á pardon - Bára porazila v řadě Ostapenko a Kuzněcovku

Zdá se, že Jelen je zde připraven pro každou, co touží se pochlubit skalpem singlové GS vítězky.
Reagovat
Pe3k
Terka smile
Naomi smile
Reagovat
blixa
Proč ? Když by hrála, je to simulantka. Když nebude hrát, je to líná potvora. Ať udělá, co udělá, vždycky dostane po hubě. Ještě že nežije v Česku, tady jsou tak milí lidé ... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně taksmile Co udělá, to je špatně.
Internetový lynč je přeci tak snadný...
Reagovat
George_Renel
Je tp těžké, když poslední měsíce nic dobrého neprovedla.smile
Reagovat
hanz
Džaponečka usoudila, že se nemá cenu trmácet za turnaji, které nemá šanci vyhrát. Její kariéra tak bude ten betonová, obdobně jako u Nadálka ta antuková.
Reagovat
aligo
Jelikož jsou GS i olympijské hry v područí ITF, tak bych ji řekl, buď oboje nebo nic smilesmilesmile
Reagovat
SwissMaestro
Osaka bojkotuje i Wimbledon. Neni to tak, ze kdyz hraci neni 30+, nema nahrane zapasy, ma povinnost se ucastnit pokud neni zranen?
Reagovat
tommr
ale ona přece zraněná je - mentálně ... smile
Jinak vážně: vzhledem k žebříčkovému postavení má samozřejmě GS povinný, ale startovat nemusí bez udání důvodů. Jen se jí prostě do žebříčku zapíše za Wimbledon nula, která jí tam zůstane až do příštího ročníku ...
Reagovat
FulnekUltras
přesně tohle je TO, co žeru - a co plechoidi a lendloidi nikdy nepoznají

smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Zajimavy duel ... navic Greet muze vybojovat WC na Wimbledon, kdyz cely turnaj vyhraje :)...
Reagovat
Ela-fon-isi
Vždycky jsem si říkala, že mají štěstí na los a... . smile. Grétka se hodně zlepšila, ale asi to pojmou jako přátelák.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tercesmile
Reagovat
tommr
Tereza dneska příjemně překvapila a spravila mi náladu po tom tragikomickým představení naší jedničky. Je ale třeba přiznat, že ztřeštěná Ostapenková pomáhala co to šlo - jejích 52 nevynucených chyb mluví za všechny komentáře. To ale samozřejmě nijak nesnižuje obdivuhodnej výkon Terezy ... smile
Reagovat
mikimaus321
smile paráda vyhrát nad tím nervákem z estonska
Reagovat
tommr
až na to, že Ostapenko pochází z Lotyšska ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
na Naducánka mi nešahejsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist